oralni sex-prenosive bolesti

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
jajara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 15, 2011 4:56 pm

oralni sex-prenosive bolesti

Post od jajara »

pozz svima...

zanima me koliko je bezbedan oralni sex i kakvom se riziku izlazemo upraznjavajuci ga?
koje se bolesti najcesce prenose ovim putem i koliko su opasne?

nisam preterano razmisljao o ovoj temi,vodeci se logikom "imam kondom= bezbedan sam".i pre par dana sam imao sex sa jednom devojkom i sutradan sam osetio blago peckanje jezika i mucninu.Prekosutra pa sve do danas nisam imao tih problema,mada sam nesto i u to vreme skrsio grlo pa pijem neke antibiotike,mozda je peckanje i mucnina povezana sa tim, a ne sa oralnim sexom.Ali opet da pitam...zainteresovala me je ova tema :P
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: oralni sex-prenosive bolesti

Post od tamaraft »

Oralnim seksom se mozete zaraziti u sushtini svim seksualno prenozivim bolestima! Mozete ih preneti ali usna duplja i zeludacna kiselina ih preradjuju i neutralisu u vecini sluchajeva! (osim kada us u pitanju ucestali odnosi i stalno ponovno prenosenje mikroorganizama)

Ako ste ga vi pruzali onda mozete u kratkom vremenskom peirodu da dobijete infekicju grla i usta gljivicama, bakterijama, najcesce!

Tako da pri izboru partnera vodite racuna a devojka sa kojom imate odnos bi trebala da kontrolise svoje zdravlje i da zna da prepozna kada je u periodu neke gljivicne infekcije, mada to mozete da osetite i vi zbog specificnog i intenzivnijeg mirisa i specifichne lubrikacije genitalne regije kod zene!

Predpostavljam da ste mladi i odlichno ej sto koristite kondome prilikom odnoda, ali znate da na pakovanjima pise da nisu 100% garancija za safe sex :) U te ostale delove kada je unsafe sex u pitanju idu i ovakve infekcije.

Posto su obichno u pitanju glljivicne infekcije antibiotik svakako nije resenje jer ce on samo povecati kolicinu gljivica.

Pijte dosta vode, radite na imunitetu, smanjite tj prekinite sa pusenjem ako ste pusac, smanjite unos secera putem hrane i naravno ubuduce nauchite da prepoznate sekret i mirise partnerke kako bi naravno u tom slucaju izostavili oralni sex tokom odnosa.

Ako se infekcija ne povlaci i ako dodje do stvaranja belih i zutih naslaga u ustima i jeziku onda se obratite lekaru opshte prakse radi odredjivanja terapije!

Sa druge strane, u toku je period letnjih prehlada i upala grla i pluca pa za simptome koje imate mozda treba da krivite nesto ili nekog drugog.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
jajara
Novi član
Novi član

Post od jajara »

tamara,hvala na detaljnom odgovoru...
znam da kondom nije savrsen,ali nisam toliko ozbiljno shvatao oralni sex (u smislu bolesti) .Da li moze da se prenesu i neka ozbiljnija oboljenja(trajna) ovim putem koje zahtevaju ozbiljnije lecenje ili posledice.

koliko te bakterije brzo mogu da prouzrokuju upalu grla?posto ne mogu da se setim,ali ja mislim da sam bas to vece ili vece pre imao prve simptome upale,jak kasalj i bol.Ne mora da znaci da sam tu pokupio bakteriju ali postoji verovatnoca.
bio sam kod lekara (ali nisam pominjao ovo-jer mi uopste nije ni palo na pamet to,tek sad sam naslutio na to)...doktorka mi je pretisala panklav(penicilin) i izvadio sam bris iz grla.
-Da li rezultati brisa iz grla mogu da mi otklone dilemu?Idem po rezultate sutra,pa me zanima da li ce mi oni pokazati koja je bakterija u pitanju i da li cu moci da znam odakle je ta bakterija dospela u mene (odnosno,da li bakterije koje se nalaze na polnim organima opstaju i lako se prenose i u drugim sredinama ...ili su to iste bakterije koje mozemo pokupiti i drugacijim putem) .

Hvala unapred na pomoci.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Ako je postojao bol i pre odnosa onda ste se zarazili 5do7 dana pre toga!

Panklav ce da resi grlo i upalu!

Ali i kada imate upalu ili bar sumnjate da imate neki proces u grlu NIKAKO nemojte da pruzate oralni seks jer i na taj nachin vi mozete da zarazite partnera!

Nije seks samo puf puf tra la la, iako vecina mladih tako misli, morate konstantno da vodite racuna o svom zdravlju i stanju u kom se nalazite kako bi partneru pruzili maksimalno zasticen odnos, a naravno i sebi!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
jajara
Novi član
Novi član

Post od jajara »

evo stigo mi je i nalaz brisa iz grla = streptococcus B haemolyticus gr. A 70%
davim se sa grlom vec 10 dana,valjda ce resiti to panklav.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Obavestite o tome i svoju partnerku!
Odgovori