Negativan nalaz na HPV tipizaciju?

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
htc
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 08, 2010 1:16 am

Negativan nalaz na HPV tipizaciju?

Post od htc »

Postovani,
dijagnostikovan sam sa Condylomata acuminata canalis analis, i samim tim uradjena je hirurska intervencija EKT.

patohistoloski nalaz je glasio:
Mikroskopski nalaz:
Nakon ucinjene imunohistohemijske analize lezija pokazuje proliferativni potencijal markiran sa Ki 67. Na seriji ucinjenih histoloskih preseka lezija pokazuje poremecaj nuklearne stratifikacije kao i polarnosti. Uocen nuklearni pleomorfizam po tipu HPV infekcije. Lezija pokazuje fokalno overekspresiju p53. Preporucuje se HPV tipizacija.
Dijagnoze:
Condylomata acuminata cum focalis displasione laminae epithelialis gradus majoris (SIL II-III).

momentalno sam otisao u laboratoriju da se uradi tipizacija i stigli su mi rezultati
HPV 6/11 Negativan
HPV 16/18 Negativan
HPV 31/33/51 Negativan

Sada sam totalno zbunjen sta znaci nalaz sa HPV tipizacije. :(
Da li to znaci da nije uradjena analiza kako treba, da su neki drugi HPV lanci u pitanju.....u glavi mi je sto misli...

Unapred zahvalan na odgovoru
joni
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am

Re: Negativan nalaz na HPV tipizaciju?

Post od joni »

HPV tipizacija nije radjena za neke druge HPV tipove koji takodje mogu da daju ovakve promene, ali dosta redje, ovo je grupa koja je najcesca.
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Post od sedefasta »

Za ove tipove HPV (6, 11, 16, 18, 31, 33, 51) se zna da imaju najveći potencijal za malignu alteraciju, tj. promene na koži/sluzokoži izazvane ovim tipovima HPV-a daleko češće se transformišu u maligne promene od nekih drugih tipova HPV.
To je razlog zašto se tipizacija za njih i vrši. Daleko bilo da su najčešći! Najčešći su upravo najbenigniji tipovi. :D

S obzirom da je Vaš rezultat negativan, isključeni su najopasniji tipovi HPV :D

Šta i kako dalje-reći će Vam Vaš lekar.

Sve najbolje! :wink:
joni
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am

Post od joni »

Mozda nisam bila jasna. Ovo su najcesci HPV tipovi koji izazivaju promene na kozi odnosno sluzokozi, zato je analiza na njih i radjena. Kod HPV 6/11 nije niposto najveca mogucnost maligne alteracije :lol: jer pripadaju grupi niskorizicnih. Takodje u niskorizicne spadaju i sledeci: 6,11,42,44,45.
Srednjerizicni ( odnosno neklasifikovani ) su: 2,3,7,10,13, 26,27,28,29,30,34,40,53,54,57,61,67,70,72,73,81,83,84,85,89,90,91
Visokorizicni su: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68
Kao sto vidite srednje i visoko rizicniih ima puno vise od niskorizicnih. :wink:
Pitanje je kojom metodom je radjena tipizacija, da li je u pitanju in situ hibridizacija ( a pretpostavljam da jeste jer su radjeni samo ovi tipovi, ova metoda je manje osetljiva i dostupna za samo 7-13 tipova HPV-a), dok je malo skuplja ali kvalitetnija varijanta PCR DNK tipizacija, znam pouzdano da se kod nas moze uraditi.
Takodje, bez obzira na tipizaciju vi vec imate skvamoznu intraepitelnu leziju II i III stepena, koja treba da se pomno prati , pa mozda i resi hirurski. Pozdrav!
htc
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 08, 2010 1:16 am

Post od htc »

Puno hvala na odgovorima :wink:
Odgovori