Da li je ili nije?

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
vivi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 09, 2009 11:33 am

Da li je ili nije?

Post od vivi »

Da li neko od strucnjaka moze da mi odgovori da li je vaginalna kandidijaza polno prenosiva..?
Zbunjuje me to sto se tvrdi da je kandida saprofit u vaginalnom sekretu i da daje neprijatne simptome tek ako se narusi ravnoteza normalne vaginalne flore..
Pa ako je "normalan stanovnik", kako je onda polno prenosiva..? :roll:

I jos pitanje broj 2..

Usled cega moze da nastane 6. grupa vaginalnog sekreta , ako je iskljuceno da je usled koriscenja antibiotske terapije..?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
vivi
Novi član
Novi član

Post od vivi »

Hvala Tamaraft na trudu i postavljenim linkovima, ali meni je to sve poznato i odavno sam to izguglala..
Moje pitanje glasi : " Kako je moguce preneti candidu polnim putem , kad se ona i inace normalno nalazi u vaginalnom sekretu?''..Mislim, nije mi to logicno malo, zato trazim odgovor strucnjaka...
Procitala sam i neka misljenja lekara da vaginalna kandidijaza se i ne smatra polno prenosivom bolescu
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

"Procitala sam i neka misljenja lekara da vaginalna kandidijaza se i ne smatra polno prenosivom bolescu"

a ja bih se slozila sa ovom izjavom.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
vivi
Novi član
Novi član

Post od vivi »

tamaraft napisao:"Procitala sam i neka misljenja lekara da vaginalna kandidijaza se i ne smatra polno prenosivom bolescu"

a ja bih se slozila sa ovom izjavom.
pa i ja bih..zato i pitam i trazim potvrdu :lol: ..
Dakle..NIJE!

a svud po netu pisu da jeste.. :roll:
pa sam se zbunila..
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

kandidijaza je vishe stanje nego oboljenje, koje mozesh da dobijesh neredovnom higijenom, primenom jakih antibiotika ili narushavanjem flore vaginalnog sekreta na neki drugi nachin, prochitala si sve o tomee uostalom, ali isto tako mozesh ovo stanje dobiti tj preneti seksualnom putem, ako je jedna osoba ta koja ima povishen nivo kandide u sekretu, prenece ih svakako drugoj osobi tokom odnosa.

tako da, eto :)
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

i za HCV pricaju da je polno prenosiva bolest, sto u sustini nije tacno.

Kandida je normalni stanovnik i nasih creva...
Bye bye little lady
Odgovori