HIV i test
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jan 09, 2011 11:20 pm
HIV i test
Da li je test na HIV(u higijenskom zavodu) potpuno validan nakon 9 meseci od rizicnog kontakta?Da li na njega mogu da uticu antibiotici pa da da NEGATIVNO lazan rezultat ili jednostavno da se za to vreme antitela ne stvore u krvi?
Re: HIV i test
Ako si negativan posle 9 meseci, onda si sigurno negativan...tako da ne brini....pozdrav
Imam jedno pitanje vezano za te testove i njihovu sigurnost.
Pre svega, da li neko zna koji se testovi koriste za dobrovoljne davaoce krvi, tj. da li oni mogu da otkriju hiv samo posle 6 meseci? Naime, ja sam dala krv nemajuci ni najmanju predstavu da bih mogla biti zarazena
.. To bi, ako jesam zarazena, bilo nekih 4 meseca od infekcije. Tamo se ne vodim kao zarazena, dobila sam onu knjizicu i tako to.
Sad sam se testirala, a to bi bilo nekih 7 meseci od ,,rizicnog odnosa". I taj nalaz mi je negativan. S tim sto sam taj test radila privatno. Sad ne znam koje je vrste, mozda ELISA (ako se tako zove), a ako je taj, da li on daje odgovor samo na ranu fazu ingekcije, tj. 3 mesec?
Kontam da infekcija raste, ali sam isto tako cula da rezultat moze biti lazno negativan kasnije. A za ZZTK da se tu koriste testovi, koji reaguju na sam virus, koji mozda u tom trenutku nije porastao.
P.S. Nadam se da ne zvucim mnogo nebulozno, al sta da radim kad sve tako odjednom dodje iz dupeta u glavu. Jos je doktorima cudno sto se testiram, a niko me nije uputio od lekara.. I jos da kazem, da sam nekih 3-4nedelje od moguce zaraze imala neku vrstu virusa, koga sam se juce setila..
Pre svega, da li neko zna koji se testovi koriste za dobrovoljne davaoce krvi, tj. da li oni mogu da otkriju hiv samo posle 6 meseci? Naime, ja sam dala krv nemajuci ni najmanju predstavu da bih mogla biti zarazena

Sad sam se testirala, a to bi bilo nekih 7 meseci od ,,rizicnog odnosa". I taj nalaz mi je negativan. S tim sto sam taj test radila privatno. Sad ne znam koje je vrste, mozda ELISA (ako se tako zove), a ako je taj, da li on daje odgovor samo na ranu fazu ingekcije, tj. 3 mesec?
Kontam da infekcija raste, ali sam isto tako cula da rezultat moze biti lazno negativan kasnije. A za ZZTK da se tu koriste testovi, koji reaguju na sam virus, koji mozda u tom trenutku nije porastao.

P.S. Nadam se da ne zvucim mnogo nebulozno, al sta da radim kad sve tako odjednom dodje iz dupeta u glavu. Jos je doktorima cudno sto se testiram, a niko me nije uputio od lekara.. I jos da kazem, da sam nekih 3-4nedelje od moguce zaraze imala neku vrstu virusa, koga sam se juce setila..
to sto si cula nije tacno. svaki test na HIV je 100% siguran nakon 3 meseca (neki i ranije). 3 meseca je maksimalno potrebno vreme da infekcija bude prepoznata. tvoji testovi uradjeni 4 meseca nakon rizicnog odnosa i 7 meseci nakon rizicnog odnosa dokazuju da nisi inficirana HIV-om.
uzivaj, negativna si na HIV
ostani tako
pozdrav
uzivaj, negativna si na HIV
ostani tako
pozdrav
Atomium, hvala puno, puno.. tek sad mi je lakse 

-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Feb 19, 2011 11:40 pm
opusteno, uzivaj, i vodi racuna 

Znam da sam dosadna, al imam jos jedno pitanje: Ukoliko je neko vec oboleo od side, da li je ELIZA test pouzdan? U prevodu, ako vec ima neku bolest, napr. neko ostecenje mozga..
i neke od simptoma..

U kasniim fazama AIDS-a telo moze prestati sa proizvodnjom antitela, pa test moze biti lazno negativan. Ali u tom slucaju pacijent je vec ozbiljno ozbiljno narusenog zdravlja. U tom slucaju se moze raditi antigensko testiranje koje pretrazuje prisustvo samog virusa u krvi.
pozdrav, jel zna neko koliko se placa da se testiras ???
U Studentkoj poliklinici i u Gradskom zavodu je besplatno savetovanje i tetiranje, i anonimno je. Besplatno je i ako ako se testiras na Infektivnoj klinici ako imas uput od lekara opste prakse.
Atomium , ono sto si rekao , da je svaki HIV test 100% tacan , nije tacno . Nazalost postoje testovi za HIV , koji bas u RANIM fazama HIV-a(posle 3-4) meseca od rizicnog odnosa , transufzije krvi ili tkt ... POKAZUJE LAZNO NEGATIVAN.Zato Western Blot(takodje vrsta hiv testa) POKAZUJE tacnost ELISA testa.Ako vam na W.Blotu pise negativan , odnosno HIV- , onda ste stvarno negativni na HIV , uvek se Elisa , treba proveriti W.Blotom. POZDRAV
@MIXTER,
tacnost ELISA testa najnovije generacije je izmedju 96%-98%
rana faza posle rizicnog kontakta bi bila prvih nekoliko nedelja, a ne 3-4 meseca, kada je vec prilicno izvesno da su se antitela pojavila.
ne uvek, nego samo pozitivna ELISAuvek se Elisa , treba proveriti W.Blotom
tacnost ELISA testa najnovije generacije je izmedju 96%-98%
rana faza posle rizicnog kontakta bi bila prvih nekoliko nedelja, a ne 3-4 meseca, kada je vec prilicno izvesno da su se antitela pojavila.
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
drbgd napisao:tacnost ELISA testa najnovije generacije je izmedju 96%-98%
Koliko ja pratim stvar, tacnost ELISA testova je na nivou 99% i više, u zavisnosti od proizvođača.

cao svima, imam jedno pitanjece... 
testirao sam se na HIV, metoda ECLIA...
e sad, znaci od rizicnog odnosa je proslo 7-8 meseci....
na testu sam dobio ovo...
Vrednost ispitivanja - 0,501
Jedinica mere - S/Co
Referenti opseg - R > 1.0 - reaktivan ako je vrednost ispitivanja preko 1.0
N < 0.9 - negativan ako je vrednost ispitivanja ispod 0.9
E sad, po ovome znaci da ne postoji virus i da nisam zarazen hivom... Ali me zanima sta je ovo 0.501 sto su nasli u krvi, da li to svako ima kod sebe ili sta vec.... Pls odogovor...

testirao sam se na HIV, metoda ECLIA...
e sad, znaci od rizicnog odnosa je proslo 7-8 meseci....
na testu sam dobio ovo...
Vrednost ispitivanja - 0,501
Jedinica mere - S/Co
Referenti opseg - R > 1.0 - reaktivan ako je vrednost ispitivanja preko 1.0
N < 0.9 - negativan ako je vrednost ispitivanja ispod 0.9
E sad, po ovome znaci da ne postoji virus i da nisam zarazen hivom... Ali me zanima sta je ovo 0.501 sto su nasli u krvi, da li to svako ima kod sebe ili sta vec.... Pls odogovor...