HIV i test

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
123212345dede
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 09, 2011 11:20 pm

HIV i test

Post od 123212345dede »

Da li je test na HIV(u higijenskom zavodu) potpuno validan nakon 9 meseci od rizicnog kontakta?Da li na njega mogu da uticu antibiotici pa da da NEGATIVNO lazan rezultat ili jednostavno da se za to vreme antitela ne stvore u krvi?
user36
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 27, 2007 3:06 pm

Re: HIV i test

Post od user36 »

Ako si negativan posle 9 meseci, onda si sigurno negativan...tako da ne brini....pozdrav
Antikva
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 03, 2011 7:40 pm

Post od Antikva »

Imam jedno pitanje vezano za te testove i njihovu sigurnost.
Pre svega, da li neko zna koji se testovi koriste za dobrovoljne davaoce krvi, tj. da li oni mogu da otkriju hiv samo posle 6 meseci? Naime, ja sam dala krv nemajuci ni najmanju predstavu da bih mogla biti zarazena :cry: .. To bi, ako jesam zarazena, bilo nekih 4 meseca od infekcije. Tamo se ne vodim kao zarazena, dobila sam onu knjizicu i tako to.
Sad sam se testirala, a to bi bilo nekih 7 meseci od ,,rizicnog odnosa". I taj nalaz mi je negativan. S tim sto sam taj test radila privatno. Sad ne znam koje je vrste, mozda ELISA (ako se tako zove), a ako je taj, da li on daje odgovor samo na ranu fazu ingekcije, tj. 3 mesec?

Kontam da infekcija raste, ali sam isto tako cula da rezultat moze biti lazno negativan kasnije. A za ZZTK da se tu koriste testovi, koji reaguju na sam virus, koji mozda u tom trenutku nije porastao. :-?

P.S. Nadam se da ne zvucim mnogo nebulozno, al sta da radim kad sve tako odjednom dodje iz dupeta u glavu. Jos je doktorima cudno sto se testiram, a niko me nije uputio od lekara.. I jos da kazem, da sam nekih 3-4nedelje od moguce zaraze imala neku vrstu virusa, koga sam se juce setila..
Atomium
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 02, 2011 8:49 pm

Post od Atomium »

to sto si cula nije tacno. svaki test na HIV je 100% siguran nakon 3 meseca (neki i ranije). 3 meseca je maksimalno potrebno vreme da infekcija bude prepoznata. tvoji testovi uradjeni 4 meseca nakon rizicnog odnosa i 7 meseci nakon rizicnog odnosa dokazuju da nisi inficirana HIV-om.

uzivaj, negativna si na HIV
ostani tako

pozdrav
Antikva
Novi član
Novi član

Post od Antikva »

Atomium, hvala puno, puno.. tek sad mi je lakse :)
fibrinogen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 19, 2011 11:40 pm

Post od fibrinogen »

opusteno, uzivaj, i vodi racuna :)
Antikva
Novi član
Novi član

Post od Antikva »

Znam da sam dosadna, al imam jos jedno pitanje: Ukoliko je neko vec oboleo od side, da li je ELIZA test pouzdan? U prevodu, ako vec ima neku bolest, napr. neko ostecenje mozga.. :-? i neke od simptoma..
Atomium
Novi član
Novi član

Post od Atomium »

U kasniim fazama AIDS-a telo moze prestati sa proizvodnjom antitela, pa test moze biti lazno negativan. Ali u tom slucaju pacijent je vec ozbiljno ozbiljno narusenog zdravlja. U tom slucaju se moze raditi antigensko testiranje koje pretrazuje prisustvo samog virusa u krvi.
xxxxx2301
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 25, 2011 5:14 pm

Post od xxxxx2301 »

pozdrav, jel zna neko koliko se placa da se testiras ???
Atomium
Novi član
Novi član

Post od Atomium »

U Studentkoj poliklinici i u Gradskom zavodu je besplatno savetovanje i tetiranje, i anonimno je. Besplatno je i ako ako se testiras na Infektivnoj klinici ako imas uput od lekara opste prakse.
MIXTER
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 08, 2011 5:56 pm
Kontakt:

Post od MIXTER »

Atomium , ono sto si rekao , da je svaki HIV test 100% tacan , nije tacno . Nazalost postoje testovi za HIV , koji bas u RANIM fazama HIV-a(posle 3-4) meseca od rizicnog odnosa , transufzije krvi ili tkt ... POKAZUJE LAZNO NEGATIVAN.Zato Western Blot(takodje vrsta hiv testa) POKAZUJE tacnost ELISA testa.Ako vam na W.Blotu pise negativan , odnosno HIV- , onda ste stvarno negativni na HIV , uvek se Elisa , treba proveriti W.Blotom. POZDRAV
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

@MIXTER,
uvek se Elisa , treba proveriti W.Blotom
ne uvek, nego samo pozitivna ELISA

tacnost ELISA testa najnovije generacije je izmedju 96%-98%

rana faza posle rizicnog kontakta bi bila prvih nekoliko nedelja, a ne 3-4 meseca, kada je vec prilicno izvesno da su se antitela pojavila.
Atomium
Novi član
Novi član

Post od Atomium »

drbgd napisao:tacnost ELISA testa najnovije generacije je izmedju 96%-98%

Koliko ja pratim stvar, tacnost ELISA testova je na nivou 99% i više, u zavisnosti od proizvođača. :)
xxxxx2301
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 25, 2011 5:14 pm

Post od xxxxx2301 »

cao svima, imam jedno pitanjece... :)

testirao sam se na HIV, metoda ECLIA...

e sad, znaci od rizicnog odnosa je proslo 7-8 meseci....

na testu sam dobio ovo...

Vrednost ispitivanja - 0,501
Jedinica mere - S/Co
Referenti opseg - R > 1.0 - reaktivan ako je vrednost ispitivanja preko 1.0
N < 0.9 - negativan ako je vrednost ispitivanja ispod 0.9

E sad, po ovome znaci da ne postoji virus i da nisam zarazen hivom... Ali me zanima sta je ovo 0.501 sto su nasli u krvi, da li to svako ima kod sebe ili sta vec.... Pls odogovor... :)
Odgovori