E ovako, juce sam bio kod urologa, konstatovao je herpes genitalis i poslao me kod dermatologa. Pregled je trajao 10 sec. Delovalo mi je sve pomalo neozibljno. Otisao sam danas kod dermatologa, koji je bio odmereniji, prilicno strpljiv i voljan da me saslusa. Takodje je konstatovao herpes genitalis.
Prepisao mi je :
acikolvir 200 mg 5x1 - 10 dana
i obloge fiz.rastvora
Kada se pojave krastice, gentamicin mast 2x na dan dok kraste ne otpadnu.
Prilicno sam uveren da su u pravu

i da bolujem od herpesa, te smatram da moram sto pre da se suocim sa ovom bolescu. Citajuci na NETu o gen,herpesu, prilicno sam se uznemirio i to isto rekao dermatologu, koji je delovao prilicno smireno i rekao da nemam razloga za brigu.
Jos uvek ne znam tip herpesa, i to ispitivanje cu sto pre uraditi, brisom kako ste mi rekli... Medjutim pitajuci dermatologa, koliko je bitno koji je tip... on mi rece da za terapiju genrealno nije. Da mogu da uradim ispitivanje zbog sebe. Kada sam ga pitao da li je HSV2 opasniji, nisam dobio konkretan odgovor. Kada sam ga pitao da li ucestanije izbija, rekao mi je da ni to ne mora da znaci, da zavisi iskljucivo od imuniteta. Pri tom mi je napomenuo da je herpes prenosiv samo kada je aktivan
Smatram da je najbitnije da budem upucen u svoju bolest, te se sa ovakvim odgovorima nisam pomirio.
Pa Vas sad pitam da li sam ja dobro razumeo sustinu:
Hsv1 je simplex herpes koji se najcesce javlja na usni, te ga cesto zovu oralni, dok se HSV2 najcesce javlja nagenitalijama , te ga nazivaju i genitalnim. To NE ZNACI (ili ne???) da HSV1 ne moze da se pojavi na genitalijama. Kako sam razumeo, HSV1 je manje opasan(pogotovo za zenskoi trudnice, tj novorodjence), teze prenosiv (ili ne???). Isto tako HSV2 moze da se pojavi na usni, posle oralnog seksa. Ako neko ima HVS1 partner moze dobiti samo HVS1. Kada je genitalni herpes u pitanju, ako je tipa HVS1 redje izbija nego HVS2, i manja je verovatnoca prenosenja na partnera? Otprilike se HVS1 prenosi kada izbije, a HVS2 se moze preneti uvek kada se ne koristi kondom.
Sve ovo nisu moje tvrdnje , nego jedno veliko pitanje???? Da li sam dobro razumeo. Veliko hvala na odgovoru!!!