Gardasil- HPV Vakcina (kondilomi)

Seksualno prenosiva oboljenja i sva pitanja o njima na jednom mestu. Pitajte, savetujte, naučite ili edukujte o tegobama izazvanim polim bolestima. Naučite kako se zaštititi od seksualno prenosivih oboljenja i kako ih prepoznati.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
neu3no
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 11:18 am

Gardasil- HPV Vakcina (kondilomi)

Post od neu3no »

Dozvoljena je za upotrebu i kod nas. Interesuje me da li se neko od vas vakcinisao, ima nameru, ili ima poznanika koji se vakcinisao.

Vakcinu je napravila korporacija Merck&Co, ali ona štiti samo od nekih tipova HP virusa. Ima ograničen rok delovanja (3 godine), i dosta je komplikovana za primanje.

Nadalje, mene interesuje da li muškarci smeju da se vakcinišu, i ima li to smisla?

I koliko košta. Načuo sam da košta oko 500 $ i da je ima po boljim privatnim apotekama. :-?
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Ispitivanje vakcine na muskarcima je upravo u toku, tako da se jos ne zna ima li efekta. Nisam sigurna da je utvrdjeno da je rok delovanja ogranicen na tri godine, po podacima koje ja imam, ispitivanje je zavrseno pre cetiri godine i zene na kojima je vakcina testirana su jos uvek zasticene od HPVa, kako vreme bude prolazilo tako ce se moci utvrditi da li je revakcinacija potrebna (i posle koliko godina) ili nije.
neu3no
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 11:18 am

Post od neu3no »

Super vesti.
Odgovori