Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 24, 2008 11:01 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 14, 2008 9:38 pm
Postovi: 9
Hvala za Vas odgovor MrPh_Ana , jedino ste Vi pokazali interesovanje za moje pitanje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 25, 2008 10:30 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Dec 17, 2007 3:34 am
Postovi: 57
Nema na cemu, u bilo koje vreme.
Smatram da bi to trebalo da se podrazumeva za svakoga sa medicinskom spremom ko se prijavio na ovom forumu, da bude od neke koristi pacijentima.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jun 27, 2008 2:31 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 26, 2008 10:51 pm
Postovi: 97
Lokacija: beograd
Ovako,mislim da stvarno nije u redu deliti lekcije nekome ko je zabrinut za stanje svog bliznjeg,bez obzira o kome se radilo.Smatram da je svakom psijijatrijskom pacijentu koji ima svoju dijagnozu njegov lekar objasnio o cemu se radi i kako se izboriti sa problemom.Ali,covek nije usamljeno ostrvo i ne zivi sam i njegovo stanje ne zavisi samo od njega samog.
svakom coveku sa problemom je potrebna podrska okoline.a ona moze da pomogne samo ako je upucena,ako razume i shvata sa cime treba da se nosi i,naravno,ako ima zelje i volje da pomogne.
Pa zato evo moje skromne pomoci..
Lepo ste pojasnili samu sifru,mada sifra kao sifra kod psihijatrijskih poremecaja ne znaci puno sama za sebe,jer je to veoma promenljiva ,nekonstantna brojka,jer se tu zapravo radi o dusi,o patnji duse,a patnja se ne iskazuje siframa...
Ukratko.o samoj neurasteniji,mogu da kazem da se,na zalost,radi o hronicnom poremecaju gde farmakoterapija sama za sebe nije dovoljna,a potpuno i trajno izlecenje nije realan cilj terapije.
Realni ciljevi mogu biti:smanjiti jacinu i ucestalost ispoljavanja simptoma,smanjiti izrazeno ponasanje kad se simptomi jave,sprecavanje komplikacija,poboljsavanje kvaliteta zivota...
oblici lecenja mogu biti:farmakoterapija,kognitivno-bihejvioralna psihoterapija,psihodinamska porodicna terapija,bracna terapija,psihoterapija podrskom,ucenje tehnika za kontrolu simptoma (ventilacija,relaksacija), i kombinovano (integrativno) lecenje koje je i najbolja varijanta.
Prednosti K-B terapije u odnosu na farmakoterapiju su sto ona menja nacin razmisljanja i ponasanja osobe,promovise aktivan stav prema lecenju,uci je kako da se nosi sa strahom koji se javlja,duze traju pozitivni efekti do sledeceg recidiva.
Prednosti farmakoterapije u odnosu na KBT su sto ona brze deluje,smanjuje telesne simptome i misicnu napetost,veca je pogodnost u slucajevima kad posstoji nepodnosenje simptoma,tezeg oblika poremecaja,i kad postoji depresija,sto je cest slucaj,zatim prednost je i sto se FTh jednostavno primenjuje,dostupnija je svakome i jeftinija je.
Na zalost,zivimo u drustvu koje vise prihvata,nudi i pruza jeftinije metode lecenja,a individualna
psihoterapija u drzavnim ustanovama prakticno ne postoji i osiguranje je ne pokriva.
Poteskoce u primeni KBT su jos i sto je to zahtevan vid lecenja u smislu sto je potebno da pacijent bude spreman na introspekciju,preispitivanje samog sebe,otvaranje debate sa samim sobom,kod pacijenta je strana ideja da nisu vazni simptomi,vec njihovo subjektivno tumacenje,sumnjicavost,tesko podnosenje izazvanih simptoma.
Ono sto okolina moze da uradi,sem ukljucivanja u neku vrstu sistemske psihoterapije,jeste pokazivanje empatije (shvatiti kako se pacijent oseca),ne osudjivanje,i shvatiti da je opasnost onakva kako je sam pacijent dozivljava,tacnije: SVET JE ONAKAV KAKVIM GA VIDIMO!
Preporuka:integrativno,kombinovano lecenje kod dobrog psihijatra i psihoterapeuta.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 288 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: