Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Da li iko zna sta je NAC(N-ACETYLCYSTEINE)????
PostPoslato: Sub Sep 30, 2006 11:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 22, 2006 12:41 am
Postovi: 25
PITANJE JE U NASLOVU

UNAPRED HVALA!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 04, 2006 2:10 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:47 pm
Postovi: 20
Lokacija: novi beograd
N-acetil-cistein (NAC) je acetiliran oblik aminokiseline ciste-ina. Ove dve aminokiseline su funkcionalno tesno povezane, ali je NAC znatno stabilniji oblik. Pored značajne uloge u sintezi proteina, glavna uloga ciste-ina i N-acetil-cisteina u paru je u tome ĹĄto čine sastavni deo enzima aminokiseline glutationa, jednog od najznačajnijih antioksidanata u organizmu. NAC značajno povećava koncentraciju glutationa, ključnog za proces intraćelijske detoksikacije, ali i sam čisti organizam od slobodnih radikala. Glutation je neophodan za odrĹžavanje imunoloĹĄkog sistema. Njegova koncentracija opada u toku fizičke aktivnosti i napora, a naročito za vreme intenzivnih treninga. Rezultat smanjene koncentracije glutationa su najčeĹĄće respiratorne infekcije i nazebi neposredno nakon perioda intenzivnog treniranja. Zato sportisti dodaju svojoj ishrani NAC, da bi u sezoni takmičenja izbegli naglo slabljenje imuniteta. NAC je blagotvo-ran u tretmanu bolesti disajnih organa, kao ĹĄto su: emfizem, hronični bronhitis i hronične bolesti pluća uopĹĄte. PruĹža zaĹĄtitu od toksičnih dejstava lekova i hemikalija, npr. acetaminofena, ugljentetrahlorida, etanola, ugljenmonoksida, citostatika, od dima cigareta i aerozagađenja uopĹĄte. Za sportiste je bitno i antioksidantno svojstvo NAC-a, jer se u toku veĹžbanja povećava proizvodnja slobodnih radikala kao nusprodukt povećane potroĹĄnje kiseonika. Oni ubrzavaju zamor miĹĄića i usporavaju oporavak. NAC prevenira negativne efekte veĹžbanja, čime utiče na izgradnju miĹĄićne mase, izdrĹžljivost i brzinu oporavka. N-acetil-cistein ima sledeća dejstva na organizam: - obnavlja nivo glutationa posle intenzivnih napora - preventiva je restiratornim infekcijama i nazebima - ubrzava oporavak posle prehlada i fizičke aktivnosti - povećava izgradnju miĹĄićne mase - povećava izdrĹžljivost i snagu - smanjuje nivo holesterola Jedno od bitnih svojstava N-acetil-cisteina je i smanjenje nivoa homocisteina, aminokiseline koja moĹže biti krivac za nastanak srčanih oboljenja, moĹždanog udara, pa čak i raka. Preporučena doza: 1 kapsula dnevno uz jelo. Preporučljivo je uzimati NAC sa vitaminom C, jer imaju sinergijsko dejstvo.

_________________
www.atpsport.co.yu


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Okt 04, 2006 11:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Sep 22, 2006 12:41 am
Postovi: 25
Hvala na detaljnom odgooru!!!!

Uopste nisam znala za vezu izmedju NAC-a i misicne mase, a ujedno sam i profesionalni sportista,pored toga sto imam vitiligo.

To me jako zanima,pa bih Vas zamolila da mi odgovorite da li je moguce dobijanje na kilazi uzimajuci NAC(kao kada je rec o proteinima i slicnim preparatima) i da li ima i nekih drugih nepozeljnih dejstava?????

Zapravo,pocela bih da koristim ovaj proizvod zbog dejstva na toksine u organizmu,pa me zanima da li se nalazi samo u kapsulama i gde ga mogu kupiti????

Da li se moze ova kiselina uneti kroz hranu i gde se u prirodi nalazi????

Kada lekari preporucuju NAC i da li sme da se kombinuje sa glinom i drugim prirodnim preparatima za detoksikaciju organizma???

Ovo je bas puno pitanja,volela bih da mogu i ja da odgovorim na neka Vasa.

Jos jednom unapred hvala!!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Okt 05, 2006 11:29 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:47 pm
Postovi: 20
Lokacija: novi beograd
Sto se tice misicne mase,od samog NAC-a nemoze da se dobije,on samo povecava sintezu proteina pored ostalih stvari.
MOzes ga nabaviti u prodavnicama sportskih preparata i bolje opremljenim apotekama ali ti preporucujem ovo prvo i to od firme TWINLAB ,NOW,
Nemogu da se reklamiram na ovom forumu ali zelim da svakom pomognem pa ti klikni na moj potpis pa ces samo da saznas ono sto te zanima u vezi sportskih dodataka
slobodno pitaj sta te zanima jos,pa cu ti odgovoriti ako znam,a ako neznam potrudicu se da saznam

_________________
www.atpsport.co.yu


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 143 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: