Zabrinuti tata

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
jmarko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 8:03 pm

Zabrinuti tata

Post od jmarko »

Pozdrav svima,
često sam imao prilike da čitam teme sa ovog foruma. Pročitao sam mnogo toga korisnog, pa se nadam da mi neko može pomoći sa nekim savetom, verovatno je bilo sličnih iskustava.
Dobili smo jednog super baju pre 11 meseci :D. Dečko je pun energije, veseo.
Problem, se javio prvi put pre dva meseca, naime prehlada i curenje iz nosića, se pretvorilo u zujanje u plućima. Bili smo kod naše doktorke (puno ljudi je hvali kao dobrog pedijatra), dobili neki sirup kao terapiju, inače zujanje nije konstatovano? To je trajalo 15-tak dana, i zatim je prošlo. Inače sve vreme dok je trajalo nije bilo temperature (osim jednog dana kada je bila oko 37,5), i dečko je bio veseo, jedino je puno kašljao. Kašalj mi ličio kao kod odrsle osobe - pušača.
Pre neki dan ponovo je naišao nazeb, koji je kroz tri dana prerastao ponovo u strašno zujanje u grudima, noć smo proveli na nogama, jer jedino uspravno malo lakše diše. Opet nema temperature, on je veseo, mada deluje pomalo umorno, iznemoglo. U predelu rebara se može osetiti jako zujanje, na dodir.

Pitanje: Da li je to bronhitis?
Tačnije ono što me više muči je, pošto beba ne ume da izbaci sekret iz pluća, ako sekret ostane u plućima DA LI TO znači da će svaka naredna lakša prehlada da preraste u ovaj oblik, po principu prvog dana nos i grlo, drugog, trećeg dana spušta se na pluća i počinje zujanje.

Da li postoji način da se sekret nekako izbaci, mi koristimo sirup od jagorčevine, čaj od belog sleza, inače imamo problem da ga nateramo da pije više tečnosti, ne samo sad za vreme prehlade
Kako eventualno sprečiti da se ovo više ne ponavlja?
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Nisam želela da odgovorim odmah na tvoju poruku nadajući se da će se pojaviti neko stručniji...No, dok se neki doca ne javi pokušaću da ti pomognem iznoseći svoje iskustvo.
Na osnovu tvog opisa rekla bih da dete ima bronhitis i da je, možda, sklono istom ako se prilikom svakog nazeba pojavi i karakteristično šuštanje i sviranje u plućima. A moje iskustvo je-
-dobar pedijatar ne mora da bude i dobar slušač pluća...možda je dobar dijagnostičar kada su eritemi u pitanju ili crvenilo guše ili ima toga još, ali zato ne mora da znači da prilikom slušanja pluća registruje i šumove koji ukazuju na bronhitis. Dakle moj vam je savet da dete odvedete i kod pedijatra pulmologa kada se ponovo pojave šumovi, krčanje ili karakteristično sviranje prilikom disanja ili da prosto promenite pedijatra.
-bronhitis ne mora da prati i povišena temperatura-moj sin je kašljao nedelju dana, nije imao temperaturu niti je slinavio i kada sam ga odvela, za svaki slučaj, na sluškanje bila sam neprijatno iznenađena dijagnozom-bronhitis plus terapijom koju je dobio...i osetila gadnu grižu savesti što ga ranije nisam odvela na pregled. Tada mi je naša doca i rekla par pametnih stvari-da bronhitis ne mora da prati temperatura, da se svaki kašalj koji traje duže od nedelju do deset dana mora tretirati antibioticima jer taj šlajm koji dete ne može da izbaci predstavlja odličnu podlogu za superinfekciju....i ponavljanje bronhitisa.
- što se tiče šlajma postoji jedan malo neprijatan, stresan za vas ali veoma efikasan način da se dete oslobodi šlajma koji ga, posebno u večernjim satima davi, a to je da mu zrnastom i kašastom hranom tipa keks i mleko izazovete povraćanje...jeste gadno, ali jedino na taj način dete može da izbaci iz sebe nagomilani šlajm i da prodiše kako treba. Ja sam to sasvim slučajno uočila kod svog klinca i kada sam videla koju količinu sluzi je izbacio iz sebe shvatila sam da sam mu time više pomogla nego svi mogući sirupi za iskašljavanje.
-dalje, kada dajete detetu sirupe za kašalj, preko dana tj. u prepodnevnim satima mu dajte sekretolitike-sirupi koji razvodnjavaju šlajm, ali ih uveče izbegavajte jer nagone na davljenje, krkljanje i povraćanje...tada pribegavate sirupima tipa Prospan koji imaju umirujuće dejstvo...i obavezno mu podignite uzglavlje kreveta da bi se vršila prirodna drenaža...a i da izbegnete moguću upalu uha.
Što se tiče sprečavanja bronhitisa-izbegavajte da dete izvodite po vlažnom i maglovitom vremenu i na pojavu prvog nazeba reagujte svim mogućim sredstvima koja zaustavljaju kijavicu i kašalj.
Sve najbolje
ksenija
nenili
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2008 5:16 pm

Post od nenili »

I ja sam imala katastrofalne probleme sa istim, sustanje bez temperature, i jedino sto je stvarno pomagalo je takodje povracanje, ali je gadljiv na slatke sirupe tako da kad god sam mu dala sirup znao je dobro da se izbljuje sto je nosilo odlicne rezultate, objasnjenje pedijatra je da se sve desava zbog zubica, ka pocnu da izbijaju bale su znale da mu vise do pupka bez ikakvog preterivanja, tako da gaje pljuvacka iritirala i sve polako nizbrdo.
cankovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 28, 2008 9:59 am

Post od cankovic »

imam dava sina i obojica imaju bronhitis, prvi sin je prvi put dobio sa 10 meseci nosili smo ga svuda i po privatnim lekarima i kod neke svemocne doktorice u Becej ali nista. To mu se ponavljalo svake dve nedelje nije dolazilo do gusenja ali je kasljao. Poslali su nas kod pulmologa i ona je ustanovila alergo testom da je alergican na sve zivo grinje, dlaku od zivotinja, polen biljaka, na neko korenje... Posle su mi rekli da se taj test neradi kad je dete u zapalenju jer onda reaguje na sve posto mu je oslabljen imunitet . Dobio je pumpicu a predhodno smo isli na inhalacije aloprolom. Muz mi se jako protivio da koristi pumpicu jer kako on kaze mali se negusi, a ja sam se bojala jer sta znam sta moze biti ako se ne koristi . I to je trajalo do njegove 2,5 godina i samo proslo od sebe evo sad ima 5,5 i nema vise bronhitis bio je bolestan ali su mi pluca i bronhije bile ciste. Sad je mladji sin isto bronhitican ima 2 godine kupili smo inhalator i sad ga inhaliramo kad lekar kaze kod kuce manje je stresno za dete nego u ambulanti. Idemo za mesec dana u Soko banju jer kazu da je to najbolja vazdusna banja za bronhitis. Nadam se da ce i on prevazici kao stariji. Pitala me je doktorica da li neko ima u familiji bronhitis astmu, da li pusimo jer je sve to preduslov za dobijanje bolesti. Kod mene to nije slucaj, stvarno niko nije bolovao od toga i ne pusimo kazu mi da je to bolest novog veka i da ima puno dece koja imaju bronhitis i ove hemikalije i zagadjenja su znatno uticali da sve vise njih oboli od ove bolesti.Bas sam se raspisala a gledala sam da bude sto sazetije, pozdrav i srecno sa izlecenjem!!!
nina-nana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 29, 2007 12:18 pm

Post od nina-nana »

Moje devetomesecno bebce isto.Niko mi nije dao dijagnozu jer zivim u jako cudnoj zemlji(lekari su cudo ovde) ali su samo rekli da izbacim zavesu iz sobe,tepih,sve plisane igracke i jos mnogo toga.Sve se to desilo kad je moja beba imala 5 meseci i dobio temperaturu i jako skripanje kad dise.Uradise mu rentgen pluca.Samo ga je slomila temperatura ali kad smo nju snizili bio je zivahan kao da nije bolestan.Tada su krenula inhaliranja,pomoglo je ali nista dok nije popio dozu antibiotika.nakon nekog perioda to se vratilo(sve isto i sve ispocetka),inhaliranja su trajala po 20 dana na svaka 4 ili 6 h.Kaslje,i jako jako zvizdi kad dise.Evo jos uvek pije neki lekic(preventivno) kao prasak kroz hranu(3 meseca treba to piti).Ni ja nisam sigurna sta je to sve!
nenili
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 10, 2008 5:16 pm

Post od nenili »

Mislim i da je jako vzno da dete izlazi napolje, provetravanje sobe redovno, pogotovo kada zaspi. Mada mislim da je veliki uticaj na njega i voce, poceo je da jede puno voca 4-5 puta na dan i to smaze po celu mandarinu, kivi, pomoradzu, i sve sveze sto moze da se nadje, padne tu i po neka jagodica aki i limun i to je sam vide pruzio rukice i grickao bilo je mrstenja ali voli. i jos nesto u zadnje vreme mu dajem jednom na dan med sa domacim medom uglavnom ujutru, voli da pije cajeve ali med praktikujem uglavnom jednom na dan i stvarno vec 2 ipo mesec ni kasljic naj manji.
Zelim vam svu srecu jer znam kako vam je mi smo prvu godinicu bukvalno odbolovali!
jmarko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 8:03 pm

Post od jmarko »

hvala svima na odgovrima, korisno je razmeniti iskustva.
Klincu i dalje zvizdi, mada se na njemu ne vidi da ima neki problem, zivahan je, veseo, temp. i dalje nema. Jos par dana treba da pije hemomycin, pokusavamo da ga nateramo da pije sto vise tecnosti ali nam ne polazi za rukom, tacnije od rodjenja slabo unosi tecnost.
Odgovori