Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 216 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 06, 2006 8:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
I mislim da bi trebalo da se stavi tacka na prepucavanje.Ubuduce to neka se radi preko privatnih poruka a ovde govorite o onome sto tema trazi.Nije dokazano da li vakcine izazivaju neke bolesti i posledice ali to vam niko nece reci i da postoji.Proizvode se nove vakcine ali niko nije rekao da je klasicna DTP+ Polio sada stetna jer postoje nove koje navodno to nisu.Kada za5-10 godina dodju neke nove vakcine,Pentaxim i dalje nece biti stetan.Godinama unazad se ljudi tj.bebe vakcinisu pa i Vi vmilka verujem da jeste,ali to je "obavezan program" koji svako od nas izgleda treba da postuje.Razumem kada kazete da ste zabrinuti sto ce Vase dete celog zivota imati nesto u telu,ali svesni smo svi da nikada necemo saznati tacno sta vec smatramo da to stvarno moze da pomogne i sacuva zdravlje.I ja sam uveren da je 99% bolesti proizvod coveka a ne prirode,ali kako da to dokazem.NIKAKO!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 07, 2006 11:31 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Prepucavanja su ponekad vrlo korisna :wink: Nije zgodno kad "padne nivo", ali šta je tu je, neko rečima neko uzvičnicima i velikim slovima....

Nikola11 ovde nema dovoljno mesta da bi se napisali svi odgovori na tvoja pitanja. Mislim da niko nije ni našao odgovore samo na jednom mestu. Natasino radi odličan posao propagirajući vakcine i ako je to ono u šta veruješ "go for it". Ali ako u tebi postoji i najmanji trag sumnje.... kopaj, kopaj i traži odgovore sam! Već ćeš pronaći šta je dokazano a šta nije. Samo ti si odogovoran za zdravlje svog deteta. Ako se njemu nešto dogodi svi će oprati ruke, a ti ćeš živeti sa posledicama kao mnogi drugi. Slobodno ih potraži po internetu, priča ima mnogo i ne dešavaju se samo drugima, negde daleko. Majkl Belkin je jedan od mnogih "osuđen" na život bez svoje devojčice jer u vakcinaciju nije sumnjao na vreme. Pronađi o njemu i njegovom svedočenju pred Kongresom.

Možda savet za sve one koji sumnjaju, nisu sigurni šta da rade.... Krenite od pojedinačnih bolesti, upoznajte se prvo s njima. Kako dolazi do infekcije, kako teče bolest, koje su moguće komplikacije, zašto dolazi do njih, koje su mogućnosti lečenja.... (Ako treba već da ostavim neki link neka to bude ovaj .) Pročitajte što više članaka, nisu dovoljni samo abstrakti (naša reč za "abstract"?). A onda dobro proučite sastav vakcina i protiv čega zapravo štite. Da bi doneli odluku morate imati odgovore na sva pitanja jer, kao što sam već napisala, na kraju ostajete vi sami sa vašim detetom. A neka vas u svim razmišljanjima o zdravlju vodi sledeća misao: "Zdravlje ne može da se kupi u flašici ili tableti, zdravlje je neposredna posledica zdravog načina života."

Što se tiče vakcinacije u drugim delovima Evrope... natasino, u većem delu zapadne Evrope je vakcinacija PREPORUČENA, znači NIJE OBAVEZNA već roditelji imaju pravo da sami donesu odluku za ili protiv. To može da se pročita i na linku koji si ostavila za Nemačku (lepo piše na srpskom jeziku da je vakcinacija dobrovoljna). U Italiji su OBAVEZNE samo 4 vakcine, navela ih je vmilka (s obzirom da je pominjala neke promene u vezi s novom vladom, zato sam je i pitala koje su to, ali očigledno sa linka ministarstva za zdravlje još uvek su obavezne samo te 4 vakcine). Znači u Italiji vakcina protiv HIB-a nije obavezna! To se vidi i iz dva linka koja si ostavila o Italiji (zaista su sjajna, ali verovatno zavisi kako ih čitamo i interpretiramo; na sreću, na to i imamo pravo). U Francuskoj su obavezne takođe četiri vakcine i to ne iste četiri kao u Italiji. Francuska je naročito zanimljiva zbog vakcine protiv hepatitisa B. Možda bi trebalo da učimo na njihovom iskustvu. U Belgiji je obavezna samo jedna vakcina itd. A sve te države imaju vrlo sličan kalendar vakcinacije koja se i izvodi kao i u ostalim zemljama, ali nikako ne smemo da mešamo šta je obavezno a šta dobrovoljno jer najvažnije ja da u tim zemljama roditelji imaju pravo na izbor. Takođe je činjenica da većina roditelja ne razmišlja o tome već vakciniše decu jer "lekar je preporučio...." A priče da nevakcinisano dete ne sme u vrtić ili školu... pa nisu istinite. Ako se ne varam osnovna škola je obavezna. Doduše nisam čitala srpske zakone, možda je tamo negde to specifično navedeno...

I ovo je jako teško napisati... jer mi se čini da odgovaram na provokaciju, da su to samo izmišljene priče, ali... na moju veliku žalost lično poznajem decu koja žive sa posledicama vakcinacije :cry: Ne može se opisati tuga koju osećam zbog smrti jednog dečaka posle vakcinacije... nju ne može da izbriše ni to da njegova doktorka sada radi protiv zakona i ne prijavljuje inspekciji roditelje svojih malih pacijenata koji odbiju, na žalost obaveznu, vakcinaciju.
________

"Truth often goes through three stages: At first it is ridiculed, then it is violently opposed, and finally it is accepted as self-evident." Šopenhauer


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 07, 2006 2:19 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Drage mame i tate,

ova tema ce definitivno nadmasiti po broju postova sve ostale i samim tim pomoci svima nama da donesemo subjektivno NAJBOLJU ODLUKU. Dokazivati korisnost tj. stetnost vakcina predstavlja apsurd u svakom smislu - medicinskom, filozofskom, pravnom i nadasve ETICKOM. Poenta je da jedni drugima pomognemo iskustvom iz realnog zivota, a ne prepucavanjem i ubedjivanjem u opravdanost onoga ciji smo poklonici.

Moje misljenje je da decu treba vakcinisati onim vakcinama koje su obavezne (prvenstveno kao reper uzimam Srbiju obzirom da sam njen rezident), o drugim razmisliti i eventualno dati uz konsultaciju sa pedijatrom. Ovo je moje MISLJENJE, ne preporuka, ne poziv na masovnu vakcinaciju !!!

Ono cega se svi libimo da priznamo jeste cinjenica da sve u zivotu ima svoje indikacije i kontraindikacije, kao i same vakcine. Medicina nema odgovor za resenje svih nasih zdravstvenih problema, niti ce za naseg zivota imati.

Realnost je da se, recimo u lecenju malignih bolesti, kao terapija koriste citostatici i radio terapija (zracenje), nasuprot cinjenici da su ovi JEDINI ''lekovi'' izbora koliko korisni toliko i stetni po ljudski organizam, izazivajuci veliki broj nus pojava. Sredstvo u ovom slucaju dakle ''opravdava'' cilj, a to je produzetak zivota obolelog pacijenta. Ne bih volela da me pogresno razumete, ali kada otvorite vrata Univerzitetske decije klinike, ili bilo koje druge pedijatrijske klinike i iza vrata onkoloskog odeljenja ugledate lica dece neizvesnih sudbina, onda shvatite da je i terapija koja ima neizvestan ishod, sa svim nus pojavama predstavlja jedinu nadu, pa zatvorite oci pred izlaganjem lekara da ce upotreba navednog leka, tj. terapije ostaviti niz polsedica na sistemske organe.

Veoma slicna situacija je i sa antibioticima. Ukoliko procitate kompletno uputstvo bilo kog antibiotika za pedijatrijsku upotrebu, shvaticete da i oni mogu dovesti do razlicitih ostecenja nervnog sistema, bubrega, pa i do smrtnog ishoda. Recimo BACTRIM sirup je do skora imao siroku primenu u Srbiji u lecenju dece sa infekcijom urinarnog sistema, iako se zna da on trajno ostecuje bubrege, bas kao i sama infekcija. U DZ gotovo sigurno cete dobiti antibiotik za lecenje virusne infekcije, jer nadlezan pedijatar nema vremena da se ''udubi u temu i problem'' deteta, ili da da uput za KKS, a ne daj Boze da predoci roditeljima da za 350 dinara istu urade u privatnoj laboratoriji kako bi dete dobilo adekvatnu terapiju i izbeglo antibiotik. Ono sto je jos strasnije jeste i cinjenica da mnogi roditelji pribegavaju lecenju dece na svoju ruku aplikujuci antibiotik kao da je sok od sveze iscedjene pomorandze. E, onda kada se virus, zahvaljujuci terapiji antibiotikom koji obara imunitet, povampiri u bakteriju, pa ne daj Boze izazove pneumoniju, sepsu ili bakterijemiju trazimo krivca tamo gde mu mesta nema. Naravno, sve ovo precutimo, u nadi da smo ucinili ono sto je najbolje za DETE. Sve sto sam napisala je uopsteno i molim Vas da ne dozivljavate licno!

Ovo su samo neki od paradoksa s' kojima smo neminovno suoceni. Tu se vracam na komentar VMILKE o tome da pedijatar gleda debljinu novcanika, sto je na zalost donekle istina. Debljina novcanika, imovinski status, kako god ... diktira uslove lecenja i to je surova realnost. Novac ne moze da kupi zdravlje i to je jasno, ali ce svakako ''ublaziti'' tok svake bolesti ili ga usmeriti u onom pravcu koji ce omoguciti sto duze prezivljavanje. Suoceni sa bolescu dacemo i zadnji dinar, cak i u situacijama kada smo svesni da pomoci savremene medicine, kao ni alternative nema. Strasno je kada taj dinar koji bi nam ulio nadu nemamo, taj bezdan onda otvara niz drugih socijalno-porodicnih konflikata.

Sve ovo se aplikuje i na vakcine. One dozivljavaju svoju glorifikaciju i krah u isto vreme, stalnim kontradiktornostima i svedocenjima pojedinih roditelja i strucnjaka, tj. proizvodjaca.

Do skora se verovalo da SIDS, odnosno ''sindrom iznenadne smrti deteta u kolevci'' izazivaju vakcine, a onda se na osnovu obdukcionih nalaza i prakse doslo do naucno utemeljenog stava da je uzrok ovom sindromu zapravo ostecenje dela mozdanog sistema i da ce u buducnosti ovaj sindrom moci da bude sprecen pravilnim prepoznavanjem ostecenja po samom rodjenju i vezbama koje su najslicnije fizikalnoj terapiji, a koje podsticu rad i pravilnu funkciju ostecenog dela mozga. Ova vest prosle nedelje obisla je svet i sada nam ostaje da posle izvesnog vremena ocekujuci razne ''reviews'' sami izvucemo zakljucak iz ponudjenog konteksta.

Licno verujem da vakcinacija moze kod pojedinca izavati nezeljena dejstva, cak i smrtni ishod ali ne sama po sebi, vec udruzena sa nekim drugim faktorom, odnosno stanjem ili genskim zapisom koji na zalost na vreme tim lekara u bolnici ili sam pedijatar ne prepozna. Mnogi od nas su cak skloni da prikrivaju genetiku svoje porodicne loze, u nadi da ce ih bolesti, tj. posledice zaobici. Mnogi cak i ne znaju svoje pretke pa i ne raspolazu korisnim informacijama. Sve to doprinosi povecanom riziku za nastanak bolesti ili sindroma koji bi prepoznati na vreme mogli biti izbegnuti ili barem ublazeni, a dovode se u birektnu ili indirektnu vezu sa vakcinama. Vakcina, bilo koja, moze izazvati nezeljena dejstva,jer je svaka od njih sastavljena od aktivisanih ili inaktivisanih komponenti koje su u stvari umrtvljeni ili zivi sojevi bakterija tj. virusa. Mislim da nam je to svima jasno i da nema potrebe dalje produbljivati ovu temu, na site-u svakog proizvodjaca moze se naci sastav svake vakcine. Ako i ima nesto sto su slucajno ''izostavili'', moramo biti svesni da to nikada i nece biti dostupno nama profesorima, asistentima, pravnicima, zdravstvenim radnicama, sekretaricama, domacicama ... Inace, zakonom je propisano da mora postojati ustanova, u Srbiji konkretno Agencija za lekove, koja daje atest lekovima i vakcinama, nakon izvrsenih testiranja. Sklona sam da verujem da ako je stetnost vakcina po ljudsko zdravlje na globalnom nivou veca od njihove koristi, da bi do sada vecina razvijenih zemalja (a posebno nerazvijena i prezaduzena Srbija) prestala da finasira njihovu upotrebu i propisala da se one preporucuju, ali idu na teret roditelja, kao sto je to slucaj sa PNEUMO23, PREVENAR, VAXIGRIP... Ne vidim razlog zasto bi drzava finasirala vakcine koje su stetne i beskorisne ?! Stope doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje ne menjaju se sa promenom kalendara vakcinacije ili uvodjenjem novih lekova.

Sustina svega je PREVENTIVA ! Zato se svi valjda i trudimo da pretrazimo sve ove postavljene linkove, i one ZA i one PROTIV. Objektivan odgovor necemo nigde naci, i to je sustina, odluku moramo doneti sami.

Neki od nas poznaju nekog cija se bolest ili ne daj Boze smrt, vezuje za vakcine. Takodje poznajemo i one koji su zbog nepravovremene vakcinacije podlegli posledicama infekcije. Poznajemo i one koji zive kao nosioci virusa, kao primer navodim svoju majku zarazenu Hep.B virusom ubodom na iglu svoga pacijenta, a koji se mnogo godina posle suocavaju sa nizom posledica poput otkazivanja bubrega i na zalost ciroze jetre uzrokovane stetnim dejstvom ovog virusa. Sve ovo nas ne cini ''manjim'' ili ''vecim'' ljudima u ogledalu niti u ocima drugih, sto nam valjda i nije cilj. Saosecanje je jedino sto nam preostaje i opet onaj cuveni IZBOR bez tendecije da u sopstveni ubedimo i druge. Ovde nema porote, niti podmicenog sudije, politicke stranke koja vapi za pristalicama, ovde se iznosi stav koji drugima treba da bude smernica u odluci, koja ce na kraju krajeva morati da bude SUBJEKTIVNA, ma kojoj ''struji'' da se priklone.


Pozdrav svima,


Natasa


P.S. Razmena misljenja izmedju samosvesnih ljudi ne bi trebalo da bude predmet svadje . Upravo zato sam i navela cinjenicu da je inteligencija potencijal koji dalje sami razvijamo u zavisnosti od licnih afiniteta, a koji nas razlikuje od drugih sposobnoscu da samokontrolom i sigurnoscu u sebe prihvatimo tudji stav bez potrebe da ga omalovazimo sa ciljem da opravdamo sopstveni. Onaj ko veruje u sebe, svoj stav i krajnju odluku ne vapi za podrskom ili kritikom drugih lica.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 07, 2006 4:52 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 19, 2005 3:35 pm
Postovi: 355
Citiraj:
Nikola11 ovde nema dovoljno mesta da bi se napisali svi odgovori na tvoja pitanja. Mislim da niko nije ni našao odgovore samo na jednom mestu. Natasino radi odličan posao propagirajući vakcine i ako je to ono u šta veruješ "go for it". Ali ako u tebi postoji i najmanji trag sumnje.... kopaj, kopaj i traži odgovore sam! Već ćeš pronaći šta je dokazano a šta nije.


Pogresno je shvacen moj prethodni post,ali nema veze.

Citiraj:
na moju veliku žalost lično poznajem decu koja žive sa posledicama vakcinacije


E ovo je interesantno napisati kao PROTIV,ali bi najbolje bilo,posto pretpostavljam da imate i iskustva(mozda radite u nekoj ustanovi,da me ne shvatite pogresno) a ne samo da ste se sreli,od kakvih su vakcina najcesce obolevala ta deca,kakve su posledice vakcinacije konkretno?Bilo bi veoma korisno da napisete.


Pozdrav


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 07, 2006 5:23 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Citiraj:
Informacije radi samo da kazem da ovde (Italija) deci daju vakcinu Hexa valente sa 3 meseca pa sa 5 i onda sa godinu dana. Ubod je samo jedan- u nogu, a sadrzane su sledece vakcine: antitetanica, antipertosse, antidifterica, antipolio, antiepatite, antiemofilo B. Sa godinu dana dobiju jos jednu vakcinu - ubod u ruku koja sadrzi antimorbilo, parotite i rosolia. Sve ove vakcine su obavezne, a postoje jos dve koje se preporucuju za decu koja idu u obdaniste: Antimeningococco i antipneumococco.


Imajuci u vidu da je ova tema okupirala veliki broj roditelja i da su misljenja podeljena, kao i da su linkovi koje smo postavili, barem ja, postavljeni u cilju dobijanja informacija ''iz prve ruke'' od strane nadleznih institucija, moram da Vas podsetim da je neophodno iscitati sve strane ove teme kako bi se izveo realan zakljucak.

U gore citiranom postu jasno se vidi da smo o programu imunizacije u Italiji dobili informaciju :

Citiraj:
ovde (Italija) deci daju vakcinu Hexa valente sa 3 meseca pa sa 5 i onda sa godinu dana


Vakcina HEXAVALENTE (Hexavac) sadrzi sve sto i PENTAXIM + Hepatitis B. Dakle ova vakcina sadrzi ACT HiB, koji se kasnije navodi kao NEOBAVEZNA vakcina, otuda i moje pitanje upuceno na pp g-dji Milki da li je ili ne Act HiB obavezan, obzirom da smo dobili dve potpuno kontradiktorne informacije i isprovocirali zustru polemiku ko je u pravu !

Da rezimiramo:

antitetanica - TETANUS
antipertosse - PERTUSIS (veliki kasalj)
antidifterica - DIFTERIJA
antipolio - POLIO
antiepatite - HEPATITIS B
antiemofilo B - Hemophilus influenza tipa B (sporni Act HiB)

Preporucene vakcine iz citata su:

Antimeningococco - MENINGITIS TIPA C (nema veze sa h. influenza tip B)
antipneumococco - vakcina protiv streptoccocus pneumoniae bakterije (23 soja streptokoka) http://www.prevenzionemeningite.it


Upravo iz ovog razloga sam i napomenula u prethodnim postovima, da ljudi koje zele da se nekom nametnu i ocekuju podrsku za to, moraju da vode vise racuna sta pisu, citaju i izvode iz tudjih postova kako bi se izbegle polemike i neprijateljski ton razgovora koji nikome nije u interesu, a ponajmanje deci.

Zakon je jasan i izricit kada je prevencija zaraznih bolesti u pitanju, a zaraznim se izmedju ostalih smatraju upravo bolesti koje se preveniraju obaveznim vakcinama.

Za vise informacija i preuzimanje Zakona, pratite sledeci link http://www.zdravlje.sr.gov.yu/downloads ... olesti.pdf. Obratite paznju na clan 25, ali na novcane kazne za neizvrsenje odredbi. Zakon je u medjuvremenu dopunjen, u kalendar obavezne imunizacije u Srbiji usla je i vakcina Act HiB. Vise informacija dostupno je u Pravilniku o imunizaciji.


Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 08, 2006 12:59 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Nikola11, izvinjavam se ali ja sam razumela da želiš informacije i dokaze kao odgovore na tvoja pitanja i to ovde na forumu u ovoj temi. To je jednostavno nemoguće. Ni sama nisam našla odgovore na jednom mestu niti je nečije mišljenje bilo presudno da mislim ono što mislim o vakcinaciji. Sve što sam pročitala protiv vakcinacije je bilo samo povod da istražujem dalje. U ovoj temi nisam pisala zato da bih nekoga ubedila da ne vakciniše svoje dete već samo kao informaciju da postoji i druga strana, a ako nekoga zanima neka traži odgovore sam.

U kontakt s osobama koje žive s posledicama vakcinacije sam došla upravo zahvaljujući odluci da ne vakcinišem svoju decu, u društvu istomišljenika. Ali o njima ne želim da pišem, to ne bi bilo fer iz više razloga... jednostavno tu može da mi se veruje na reč ili ne. O mogućim posledicama svake vakcine piše u njenom uputstvu i sasvim je dovoljno i to pročitati.

natasino je napisao:
ljudi koje zele da se nekom nametnu i ocekuju podrsku za to, moraju da vode vise racuna sta pisu, citaju i izvode iz tudjih postova kako bi se izbegle polemike


natasino, savete koje daješ možeš i sama da koristiš. Uopšte nisi pročitala šta sam napisala i ponavljaš priču o vakcinaciji u Italiji. DA, DA, i DA u celoj Evropi je vrlo sličan kalendar vakcinacije i DA, DA i DA oko 95%, negde i više, dece je vakcinisano protiv istih bolesti jer doktori kažu to treba i roditelji bez razmišljanja poslušaju, većina ih čak ni ne zna da imaju PRAVO da kažu NE. To je osnovna razlika i kada se poredi sa Evropom treba i to naglasiti, šta je preporučeno i šta većina radi, a posebno zato što ne zna da nije obavezno.

natasino je napisao:
Ne vidim razlog zasto bi drzava finasirala vakcine koje su stetne i beskorisne ?!


Ovo je napisano sa takvom naivnošću da se zapravo pitam da li je namerna jer ne mogu da verujem da jedan pravnik može tako nešto da se pita. Pa ne samo pravnik, bilo ko, ali ti si ta koja je prvo naglasila da je dobro proučila sve, zatim pomenula članstvo u Mensi, svoju profesiju... zaista teško mogu da poverujem da se nijednog trenutka nisi zapitala šta je u pozadini.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 08, 2006 2:14 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Postovana Natasa,


ocigledno je da ste Vi interpretirali moj post onako kako je Vama u trenutku to odgovaralo, imajuci u vidu da nam se stanovista razlikuju. Citirani post nalazi se na prvoj strani ove teme, poslala ga je g-dja Milka i informisala nas sledece:

Citiraj:
Informacije radi samo da kazem da ovde (Italija) deci daju vakcinu Hexa valente sa 3 meseca pa sa 5 i onda sa godinu dana. Ubod je samo jedan- u nogu, a sadrzane su sledece vakcine: antitetanica, antipertosse, antidifterica, antipolio, antiepatite, antiemofilo B. Sa godinu dana dobiju jos jednu vakcinu - ubod u ruku koja sadrzi antimorbilo, parotite i rosolia. Sve ove vakcine su [size=24]obavezne[/size], a postoje jos dve koje se preporucuju za decu koja idu u obdaniste: Antimeningococco i antipneumococco.



Dakle, nije izvucen proizvoljan zakljucak da su ove vakcine u Italiji obavezne, vec nam je post ostavila pomenuta gospodja Milka, a kasnije na moje pitanje da li je ili ne, aludirajuci upravo na taj post, ACT HiB obavezna vakcina u Italiji, i Vi i ona, namecete neinformisanost meni?! Prvo smo dobili informaciju da su gore pomenute vakcine, ukljucujuci i ACT HiB obavezne, a potom se vesto izbegao odgovor napadom na mene i opstu neinformisanost. Na svih ovih 7 strana ja nigde u prvom licu nisam napisala koje vakcine JESU, odnosno NISU obavezne u svetu. Upravo iz tog razloga su i postavljeni linkovi kako bi se svako informisao od nadleznih institucija, imajuci u vidu KONTRADIKTORNOST postavljenih informacija od strane nas, posetioca ovog foruma, a koji nismo kompetenti da osim licnog stava ZA i PROTIV, opovrgavamo Zakonom determinisana pravila! Ovo se ne odnosi na teze da li su vakcine stetne ili ne i u kojoj meri, vec na obaveznost njihove primene, propisanu od strane resornog Ministarstva i Vlade RS.

Volela bih da mi navedete koji razlog drzava ima da finansira OBAVEZNE vakcine (iz Vaseg ugla gledanja naravno), odnosno koji je razlog da ne finansira one koje NISU OBAVEZNE?! Ovo pitanje aplikuje se na Srbiju, njene Zakone i budzet. Mislim da ce Vase misljenje biti interesantno za mnoge roditelje, obzirom da, pretpostavljam, ne dolazi od uze strucnog lica. Upravo iz tog razloga i mene veoma zanima da cujem misljenje nekog ciji stav sekosi sa obaveznom imunizacijom dece ili odraslih ljudi, a pri tom ima i saznanje o nacinu rasporedjivanja budzetskih sredstava jedne drzave i naravno onoga sto nas sve zanima, a vezano je za sve sfere drustveno-politickog zivota KO I ZASTO I U KOJE SVRHE KORISTI NOVAC ZA FINANSIRANJE OBAVEZNIH VAKCINA! Primera radi, iz prakse cu Vam navesti cinjenicu da se u Srbiji daleko veca novcana sredstva mogu ''zaraditi'' u PARKING SERVISU ili recimo plasmanom novca na razne marketinske Ugovore.

Ono sto jos niko nije pomenuo, jeste cinjenica da u odredjene zemlje NE MOZETE DA UDJETE, ukoliko niste vakicinisani prema njihovim zahtevima, tacnije necete dobiti VIZU.

[i][b]http://mdtravelhealth.com/infectious/index.html


Mislim da vecina nas i ne sluti da se recimo bezazleno letovanje u Egipat, moze pretvoriti u katastrofu po dete i celu porodicu, obzirom da se tamo slucajevi polijomijelitisa jos uvek uveliko prijavljuju. Mnogi nisu svesni da vecina ovih bolesti nema posebno izrazene simptome koji bi je razlikovali u pocetnom stadijumu od recimo prehlade ili gripa. Na globalnom nivou, ma koliko to surovo zvucalo, vakcinacija sa svim svojim posledicama kojih sigurno ima u pojedinim slucajevima, predstavlja jedini adekvatan nacin zastite od izrazito zaraznih bolesti koje bi nepravovremenim prepoznavanjem i lecenjem odnele milijarde zivota sirom planete. BCG vakcina se u nekim zemljama ukida ne zato sto je LOSA, vec zato sto se smatra da je redovnom imunizacijom ona iskorenjena iz razvijenih zemalja. Isto vazi i za ORALNU polio vakcinu. U nekim zemljama se pojedine vakcine preporucuju, a nisu obavezujuce iz razloga sto se smatra da ne postoji realna opasnost od epidemije odredjene bolesti, ne zbog eventualne cinjenicno dokazane stetnosti, jer bi u tom slucaju bila zabranjena i sama proizvodnja. Tendencija medicine i jeste da se u narednim godinama, da ne kazem vekovima imunizacijom u potpunosti iskorene zarazne bolesti o kojima mi danas pricamo, jer nas u buducnosti verovatno ocekuju daleko opasnije.

Ja cu svoj stav formulisati kros ovaj mini esej:

VAKCINE SU JEDINA POZNATA I PRIZNATA ZASTITA U PREVENCIJI I ISKORENJIVANJU ZARAZNIH BOLESTI S'KOJIMA SE TOKOM ZIVOTA MOZEMO, ALI I NE MORAMO SUOCITI. ONE KAO I SVI OSTALI CINIOCI SVAKODNEVNOG ZIVOTA MOGU DOVESTI DO FATALNOGISHODA ILI PO ZIVOT OPASNOG STANJA. NEOPHODNO JE RAZVITI SVEST KOD LJUDI O NACINIMA PREVENCIJE ODREDJENIH BOLESTI I PODICI NIVO SOCIJALNO-EKONOMSKE SVESTI KAKO BI SE U BUDUCNOSTI PRIMENA VAKCINA UKINULA ILI OGRANICILA. NIJEDNA VAKCINA NE STITI OD POJAVE BOLESTI 100%, KAO STO VAM NIKO NE MOZE GARANTOVATI DA VASE DETE VAKCINISANO ILI NE, NECE DOCI U KONTAKT SA ZARAZNOM BOLESCU U KOLEKTIVU ILI PRILIKOM TURISTICKOG PUTOVANJA. RAZLIKA JE U TOME STO CE VAKCINISANO DETE, UKOLIKO I OBOLI OD ODREDJENE ZARAZNE BOLESTI RAZVITI NJEN LAKSI OBLIK I NECE BITI ZIVOTNO UGROZENO. IZNIMKA SU DECA KOJA IZ MEDICINSKIH RAZLOGA NE SMEJU BITI VAKCINISANA, PATE OD SISTEMSKIH BOLESTI ILI U NASLEDJE DOBIJAJU GENE ZA RAZVOJ POTENCIJALNO OPASNIH SINDROMA I STANJA KOJA RODITELJ MORA PRIJAVITI PRVO GINEKOLOGU, PERINATOLOGU A ZATIM I NEONATOLOGU PO RODJENJU KAKO BI SE SMANJIO STETAN UTICAJ KOJE VAKCINE MOGU IMATI PO TAKVU DECU.


Toliko od mene, ukoliko nekome treba dodatna informacija ili pojasnjenje bilo cega sto sam ja napisala u svako doba moze me kontaktirati putem PP.


Pozdrav svima,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 08, 2006 3:24 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Postovi: 168
Lokacija: Subotica u srcu
O da evo i mene glavnog krivca za sirenje dezinformacija!

Napisah 23.jan.2006:
Citiraj:
Informacije radi samo da kazem da ovde (Italija) deci daju vakcinu Hexa valente sa 3 meseca pa sa 5 i onda sa godinu dana. Ubod je samo jedan- u nogu, a sadrzane su sledece vakcine: antitetanica, antipertosse, antidifterica, antipolio, antiepatite, antiemofilo B. Sa godinu dana dobiju jos jednu vakcinu - ubod u ruku koja sadrzi antimorbilo, parotite i rosolia. Sve ove vakcine su obavezne, a postoje jos dve koje se preporucuju za decu koja idu u obdaniste: Antimeningococco i antipneumococco.


Moram da priznam da se nisam interesovala za propise oko vakcinacije dok nije dosao momenat da zbog vrtica primimo Antimeningococco i antipneumococco (15.feb.2006).
Verovala sam da se to na zapadu radi fer i korektno te da su 6 vakcina sadrzanih u Hexavac-u obavezne jer se ne mogu rasclaniti. Kasnije sam na jednom italijanskom forumu nasla pricu oca koji je hteo da vakcinise dete sa 4 pojedinacne komponente i obracao se sa molbama na mnogobrojne adrese medjutim nije uspeo!
Eto toliko o demokratiji na zapadu i obaveznim vakcinama.
Zao mi je sto sam produzila raspravu posto mi je zadnje natasino pismo bez ijednog znaka uzvika delovalo kao kraj.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 08, 2006 3:52 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Potpuno ste u pravu, sto mene tice svadja je zavrsena sto ne znaci da ova tema treba da se okonca. Svi verujemo u ono sto nam savest nalaze i dobro je dok je tako. Moram ipak da priznam da dogma u bilo kojoj sferi zivota i nije bas ono cemu stremim. I licno i profesionalno volim da cujem u sta drugi ljudi veruju i na cemu se baziraju ta misljenja. Konacan zakljucak naravno izvodim sama.


Za Vas imam jos samo jedno pitanje, jer ste Vi (ne namerno, ali logicno) i izazvali moju konfuziju oko vakcinacije u Italiji, da li ovaj dole citirani post (VAS) znaci da deca u Italiji ipak primaju vakcinu HEXAVALENTE kao obaveznu ili ne?! Ovaj citat ukazuje na to da se ona koristi kao obavezna, obzirom da ocu koga ste naveli nije dozvoljeno (pretpostavljam od resorne Institucije) da dete vakcinise sa cetiri monovalntne vakcine?!

Citiraj:
Kasnije sam na jednom italijanskom forumu nasla pricu oca koji je hteo da vakcinise dete sa 4 pojedinacne komponente i obracao se sa molbama na mnogobrojne adrese medjutim nije uspeo!
Eto toliko o demokratiji na zapadu i obaveznim vakcinama.



Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 08, 2006 4:04 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Ukoliko ovo pitanje po Vasem misljenju ne zadire u porodicnu intimu, bilo bi korisno da nam kazete za koju vakcinu ste se Vi odlucili, tj. primili u DZ i po kojoj dinamici? Da li ste na kraju primili i vakcinu protiv MEN. C i pneumokoka ili ne i koju ako jeste, tj. kog proizvodjaca. U Srbiji se recimo vakcina protiv MENINGITISA C ne preporucuje, osim za kategoriju ljudi koji putuju u ugrozena podrucja ili se smatra da ce direktno biti izlozeni meningitisu tipa C.


Natasa


P.S. Iskreno se nadam, ali zaista iskreno, jer i ja sam podarila zivot dvojici divnih decaka, da ovo pitanje necete shvatiti zlonamerno kao prethodna, bez obzira na znake interpunkcije, koji i nisu bili u postovima sa ciljem da nekog omalovazim, vec su primenjeni u skladu sa onim cemu i sluze, a to je da naglase neku misao.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 09, 2006 12:08 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Draga natasino, ovo prelazi u cepidlačenje.... vmilka je na petoj strani ove teme demantovala samu sebe kopirajući šta je Ministarstvo za zdravlje Italije propisalo i crvenom bojom označila obavezne vakcine (a obavezno je samo ono što je zakonom propisano, tu se valjda slažemo). Dakle ipak sam pažljivo pratila temu. Potkrade se i meni greška, sigurno, pa samo sam čovek :wink: , a u priču oko obavezne vakcinacije u Italiji sam se uplela jer me je svojevremeno zanimala (Italija ima povoljniju klimu :) ) pa sam je malo više proučila. Otac kojeg pominje vmilka, koji nije našao monovalentne vakcine... pa i to je zanimljiva priča. S obzirom da i u ovoj mojoj "banana republici" postoji vakcina DT (samo difterija i tetanus, njom se revakcinišu deca u osnovnoj školi), postoji OPV i postoji vakcina protiv Hep B. Zašto tom ocu nije uspelo, ne znam, ali to više i nije važno.

I priznajem ipak si me ubedila da je naivnost s kojom si zapisala neke stvari zaista prisna. Izvinjavam se što sam posumnjala u nju.

natasino je napisao:
Volela bih da mi navedete koji razlog drzava ima da finansira OBAVEZNE vakcine (iz Vaseg ugla gledanja naravno), odnosno koji je razlog da ne finansira one koje NISU OBAVEZNE?! Ovo pitanje aplikuje se na Srbiju, njene Zakone i budzet. Mislim da ce Vase misljenje biti interesantno za mnoge roditelje, obzirom da, pretpostavljam, ne dolazi od uze strucnog lica. Upravo iz tog razloga i mene veoma zanima da cujem misljenje nekog ciji stav sekosi sa obaveznom imunizacijom dece ili odraslih ljudi, a pri tom ima i saznanje o nacinu rasporedjivanja budzetskih sredstava jedne drzave i naravno onoga sto nas sve zanima, a vezano je za sve sfere drustveno-politickog zivota KO I ZASTO I U KOJE SVRHE KORISTI NOVAC ZA FINANSIRANJE OBAVEZNIH VAKCINA!


Ovo napisano debljim slovima razumem kao provokaciju, ali čak i da to nisi napisala , nemam nameru da navodim moguće razloge zašto država, bilo koja, ne samo Srbija, finansira vakcine. Moja odluka je da se kod te tačke zaustavim sa komentarima (na tu temu) jer moje mišljenje je moje i mislim da nije od presudnog značaja za glavnu temu zbog koje sam se uključila.

natasino je napisao:
BCG vakcina se u nekim zemljama ukida ne zato sto je LOSA, vec zato sto se smatra da je redovnom imunizacijom ona iskorenjena iz razvijenih zemalja.


Vidiš, to nije tačno. Vakcina protiv tuberkuloze nikada nije štitila od infekcije već je bila namenjena da spreči razvoj najtežeg oblika tuberkuloze (miliarna TBC), zato ne možemo da govorimo o tome kako je zahvaljujući vakcini ta bolest iskorenjena. (Na temu tuberkuloze ja zanimljivo pratiti događanja u Indiji na primer.)

natasino je napisao:
U nekim zemljama se pojedine vakcine preporucuju, a nisu obavezujuce iz razloga sto se smatra da ne postoji realna opasnost od epidemije odredjene bolesti


Ni to nije tačno jer se onda ne bi sve te države, tačnije vlade, zalagale i stalno iznova podizale pitanje uvođenja obavezne vakcinacije, kao na primer nedavno u Nemačkoj zahtevi za ponovno uvođenje vakcine proti ošpica kao obavezno, pa pokušaji da u Francuskoj ponovo uvedu kao obaveznu vakcinaciju protiv hepatitisa B itd. Vakcinacija nije obavezna u tim državama zbog pritiska javnosti, stepena demokratije... nazovimo to kako želimo, a nikako zbog ne postojanja realne opasnosti od epidemija jer to bi značilo da vakcine mogu da budu ukinute, zar ne. A medicinsak struka stalno "upozorava" kako bolesti vrebaju i ističe važnost masovne vakcinacije.

natasino je napisao:
Tendencija medicine i jeste da se u narednim godinama, da ne kazem vekovima imunizacijom u potpunosti iskorene zarazne bolesti o kojima mi danas pricamo, jer nas u buducnosti verovatno ocekuju daleko opasnije.


Jasno mi je da ti veruješ u to, ali šta je onda sa svim onim bolestima od kojih se nekada takođe masovno umiralo a protiv kojih nikada nije bila napravljena vakcina? Kako li su one iskorenjene, tj. kako su postale manje opasne? Za sve bolesti protiv kojih se danas vakciniše, morbidnost je već bila u padu pre uvođenja vakcine, grafikoni .


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 09, 2006 12:37 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Imajuci u vidu da ce dalje citiranje i ubedjivanje sta je istina, a sta ne dovesti u zabludu mnoge od nas, bilo one koji su za postovanje obaveznog kalendara imunizacije ili ne, predlazem svima da se informisu putem interneta, posecujuci SVE postavljene linkove i jednostavno FORMIRAJU SVOJE MISLJENJE, ma kakvo ono bilo.

Na site-ovima zvanicnih drzavnih institucija dobicete informacije o tome sta one preporucuju, sta ne, a sta je obavezno. Osim zvanicno priznatih informacija, pod kojim podrazumevam gore pomenute, prateci odredjene linkove svakako cete naici i na oprecna misljenja ali i svedocenja ljudi koji su se susreli sa odredjenim bolestima i njihovim posledicama, a koje se dovode u vezu sa vakcinacijom.

Korisno je da svi shvatimo da postoje stavovi za i protiv, sto ne znaci da ste Vi u pravu, a ja u krivu, vec da imamo razlicite stavove i uverenja oko iste teme.

Sto se tice tuberkuloze (BCG vakcina):

http://www.zcpo.co.yu/materijali/SvDanTuber.pdf
Tekst je na srpskom jeziku, pa je za one roditelje koji ne poznaju engleski jezik dovoljno dobro da bi mogli optimalno razumeti sadrzinu pogodan za dobijanje osnovnih informacija.

Za one koji zele da se informisu o globalnim planovima u prevenciji i lecenju TBC-a, predlazem ovaj link koji pokriva sve regione:

http://www.stoptb.org/globalplan/assets ... nFinal.pdf

i

ovaj grafikon koji pokriva pojavu odredjenih zaraznih bolesti u USA, period 1900-1965

http://www.healthsentinel.com/graphs.ph ... _list_item

uz napomenu da je vakcina proizvedena 1920.godine i da je njena efikasnost u prevenciji bolesti smatrana nedovoljnom i neisplativom u ekonomskom smislu. http://www.priory.com/cmol/bcg.htm


Postoji jos bezbroj linkova, cega smo valjda svi svesni, koji ce Vam dati mnostvo oprecnih informacija o ovoj bolesti koja pogadja sve starosne grupe, a odojcad su svakako najugrozenija, pa samim tim se BCG vakcina automatski vezuje samo za primenu po rodjenju (mislim da vecina roditelja i ne zna kako i zasto se daje ova vakcina, obzirom da se u nasim DZ uglavnom dobije informacija tipa ako se vakcina primila, sto podrazumeva stvaranje oziljka, onda revakcina nije potrebna, u suprotnom dete ce biti revakcinisano do 1-og rodjendana).


Protiv mnogih zaraznih bolesti koje su harale svetom nekada, ili prete da ce to uciniti u buducnosti ne postoji UNIVERZALNA vakcina. Cak i vakcine koje su danas u upotrebi nisu delotvorne 100%, sto i stoji u napomeni svake. Vakcina protiv gripa se pravi svake godine na osnovu pretpostavki koja bi podvrsta virusa mogla da izazove epidemiju, tj. eventualnu pandemiju. Vakcina protiv bakterije streptokoka (pneumoniae) bazirana je na njegova 23 soja , tj. 7 sojeva, koji se smatraju najcescim uzrocnicima bolesti, dakle nije UNIVERZALNA i ne stiti od svih vrsta bakterije iz soja STREPTOCCOCUS, vec samo od nekih od poznatih 80-tak sojeva str. pneumoniae. Vakcine za pojedine bolesti nikada i nisu pronadjene poput EBOLA virusa, MARBURG virusa, u novije vreme HIV-a, pa se u tim slucajevima pristupa simtomatskom lecenju, karantinu, razvoju socijalno-ekonomsko-higijenskih uslova i PREVENTIVE.

Ova DISKUSIJA, ne rasprava bi sad mogla i da se prenese na to koliko su buduce majke koje puse, konzumiraju alkohol ili opojna sredstva, nosioci su HPV virusa, toxoplasmose itd. potencijalni krivci za zdravlje deteta. Skloni smo da verujemo da su za sve krive bas vakcine i da smo mi potpuno liseni bilo kakve odgovornosti za zdravlje naseg potomstva.

Evo paradoksa iz licnog iskustva.U toku moje druge trudnoce, stariji sin je dobio VARICELLU. Ja sam tada bila 2.5 meseca trudna, dakle period kada organogeneza jos uvek nije u potpunosti zavrsena i naravno strahovala da li cu ih i sama dobiti, obzirom da ovaj virus ostavlja trajne posledice po fetus,tj. plod ukoliko i ne dodje do pobacaja. Od majke sam dobila informaciju da ih je jedna od nas dve sestre prelezala, ali ne sme da tvrdi koja. Ispostavilo se da sam ih prelezala, na moju srecu ja, ali ih je zato moja sestra dobila u svojoj 29-oj godini upravo od moga sina i kao posledicu sada trpi trajno ostecenje srcanog zaliska i pije lekove, a sve se to odrazilo na njenu drugu neplaniranu trudnocu tokom koje je morala da pije lekove, a koji su izazvali to da se njena cerka u 40-toj nedelji rodi sa svega 2.070 gr, duzine 44 cm, u bledoj asfiksiji. Dakle patila je od zastoja rasta jos u stomaku. OVO BI BIO PRIMER ZA FORMIRANJE STAVA DA LI ILI NE VAKCINISATI DETE PROTIV VARICELLE, a aludirajuci na moje prethodne postove da ni sami ponekad ne znamo sopstvenu istoriju bolesti bilo koje vrste, znaci uopsteno. Moja deca nisu vaksinisana, a nisam ni stigla da razmisljam o toj vakcini. Mladji sin je sa nepunih 11 meseci dobio boginje od zene koja ga cuva, na taj nacin sto su njena deca obolela,a ona usled pada imuniteta dobila herpes na ustima i prenela ga mom sinu koji je dobio VARICELU (virus herpesa). U pedijatrijskoj praksi varicela se kao uostalom i sarlah protiv koga i nema vakcine smatra izuzetno zaraznom, i po pravilu ostavlja izuzetno narusen imuni sistem, prijemciv za gomilu drugih infekcija.


POENTA ovog pisanija jeste da moramo biti svesni, da ma koliko savesno i zdravo ziveli, razlicite bolesti vrebaju sa svih strana i ponekad imaju neobjasnjive puteve dolaska. Ne mozemo se zastiti od svega jer je to naprosto nemoguce, ali mozemo razviti svest o nacinima preventive, zastite i odmeriti sve korisne strane vakcinacije vs njenih losih strana.

Apsolutno ne zelim da navodim nicije citate, kako bi nastavila dalju diskusiju i dokazivala ko je u pravu, filozofi su skloni da kazu da apsolutna istina ne postoji i ne moze biti izvedena iz cinjenica.

Post g-dje Milke sam navela iz prostog razloga jer se kosio sa onim sto je napisano i onim sto je zaista Zakonom propisano, a kasnije i s' njene strane potvrdjeno. Da napomenem samo da sam ja postavila link koji vodi ka MZ Italije iz cijeg je konteksta i izvucen tekst koji govori o obaveznim i preporucenim vakcinama, aludirajuci upravo na post sa prve strane koji je ocigledno i sama g-dja Milka previdela, a koji je izazvao konfuziju i ne diskusiju, vec svadju. Na petoj strani nigde nije objavljen niciji demanti, vec se meni pripisala neinformisanost i nepoznavanje jezika.


Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 09, 2006 12:56 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Mislim da je krajnje vreme da se uozbiljimo i jedni drugima pruzimo primere iz realnog zivota kao sto je recimo uradila Alexandra u jednom postu. Ko je cime vakcinisao svoje dete, dakle koju vakcinu je dao detetu, kog proizvodjaca, kojom dinamikom, po cijem savetu?! Kakve ste propratne efekte primetili posle vakcinacije? Promene u ponasanju, ishrani, stolici?!

Gomila informacija, kontradiktorna jedna drugima, definitivno nije nikome od pomoci da zakljuci sta jeste dobro, a sta ne valja i zasto?!

Primeri iz realnog i iskustvenog zivota bice od daleko veceg znacaja.

Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 10, 2006 3:19 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 02, 2005 10:18 am
Postovi: 168
Lokacija: Subotica u srcu
natasino je napisao:
Za Vas imam jos samo jedno pitanje, jer ste Vi (ne namerno, ali logicno) i izazvali moju konfuziju oko vakcinacije u Italiji, da li ovaj dole citirani post (VAS) znaci da deca u Italiji ipak primaju vakcinu HEXAVALENTE kao obaveznu ili ne?! Ovaj citat ukazuje na to da se ona koristi kao obavezna, obzirom da ocu koga ste naveli nije dozvoljeno (pretpostavljam od resorne Institucije) da dete vakcinise sa cetiri monovalntne vakcine?!


Pokusala sam da nadjem forum na kome sam procitala pricu gore pomenutog oca ali na moju veliku zalost nisam uspela!
Ako u DZ svu decu vakcinisu HEXAVAC-om bez obavestenja da u sebi sadrzi dve neobavezne komponente-sto mislim da bi moralo da se kaze-onda prosudi sama da li je obavezna ili ne.
Dugujem odgovor i Nataš@-i u vezi promene kalendara vakcinacije koji naravno ne stoji na sajtu Min. Zdr. Italije jer odavno se pokazalo da je teorija i ono sto stoji u zakonim jedno, a praksa drugo.
Od dve prijateljice koje su se porodile u maju ove godine sam saznala da su vakcinisale decu u drugom i cetvrtom mesecu HEXAVAC-om i da su kod druge vakcinacije deca dobila i PREVENAR u nogu, a da ih niko nije ni pitao hoce li da je prime. I gle apsurda! Dok u Italiji roditeljima podvaljuju neobavezne vakcine u Srbiji jedan otac je spreman da odleti za Solun da bi je nabavio za svoje dete!
Ko je tu u prednosti, pitam se ja?

natasino je napisao:
Ukoliko ovo pitanje po Vasem misljenju ne zadire u porodicnu intimu, bilo bi korisno da nam kazete za koju vakcinu ste se Vi odlucili, tj. primili u DZ i po kojoj dinamici? Da li ste na kraju primili i vakcinu protiv MEN. C i pneumokoka ili ne i koju ako jeste, tj. kog proizvodjaca. U Srbiji se recimo vakcina protiv MENINGITISA C ne preporucuje, osim za kategoriju ljudi koji putuju u ugrozena podrucja ili se smatra da ce direktno biti izlozeni meningitisu tipa C.

Nikakav problem nije ako treba i knjizicu da posaljem meil-om.
Stefan je zbog mamine neobavestenosti :oops: primio HEXAVAC u 3, 5 i 13 mesecu, i na taj nacin dobio dve neobavezne vakcine! Da smo znali verovatno bismo ga vakcinisali u Srbiji samo onim sto se mora.
Sto se meningitisa i pneumokoka tice nismo ih primili, zahvaljujuci nasem pedijatru, koji je mami otvorio oci, rekavsi da nam ih on ne preporucuje, te sam pocela da tragam za istinom (ako je uopste ima) i pocela sa sumnjam u dobronamernost svih institucija u Italiji.
U buduce primice samo ono sto se mora, mada i to teska srca!
Inace ovde koriste NEISVAC-C protiv meningitisa i PREVENAR protiv pneumokoka.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 10, 2006 4:08 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Postovana Milka,


zao mi je sto se u tonu Vaseg obracanja oseti jos uvek doza ironije, ali sta je tu je.

Sto se tice dela Vaseg odgovora:

Citiraj:
Stefan je zbog mamine neobavestenosti primio HEXAVAC u 3, 5 i 13 mesecu, i na taj nacin dobio dve neobavezne vakcine! Da smo znali verovatno bismo ga vakcinisali u Srbiji samo onim sto se mora.


moram da Vam napomenem da bi Vase dete u Srbiji bilo vakcinisano na potpuno isti nacin, tj. istim vakcinama koje je i u Italiji dobilo, doduse razlicitom dinamikom i sa daleko vise uboda (Di-Te-Per + HEP B posebno + Act HiB posebno + Polio oralno. Dakle niste dobili nista manje ili vise nego u Srbiji. U stvari, da se ispravim posto je on rodjen u oktobru 2004.godine, po nasim Zakonima izbegli biste jedino Act HiB (obavezan od 01.01.2006 zbog pojave epidemije izazvane bakterijom Hemophilus influenzae), mada je i to relativno jer je ta vakcina jos kad dodjete na prvi pregled kod pedijatra sa mesec dana starosti deteta preporucivana u vecim gradovima.

Deca moje sestre koja takodje zivi u Italiji nisu vakcinisana PREVENAROM, ali jesu HEXAVAC-om u privatnoj praksi, dakle ne u DZ. Njihov pedijatar je procenio da nije neophodno da primaju PREVENAR jer deca ne idu u vrtic. Ne znam gde Vi zivite, ali moja sestra recimo kaze da u DZ(mnozina) u Italiji i sistem vakcinacije, tj. preporuke izbora vakcine zavisi od ''distreta'' do ''distreta'' bas kao i ovde.

Moj sin, mladji je dobio PREVENAR, jer smo se pred odlazak na more u Grcku ''suocili'' sa streptococcusom pneumoniae, uradili sve moguce i nemoguce analize KKS, CRP i briseve u dve laboratorije koji su dali razlicite rezultate (tek u inostranstvu smo dobili potvrdu sumnje na st. pneumoniae) , primali terapiju PANKLAV sirupom 10 dana, pedijatar rekao kako ce infekcija biti fino sanirana i more ce izuzetno biti od koristi (2 pedijatra su nam to rekla) uz opasku da komplikacije i nisu bas tako ceste. E, onda u Grckoj eto horora, dete treci dan pocinje da povraca,dobija groznicu ,bunca potpuno je dezorijentisano, a pri tom nije izlazilo na sunce i eto nas svih cetvoro u bolnicu A. Nikolaos u Solunu. A tek tamo dijagnoze od meningitisa do reumatske groznice?! pa do ne znam cega sve vec. Sreca je sto imamo nebrojeno prijatelja u Grckoj za koju smo i poslovno vezani, te smo se komunikacijom engleski-grcki-engleski sporazumeli i dobili vrsnog lekara koji je konstatovao da se ipak ne radi o meningitisu vec o povratku neizlecene infekcije i da ce tretman antibioticima (dva razlicita) uroditi plodom. Antibiotike je primao preko katetera kao i infuziju jer je potpuno dehidrirao. Tako je i bilo, sve nas je ovo kostalo zivaca i para i svadja, ma svega. Eto, zbog toga je nas tata odleteo pravo u Solun, i doneo nam PREVENAR koji sam Romeu i dala u uzrastu od 19 meseci, da ne bi morala da ga revakcinisem. Moje dete iako je primilo sve te potencijalno ''opasne'' vakcine potpuno je zdravo, fantasticno jede i napreduje i od te infekcije imunitet mu je ponovo ''u funkciji'' sto dokazuje i fantasticna KKS.


Toliko od mene!

Inace pre nego sto sam se i odlucila na vakcinaciju PREVENAROM, da ne pominjem PENTAXIM jer ga je i dobio zahvaljuci poverenju koje sam za ovih 8 godina stekla u njihovog pedijatra i kao Vi nisam sumnjala niti danas to cinim u njegovu efikasnost, postavila sam temu IMUNIZACIJA na ovom forumu i na zalost nisam dobila ni jedan odgovor. Odluku sam donela sama kopajuci po net-u, jer u Srbiji mogu sa sigurnoscu da tvrdim 80% pedijatara NE ZNA cemu PREVENAR sluzi. Koliko cemo koristi ili ne daj Boze stete imati od vakcinacije obavesticu Vas u buducnosti, ako dodjem do konkretnih saznanja. Obzirom da sam i sama pre 29 godina koliko ih imam primila neke od vakcina koje su danas u upotrebi, mogu da kazem da one sad za sad nemaju nikakv uticaj na moje zdravlje, bas kao ni mojih brojnih prijatelja, a ni moje dece uzrasta 8 godina , odnosno 20 meseci. Pretpostavljam, tj. zakljucila sam iscitavajuci sve Vase postove da ste stariji od mene i imate daleko vise zivotnog iskustva ali da ni Vi ne trpite posledice vakcinacije, kao ni Vas sincic na svu srecu.



Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 216 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 78 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: