Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 216 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 26, 2006 12:38 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
:lol: Ne mogu a de se ne smejem, natasino, šta si želelea da dokažeš s kopiranjem ovog teksta sa CDC-a? Da li sam ja, pardon, da li smo NEKI :wink: :lol: :lol: , bilo gde na ovoj temi napisali da to tamo ne piše? :lol: Hvala ti za dozu zdravog smeha! Što se tiče citirane rečenice nema potrebe da naglašavam na koga se odnosi tj. na koga se ne odnosi. Potrebno je čitati sa razumevanjem ceo pasus, celu citiranu rečenicu i posebnu pažnju posvetiti čitanju sa razumevanjem dela u zagradi u kome su ključne reči "lažno" i "obaveznost".

S obzirom da je natasino ponudila zaista mnogo informacija koje govore u prilog vakcinaciji i s obzirom da svaka medalja ima dve strane ja bih dodala neke podatke vezane za reakcije posle vakcinacije.

Svaka zemlja ima sistem i bazu u koju se skupljaju izveštaji o reakcijama posle vakcinacije. Kod mene taj sistem funkcioniše tako da ako roditelji primete nešto čudno kod deteta jave pedijatru, a on je dužan da to prijavi dalje nadležnom organu (Registar za reakcije). Naravno, tu je ponovo kvaka 22. Svi lekari su dužni (zakonom obavezni) da prijave svaku informaciju koju roditelji jave posle vakcinacije (ovde bih se zadržala na roditeljima i deci jer kada su u pitanju odrasle osobe one mogu za sebe da opišu kako se osećaju, da kažu ako nešto nije u redu itd. dok bebe i mala deca to ne mogu i zato tu roditelji imaju važnu ulogu). Međutim, ako kažete pedijatru da je dete imalo povišenu temperaturu, da je bilo nervozno, da je plakalo (neki čak satima i za pojedine bi rekli da ne plaču već vrište :( ), da je noga bila otečena oni uglavnom odgovore da je to očekivana reakcija i retko ko te podatke upiše u karton deteta a kamoli pošalje izveštaj dalje. Koliko sam istraživala sistem deluje slično u većini država. Čak i kada dete završi u bolnici na oživljavanju i lečenju i iako se konačno pošalje izveštaj da je došlo do neke nepoželjne rekacije obično sledi komentar da uzrok sigurno nije bila vakcina. Šta se posle dešava zavisi od roditelja, ali činjenica je da medicina jako, jako teško priznaje da su vakcine uzrok bilo čemu lošem. Većina roditelja suočena bolešću deteta, ili još strašnije smrću, u tom trenutku poslednje u mislima ima mogući sudski proces da bi dokazali šta se zapravo dogodilo. Zato je moj komentar: iako postoje baze predviđene za skupljanje tih podataka pitam se koliko su zaista tačne i potpune (za moju državu sam sigurna da nije).

Kada sam počela da proučavam vakcine najlakše je bilo doći do američkog VAERS (Vaccine Adverse Reporting System) pa druge nisam ni tražila tako da ne mogu da komentarišem podatke iz drugih zemalja. Ovde smo pominjali više puta američki CDC (Center for Desease Control and Prevention) gde se mogu naći sve informacije o postojećim vakcinama, planu vakcinacije za decu i odrasle, svetske putnike, bolestima itd. Na stranicama CDC-a čak piše da je SAMO oko 10% reakcija posle vakcinacije prijavljeno (naravno ne na prvoj stranici i zato sada kao ukleto ne mogu ponovo da pronađem taj podatak, ali to i nije važno, na osnovu saznanja kako sistem deluje kod mene verujem da prijave na VAERS-u nisu potpune i meni je logično da reakcija ima mnogo više jer iako sistem postoji, u Americi mnogi roditelji ni ne znaju za njega a još manje da im njihova demokratska država pruža mogućnost da SAMI prijave ako sumnjaju da je njihovo dete imalo neku reakciju (ne samo štetnu već i sve one očekivane) posle vakcinacije - kod mene ta mogućnost ne postoji).

Prilažem neke podatke sa VAERS-a. I dok ih proučavate mislite i na to da CDC kaže da je prijavljeno tek 10% reakcija. Pa čak i da je taj % veći, sigurno nije 100.
prijave smrtnih slučajeva posle vakcinacije za 2005. godinu
prijave smrtnih slučajeva posle vakcinacije za 2006.godinu (koja još uvek traje)
Pretraživanje VAERS-a je stvarno jednostavno i baš ako imate vremena možete da se "igrate" i da npr. nađete podatke o greškama pri davanju prave vakcine (npr. koliko puta je dana Menactra umesto X, Y ili Z vakcine :( , pa se čovek pita da li tamo ne znaju da čitaju?)

Amerikanci imaju i VCIP (National Vaccine Injury Compensation Program). Naravno da nisu svi zahtevi za kompenzaciju odobreni, već sam napisala da medicina jako teško priznaje svoje greške, ali činjenica je da taj program postoji i samim tim je jasno da postoje neželjene reakcije na vakcine.

Zbog skupljanja meni važnih podataka imam sačuvanu presudu kojom je u maju 2006. godine jednoj ženi odobrena kompenzacija jer je obolela od multiple skleroze posle vakcinacije protiv hepatitisa B (kao medicinska sestra je morala da bude vakcinisana; u vreme vakcinacije je imala 33 godine). U toku procesa su se složili da je kod nje postojala velika verovatnoća da će oboleti od MS jednom u životu a da je vakcinacija sve to ubrzala. Zato se ja pitam otkuda nekome hrabrost da vakciniše dete takvom vakcinom a da pre toga ne može sa sigurnošću da kaže da nije potencijalni kandidat za MS jednom u životu tj. da mu ta vakcina neće naneti nikakvu štetu?

I još samo ovo. Pošto vakcine nisu sastavljene od malo oslabljenih viruščića ili bakterijica i nešto vode, već sadrže i neke druge sastojke, a koji su to sastojci možete da se uverite na sajtu relevantne institucije: http://www.cdc.gov/nip/publications/pin ... pient2.pdf , a opis tih sastojaka nudi npr. ovaj, pretpostavljam, nerelevantni sajt: http://www.wnho.net/vaccine_ingredients.htm , a naravno, možete i sami da "izguglate" svaki sastojak posebno :) . Zanimljivo je da ako pozovete američku asocijaciju (iliti savez) pedijatara (AAP) i pitate ih kolika je količina derivata žive, aluminijuma i formaldehida koju je još sigurno ubrizgati detetu, mogu da posumnjaju na zlostavljanje deteta. Kada se smire, objasniće vam da sigurna količina ne postoji jer su sve to potencijalno karcinogene supstance. Ali te supstance su sastavni deo većine vakcina. Kako je onda moguće da su one sigurne? Odgovor zavisi od toga ko te supstance ubrizgava :-? Ako to uradite vi ili ja, sleduje nam zatvor. Ali ako to preporučuje farmaceutska kompanija i ako to radi doktor, onda su potpuno sigurne i bezopasne :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 27, 2006 11:20 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Postovana Natas@,

ova tema zaista nije nimalo smesna kao ni podaci PREKOPIRANI SA CDC-ja, tako da cu smajlije ovaj put izostaviti.

Vec sam Vas zamolila da predjemo na PP kako ne bi tracili vreme onih koji ne zele da iscitavaju Vasu i moju polemiku. Ukoliko pak niste za tu varijantu, nastavicemo ovako, meni licno ne smeta.

Citarani tekst sa CDC-ja je postavljen ISKLJUCIVO da bi se stavila TACKA na ovu temu. Citirane brojke i sam tekst ukazuju na VAZNOST VAKCINACIJE u prethodnom veku i njeno odrazavanje, na globalnom nivou, na danasnji sistem vakcinacije, uz podsecanje na Vasu opasku kako vakcine nisu ZASLUZNE za iskorenjivanje bolesti (NE ZELIM VISE DA VAS CITIRAM, KAKO NE BIH DUZILA OVAJ TEKST, PRELISTAJTE STA STE PISALI I KOJE STE GRAFIKONE POSTAVILI S' POSEBNIM OSVRTOM NA GODINE, DAKLE HRONOLOGIJA JE OD ZNACAJA!).

ZVANICNE INFORMACIJE GOVORE DALEKO VISE OD NAS. ISTO VAZI I ZA INFORMACIJE SA VAERS-a. ONAJ KO PAZLJIVO PROCITA CITIRANI TEKST SA CDC-ja, PROSTO NE MOZE DA ZAOBIDJE BROJKE KOJE SU NAZNACENE. NA SRECU, MEDJU INFORMACIJAMA KOJE VI IZNOSITE KAO ARGUMENTE PROTIV VAKCINACIJE NEMA NI 5% LJUDI KOJI PATE OD NEKOG NEZELJENOG DEJSTVA ILI JE SMRTNI ISHOD NASTAO KAO DIREKTNA POSLEDICA ISKLJUCIVO VAKCINACIJE?!

VEOMA JE BITNO DA SHVATITE DA VELIKI BROJ FARMACEUTSKIH KUCA PROIZVODI VAKCINE I DA ONE SVAKAKO NISU ISTOG KVALITETA. OTUDA JE POMINJANJE UKIDANJA POJEDINIH VAKCINA, TRAGOVA RAZNIH OTROVA... OVDE BAS I NE PRIKLADNO AKO SE KONKRETNO NE NAVEDE PROIZVODJAC. DAKLE TAKSATIVNO RECI GSK IMA TO I TO, AVENTIS PASTEUR TO I TO, MERCK TO I TO ..... E, PA ONDA DA NASTAVIMO SA POLEMIKOM KOJU VAKCINU IZABRATI!

Mozda bi za kraj bilo zgodno da nas konkretno izvestite koje se to vakcine kod Vas u kako rekoste ''banana republici?!'' upotrebljavaju i kojom dinamikom?! Za ITALIJU i SRBIJU imamo precizne podatke zahvaljuci g-dji Milki koja ih je sa nama podelila kao i nama koji smo iz Srbije. Konkretne informacije sa Vase strane bile bi dobrodosle da prosirimo znanja na globalnom nivou. Imajuci u vidu da vec baratate cinjenicama i posedujete arhivu, nadam se da Vam za odgovor nece biti potrebno vise od jednog radnog dana(zavisno od vremenske zone).


Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 27, 2006 11:48 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
99% informacija koje zelite da saznate o vakcinama naci cete prateci ovaj link, a zatim iscitavanjem naucnih radova(983). Reper je ponovo USA, a izvor informacija

OFFICIAL JOURNAL OF THE AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS

LINK
http://pediatrics.aappublications.org/c ... xt=vaccine

ONAJ KOGA ZAISTA ZANIMA BUKVALNO SVE O VAKCINAMA, NACI CE OVDE PREGRST ZVANICNIH INFORMACIJA O NJIHOVOJ KORISNOSTI I STETNOSTI!

SRECNO!


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 28, 2006 3:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 28, 2006 2:48 pm
Postovi: 3
natasino je napisao:
iscitavajuci knjigu HOMEOPATIJA ZA DECU, autorke Henrijete Vels (knjizara Plato, cena 756 dinara) zakljucila sam da se sa pristalicama HOMEOPATIJE definitivno ne treba raspravljati, tj. sa onima koji su apsolutni sledbenici i postovaoci iste. To bi bila utopija, ali ne u smislu dokazivanja ko je u pravu, a ko ne, vec u smislu gubljenja dragocenog vremena koje se moze utrositi daleko korisnije.


Gospodjo pravnice,
Isto bi Vam se desilo i da ste procitali udzbenik iz kvantne fizike!
Nije homeopatija razumljiva svakom :lol: .
Nema to veze sa IQ, u pitanju je nivo duhovnog razvoja.
Kladim se da horoskopski niste odmakli od lava.
Jednostavno nije Vam od Boga dato da je razumete...
Nego, blago nama, pozurite Vi na vakcinaciju jer GRIPA samo sto nije pocela da hara!

Veseli i zdravi bili!

PS. Molim Vas nemojte prelaziti na PP veoma je korisna diskusija za mnoge koji po pitanju vakcinacije nisu dovoljno informisani.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 28, 2006 3:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
:D :D :D :D :D :D Vrlo zanimljiva poruka NOVOG-STAROG clana ovog foruma, koji je gle slucaja od svih tema u svim oblastima medicine, ukljucujuci i mnogobrojne teme vezane za HOMEOPATIJU, kao homeopata odlucio da se obrati bas meni pravnici i to u rubrici VAKCINE. Mmmmmm, bas zanimljivo.


Moram da priznam da je ovo VEOMA, VEOMA ''ORIGINALAN'' nacin da se nastavi sa polemikom na temu VAKCINACIJE I IMUNIZACIJE pod pseudonimom, doduse u istom literalnom, vec PREPOZNATLJIVOM maniru. Znate, nama ''kvazi'' advokatima tesko promaknu ovakvi detalji :wink: !

Sreca nasa da kao sto rece jedan AKTIVAN CLAN imamo ''ove zdrave, seljacke pameti'', te mozemo da prosudimo sta nam je ciniti. Po pitanju HOMEOPATIJE mozda bi bilo zgodno da se obratite Dr Ivici, posto ga cenite. Mislim da cete dobiti adekvatan odgovor. Da neko ne shvati pogresno, Dr IVICA je jedan od retkih doktora koji je spreman da svakom pomogne i odgovori i SVAKA MU CAST na ljudskosti! Mogli bi malo vise da se ugledamo na njega.


Veliki pozdrav,


Natasa


P.S. Ako Vam zatrebaju advokatske usluge ili pravni savet TU SAM!

TOPLA PREPORUKA SVIMA JE DA PROCITAJU VISE O HOMEOPATIJI, IMA TU ZAISTA PAMETNIH STVARI DA SE PROCITA! KVANTNU FIZIKU IPAK ZANEMARITE OSIM AKO NE PLANIRATE DA SE U BUDUCNOSTI UPISETE NA PMF ILI MOZDA GRADJEVINU :wink: ! A I FIZIKA VAM NECE BITI OD POMOCI U PROCENI KORISNOSTI VS STETNOSTI VAKCINA! ILI MOZDA IPAK DA PREDJEMO NA MOLEKULARNU BIOLOGIJU :roll: , HEMIJU :-? .

Znate onu reklamu ''MISLITE O TOME''! Uh, samo da ne lupite glavu o zid, Ume da bude BOLNO! :wink:


Ostaje mi samo jos da ''odgonetnem'' VREMENSKU ZONU u kojoj obitavate, pomozite malo +/- koliko h u odnosu na Beograd?!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 28, 2006 3:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 28, 2006 2:48 pm
Postovi: 3
Au, kakva dobrodoslica!
Nemam pojma o cemu pricate i sa cim se to poklopilo moje pojavljivanje na forumu.
Probajte pomocu lupe i "trazi" pogledati gde se pojavljuje rec homeopatija.
Najsvezija tema je vakcinacija, a onda nadjoh Vas komentar...
Samo sam hteo da vidim kako kod vas na forumu stvari stoje sa tim.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 28, 2006 3:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 28, 2006 2:48 pm
Postovi: 3
natasino je napisao:
Znate onu reklamu ''MISLITE O TOME''! Uh, samo da ne lupite glavu o zid, Ume da bude BOLNO! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 28, 2006 3:59 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Uh, primetih da bi neko ko se profesionalno bavi homeopatijom mogao da se nadje uvredjenim, ali to mi nije bila namera. Knjigu koju sam pomenula iscitala sam iskljucivo jer na ovom forumu kao ni postavljenim site-ovima nisam naisla na potpune informacije vezane za primenu homeopatskih preparata kod dece. Za razliku od nekih, upravo zbog profesionalne orijentacije NE SMEM, NECU i NIJE ETICKI da podlezem carima APSOLUTIZMA I ISKLJUCIVOSTI. Vujakliju u sake, pa procitajte definicije ovih termina, ukljucite i DOGMU, a moze i pojam DEMOKRATIJE da dodje u obzir.

Demagozi koji su protiv vakcinacije, a pri tom su i SAMI vakcinisani ne bas tako davno i vakcinisali su svoju decu, a posle 40 godina zivota su shvatili da su do ''cudesnog otkrovenja'' ziveli u ZABLUDI, bas i nisu kompetentni SARADNICI u ovoj temi!


Pozdrav,


Natasa :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 7:30 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Postovi: 408
Nataš@ je napisao:
Informacije na koje sam naišla, a koje govore o drugoj strani priče o vakcinaciji, su bile samo povod da se uverim na sopstvene oči da svi ti podaci zaista postoje (aleluja za internet). Zato kod kuće imam sve te studije isprintane, označene i sortirane (podatke sam skupljala isključivo za potrebe moje porodice i ne zato da bih nekome drugome nešto dokazivala). ...


Evo je jos jedna neupucena :).

Posle cele ove price, smem li da vas pitam - postoji li neki konkretniji razlog sto ste skupljali dokumentaciju i trudili se da se maksimalno obavestite o vakcinaciji, osim proste cinjenice da ste (zainteresovan i eventualno zabrinut) roditelj? Mislim, vidim da ste laik, pa zato pitam, samo znatizelja.
Prijatan dan :).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 7:43 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Postovi: 408
natasino je napisao:
Uh, primetih da bi neko ko se profesionalno bavi homeopatijom mogao da se nadje uvredjenim, ali to mi nije bila namera.


A sto da se vredjaju? Znate kako kazu, misljenje je kao - ekhm....:). Svako ga ima. Ja sam vec negde napisala, ako homeopata javno (pred oko 150 doktora) izjavi da svoju decu (troje) ne bi vakcinisao "ni mrtav", da mu drzava nije nalozila, i bude izlozen najstrasnijoj (vrlo konkretnoj) kritici - pa se uvredi, to je njegovo privatno pravo, sta sad.
Ako vi, kao pravnik (ako sam dobro razumela) tvrdite nesto za cega mozete naci teorijsku osnovu, a sto u praksi ZNATE da stoji na klimavim nogama, i jos uzmete pare, to se zove sarlatanstvo, i nema sta da se vredjate ako vam neko tako sta kaze, nije? :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 11:09 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
miminamama je napisao:
smem li da vas pitam

Naravno.
miminamama je napisao:
postoji li neki konkretniji razlog sto ste skupljali dokumentaciju i trudili se da se maksimalno obavestite o vakcinaciji, osim proste cinjenice da ste (zainteresovan i eventualno zabrinut) roditelj?

Razlog postoji i napisan je u delu koji si citirala - zbog potreba moje porodice. Koje su to potrebe je takođe očigledno iz svega što sam do sada napisala o vakcinaciji u mojoj zemlji.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 12:39 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am
Postovi: 408
@Natasa,
nemojte zameriti, mozda se nisam jasno izrazila; ja shvatam vase zanimanje kao roditelja zainteresovanog da njegovo dete izbegne moguce nesrece i komplikacije (ne)potrebnog vakcinisanja, ali sam pomislila da mozda (ne dao Bog) imate neki konkretan problem/posledicu vakcinacije u porodici. Zato sam i rekla "smem li" da pitam.
Ako sam dobro razumela, svi vasi su dobro i zdravo, jedino je u pitanju vasa borba da se uputite u stvari i time ih zastitite od mogucih komplikacija?
Da li mozda licno znate osobe cija su deca imala posledice od neodgovarajuce, neadekvatne vakcinacije?

Hvala na odgovoru i paznji.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 12:47 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Dobar dan!

Meni je jako zao sto ovaj podforum ne nadgleda niko UZE STRUCAN, pa nismo u mogucnosti da dobijemo informacije od kompetentnih osoba, vec smo sebi dozvolili luksuz da se igramo medicine i samim tim vredjamo one koji su se njenom izucavanju posvetili.

Mi, kao laici, zaista mozemo da procitamo gomilu clanaka o korisnosti i stetnosti vakcina i da kao apsolutnu istinu usvojimo ono sto nam se cini najblize istini. To nije sporno. Ali jeste sporan osnov po kome utvrdjujemo tu istinu. Uzmimo kao primer SUDSKI PROCES. Dakle, imate na JEDNOJ STRANI JAVNOG TUZIOCA, na DRUGOJ OKRIVLJENOG I JAVNOG BRANIOCA. Kao medijum IMAMO POROTU, a kao ''APSOLUTNU ISTINU'' SUDIJU.
Dalje, uzmimo kao primer da su VAKCINE taj nas OKRIVLJENI(ne i kriv). TUZILAC I BRANILAC se svojski trude da na osnovu dokazivih materijalnih dokaza odbrane svoj stav koristeci se znanjem i vestinom. SUDIJA je tu da ih usmeri, opomene... i procita odluku POROTE. POROTA marljivo belezi sve dobijene informacije i na osnovu njih donosi odluku. E, ta odluka ne mora biti JEDNOGLASNA, ali je recimo prosta vecina u ovom hipoteticnom slucaju dovoljna za njeno donosenje . Recimo, porota je odlucila da odbaci navode javnog tuzioca i donese oslobadjajucu presudu za VAKCINE uz 2/3 vecinu. Sta cete Vi kao LAIK(dakle i porota je sastavljena od medicinskih laika) u realnom zivotu prihvatiti kao apsolutnu istinu ostaje na Vama, jer Vas Zakon u konkretnom slucaju ne obavezuje sankcijom za nepostovanje donete odluke. Znaci, mozete VAKCINISATI dete i prikloniti se misljenju 2/3 vecini porote ili NE VAKCINISATI priklanjajuci se 1/3 porote. IMATE DAKLE IZBOR, cak i kada Vas Zakon(u pojedinim drzavama)! U obrnutom slucaju NEMATE IZBOR jer ako 2/3 porote odluci da su VAKCINE KRIVE I OSUDI IH, onda za njih sledi sankcija, znaci zabrana proizvodnje, povlacenje sa trzista ...

REALNOST JE TA da WORLD HEALTH ORGANIZATION preporucuje vakcinaciju dece odredjene starosne grupe, po odredjenoj dinamici, kao i odraslih, kao i putnika u odredjene delove sveta... U ovoj situaciji ja sam ipak sklona da verujem onome ko je utvrdio odredjena pravila i norme, isto kao sto se nadam da ce sutra moj klijent imati poverenja u mene ili ja u izabranog pedijatra, a ne u tarot, bacanje pasulja, dnevni horoskop...
Da verujem u ANARHIJU umesto pravnog sistema, verovatno bih i ja razmisljala drugacije. Ovako prateci sopstvenu intuiciju kad me zaboli zub odem kod STOMATOLOGA(IMAM IZBOR), kad ostanem u drugom stanju obratim se GINEKOLOGU(OPET IMAM IZBOR), za porodjaj se obratim AKUSERU(I OPET IMAM IZBOR)... Ako neko ima alternativu za sve sfere medicine ja bih je rado prihvatila. Drugo su febrilna stanja, prehlade, glavobolje...tu vec mogu da razmisljam o alternativi.

Jos jednom ponavljam da mi je jako zao sto ovaj podforum, kao i temu ne prati nijedan lekar, iskljucujem miminama posto je zena stomatolog, pa ce neki reci ''nije strucna''.

S' osvrtom na gore receno, dacu sebi tu slobodu da Vam prekopiram polemiku vodjenu izmedju jednog novinara i lekara u Hrvatskoj na ovu temu(nadam se da cu stici u toku dana).


Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 12:52 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
natasino je napisao:
IMATE DAKLE IZBOR, cak i kada Vas Zakon(u pojedinim drzavama) NA TO OBAVEZUJE!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 30, 2006 2:35 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Citiraj:
Da li je cijepljenje zabluda?
Poštovani, niže vam prenosim tekst, koji sam nedavno objavio u jednim riječkim novinama. Očekujući vaš komentar, pitao bih i ovo:
Da li se u Hrvatskoj još uvijek koriste cjepiva, u kojima su, kao konzervans, spojevi žive?
Kako komentirate daleko veću pojavnost autizma kod djece, paralelno s uvođenjem nekih cjepiva?
Hvala na pažnji, Arsen

Uvijek kada sam pisao o cijepljenju, imao sam dojam da izazivam veliki šok i nevjericu. Protesta iz medicinske profesije je bilo, ali uvijek samo na deklarativnoj razini. I UVIJEK BEZ ARGUMENATA. Inzistirao sam na njima, ali ih nisam dobio. Nikada. Možda i zato što argumenti NE POSTOJE. Više nego ikada stojim na stanovištu da je cijepljenje jedna od najvećih medicinskih zabluda. Volim reći da je to silovanje prirode. Za početak, 11 važnih informacija, o kojima se malo govori, ali su jako važne za razumijevanje cijelog problema.


dr.Richter:’’ Da li se u Hrvatsko koriste cjepiva s timerosalom kao konzervansom?’’ Odgovor: nitko ih nije zabranio, ali proizvođači sami zamjenjuju timerosal drugim konzervansima ili uopće drugom tehnologijom stabilizacije cjepiva. Treba ići od cjepiva do cjepiva i točno vidjeti sastav, ne bih znao napamet.
Daleko veća pojava autizma? To je deklarativna tvrdnja za koju nema niti jedan argument, a ima studija koje su to dosta uvjerljivo opovrgle, i u Americi i u Europi.

1. Većina mikroorganizama, koji uzrokuju ozbiljne bolesti, EGZISTIRA UNUTAR ZDRAVIH LJUDI, ali ne stvaraju nikakvu štetu. Cijeli život će proći i nikada vam neće nauditi. Treba li ih se bojati?

dr.Richter: Ničega se ne treba bojati, ali se treba pripremiti.

2. Niti jedno cjepivo, koje bi sadržavalo samo ?ČISTE? mikroorganizme, ne bi izazvalo imunološki odgovor. TIJELO REAGIRA TEK NAKON DODATKA RAZNIH OTROVA U SMJESU.

dr.Richter: Ovo nije istina, ali je istina, da se, radi pojačanje imunog odgovora, u neka cjepiva dodaju adjuvansi, tj. tvari koje će omogućiti jači lokalni upalni odgovor. Inače, kada bi čisti mikroorganizmi nas napadali u okruženju adjuvansa, bilo bi puno manje ozbiljnih bolesti, jer bi naš organizam brže savladavao te mikrobe.

3. Prisustvo antitijela u krvi nakon cijepljenja NIJE znak imuniteta. To je samo MALI dio imunološkog odgovora. A to nije isto.

dr.Richter: Katkada je baš razina stvorenih protutijela zaštitna, a katkada je to jedan od mehanizama zaštite, ali najčešće bolje mjere nema. No, cjepiva se ne mjere u konačnici po razini izazvane razine protutijela, već po zaštitnosti: koliko osoba od 100 necijepljenih dobije bolest, a koliko od 100 cijepljenih? Tu biste vrlo brzo shvatili da je jako dobro cijepiti se.

4. Službene statistike govore da je smrtnost od SVIH infektivnih bolesti bila u drastičnom opadanju PRIJE uvođenja specifičnog cjepiva. Cjepivo NIKADA nije uvedeno pri uzlaznoj krivulji smrtnosti. Nikada. Da li to znači da bi bolesti nestale i BEZ cijepljenja, samo uz poboljšane uvjete života?

dr.Richter: Totalno netočno. Npr. i dan danas se oralna polio vakcina primjenjuje i u sred-srijede epidemija, kada djeca umiru "k'o muhe", kao, npr., još uvijek u nekim dijelovima Afrike, i kada se epidemija time zaustavlja. Volio bih vas vidjeti, i da ste uredno do tada cijepljeni, da se nađete u nekom afričkom selu u kojem se ispostavi da vlada polio, dali biste se cijepiti još jučer, siguran sam u to kada vidim koliko ste vi sigurni u suprotno, dok ste na sigurnom, a na sigurnom ste jer netko u ovoj zemlji obavlja svoj posao.

5. Necijepljeno dijete nipošto nije nezaštićeno dijete. Svaki čovjek ima svoj PRIRODNI imunitet.

dr.Richter: Ima, i zato se ne cijepi protiv svih nekoliko milijuna uzročnika, već protiv odabrnih po kriteriju slabije ili nepostojeće prethodne prirodne obrane.

6. U uglednom časopisu Lancet izašla je analiza, iz koje je vidljivo da cjepivo protiv tuberkuloze zapravo NE PRUŽA NIKAKVU ZAŠTITU. Dapače, broj oboljelih kod cijepljenih VEĆI JE nego kod necijepljenih. Ovo je JEDINO publicirano ispitivanje cjepiva, obavljeno uz strogo uvažavanje svih propisanih kriterija. Jedino.

dr.Richter: Nije istina. BCG ne zaštićuje od obolijevanja, ali zaštićuje od teških oblika bolesti, tj. milijarne tuberkuloze i meningitisa, i zato se cijepimo, i još se uvijek u našem kontekstu moramo cijepiti. U nekim zemljama to više nije potrebno (npr. zemlje s vrlo niskom incidiencijom i prevalencijom TBC infekcija), a u nekim zemljama, koje vrve tuberkulozom, postavlja se pitanje koliko BCG može zaštititi, jer je količina klica vrlo velika, i niti cjepivo ne pomaže puno (npr. Indija). Mi smo negdje izmeđi u još uvijek je važno cijepiti djecu, što ranije to bolje.

7. Mikroorganizmi (bakterije, virusi, gljivice, paraziti) NE STVARAJU BOLESTI. Oni su važan element u čišćenju organizma i procesu ozdravljenja.
8. Prirodni imunitet ne dijeli se na stotinu imuniteta od stotinu bolesti. (Onaj tko živi zdravo, izgradit će čvrsti imunitet i neće oboljeti.) Uopće nije potrebno da dođete u dodir sa svim bolestima (putem cijepljenja), da bi izgradili specifičnu otpornost. Obzirom na sadašnji trend, cijepit će nas sve više i kraj tome uopće se ne može sagledati.
9. SVE INFEKTIVNE BOLESTI REZULTAT SU TOKSIČNOG STANJA UNUTAR SPECIFIČNOG ORGANA ILI CIJELOG TIJELA. Simptomi zapravo predstavljaju eliminacijske napore, koje tijelo provodi, kako bi očistilo otrove.

[b]dr.Richter: 7-8-9. Nema veze. Vi imate neku svoju teoriju ili vjeru, koja s objektivnim činjenicama znanosti danas nema nikakve ozbiljne veze. A ipak se kroz tu znanost, koja stalno sama sebe korigira, te nikada ništa nije sveto pismo, nalazimo danas u digitalnoj eri, a ne u kamenom dobu.


10. Osjetljivost na bolesti isključivo je ovisna o trenutnom zdravstvenom stanju, a NE O IZLOŽENOSTI MIKROORGANIZMIMA.

dr.Richter: Ovisi o odnosu mikroorganizma i makroorganizma. Npr. ako imate najzdravije tijelo, ipak možete pasti u borbi s većim brojem mikroorganizama no što možete savladati, ili oni uđu na neka vrata koja im se odškrinu na kontaktnim površinama tijal i okoliša. Ili su mikroorganizmi tako virulentni, da nemate šansu sami po sebi sa svojim prirodnim silama. I mikroorganizmi su prirodni, i oni računaju na svoju prirodnu moć, žele živjeti.

11. Ukoliko već vjerujete da vam cijepljenje pruža punu zaštitu, tada vam APSOLUTNO NIJE VAŽNO DA LI JE NETKO DRUGI CIJEPLJEN ILI NE. To bi trebala biti stvar osobnog odabira (odnosno roditeljskog odabira). Bojim se da smo od takve slobode još jako daleko.
dr.Richter: Svi su jako daleko od takve slobode, uključujući i Amerikance koji zbog zaštite osobnog izbora nemaju niti obvezno zdravstveno osiburanje. Ali, kada su u pitanju zarazne bolesti, nema tu soliranja. Iako nema naredbe da se morate cijepiti, probajte upistai u školu ili vrtić dijete koje nije cijepljeno, onako kako preporučuju njihove zdravstvene vlasti i stručne udruge pedijatara, infektologa i obiteljskih liječnika.

Prema jednom 10-godišnjem praćenju slučajeva poliomijelitisa u SAD (1973-1983), četvrtina svih slučahjeva paralitičke varijante bolesti dogodila se NEPOSREDNO NAKON CIJEPLJENJA. Dalje, 36% oboljelih bilo je u izravnom kontaktu s djecom, koja su dobila prvu dozu oralnog cjepiva. Tijekom 1982. i 1983. godine, SVI slučajevi dječje paralize u SAD bili su na ovaj ili onaj način povezani s cijepljenjem. Tek za uvod o zaštiti i neškodljivosti.

dr.Richter: Zadnje nenumerirano pitanje: Amerikanci su među prvima iskorijenili polio, a i mi smo, kao Hrvatska u tadašnjoj Jugoslaviji, tada bili jednako dobri, ili čak i brži. No, Amerikanic su i prvi uočili da neki mogu oboljeti od sojeva iz žive vakcine, bilo je 6-8 slučajeva godišnje, nakon što je zaustavljeno na tisuće obolijevanja od divljeg soja. Zbog toga se Amerikanci cijepe odnedavno isključivo mrtvom polio vakcinom, a u nas je uvedena kao prva doza, u nastavku se cijepi dosadašnjim živim polio vakcinama.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 216 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 54 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: