Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 216 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 16, 2006 1:17 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
natasino je napisao:
Sto se tice tuberkuloze (BCG vakcina)........
uz napomenu da je vakcina proizvedena 1920.godine i da je njena efikasnost u prevenciji bolesti smatrana nedovoljnom i neisplativom u ekonomskom smislu. http://www.priory.com/cmol/bcg.htm


Ja bih samo da dodam, da ta ista vakcina NIKADA nije bila korišćena u SAD. Tek sa epidemijom AIDS-a oni beleže porast tuberkuloze, ali zanimljivo, iako su deca najugroženija, i to od odraslih naravno, oni još uvek ne vakcinišu rutinski protiv tuberkuloze. Dakle, Amerikanci, koji imaju daleko najveći broj vakcina, ovu nisu uveli. Hmmm, zašto?

Zarazne bolesti koje su harale svetom... i onda iščezle... tj. postale bezazlene :roll: su, na primer, tifus i šarlah. Vakcine nije nikada bilo, a gle čuda, ne padamo kao muve zbog njih.

Primer koji si opisala, ako sam dobro razumela kao razlog ZA vakcinaciju deteta protiv ovčijih boginja, mi zaista nije jasan. Dakle, smatraš da bi bilo bolje da je tvoj sin bio vakcinisan jer se u tom slučaju ne bi razbolela tvoja sestra i time dovela u pitanje i zdravlje svog još nerođenog deteta. Jako mi je žao da se vama sve to dogodilo, zaista najiskrenije, ali da li si pomislila na sledeće... vakcinacija protiv boginja ne nudi dožvotnu zaštitu. Znači, tvoje dete bi bilo zaštićeno (dobro, sad da li bi zaista bio je takođe pitanje, ali recimo da bi u njegovom slučaju vakcina odradila posao za koji je namenjena) u uzrastu kada je ta bolest u najvećem broju slučajeva bezazlena, ali kada vakcine prestane da nudi zaštitu, tvoj sin bi bio kandidat za možda baš tako težak slučaj boginja kao što je bio kod tvoje sestre, jer i vrapci na grani znaju da boginje kod odrasle osobe prolaze u težem obliku (otuda i ime DEČIJE zarazne bolesti, mišljeno da treba deca da ih "preleže"). Ne razumem tu logiku, ali svaka čast ako si i na to pomislila i ipak smatraš da bi bilo bolje dete vakcinisati protiv boginja.

natasino je napisao:
Mladji sin je sa nepunih 11 meseci dobio boginje od zene koja ga cuva, na taj nacin sto su njena deca obolela,a ona usled pada imuniteta dobila herpes na ustima i prenela ga mom sinu koji je dobio VARICELU (virus herpesa).


Da varičela jeste herpes virus, ali zoster i nema nikakve veze sa virusom herpes simplex (tzv. groznica na usni koju opisuješ) i ko god ti je rekao da se tvoj sin zahvaljujući tome inficirao nije u pravu.

natasino je napisao:
U pedijatrijskoj praksi varicela se kao uostalom i sarlah protiv koga i nema vakcine smatra izuzetno zaraznom, i po pravilu ostavlja izuzetno narusen imuni sistem, prijemciv za gomilu drugih infekcija.


Da, ali u određenom vremenskom periodu posle bolesti (uostalom, to važi za svaku bolest, pa i običnu prehladu). Međutim, ako pitate zvaničnu medicinu, koliki je taj preiod (jer, na primer, morate da odložite redovnu vakcinaciju zbog boginja), odgovor je šest nedelja. Moje mišljenje je da je to premalo, ali naravno sve zavisi u koju svrhu doktoru služi ta informacija (po citiranom, bez naznačenog vremenskog perioda, bi je tumačili kao zastrašivanje i preporuku za vakcinaciju protiv boginja).

natasino je napisao:
Da napomenem samo da sam ja postavila link koji vodi ka MZ Italije iz cijeg je konteksta i izvucen tekst koji govori o obaveznim i preporucenim vakcinama,


Kad se već napominje neka bude i precizno, par puta sam prešla sporne strane pa ja vidim drugačiji tok događaja, tj. debate. U tvojoj prvoj poruci o podacima za Italiju, tek na trećem linku i to iz referenci na kraju studije, se dođe do linka Ministarstva za zdravlje Italije, ali sumnjam da je tako stigla i vmilka... i tek posle njene poruke je tvoja koju napominješ. Ali, moguće i da ja grešim.

vmilka, već par puta sam naglasila da to šta rade lekari je jedno a ono što zakon propisuje drugo. Mene je i poznanica iz Nemačke ubeđivala da su u Nemačkoj vakcine obavezne, jer je njoj tako rekao pedijatar njene dece, a natasino je ostavila link gde na srpskom jeziku lepo piše reč "dobrovoljno". Ali nije on jedini tako hrabar, većina to radi i roditelji jer nisu obavešteni ni ne razmišljaju o tome. Čak ni ovde kod mene NIKO, iako je vakcinacija obavezna, NE SME da vakciniše dete, ako to roditelj ne dozvoljava (ako se ne varam, mislim da samo na Malti, dođu kući i vakcinišu dete "na silu"). Znači, ako roditelj zna koja su njegova prava i obaveze, može i mora da se bori. Pa gde bismo stigli da dozvoljavamo da nas šikaniraju na taj način? Zakon kaže da za svaki medicinski zahvat (u to spada i vakcinacija) pacijent mora da bude obavešten, upoznat i mora da da svoj pristanak. Za svaku vakcinu lekar dobija "poene" (čitati: novac) i da li se onda treba pitati šta je njegov motiv za širenje laži ( i pri tom mislim isključivo na lažne onformacije o obaveznosti)?

I jos ovo natasino, da li si proučila kada je uvedena vakcina Prevnar? Posle nekoliko godina primene vakcine protiv meningitisa uzrokovanog HIB-om je drastično porastao broj meningitisa uzrokovanih nekim sojevima pneumokoka, pa su brže bolje napravili vakcinu. Očekujemo novu za nekoliko godina?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 16, 2006 2:01 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Postovana Natasa,

iscitavajuci knjigu HOMEOPATIJA ZA DECU, autorke Henrijete Vels (knjizara Plato, cena 756 dinara) zakljucila sam da se sa pristalicama HOMEOPATIJE definitivno ne treba raspravljati, tj. sa onima koji su apsolutni sledbenici i postovaoci iste. To bi bila utopija, ali ne u smislu dokazivanja ko je u pravu, a ko ne, vec u smislu gubljenja dragocenog vremena koje se moze utrositi daleko korisnije.

Da skratimo pricu i vise ne maltretiramo one kojima je ubedjivanja dosta,
predlazem svim zainteresovanim roditeljima da ponovo iscitaju sve postavljene linkove (ne samo one koje sam postavila ja, vec bukvalno SVE, posebno www.whale.to) i izvedu zakljucak. One roditelje koji su protiv vakcinacije autorka gore pomenute knjige poziva da procitaju sledece knjige:

Masovna imunizacija, Trevor Gan, ISBN 0 9517657 1 X
Vakcinacija i imunizacija, Leon Caitov, ISBN 0 85207 191 4
DTP, pucanj u nepoznato, Haris Koulter i Barbara Fiser, ISBN 0 15 126481 3
SVLNK Prirucnik za vakcinaciju, narucuje se putem adrese 4 Wallace Road, London N1 2PG, tel. + 071-354-8907

*************************************************************

Virus herpesa koji izaziva ovcije bogije, jeste VARICELLA ZOSTER, a ne HERPES ZOSTER. HERPES ZOSTER ili pojasni herpes, veoma retko moze se sresti kod dece, a javlja se kao posledica prelezanog VARICELLA ZOSTER virusa, tj. ovcijih boginja obicno kod starijih osoba. U Americi konkretno od HERPES ZOSTERA umire oko 3.000 ljudi. Da ne duzim evo osnovnih informacija na srpskom jeziku:

http://healthvermont.gov/local/rhealth/ ... x_Serb.pdf

Virus herpesa (generalno) kada jednom dospe u organizam u njemu i ostaje. Ukoliko osoba koja je recimo prelezala ovcije boginje dodje u dodir sa obolelom osobom, njen imunitet svakako biva narusen i otud nasoj baby siterki herpes simplex virus u vidu otvorene rane na bradi ispod usta. Obzirom da je ona u direktnom kontaktu bila sa svojom decom(nosiocima virusa varicella zoster), direktnim kontaktom prenela ga je i mom sinu. Ovaj lanac prenosa su nam kao izvor infekcije potvrdili u Klinici za kozne i venericne bolesti, ul. Dzordza Vasingtona 15-17 gde radi i moja majka, bas kao i u DZ. Dakle ja nisam EPIDEMIOLOG, DERMATOLOG, MIKROBIOLOG niti PEDIJATAR, niti sam sama iskonstruisala put prenosa ovog virusa. Za vise informacija o mogucim nacinima infekcije raspitati se na telefon Zavoda za zastitu zdravlja, ulica 29. Novembra, Beograd. Inace, iako zaista retko, moguce je da jedna osoba ''prelezi'' ovcije boginje dva puta (toliko o trajnom imunitetu), bas kao sto 2 od 10 vakcinisanih osoba mogu oboleti od blazeg oblika ovcijih boginja. Zakljucak: NE POSTOJI ADEKVATNA ZASTITA PROTIV OVCIJIH BOGINJA KOJA DAJE PROCENAT 100%. Inace, vakcina pruza zastitu za ceo zivot, dakle ne samo dok ste dete, i daje se cak i odrasloj populaciji koja nije prelezala varicelu upravo iz razloga koji ste Vi naveli kao opste poznatu cinjenicu, a to je da odrasli ovu bolest daleko teze podnose, pogotovu ako je ''ne preleze'' vec idu da rade kao sto je to moja sestra uradila, nesvesno izlazuci riziku druge ljude.

Evo, da budem precizna, posto pretpostavljam da ste mozda prevideli link postavljen na str.4 ili ga mozda niste otvorili, pa niste videli plan imunizacije za Italiju:

http://www.who.int/vaccines/globalsumma ... fm?C='ita'

Na strani 5, g-dja Milka se poziva na kalendar imunizacije koji je propisalo MZ Italije, aludirajuci na citiran tekst autora Dr. Radulovica, o primeni Act HiB vakcine. Zatim na strani 6, bez ikakvog komentara postavljen je link:

http://www.ssi.dk/euvac/* SPAM */italy.html

kako bi se drugi roditelji informisali o sistemu vakcinacije u drugim evropskim zemljama, bez ikakve napomene sta je obavezno, a sta preporuceno.

Dalje diskusija ide svojim tokom da se ne ponavljam.

Inace stekla sam utisak da se ovde mesaju vakcine koje pokrivaju odredjene viruse i bakterije, imajuci u vidu da MENINGITIS ima vise uzrocnika. Bakterija haemophilus influenzae tip B (dakle H.I. ima vise tipova) jeste uzrocnik bakterijskog meningitisa koji nastaje kao posledica sirenja ove bakterije kroz krvotok do drugih organa, ali ne mora da znaci da ce svako dete zarezeno ovom bakterijom oboleti od MENINGITISA. Bakterije iz soja streptococcus pneumoniae (ima ih preko 80 sojeva) takodje mogu kod neke dece izazvati MENINGITIS, a i ne moraju. Bakterije iz soja Neisseria meningitides (meningokok) takodje su uzrocnici meningitisa, a posebna opasnost preti od tipa C i A pomenute bakterije. U Rusiji je recimo u toku 2003.godine umrlo 22 dece od meningokoknog meningitisa (men. C), posle cega je vakcina men C. postala obavezna za svu decu od 3 meseca do 9 godina, kako bi se sprecila epidemija. U skladu sa navedenim razlikujemo i 3 vakcine:

ACT HiB - koja pokriva bakteriju haemophilus influenzae tip B
Pneumo 23 - koja pokriva 23 najcesca soja streptococcus pneumoniae i daje se od druge godine
Prevnar - koja pokriva 7 najcescih sojeva bakterije streptococcus pneumoniae, namenjen bebama ispod 2 godine, kod kojih ova bakterija izaziva najzesce posledice. Napomena: OVA VAKCINA JE U UPOTREBI 8 godina. Njen tvorac je tim farmaceutske kuce WYETH, USA, a cilj stvaranja je da se spreci % smrtnosti dece do 2 godine, ciji je uzrocnik gore pomenuta bakterija, ali i da se smanje troskovi lecenja koji neminovno nastaju kao posledica infekcije i niza komplikacija. Ova vakcina nije ni u kakvoj vezi za bakterijom haemophilus influenzae tip B i stvorena je na osnovu statistickih podataka o posledicama ove bakterije za podrucje USA ISKLJUCIVO. U evropske zemlje dolazi usled cinjenice da ova bakterija ne pogadja samo malisane u Americi.
Men C - koja pokriva bakteriju neisseria meningitides tip C


Inace, u nadi da se g-dja Milka nece naljutiti, zamolila bih je da napise da li je na kraju konkretno njen sincic dobio vakcinu meningoccoco (men C), obzirom na dva posta koja cu citirati samo iz razloga da ne mora da pretrazuje sve ove silne stranice, nikako sa zadnjom namerom!

Citiraj:
Vakcina protiv meningitisa ni u Italiji nije obavezna ali se preporucuju za decu koja pohadjaju vrtice.
Nas pedijatar, koji je inace glavni lekar za sve predskolske ustanove u nasem gradu, nam je rekao da on ne preporucuje ovu vakcinu jer ne pokriva sve vrste meningococo, a nus pojave mogu biti katasrofalni.

Posto Stefan ide u vrtic, primio ju je ali teska srca smo se odlucili na taj korak, daj Boze da nismo pogresili..


i

Citiraj:
Sto se meningitisa i pneumokoka tice nismo ih primili, zahvaljujuci nasem pedijatru, koji je mami otvorio oci, rekavsi da nam ih on ne preporucuje, te sam pocela da tragam za istinom (ako je uopste ima) i pocela sa sumnjam u dobronamernost svih institucija u Italiji.
.

Ako je dete ipak primilo vakcinu NEISVAC-C, molila bih Vas (ovo se odnosi na g-dju Milku) da napisete jeli dete imalo bilo kakvu reakciju na tu vakcinu, obzirom da se ona u Srbiji veoma retko daje, licno ne znam nikoga ko ju je primio.


Pozdrav,


Natasa


P.S. Ovaj citat MORAM da upotrebim u odbranu svih onih casnih i postenih pedijatara koji u siromasnoj Srbiji savesno lece nasu decu i trude se zajedno sa nama da ih odgajimo na pravi nacin, jer radeci za 25.000-30.000 dinara nisu zasluzili ovaj vid omolovazavanja njihove licnosti:

Citiraj:
Za svaku vakcinu lekar dobija "poene" (čitati: novac) i da li se onda treba pitati šta je njegov motiv za širenje laži ( i pri tom mislim isključivo na lažne onformacije o obaveznosti)?

Ova recenica je skoro pa prepisana iz gore pomenute knjige, str. 139, koja propagira decidirano odbijanje vakcina. Kada izjavite da lekar prima novac za to sto Vam predocava zakonom propisane vakcine, a pri tom biva novcano kaznjen ako Vas o istim ne obavesti, a Vi ga prijavite(ovo vazi za Srbiju i njene Zakone), pri tom apsolutno nemate nikakav materijalni dokaz za potkreplivanje te izjave, jer je NEISTINITA, onda bi morali da snosite zakonske posledice, a administrator ovog site-a, tj. njegov moderator trebao bi da vodi racuna o tome sta pojedini ljudi pisu, bez obzira na njihovu trenutnu anonimnost.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 16, 2006 2:11 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 7:45 pm
Postovi: 14
Evo i ja da se umesam.

Moje misljenje je da dokle god mi "obicni" i "neobavesteni" ljudi svoju decu vakcinisemo protiv nekih bolesti vi "obavesteni" mozete imati taj luksuz da svoju decu ne vakcinisete.

Ja ne bih dovodila u pitanje potrebu vakcinacije vec samo kvalitet vakcina koji se deci daje.

Za Evropu ne mogu da pricam posto tamo nisam bila, ali znam da je u SAD BSG vakcina obavezna, kao i sve vakcine koje se kod nas primaju, a pneumokok je preporucljiv. To cak ide i dotle da vi dete ne mozete upisati u skolu, bar public school a kako je za privatne ne znam. Prilikom mog odlaska u Ameriku 1994. godine sam morala jos dodatno da se vakcinisem da bih mogla da se upisem u srednju skolu i kasnije na fakultet.

I jos nesto, po meni je mnogo veca tragedija da roditelj odlucuje sta je najbolje za njegovo dete. Ja sam ekonomista a ne epidemiolog i na koji nacin bih trebala da donesem odluku da li moje dete treba da primi ovu ili onu vakcinu. Mogu da se informisem na internetu, ali na zalost veliki procenat informacija izlozenih je lazan, ako mogu tako grubu rec da upotrebim. Imate razna udruzenja, "sekte", drustvene dusebriznike koji na osnovu nekih poluinformacija donose zakljucke i informisu javnost. Na zalost mnogi ce reci da ovakvim stavom podrzavam farmakolosku mafiju ali ni to nije tacno. A ako nastavim da izlazem o ovome oticemo predaleko, a ovaj forum ipak treba da sluzi razmeni iskustava a ne prepucavanju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 16, 2006 2:27 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Citiraj:
Zarazne bolesti koje su harale svetom... i onda iščezle... tj. postale bezazlene su, na primer, tifus i šarlah. Vakcine nije nikada bilo, a gle čuda, ne padamo kao muve zbog njih.


Vakcina protiv tifusa (tifusna groznica) TYPHOID FEVER postoji, protiv sarlaha ne postoji.

http://www.cdc.gov/niP/publications/VIS/vis-typhoid.pdf


Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 17, 2006 12:02 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Postovana Marija,


prema dostupnim informacija sa net-a namece se zakljucak da BCG vakcina nije obavezna u USA. Obzirom da nikada nisam boravila u USA :-? , znaci ni u jednoj njenoj drzavi, bilo bi super da nam Vi iz prve ruke nesto vise napisete o njihovom sistemu zdravstvene zastite, stepenu informisanosti i obaveznosti vakcinacije u praksi, obzirom da smo za neke Evropske zemlje (konkretno Italija) dobili oprecne informacije o postovanju Zakona u praksi i postavanju osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Zakonom odredjene drzave :cry: .
************************************************************
Da izbegnemo dalju polemiku oko tifusa, TYPHOID FEVER(tifusna groznica) moze se prevenirati VAKCINOM namenjenom uglavnom putnicima u ugrozena podrucja ili medicinskim radnicima..., a TYPHUS(pegavi tifus) veoma jednostavno se leci antibiotikom (DOXICILIN), tako da je stvaranje vakcine apsolutno nepotrebno u 2006. godini kada je stepen socijalno-ekonomske razvijenosti apsolutno nesrazmeran stanju u XVIII i IX veku, da ne zadirem dublje u istoriju.
*************************************************************



OBZIROM DA JE DISKUSIJA NA TEMU VAKCINACIJE I IMUNIZACIJE UOPSTE UZELA TOLIKO MAHA, DA MI LAICI DOZVOLJAVAMO SEBI LUKSUZ DA NAMECEMO, IZVRCEMO, NIPODASTAVAMO, KOMENTARISEMO NAUCNO UTEMELJENE CINJENICE I RADOVE NAUCNIKA SA CELE ZEMALJSKE KUGLE, ISKRENO SAVETUJEM SVE RODITELJE DA UKOLIKO MOGU ZANEMARE SVE STO JE NAPISANO NA OVIH OSAM STRANA I OBRATE SE NADLEZNOM PEDIJATRU ZA POMOC I SAVET OKO VAKCINACIJE.

ODGOVORNOST, PREMA DECI, ZA IZNOSENJE SVIH OVIH INFORMACIJA JE ZA MENE KAO RODITELJA SUVISE VELIKA DA BI SE I DALJE ''UBEDJIVALA", KAO PROFESIONALAC ISKLJUCIVO U SVOM POSLU, SA LJUDIMA KOJI KAO NI JA U ZIVOTU NISU UZELI U RUKE KNJIGE KOJE SE IZUCAVAJU NA MEDICINSKIM FAKULTETIMA SIROM SVETA NITI SU SE U PRAKSI SUSRELI SA BOLESTIMA SA KOJIMA SE MEDICINSKI RADNICI SUSRECU SVAKI DAN, ALI SU SPREMNI DA O TOME POLEMISU KAO DA SU PRIMARIJUSI.


Ukoliko ste spremni da iznesete iskustva iz licnog zivota, opipljive cinjenice iz Vaseg okruzenja, dakle ISKUSTVO na osnovu koga cemo imati koristi pri formiranju stava, onda bi trebalo da nastavimo sa razmenom misljenja. Dosadasnji nacin i ton diskusije ispod je elementarne donje granice pristojnosti i prelazi u narodski receno BEZOBRAZLUK, jer je ova tema namenjena OCUVANJU ZDRAVLJA NASEG POTOMSTVA, a ne licnoj promociji.


Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 21, 2006 3:29 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Možda i nema smisla da pišem s obzirom natasino da si otišla predaleko u svojoj poslednjoj poruci. Moja savest je čista jer mislim da nisam nikoga uvredila (bar niko mi nije to rekao tj. uputio me na uvredljiv deo moje poruke) i ni jednom nisam napisala da "ne treba vakcinisati decu" dok si ti npr., za moje pojmove vrlo hrabro, preporučivala mnoge vakcine čak i plan kako treba izvoditi vakcinaciju (sa planom mislim na preporuku istovremenog davanja IPV i OPV s obzirom da ni ti nisi medicinski radnik i da si samo prenosila izjave pedijatra svoje dece). Natasino, nije ti mera ista za sve. Dok ti imaš pravo da deliš savete i ozbiljno pišeš i preporučuješ imaš hrabrosti da napišeš da to neko drugi ne sme jer se ne slaže s tobom. Iznenađena sam time, zaista.

Natasino, nisam primetila da si postavljena za urednika ovog dela foruma i da si dobila dozvolu administratora da određuješ o čemu može, a o čemu ne može da se piše. I sve dok uporno odbijaš da odgovoriš na neka jednostavna pitanja, doduše na to imaš pravo ali ako si već u stanju da persiraš, što bi značilo da se obraćaš nekome sa određenim poštovanjem, onda možeš i da napišeš kratko i jasno "o tome i tome ne želim dalje da diskutujem" i čak i izvrćeš napisano. Kad sam već dodirnula persiranje, mene su naučili da u forumskim diskusijama ne persiramo što ne znači da učesnike diskusije ne poštujemo. Moje poštovanje je do svih jednako, simpatije su veće ili manje ali ni slučajno ne utiču na diskusiju o činjenicama i tačnim podacima. I ovu diskusiju nisam videla kao prepucavanje već traženje tačnih podataka.

Priznajem da mi je bilo čudno pominjanje homeopatije i knjige, ali pročitavši do kraja, napisano razumem kao, i možeš da me ispraviš ako grešim, da smatraš da sam pročitala knjigu H. Vels, da sam pristalica i apsolutni sledbenik homeopatije i da čak prepisujem iz te knjige. Zato moram da napišem da grešiš, jer o homeopatiji znam jako malo, ni tu ni bilo koju drugu knjigu o homeopatiji nisam pročitala, kao što nisam pročitala nijednu od mnogobrojnih knjiga koje postoje na temu vakcinacije (znam za sadržaj mnogih jer sam pričala sa onima koji su ih čitali). Svoju odluku sam, verovala ili ne, donela isključivo na osnovu pročitanih studija na medline-u, pubmed-u, medscape-u, podacima na cdc-u, vaers-u itd. Informacije na koje sam naišla, a koje govore o drugoj strani priče o vakcinaciji, su bile samo povod da se uverim na sopstvene oči da svi ti podaci zaista postoje (aleluja za internet). Zato kod kuće imam sve te studije isprintane, označene i sortirane (podatke sam skupljala isključivo za potrebe moje porodice i ne zato da bih nekome drugome nešto dokazivala). A pristalica homeopatije sam isto koliko i svake druge alternative jer verujem da savremena medicina mnogo toga ne zna i mislim da bi bilo više koristi kada bi savremena i tradicionalna medicina sarađivale (i pri tom mislim na osobe sa iskustvom, a ne kojekakve šarlatane kojih, na žalost, ima i koji ruše ugled i jedne i druge oblasti, jer ni Dr ispred imena ne znači da je ta osoba u stanju bilo koga da leči, a još manje izleči).

Imam utisak, i slobodno me ispravi ako je pogrešan, da si bez mnogo razmišljanja požurila da dokažeš kako nisam u pravu. Ako sam ja iz porodice Popovića, onda sam ja jedan Popović, a ime mi je npr. Dejan. Pa tako i virus varičela zoster je virus iz porodice herpes virusa i zato je to herpes virus koji se zove varičela zoster. (Link sa tekstom na srpskom jeziku može nekome da bude koristan, ali sajtovi, naročito strani sa našim prevodo, nisu uvek precizni.) Da vakcina protiv ovčijih boginja nudi doživotnu zaštitu (a kako je to moguće, ako je ne nudi ni prirodna infekcija?) su utvrdili na osnovu čega? Koliko godina je u upotrebi za rutinsku vakcinaciju ta vakcina? I da li si pogrešno otkucala ovaj podatak
natasino je napisao:
U Americi konkretno od HERPES ZOSTERA umire oko 3.000 ljudi.
jer na linku koji si ostavila piše 1000?

natasino je napisao:
Ukoliko osoba koja je recimo prelezala ovcije boginje dodje u dodir sa obolelom osobom, njen imunitet svakako biva narusen i otud nasoj baby siterki herpes simplex virus u vidu otvorene rane na bradi ispod usta. Obzirom da je ona u direktnom kontaktu bila sa svojom decom(nosiocima virusa varicella zoster), direktnim kontaktom prenela ga je i mom sinu.


Imunitet ne biva narušen zbog kontakta sa obolelom osobom. Imunitet je narušen zbog nepravilne ishrane, zbog prevelikih napora tela, zbog stresa, zbog gomile drugih razloga. Osoba sa oslabljenim imunitetom pa je zaista podložnija infekcijama ili, kao u slučaju vaše bebi siterke za pojavu herpes simplexa. Ako je bio HS onda on nije mogao da bude izvor infekcije za tvog sina. Ako je bio pojasni herpes (zoster, do koga takođe dođe pri kontaktu sa obolelom osobom, npr. siterkina deca, a pri oslabljenom imunitetu) onda je moguće da je to bio izvor boginja za tvog sina. Ako je bio HS, onda nikako nije moglo da dođe do prenosa bolesti kontaktom jer virus varičela zoster živi oko 15 minuta na vazduhu. Sada ozbiljno moram da te pitam, da li zaista misliš da si jedina koja konsultuje stručnjake epidemiologe? Da li misliš da ja ove podatke pišem na pamet? Da sam zapela protiv vakcinacije i da mi je samo to pred očima? Pa osnovno pravilo za dobru borbu je da prvo upoznaš svog neprijatelja. Redovno čitam strane Zavoda za očuvanje (nespretan prevod ali valjda se razume na šta mislim) zdravlja moje države, pratim šta pišu stručnjaci, koje bolesti se pojavljuju, šta nam preti :wink: , šta oni preduzimaju. Imam sreću da na velikom portalu koji obuhvata preko 190 podforuma i još mnogo toga, postoji i podforum Vakcinacija na kome odgovaraju dve specijalistkinje epidemiologije. Ni njima ne verujem sve na reč, ali uverila sam se u verodostojnost njihovih podataka o pojedinačnim bolestima proveravajući ih sama, tako da bih mogla da kažem da sam sklonija da im verujem nego da sumnjam, ali za svaki slučaj ipak, još uvek proveravam :wink: . Nisam impresionirana čak ni svim onim skraćenicama ispred imena onih koji pišu o opasnostima koje nose vakcine. Čak i njih proveravam :)

Link na sajtu SZO sam pogledala još davno i dobro ga poznajem. "Immunization Profile - Italy" - "Imunizacijski profil - Italija" razumem kao skup podatka o imunizaciji (u ovom slučaju u obliku tabela) koji pokazuju važne karakteristike vakcinacije u Italiji. Za mene to nije plan, a još manje dokaz o tome šta zakon predviđa kao obavezno, a što je na primer vmilka kopirala i objavila na petoj strani, na italijanskom jeziku (prevela je jednu rečenicu i crvenim označila bolesti protiv kojih je zakonom obavezna vakcinacija. Na tvom linku SZO nije moguće doći do teksta koji je ona kopirala. Uostalom, sada više i nije važno ko je šta prvi ostavio. Poenta je šta je zakonom obavezno, a ne šta se izvodi u praksi. Čak ni drugi link nije dokaz o tome i na strani Ministarstva do koje vodi taj link za mene je ključna rečenica "L’attuale calendario delle vaccinazioni obbligatorie e raccomandate per l'et? evolutiva, il cui ultimo aggiornamento ? stato effettuato sulla base del Piano Nazionale Vaccini 2005-2007..."

Kao pravnik, molim te, reci mi šta znači ono što u zakonu piše za osobu koja želi da se drži zakona tj. ne želi da radi ništa više od onoga na šta je obavezuje zakon. Ovo je najozbiljnije pitanje, jer se vrtimo u krug bez veze iako sam i sama napisala da je program vakcinacije sličan u svim evropskim zemljama i da sam svesna da su retki roditelji koji poznaju svoja prava kada je vakcinacija u pitanju. Naivno sam mislila da nije potrebno ponavljati toliko puta jer sam se složila s tobom o tome šta se radi rutinsko, a ti uporno ponavljaš to kao činjenicu da je to zakonom obavezno (zapravo ne napišeše da je obavezno, ali stalnim ponavljanjem da se nešto tako i tako radi ljudi koji ni ne znaju da da postoji mogućnost izbora, smatraju da je to i obavezno). Za mene su to dve različite stvari. Možda tebi razlika nije bitna jer si se odlučila da vakcinišeš svoju decu i zanima te samo koju vakcinu da odabereš, ali nekome ko to ne želi je izuzetno važan podatak šta propisuje zakon. A s obzirom da mnogo roditelja ni ne zna protiv kojih bolesti i kojim vakcinama su vakcinisana njihova deca ne vidim razloga zašto i podatak o obaveznosti i preporučenosti ne bi bio dodan u ovoj diskusiji. Zanima me zaista šta bi ti uradila u slučaju da ne želiš da uradiš nešto što nisi obavezna po zakonu (ne mislim na vakcinaciju, već bilo koju drugu stvar za koju bi ti na primer bila protiv zbog nekih tebih jakih razloga, i znala bi da te zakon ne obavezuje, ali svi drugi se odlučuju za to)? Možda je teško i razmišljati o nečemu hipotetično, ali na primer, šta savetuješ svojim klijentima tj. ako radiš u pravnoj službi neke firme pretpostavljam da je važno dobro proučiti zakone i ne raditi ono što zakon ne zahteva a firma ne smatra da će imati koristi od toga? Sasvim je moguće da nisam u pravu, možda živim u zabludi da su stvari tako jasne i jednostvane. A možda je i jedina prepreka za tebe što nije citiran član italijanskog zakona u kome to piše? U tom slučaju si mogla odmah da napišeš da je to podatak koji ti je potreban da bi prihvatila nešto kao tačno tj. sebi i drugima dokazala da je netačno.

Ne znam odakle si izvukla zaključak da se mešaju bakterije i virusi. Zaista ne znam :? Postavila sam jednostavno pitanje šta misliš o povezanosti uvođenja vakcine protiv HIB-a i vakcine Prevnar jer je činjenica da je prvo bio HIB pa onda Prevnar. Obe su protiv bakterijskih uzročnika infekcije. Na takvo pitanje ne očekujem predavanje o tome šta sve postoji već jednostavan odgovor, "znam na šta aludiraš i moje mišljenje je.... ili nisam ništa čula o tome i moje mišljenje je.... "

Prevnar je vakcina koju nisam posebno proučavala. Kod mene nije obavezna pa je to jedna briga manje. Ali si me ti navela da malo "provirim" na tu stranu i između ostalog sam našla ovo i ovo . (Ima tu i nekih suđenja i svedočenja, tako daleko nisam išla, pa je moguće da se na kraju pokazalo sve kao previše buke bez pravog razloga.)

Deluje mi da namerno izvrćeš ono što sam napisala kao na primer u delu moje poruke u kome se obraćam vmilki i ne tebi i u kome pominjem Italiju i Nemačku. Potpuno je neumesan tvoj komentar da se radi skoro o citatu iz neke knjige (kao što sam već napisala to nije istina jer ne znam o kojo knjizi je reč) jer si pretpostavila da si u pravu i da si me ulovila koje knjige čitam, a to nisi prvo proverila kod mene, i još u celu priču uplićeš pedijatre iz Srbije. Nisam primetila da je bilo ko, pa čak ni ja, u ovoj temi napisao da lekari iz Srbije šire laži o obaveznim vakcinama. To i nije moguće jer je većina tih vakcina obavezna u Srbiji. Možda je još jednom bila samo u pitanju žurba da me napadneš (ovo je prejak izraz i ja se zaista ne osećam napadnuto, ali ne mogu da se setim prikladnijeg; smatram pa da je taj deo tvoje poruke bio neumesan).

Što se tiče vakcine protiv tifusne groznice - moja greška. Trebalo je da naglasim da vakcina nikada nije bila upotrebljena za rutinsku vakcinaciju dece, a ni odraslih (pretpostavila sam da se to podrazumeva s obzirom da svo vreme trubimo o vakcinama za decu i rutinskoj vakcinaciji koja je spasila svet). Upravo podaci koje navodiš za nepotrebnost vakcine protiv pegavog tifusa govore u prilog tome da je potrebno pitati se da li su zaista neke bolesti iskorenjene zahvaljujući vakcinama ili bi se to desilo s njima i da vakcinacija nije uvedena. Mogu da dodam i podatak (doduše ovaj čisto iz glave, nemam vremena sada da proveravam da li sam ga dobro zapamtila) da je vakcina protiv šarlaha postojala, bila je uvedena, čini mi se, 1931. godine i njena upotreba je ukinuta, mislim da, 1938. godine jer je imala previše štetnih pojava (smrt kao jedan od njih).

Marijapavlov, zbog zdravlja moje dece ja bih bila najsretnija da se prestane sa vakcinacijom sve dece. To je moje mišljenje i verovatno je teško razumeti zašto tako mislim. Polako postajem umorna od kucanja i objašnjenje svog načina razmišljanja ostavljam za neki drugi put, želela sam da naglasim da ne verujem u kolektivni imunitet i da su moja deca zaštićena zahvaljujući svim drugima koji su vakcinisani. Polazim od toga da ZA MENE mnogo veći rizik predstavlja opasnost od komplikacije posle vakcinacije nego opasnost od komplikacije pri preboljevanju zarazne bolesti.

Nije tačno da nevakcinisano dete u SAD ne može da se upiše u školu (ili vrtić ili odrasla osoba da se zaposli; nisam sigurna kako je sa medicinskim radnicima i vojnim licima, mislim da je za njih vakcinacija obavezna). Kao prvo, SAD se sastoji iz 50 federalnih jedinica i svaka od njih ima svoje zakone u vezi sa vakcinacijom. Većina država zakonom daje mogućnost IZUZEĆA od vakcinacije. Postoje tri vrtse tih izuzeća (exemptions) medicinsko, religiozno (mislim da samo dve države nemaju ovo) i filozofsko. Dakle, nevakcinisano dete ne može tek tako da se upiše u školu jer zahtevaju podatke o vakcinaciji, ALI roditelji koji ne vakcinišu svoju decu su s tim upoznati i zato pre upisa u vrtić ili školu nabave jedno od tih izuzeća. Drugačija situacija je sa privatnim školama jer one imaju prava na neku svoju politiku i mogu da odbiju i dete koje ima uredno izuzeće. I druga stvar je da se puno roditelja koji ne vakcinišu decu iz nekih svojih razloga ne slažu sa sistemom školovanja pa tako koriste svoje pravo na "homeschooling" i svoju decu školuju kod kuće. Taj sistem je kod njih odlično razrađen.

Verovatno nije fer natasino , ali ti si prekoračila tu liniju svojom poslednjom porukom, i zato sebi dozvoljavam da prokomentarišem:
natasino je napisao:
jer je ova tema namenjena OCUVANJU ZDRAVLJA NASEG POTOMSTVA, a ne licnoj promociji.

Napisala je ona koja je iznela podatke o svojoj profesiji, svom IQ-u, članstvu u Mensi itd. To graniči na farsu ali ipak ne mogu da obećam da se neću još koji put javiti, posebno ako pročitam nešto o čemu ja imam drugačije podatke.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 21, 2006 3:31 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
Uf, sada vidim. Definitivno predugačka poruka. Izvinjavam se.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 21, 2006 4:53 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Ovaj put cu Vas zamoliti da predjemo na PP, obzirom da me je zaista sramota da maltretiram sve one koji iscitavaju ove strane.


Niste naveli gde Vi zivite, tako da cu se ograniciti na pricu o Srbiji. Dakle da zavrsimo sa raspravom, u SRBIJI su vakcine obavezne, one koje je predlozilo Ministarstvo zdravlja. Postavila sam link o zakonima u Srbiji sto se tice preventive zaraznih bolesti kao i Zakonom propisanih kazni za lekare koji ne obaveste roditelje o obaveznosti istih........, da se ne ponavljam sve lepo pise. Ukoliko roditelj odluci da ne vakcinise dete, ono ce se upisati u skolu, ali ce u slucaju eventualne zaraze (skoro je bio aktuelan HIB) biti privremeno udaljeno iz skole, vrtica... kako ne bi bilo ugrozeno, tj. ugrozilo druge. O drugim Evropskim i ostalim zemljama nemam pravo da komentarisem, jer u oblasti medjunarodnog prava i uopste prava, nisam izucavala zdravstvenu zastitu, akta i podakta za svaku drzavu ponaosob. Sto se tice Amerike, ukoliko deca iz recimo Srbije tamo putuju na skolovanje za njih vazi sledece:

INFORMACIJE O LEČENJU

Citiraj:
Koje imunizacije su potrebne?

Školski sistem u Americi zahteva imunizaciju svakog učenika koji se upisuje u školu prvi put. Svaka školska oblast će imati odredene zahteve za imunizacijom pre upisa. Na zdravstvenom uverenju koje je vaše dete priložilo sa svojom prijavom postoji lista imunizacija koje škola zahteva. U pitanju su:

Vakcine protiv dečije paralize
Vakcine protiv difterije, velikog kašlja i tetanusa; plus dodatne doze u zadnjih 9 godina
Test kože na tuberkulozu ili, u slucaju reakcije na test kože, snimanje pluća.
Dodatno, škole zahtevaju imunizaciju protiv rubeola, rubele i zaušaka
Neke škole zahtevaju Hepatitis B vakcine


Citiraj:
Citat:
Za svaku vakcinu lekar dobija "poene" (čitati: novac) i da li se onda treba pitati šta je njegov motiv za širenje laži ( i pri tom mislim isključivo na lažne onformacije o obaveznosti)?


OVO STE NAPISALI VI, A PRI TOM NIGDE NEMA OBJASNJENJA NA LEKARE KOJE DRZAVE SE OVA KONSTATACIJA ODNOSI. Dakle, citaocu je prepusteno da razmislja i lokalno i globalno! Obzirom da je vecina roditelja, posetioca ovog foruma iz SRBIJE, ovaj stav, bez ikakvih DOKAZA, baca senku na lekare koji savesno rade svoj posao. To NE MOGU DA DOZVOLIM, jer je i moja majka 37 godina lecila i jos uvek leci decu, a nikada nije uzela ni jedan jedini dinar, osim plate koja je mizerna.

Ono sto sam napisala u prethodna dva posta, koja ste Vi i citarali se koliko na ostale odnosi i na MENE, jer sam iznosenjem informacija koje sam kao i Vi prikupila sa neta i od mnogobrojnih porodicnih prijatelja - lekara, postala potencijalno ODGOVORNA za odluku koju ce neki roditelj doneti bilo da je ZA ili PROTIV vakcinacije. Obzirom da je i domen mog posla usko vezan za porodicno i socijalno pravo, teret svega sto sam napisala, a sto me samim tim sto je javno dostupno obavezuje MORALNO, previse me opterecuje da bih mogla i dalje da se ''nadmecem'' sa bilo kim ko je bolje informisan i po kom dokazivom osnovu, a time neminovno potencijalno dovodim u zabludu mnoge od onih koji nisu spremni da se suoce sa bilo kojom od dve krajnosti, podrazumevajuci da u ovoj temi nema mesta za ''zlatnu sredinu''. Kada sam napisala ''licnu promociju'', izmedju ostalog sam upravo i pomislila na sebe, vmilku ..., obzirom da smo u postovima(sve teme) upotrebile neke od apsolutno nerelevantnih informacija za ovu i sve druge teme, rekla bih nesvesno i ne sa zadnjom namerom, ali je ispalo kao da je u svrhu licne promocije.


Nisam administrator, niti moderator ovog foruma, to ste u pravu. Ipak, smatram da bi isti trebalo da uvrste i nekog uze strucnog lekara pedijatra da nadgleda ovaj podforum.

Iako lekar opste medicine, cini mi se da bi dr IVICA bio od velike pomoci imajuci u vidu njegovo iskustvo.


Toliko od mene!


Pozdrav,


Natasa

P.S. Bonton ''kaze'' da se svim osobama sa kojima nismo u bliskoj vezi ili ih nikada nismo upoznali trebamo obracati sa Vi, ukuzajuci im time duzno postovanje. Ukoliko postoje neka nova pravila ili ''bonton za forumase'', molim Vas obavestite me, obzirom da je ovo prvi forum ciji sam aktivan ucesnik, a i ovde sam ''stigla'' u potrazi za korisnim informacijama na temu IMUNIZACIJA. Na zalost, ni Vi ni neko drugi nije nasao za shodno da mi odgovori na ovu temu i pomogne savetom, a sad gle cuda informacije pljuste na sve strane.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Nov 22, 2006 12:20 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Obzirom da je CDC veoma popularan kao izvor informacija i neki od nas se pozivaju na informacije prikupljene upravo sa ovog site-a, kako bi stavili TACKU na to sta vakcine zapravo cine za svetsku populaciju u poslednjih nekoliko decenija citiram tekst preuzet sa http://www.cdc.gov/nip/publications/fs/ ... IfStop.htm

U ovom slucaju kao reper je uzeta AMERIKA, dakle USA koja se od svih svetskih drzava suocava sa najvecom stopom doseljenika razlicitih rasa i veroispovesti.

Citiraj:
What Would Happen If We Stopped Vaccinations?

At a glance: In the U.S., * SPAM * programs have eliminated or significantly reduced many vaccine-preventable diseases. However, these diseases still exist and can once again become common—and deadly—if * SPAM * coverage does not continue at high levels.
Figures and statistics updated August 2003 | Introduction
Polio | Measles | Type b (Hib) Meningitis | Hepatitis B Pertussis (whooping cough) | Rubella (german measles) Varicella (chickenpox) | Diphtheria | Tetanus (lockjaw) | Mumps


--------------------------------------------------------------------------------
Introduction
In the U.S., vaccines have reduced or eliminated many infectious diseases that once routinely killed or harmed many infants, children, and adults. However, the viruses and bacteria that cause vaccine-preventable disease and death still exist and can be passed on to people who are not protected by vaccines. Vaccine-preventable diseases have many social and economic costs: sick children miss school and can cause parents to lose time from work. These diseases also result in doctor's visits, hospitalizations, and even premature deaths.



Polio

Polio virus causes acute paralysis that can lead to permanent physical disability and even death. Before polio vaccine was available, 13,000 to 20,000 cases of paralytic polio were reported each year in the United States. These annual epidemics of polio often left thousands of victims--mostly children--in braces, crutches, wheelchairs, and iron lungs. The effects were life-long.

Development of polio vaccines and implementation of polio immunization programs have eliminated paralytic polio caused by wild polio viruses in the U.S. and the entire Western hemisphere.In 1999, as a result of global immunization efforts to eradicate the disease, there were about 2,883 documented cases of polio in the world. In 1994, wild polio virus was imported to Canada from India, but high * SPAM * levels prevented it from spreading in the population.

Measles

Before measles immunization was available, nearly everyone in the U.S. got measles. An average of 450 measles-associated deaths were reported each year between 1953 and 1963.
In the U.S., up to 20 percent of persons with measles are hospitalized. Seventeen percent of measles cases have had one or more complications, such as ear infections, pneumonia, or diarrhea. Pneumonia is present in about six percent of cases and accounts for most of the measles deaths. Although less common, some persons with measles develop encephalitis (swelling of the lining of the brain), resulting in brain damage.

As many as three of every 1,000 persons with measles will die in the U.S. In the developing world(GDE SPADA I SRBIJA, the rate is much higher, with death occurring in about one of every 100 persons with measles.
Measles is one of the most infectious diseases in the world and is frequently imported into the U.S. In the period 1997-2000, most cases were associated with international visitors or U.S. residents who were exposed to the measles virus while traveling abroad. More than 90 percent of people who are not immune will get measles if they are exposed to the virus.

According to the World Health Organization (WHO), nearly 900,000 measles-related deaths occurred among persons in developing countries in 1999. In populations that are not immune to measles, measles spreads rapidly. If vaccinations were stopped, each year about 2.7 million measles deaths worldwide could be expected.

In the U.S., widespread use of measles vaccine has led to a greater than 99 percent reduction in measles compared with the pre-vaccine era. If we stopped immunization, measles would increase to pre-vaccine levels.


Haemophilus Influenzae Type b (Hib) Meningitis

Before Hib vaccine became available, Hib was the most common cause of bacterial meningitis in U.S. infants and children. Before the vaccine was developed, there were approximately 20,000 invasive Hib cases annually. Approximately two-thirds of the 20,000 cases were meningitis, and one-third were other life-threatening invasive Hib diseases such as bacteria in the blood, pneumonia, or inflammation of the epiglottis. About one of every 200 U.S. children under 5 years of age got an invasive Hib disease. Hib meningitis once killed 600 children each year and left many survivors with deafness, seizures, or mental retardation.
Since introduction of conjugate Hib vaccine in December 1987, the incidence of Hib has declined by 98 percent. From 1994-1998, fewer than 10 fatal cases of invasive Hib disease were reported each year.

This preventable disease was a common, devastating illness as recently as 1990; now, most pediatricians just finishing training have never seen a case. If we were to stop immunization, we would likely soon return to the pre-vaccine numbers of invasive Hib disease cases and deaths.

Pertussis (Whooping Cough)

Since the early 1980s, reported pertussis cases have been increasing, with peaks every 3-4 years; however, the number of reported cases remains much lower than levels seen in the pre-vaccine era. Compared with pertussis cases in other age groups, infants who are 6 months old or younger with pertussis experience the highest rate of hospitalization, pneumonia, seizures, Encephalopathy (a degenerative disease of the brain) and death. From 1990 to 1996, 57 persons died from pertussis; 49 of these were less than six months old.

Before pertussis immunizations were available, nearly all children developed whooping cough. In the U.S., prior to pertussis immunization, between 150,000 and 260,000 cases of pertussis were reported each year, with up to 9,000 pertussis-related deaths.
Pertussis can be a severe illness, resulting in prolonged coughing * SPAM * that can last for many weeks. These * SPAM * can make it difficult for a child to eat, drink, and breathe. Because vomiting often occurs after a coughing * SPAM *, infants may lose weight and become dehydrated. In infants, it can also cause pneumonia and lead to brain damage, seizures, and mental retardation.

The newer pertussis vaccine (acellular or DTaP) that has been available for use in the United States since 1991 and has been recommended for exclusive use since 1998. These vaccines are effective and associated with fewer mild and moderate adverse reactions when compared with the older (whole-cell DTP) vaccines.

During the 1970s, widespread concerns about the safety of the older pertussis vaccine led to a rapid fall in immunization levels in the United Kingdom. More than 100,000 cases and 36 deaths due to pertussis were reported during an epidemic in the mid 1970s. In Japan, pertussis * SPAM * coverage fell from 80 percent in 1974 to 20 percent in 1979. An epidemic occurred in 1979, resulted in more than 13,000 cases and 41 deaths.
STA MISLITE O OVIM ZVANICNIM PODACIMA?!
Pertussis cases occur throughout the world. If we stopped pertussis immunizations in the U.S., we would experience a massive resurgence of pertussis disease. A recent study* found that, in eight countries where immunization coverage was reduced, incidence rates of pertussis surged to 10 to 100 times the rates in countries where * SPAM * rates were sustained.

*Reference for study: Gangarosa EJ, et al. Impact of anti-vaccine movements on pertussis control: the untold story. Lancet 1998;351:356-61.

Rubella (German Measles)

While rubella is usually mild in children and adults, up to 90 percent of infants born to mothers infected with rubella during the first trimester of pregnancy will develop congenital rubella syndrome (CRS), resulting in heart defects, cataracts, mental retardation, and deafness.

In 1964-1965, before rubella immunization was used routinely in the U.S., there was an epidemic of rubella that resulted in an estimated 20,000 infants born with CRS, with 2,100 neonatal deaths and 11,250 miscarriages. Of the 20,000 infants born with CRS, 11,600 were deaf, 3,580 were blind, and 1,800 were mentally retarded.
Due to the widespread use of rubella vaccine, only six CRS cases were provisionally reported in the U.S. in 2000. Because many developing countries do not include rubella in the childhood immunization schedule, many of these cases occurred in foreign-born adults. Since 1996, greater than 50 percent of the reported rubella cases have been among adults. Since 1999, there have been 40 pregnant women infected with rubella.

If we stopped rubella immunization, immunity to rubella would decline and rubella would once again return, resulting in pregnant women becoming infected with rubella and then giving birth to infants with CRS.


Varicella (Chickenpox)

Chickenpox is always present in the community and is highly contagious. Prior to the licensing of chickenpox vaccine in 1995, almost all persons in the U.S. had suffered from chickenpox by adulthood. An estimated 4 million cases of chickenpox occurred annually, resulting in 11,000 hospitalizations and 100 deaths.
Chickenpox is usually mild, but may be severe in some infants, adolescents, and adults. Some people who get chickenpox have also suffered from complications such as secondary bacterial infections, loss of fluids (dehydration), pneumonia, and central nervous system involvement. In addition, only persons who have had chickenpox in the past can get shingles, a painful inflammation of the nerves. About 500,000 cases of shingles occur each year when inactivated chickenpox virus is activated in people who have had chickenpox in the past.

Vaccine coverage among children 19-35 months was 80 percent in 2002.



Hepatitis B

More than 2 billion persons worldwide have been infected with the hepatitis B virus at some time in their lives. Of these, 350 million are life-long carriers of the disease and can transmit the virus to others. One million of these people die each year from liver disease and liver cancer.National studies have shown that about 12.5 million Americans have been infected with hepatitis B virus at some point in their lifetime. One and one quarter million Americans are estimated to have chronic (long-lasting) infection, of whom 20 percent to 30 percent acquired their infection in childhood. Chronic hepatitis B virus infection increases a person's risk for chronic liver disease, cirrhosis, and liver cancer. About 5,000 persons will die each year from hepatitis B-related liver disease resulting in over $700 million medical and work loss costs.

The number of new infections per year has declined from an average of 450,000 in the 1980s to about 80,000 in 1999. The greatest decline has occurred among children and adolescents due to routine hepatitis B * SPAM *.

Infants and children who become infected with hepatitis B virus are at highest risk of developing lifelong infection, which often leads to death from liver disease (cirrhosis) and liver cancer. Approximately 25 percent of children who become infected with life-long hepatitis B virus would be expected to die of related liver disease as adults.

CDC estimates that one-third of the life-long hepatitis B virus infections in the United States resulted from infections occurring in infants and young children. About 16,000 - 20,000 hepatitis B antigen infected women give birth each year in the United States. It is estimated that 12,000 children born to hepatitis B virus infected mothers were infected each year before implementation of infant immunization programs. In addition, approximately 33,000 children (10 years of age and younger) of mothers who are not infected with hepatitis B virus were infected each year before routine recommendation of childhood hepatitis B * SPAM *.



Diphtheria

Diphtheria is a serious disease caused by a bacteria. This germ produces a poisonous substance or toxin which frequently causes heart and nerve problems. The death rate is 5 percent to 10 percent, with higher death rates (up to 20 percent) in the very young and the elderly.

In the 1920's, diphtheria was a major cause of illness and death for children in the U.S. In 1921, a total of 206,000 cases and 15,520 deaths were reported. With vaccine development in 1923, new cases of diphtheria began to fall in the U.S., until in 2001 only two cases were reported.

Although diphtheria is rare in the U.S., it appears that the bacteria continues to get passed among people. In 1996, 10 isolates of the bacteria were obtained from persons in an American Indian community in South Dakota, none of whom had classic diphtheria disease. There has been one death reported in 2000 from clinical diphtheria caused by a related bacteria.

There are high rates of susceptibility among adults. Screening tests conducted since 1977 have shown that 41 percent to 84 percent of adults 60 and over lack protective levels of circulating antitoxin against diphtheria.

Although diphtheria is rare in the U.S., it is still a threat. Diphtheria is common in other parts of the world and with the increase in international travel, diphtheria and other infectious diseases are only a plane ride away. If we stopped immunization, the U.S. might experience a situation similar to the Newly Independent States of the former Soviet Union. With the breakdown of the public health services in this area, diphtheria epidemics began in 1990, fueled primarily by persons who were not properly vaccinated. From 1990-1999, more than 150,000 cases and 5,000 deaths were reported.


Tetanus (Lockjaw)


Tetanus is a severe, often fatal disease. The bacteria that cause tetanus are widely distributed in soil and street dust, are found in the waste of many animals, and are very resistant to heat and germ-killing cleaners. From 1922-1926, there were an estimated 1,314 cases of tetanus per year in the U.S. In the late 1940's, the tetanus vaccine was introduced, and tetanus became a disease that was officially counted and tracked by public health officials. In 2000, only 41 cases of tetanus were reported in the U.S.

People who get tetanus suffer from stiffness and spasms of the muscles. The larynx (throat) can close causing breathing and eating difficulties, muscles spasms can cause fractures (breaks) of the spine and long bones, and some people go into a coma, and die. Approximately 20 percent of reported cases end in death.

Tetanus in the U.S. is primarily a disease of adults, but unvaccinated children and infants of unvaccinated mothers are also at risk for tetanus and neonatal tetanus, respectively. From 1995-1997, 33 percent of reported cases of tetanus occurred among persons 60 years of age or older and 60 percent occurred in patients greater than 40 years of age. The National Health Interview Survey found that in 1995, only 36 percent of adults 65 or older had received a tetanus * SPAM * during the preceding 10 years.

Worldwide, tetanus in newborn infants continues to be a huge problem. Every year tetanus kills 300,000 newborns and 30,000 birth mothers who were not properly vaccinated. Even though the number of reported cases is low, an increased number of tetanus cases in younger persons has been observed recently in the U.S. among intravenous drug users, particularly heroin users.

Tetanus is infectious, but not contagious, so unlike other vaccine-preventable diseases, immunization by members of the community will not protect others from the disease. Because tetanus bacteria are widespread in the environment, tetanus can only be prevented by immunization. If * SPAM * against tetanus were stopped, persons of all ages in the U.S. would be susceptible to this serious disease.



Mumps

Before the mumps vaccine was introduced, mumps was a major cause of deafness in children, occurring in approximately 1 in 20,000 reported cases. Mumps is usually a mild viral disease. However, rare conditions such as swelling of the brain, nerves and spinal cord can lead to serious side effects such as paralysis, seizures, and fluid in the brain.

Serious side effects of mumps are more common among adults than children. Swelling of the testes is the most common side effect in males past the age of puberty, occurring in up to 20 percent to 50 percent of men who contract mumps. An increase in miscarriages has been found among women who develop mumps during the first trimester of pregnancy.
An estimated 212,000 cases of mumps occurred in the U.S. in 1964. After vaccine licensure in 1967, reports of mumps decreased rapidly. In 1986 and 1987, there was a resurgence of mumps with 12,848 cases reported in 1987. Since 1989, the incidence of mumps has declined, with 266 reported cases in 2001. This recent decrease is probably due to the fact that children have received a second dose of mumps vaccine (part of the two-dose schedule for measles, mumps, rubella or MMR) and the eventual development of immunity in those who did not gain protection after the first mumps * SPAM *.
If we were to stop * SPAM * against mumps, we could expect the number of cases to climb back to pre-vaccine levels, since mumps is easily spread among unvaccinated persons.



IMAJUCI U VIDU SVE OVE ZVANICNE PODATKE, ZAISTA JE SUVISNO DALJE POLEMISATI I IZNOSITI PODATKE NERELEVANTNIH INSTITUCIJA.

ZA SVE DALJE KOMENTARE MOLIM ZAINTERESOVANE DA PREDJEMO NA KOMUNIKACIJU PUTEM PP.

Pozdrav,


Natasa[/i]


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 24, 2006 2:57 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 12:30 pm
Postovi: 79
Lokacija: Beograd
Narode, samo da vam kazem da sam konsultovala dr Maksimovic (pedijatar-pulmolog) oko vakcine PREVENAR. Moja cerkica ima skoro 23 meseca, a posto sam sasvim slucajno naisla na informaciju o toj vakcini, uspanicila sam se, jer se vakcina daje do 23 meseca-2 godine, a ja joj je nisam dala! Medjutim, dr mi je rekla da nema nikakve potrebe za tom vakcinom, jer je dete vec izgradilo svoj imuni sistem, tako da joj vakcina ne bi koristila, ali da joj posle druge godine obavezno dam PNEUMO 23. Sa sledecim detetom valjda necu omasiti. inace, i ja sam Sanji davala Pentavax, jer Hexavac nisam nasla, kao i Enerix. Eto, mozda ce vas interesovati to sto sam napisala. pozdrav, i neka su nam decica zdrava!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Nov 26, 2006 12:38 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 27, 2005 10:52 pm
Postovi: 324
:lol: Ne mogu a de se ne smejem, natasino, šta si želelea da dokažeš s kopiranjem ovog teksta sa CDC-a? Da li sam ja, pardon, da li smo NEKI :wink: :lol: :lol: , bilo gde na ovoj temi napisali da to tamo ne piše? :lol: Hvala ti za dozu zdravog smeha! Što se tiče citirane rečenice nema potrebe da naglašavam na koga se odnosi tj. na koga se ne odnosi. Potrebno je čitati sa razumevanjem ceo pasus, celu citiranu rečenicu i posebnu pažnju posvetiti čitanju sa razumevanjem dela u zagradi u kome su ključne reči "lažno" i "obaveznost".

S obzirom da je natasino ponudila zaista mnogo informacija koje govore u prilog vakcinaciji i s obzirom da svaka medalja ima dve strane ja bih dodala neke podatke vezane za reakcije posle vakcinacije.

Svaka zemlja ima sistem i bazu u koju se skupljaju izveštaji o reakcijama posle vakcinacije. Kod mene taj sistem funkcioniše tako da ako roditelji primete nešto čudno kod deteta jave pedijatru, a on je dužan da to prijavi dalje nadležnom organu (Registar za reakcije). Naravno, tu je ponovo kvaka 22. Svi lekari su dužni (zakonom obavezni) da prijave svaku informaciju koju roditelji jave posle vakcinacije (ovde bih se zadržala na roditeljima i deci jer kada su u pitanju odrasle osobe one mogu za sebe da opišu kako se osećaju, da kažu ako nešto nije u redu itd. dok bebe i mala deca to ne mogu i zato tu roditelji imaju važnu ulogu). Međutim, ako kažete pedijatru da je dete imalo povišenu temperaturu, da je bilo nervozno, da je plakalo (neki čak satima i za pojedine bi rekli da ne plaču već vrište :( ), da je noga bila otečena oni uglavnom odgovore da je to očekivana reakcija i retko ko te podatke upiše u karton deteta a kamoli pošalje izveštaj dalje. Koliko sam istraživala sistem deluje slično u većini država. Čak i kada dete završi u bolnici na oživljavanju i lečenju i iako se konačno pošalje izveštaj da je došlo do neke nepoželjne rekacije obično sledi komentar da uzrok sigurno nije bila vakcina. Šta se posle dešava zavisi od roditelja, ali činjenica je da medicina jako, jako teško priznaje da su vakcine uzrok bilo čemu lošem. Većina roditelja suočena bolešću deteta, ili još strašnije smrću, u tom trenutku poslednje u mislima ima mogući sudski proces da bi dokazali šta se zapravo dogodilo. Zato je moj komentar: iako postoje baze predviđene za skupljanje tih podataka pitam se koliko su zaista tačne i potpune (za moju državu sam sigurna da nije).

Kada sam počela da proučavam vakcine najlakše je bilo doći do američkog VAERS (Vaccine Adverse Reporting System) pa druge nisam ni tražila tako da ne mogu da komentarišem podatke iz drugih zemalja. Ovde smo pominjali više puta američki CDC (Center for Desease Control and Prevention) gde se mogu naći sve informacije o postojećim vakcinama, planu vakcinacije za decu i odrasle, svetske putnike, bolestima itd. Na stranicama CDC-a čak piše da je SAMO oko 10% reakcija posle vakcinacije prijavljeno (naravno ne na prvoj stranici i zato sada kao ukleto ne mogu ponovo da pronađem taj podatak, ali to i nije važno, na osnovu saznanja kako sistem deluje kod mene verujem da prijave na VAERS-u nisu potpune i meni je logično da reakcija ima mnogo više jer iako sistem postoji, u Americi mnogi roditelji ni ne znaju za njega a još manje da im njihova demokratska država pruža mogućnost da SAMI prijave ako sumnjaju da je njihovo dete imalo neku reakciju (ne samo štetnu već i sve one očekivane) posle vakcinacije - kod mene ta mogućnost ne postoji).

Prilažem neke podatke sa VAERS-a. I dok ih proučavate mislite i na to da CDC kaže da je prijavljeno tek 10% reakcija. Pa čak i da je taj % veći, sigurno nije 100.
prijave smrtnih slučajeva posle vakcinacije za 2005. godinu
prijave smrtnih slučajeva posle vakcinacije za 2006.godinu (koja još uvek traje)
Pretraživanje VAERS-a je stvarno jednostavno i baš ako imate vremena možete da se "igrate" i da npr. nađete podatke o greškama pri davanju prave vakcine (npr. koliko puta je dana Menactra umesto X, Y ili Z vakcine :( , pa se čovek pita da li tamo ne znaju da čitaju?)

Amerikanci imaju i VCIP (National Vaccine Injury Compensation Program). Naravno da nisu svi zahtevi za kompenzaciju odobreni, već sam napisala da medicina jako teško priznaje svoje greške, ali činjenica je da taj program postoji i samim tim je jasno da postoje neželjene reakcije na vakcine.

Zbog skupljanja meni važnih podataka imam sačuvanu presudu kojom je u maju 2006. godine jednoj ženi odobrena kompenzacija jer je obolela od multiple skleroze posle vakcinacije protiv hepatitisa B (kao medicinska sestra je morala da bude vakcinisana; u vreme vakcinacije je imala 33 godine). U toku procesa su se složili da je kod nje postojala velika verovatnoća da će oboleti od MS jednom u životu a da je vakcinacija sve to ubrzala. Zato se ja pitam otkuda nekome hrabrost da vakciniše dete takvom vakcinom a da pre toga ne može sa sigurnošću da kaže da nije potencijalni kandidat za MS jednom u životu tj. da mu ta vakcina neće naneti nikakvu štetu?

I još samo ovo. Pošto vakcine nisu sastavljene od malo oslabljenih viruščića ili bakterijica i nešto vode, već sadrže i neke druge sastojke, a koji su to sastojci možete da se uverite na sajtu relevantne institucije: http://www.cdc.gov/nip/publications/pin ... pient2.pdf , a opis tih sastojaka nudi npr. ovaj, pretpostavljam, nerelevantni sajt: http://www.wnho.net/vaccine_ingredients.htm , a naravno, možete i sami da "izguglate" svaki sastojak posebno :) . Zanimljivo je da ako pozovete američku asocijaciju (iliti savez) pedijatara (AAP) i pitate ih kolika je količina derivata žive, aluminijuma i formaldehida koju je još sigurno ubrizgati detetu, mogu da posumnjaju na zlostavljanje deteta. Kada se smire, objasniće vam da sigurna količina ne postoji jer su sve to potencijalno karcinogene supstance. Ali te supstance su sastavni deo većine vakcina. Kako je onda moguće da su one sigurne? Odgovor zavisi od toga ko te supstance ubrizgava :-? Ako to uradite vi ili ja, sleduje nam zatvor. Ali ako to preporučuje farmaceutska kompanija i ako to radi doktor, onda su potpuno sigurne i bezopasne :-?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 27, 2006 11:20 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
Postovana Natas@,

ova tema zaista nije nimalo smesna kao ni podaci PREKOPIRANI SA CDC-ja, tako da cu smajlije ovaj put izostaviti.

Vec sam Vas zamolila da predjemo na PP kako ne bi tracili vreme onih koji ne zele da iscitavaju Vasu i moju polemiku. Ukoliko pak niste za tu varijantu, nastavicemo ovako, meni licno ne smeta.

Citarani tekst sa CDC-ja je postavljen ISKLJUCIVO da bi se stavila TACKA na ovu temu. Citirane brojke i sam tekst ukazuju na VAZNOST VAKCINACIJE u prethodnom veku i njeno odrazavanje, na globalnom nivou, na danasnji sistem vakcinacije, uz podsecanje na Vasu opasku kako vakcine nisu ZASLUZNE za iskorenjivanje bolesti (NE ZELIM VISE DA VAS CITIRAM, KAKO NE BIH DUZILA OVAJ TEKST, PRELISTAJTE STA STE PISALI I KOJE STE GRAFIKONE POSTAVILI S' POSEBNIM OSVRTOM NA GODINE, DAKLE HRONOLOGIJA JE OD ZNACAJA!).

ZVANICNE INFORMACIJE GOVORE DALEKO VISE OD NAS. ISTO VAZI I ZA INFORMACIJE SA VAERS-a. ONAJ KO PAZLJIVO PROCITA CITIRANI TEKST SA CDC-ja, PROSTO NE MOZE DA ZAOBIDJE BROJKE KOJE SU NAZNACENE. NA SRECU, MEDJU INFORMACIJAMA KOJE VI IZNOSITE KAO ARGUMENTE PROTIV VAKCINACIJE NEMA NI 5% LJUDI KOJI PATE OD NEKOG NEZELJENOG DEJSTVA ILI JE SMRTNI ISHOD NASTAO KAO DIREKTNA POSLEDICA ISKLJUCIVO VAKCINACIJE?!

VEOMA JE BITNO DA SHVATITE DA VELIKI BROJ FARMACEUTSKIH KUCA PROIZVODI VAKCINE I DA ONE SVAKAKO NISU ISTOG KVALITETA. OTUDA JE POMINJANJE UKIDANJA POJEDINIH VAKCINA, TRAGOVA RAZNIH OTROVA... OVDE BAS I NE PRIKLADNO AKO SE KONKRETNO NE NAVEDE PROIZVODJAC. DAKLE TAKSATIVNO RECI GSK IMA TO I TO, AVENTIS PASTEUR TO I TO, MERCK TO I TO ..... E, PA ONDA DA NASTAVIMO SA POLEMIKOM KOJU VAKCINU IZABRATI!

Mozda bi za kraj bilo zgodno da nas konkretno izvestite koje se to vakcine kod Vas u kako rekoste ''banana republici?!'' upotrebljavaju i kojom dinamikom?! Za ITALIJU i SRBIJU imamo precizne podatke zahvaljuci g-dji Milki koja ih je sa nama podelila kao i nama koji smo iz Srbije. Konkretne informacije sa Vase strane bile bi dobrodosle da prosirimo znanja na globalnom nivou. Imajuci u vidu da vec baratate cinjenicama i posedujete arhivu, nadam se da Vam za odgovor nece biti potrebno vise od jednog radnog dana(zavisno od vremenske zone).


Pozdrav,


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Nov 27, 2006 11:48 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
99% informacija koje zelite da saznate o vakcinama naci cete prateci ovaj link, a zatim iscitavanjem naucnih radova(983). Reper je ponovo USA, a izvor informacija

OFFICIAL JOURNAL OF THE AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS

LINK
http://pediatrics.aappublications.org/c ... xt=vaccine

ONAJ KOGA ZAISTA ZANIMA BUKVALNO SVE O VAKCINAMA, NACI CE OVDE PREGRST ZVANICNIH INFORMACIJA O NJIHOVOJ KORISNOSTI I STETNOSTI!

SRECNO!


Natasa


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 28, 2006 3:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 28, 2006 2:48 pm
Postovi: 3
natasino je napisao:
iscitavajuci knjigu HOMEOPATIJA ZA DECU, autorke Henrijete Vels (knjizara Plato, cena 756 dinara) zakljucila sam da se sa pristalicama HOMEOPATIJE definitivno ne treba raspravljati, tj. sa onima koji su apsolutni sledbenici i postovaoci iste. To bi bila utopija, ali ne u smislu dokazivanja ko je u pravu, a ko ne, vec u smislu gubljenja dragocenog vremena koje se moze utrositi daleko korisnije.


Gospodjo pravnice,
Isto bi Vam se desilo i da ste procitali udzbenik iz kvantne fizike!
Nije homeopatija razumljiva svakom :lol: .
Nema to veze sa IQ, u pitanju je nivo duhovnog razvoja.
Kladim se da horoskopski niste odmakli od lava.
Jednostavno nije Vam od Boga dato da je razumete...
Nego, blago nama, pozurite Vi na vakcinaciju jer GRIPA samo sto nije pocela da hara!

Veseli i zdravi bili!

PS. Molim Vas nemojte prelaziti na PP veoma je korisna diskusija za mnoge koji po pitanju vakcinacije nisu dovoljno informisani.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Nov 28, 2006 3:42 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm
Postovi: 171
Lokacija: Beograd
:D :D :D :D :D :D Vrlo zanimljiva poruka NOVOG-STAROG clana ovog foruma, koji je gle slucaja od svih tema u svim oblastima medicine, ukljucujuci i mnogobrojne teme vezane za HOMEOPATIJU, kao homeopata odlucio da se obrati bas meni pravnici i to u rubrici VAKCINE. Mmmmmm, bas zanimljivo.


Moram da priznam da je ovo VEOMA, VEOMA ''ORIGINALAN'' nacin da se nastavi sa polemikom na temu VAKCINACIJE I IMUNIZACIJE pod pseudonimom, doduse u istom literalnom, vec PREPOZNATLJIVOM maniru. Znate, nama ''kvazi'' advokatima tesko promaknu ovakvi detalji :wink: !

Sreca nasa da kao sto rece jedan AKTIVAN CLAN imamo ''ove zdrave, seljacke pameti'', te mozemo da prosudimo sta nam je ciniti. Po pitanju HOMEOPATIJE mozda bi bilo zgodno da se obratite Dr Ivici, posto ga cenite. Mislim da cete dobiti adekvatan odgovor. Da neko ne shvati pogresno, Dr IVICA je jedan od retkih doktora koji je spreman da svakom pomogne i odgovori i SVAKA MU CAST na ljudskosti! Mogli bi malo vise da se ugledamo na njega.


Veliki pozdrav,


Natasa


P.S. Ako Vam zatrebaju advokatske usluge ili pravni savet TU SAM!

TOPLA PREPORUKA SVIMA JE DA PROCITAJU VISE O HOMEOPATIJI, IMA TU ZAISTA PAMETNIH STVARI DA SE PROCITA! KVANTNU FIZIKU IPAK ZANEMARITE OSIM AKO NE PLANIRATE DA SE U BUDUCNOSTI UPISETE NA PMF ILI MOZDA GRADJEVINU :wink: ! A I FIZIKA VAM NECE BITI OD POMOCI U PROCENI KORISNOSTI VS STETNOSTI VAKCINA! ILI MOZDA IPAK DA PREDJEMO NA MOLEKULARNU BIOLOGIJU :roll: , HEMIJU :-? .

Znate onu reklamu ''MISLITE O TOME''! Uh, samo da ne lupite glavu o zid, Ume da bude BOLNO! :wink:


Ostaje mi samo jos da ''odgonetnem'' VREMENSKU ZONU u kojoj obitavate, pomozite malo +/- koliko h u odnosu na Beograd?!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 216 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 60 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: