. ja, lično, odluku da pre 6 . meseca ne krećem sa kašastom ili čvrstom hranom.
STVAR ODLUKE, JA SAM UVELA SA 4 MESECA I 20 DANA
- koju količinu skuvati( obzirom na recepte,baby kuvara, tipa 1/3 jabuke + 2 sargarepe), a beba pojede 1-2 kašičice?
PA U POCETKU CES DOSTA BACATI, NEKAD CE POJESTI MANJE NEKAD VISE. MI NIKAD NISMO IMALI FAZU 1,2 KASICICE, ONA JE U STARTU JELA PIRINCANIH PAHULJICA SVE STO JOJ SPREMIMO A I POVRCA JE UVEK JELA BAS DOSTA DOK NAM JE VOCE ISLO MALO SLABIJE, TO CES U HODU SVE VIDETI
- Da li hrana može da stoji u frižideru?Koliko?U kakvim posudama čuvate hranu?MISLIM DA MOZE 24H. ALI JA NIKAD NISAM CUVALA, SVAKI DAN SAM SPREMALA. MOZDA NPR U ONIM STAKLENIM BOCICAMA OD KUPOVNIH KASICA, PA IH OPERI I OTKUVAJ I ONDA STAVI HRANU AKO VEC HOCES DA JE CUVAS
-Da li da koristim expres lonac( koristila bih vodicu od kuvanog povrća, ka simulirani čajčić, npr.)ili, kuvam u posudi sa tzv."cvetom " za kuvanje na pari?
U POCETKU SE KUVAJU MANJE KOLICINE, NE ZNAM KOLIKO JE TO MOGUCE U EXPRES LONCU. JA SAM U POCETNOJ FAZI KONTAKTIRALA SVE UVOZNIKE I PROIZVODJACE EXPRES LONACA KOD NAS (METALAC, TEFAL..) DA PITAM IMAJU LI LONAC ZAPREMINE 3L ALI NIKO NIJE IMAO, (IMAJU ONI TURSKI ALI NJIH NISAM HTELA) TAKO DA STVARNO NISAM MOGLA DA PRLJAM VELIKI EXPRES LONAC ZA JEDAN KROMPIR I JEDNU MRKVU. jA SAM KUVALA U POCETKU U OBICNOJ SERPICI I ONDA SAM MIKSALA POVRCE U TOJ VODI U KOJOJ SE KUVALO
-Da li se voće termički obrađuje?
VOCE IDE KUVANO DO CINI MI SE 8 ILI 10 MESECA
-a, pre svega, da li da u startu krenem sa gotovim kašicama, radi eventualnog lakšeg , prijemčljivijeg ukusa ili da to bude u domaćoj varijanti spremljeno?
GOTOVE KASICE SU BAR ZA MENE JAKO RUZNOG UKUSA (MISLIM NA POVRCNE, VOCNE SU MANJE VISE OK), I MOJE DETE IH NE VOLI BAS PUNO, NJIH SAMO NA PUTU KORISTIMO, TAKO DA JE ZA POCETAK BOLJA DOMACNA VARIJANTA
- Šta najčešće kombinovati od povrća?Inače, ja sam tip koji bi sve da proba što daje bebi...tek da znam šta moja beba treba da pojede?
U POCETKU KROMPIR MRKVA (VODITI RACUNA IZAZIVA ZATVOR)
TIKVICA KROMPIR
ONDA U OVO DODATI CELER ILI KOREN PERSUNA ILI PASKANAT
KASNIJE KAD UVEDES MESO I ZUMANCE (
ICI KA MIKSU
MESO ILI ZUMANCE + LEGUMINOZE (MOZE SAMO GRASAK)+ ZITARICE (KUKURUZ, PIRINAC, PROSO, KINOA....) + TAMNO ZELENO ILI NARANDZASTO
NARAVNO OVO NIJE UVEK MOGUCE
TAKO DA SAM JA IMALA I DRUGE KOMBINACIJE NPR ZUMANCE, KARFIOL, KROMPIR , TIKVICA
- Koristite silikonske kašičice za hranjenje?
-Kako ili gde se hrani beba koja još uvek ne sedi?
NPR U AUTOSEDALICI ILI JE NEKO DRZI U NARUCIJU
-Da li su kašice maksimalno usitnjene, izblendirane..predpostavljam, da!?
U POCETKU DA, DA BUDE GLATKI PIRE A KASNIJE MOZES I VILJUSKOM
-Sa kojim prozvođačima kašica ste zadovoljne?Koje doze, za početak, da kupim?Da li su jeftinije u hipermarketima ili spec. radnjama?
KUPI OD VISE PROIZVODJACA PA VIDI STA CE DETE DA PRIHVATI
-Koliko vremena, prosečno, prođe od melčnog obroka do obroka od kašice?Inače, nemaravam da zadržim sve mlečne obroke, oko 4-5, u ovom uzrastu,narednih mesec dana, te da kašice dođu kao užinice

HM.... DETE OD 6 MESECI JE DOVOLJNO VELIKO DA MU MOZES ZAMENITI MELCNE OBROKE (INACE NEKE PEDIJATRI SMATRAJU DA PREVISE MLECNIH OBROKA VODI KA ANEMIJI) CVRSTIM OBROCIMA, STO JE I CILJ, I U TOME TREBA BITI STVARNO JAKOOOOOOOOO UPORAN, STO JE DETE STARIJE SVE CE TEZE PRIHVATATI CVRSTU HRANU A VEZIVATI SE ZA SISANJE, TAKO DA SE PAZI DA NE DODJES U SITUACIJU DA DETE IMA 8 MESECI I DA NECE DA JEDE NISTA CVRSTO I DA OCEKUJU SISANJE
Napišite, molim vas, bar po nešto

I, naravno, ono što bi moglo biti od koristi, iz vašeg iskustva, posebno neke sitnice

, sve što je u neposrednoj vezi sa spremanjem, kuvanjem, pasiranjem... čak i one za koje vi, možda, predopstavljate da su opšte poznate!