UPALA PIŠE
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 2:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
UPALA PIŠE
Mom sinu od 10 meseci danas ujutro sam primetila da mu je upaljena piša ,čim ga dodirnem boli ga malo je i natečeno šta da radim
-
- Novi član
Posto najverovatnije da detetu od 10 meseci jos niste uspeli da prevucete kozicu (prepus), moguce je da je doslo do infekcije smegma na fimozis, i mnogo bolje bi bilo da ga odvedete lekaru, koji ce vam najverovatnije propisati antibiotike, mozda cak i vizitu kod urologa, kako bi se ta kozica sto pre sredila, i izbegla buduce infekcije.
U drugom postu sam se ispravila. Postoje kesice za skupljanje mokraće. I naravno da ne možete da znate kada će piškiti...zato se dete u toku noći raspovije par puta i blagim nadražajem piše može se navesti da mokri. Uostalom, urolog ili pedijatar će vam sve objasniti.topolčanka napisao:Ako dete nosi pelene i ima 10 meseci znači ne ume da kaže da mu se piški kako ja da znam kad će da mu se piški
Sve najbolje
Re: UPALA PIŠE
I ja sam svom sinu od 10 meseci danas primetila kad mu povucem kozicu kako mu je jako crvena,kao odrana,natecena i kao da ce da prokrvari?Sta da radim,bas sam se uplasila?On place danima ali ne msilim da je zato!!!!!
Postovane,
"Upala pise" ili tzv. balanitis odnosno balanoposthitis predstavlja lokalnu infekciju glavica i prepucijuma (kozice).
Ovakva upala je vrlo, vrlo cesta i najcesce nastaje kao rezultat iritantnog delovanja urina, pelena ili "igranja" sa penisom prljavim rukama.
Dakle, ne radi se o infekciji urinarnog trakta, nego o lokalnoj upali!
Naglasavam da NIJE potrebno uzimati urin za urinokulturu, jer rezultat nece biti verodostojan!
Eventualno postojanje udruzene infekcije urotrakta u ovakvom stanju moze se utvrditi jedino ako je urin uzet sterilnim kateterom, sto svakako ne treba raditi rutinski!
Terapija "upale pise" je vrlo jednostavna:
u blazim slucajevima:
- najcesce je dovljno samo ispiranje mlakim cajem od kamilice (camomillae flos) koji ima odlicno antiinflamatorno dejstvo
u nesto tezim slucajevima:
- ispiranjem sa 3% Acidi Borici, nekoliko puta na dan.
u najozbiljnijim slucajevima, sto je vrlo retko:
- navedeni lokalni tretman + oralni antibiotici (Palitrex sirup...)
Navedeni lokani tretman mozete primeniti sami, a eventualnu antibiotsku terapiju vam moze prepisati vas pedijatar,
a konsultacija urologa je neophodna ukoliko je upala pracena visokom temperaturom, ili nemogucnoscu mokrenja (sto se izuzetno retko desava).
Srdacan pozdrav!
"Upala pise" ili tzv. balanitis odnosno balanoposthitis predstavlja lokalnu infekciju glavica i prepucijuma (kozice).
Ovakva upala je vrlo, vrlo cesta i najcesce nastaje kao rezultat iritantnog delovanja urina, pelena ili "igranja" sa penisom prljavim rukama.
Dakle, ne radi se o infekciji urinarnog trakta, nego o lokalnoj upali!
Naglasavam da NIJE potrebno uzimati urin za urinokulturu, jer rezultat nece biti verodostojan!
Eventualno postojanje udruzene infekcije urotrakta u ovakvom stanju moze se utvrditi jedino ako je urin uzet sterilnim kateterom, sto svakako ne treba raditi rutinski!
Terapija "upale pise" je vrlo jednostavna:
u blazim slucajevima:
- najcesce je dovljno samo ispiranje mlakim cajem od kamilice (camomillae flos) koji ima odlicno antiinflamatorno dejstvo
u nesto tezim slucajevima:
- ispiranjem sa 3% Acidi Borici, nekoliko puta na dan.
u najozbiljnijim slucajevima, sto je vrlo retko:
- navedeni lokalni tretman + oralni antibiotici (Palitrex sirup...)
Navedeni lokani tretman mozete primeniti sami, a eventualnu antibiotsku terapiju vam moze prepisati vas pedijatar,
a konsultacija urologa je neophodna ukoliko je upala pracena visokom temperaturom, ili nemogucnoscu mokrenja (sto se izuzetno retko desava).
Srdacan pozdrav!
-
- Novi član
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 25, 2010 3:06 pm
Postovani, beba ima 11 meseci i od avgusta prosle godine se borimo sa upalom kozice pise,pri vrhu kad se malo navuce iskoci okrugla izbocina veca od zrna graska. Mazali smo po preporuci pedihatra i Didermal i ispirali Hipermanganom,tretirali Hloramfenikolom,ali eto vec 6 meseci nema poboljsanja. Kako da to sredimo,dete se vec buni kod mazanjs kao da ga boli i sad je i otvor kozice malo iskrenut pa se bojim da se ne napravi jos veci problem...
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Можете да пробате са испирањем воденим раствором соде бикарбоне. У два деци топле воде треба добро размутити пуну малу кашику соде бикарбоне. Претходно кожицу опрати сапуницом и испрати, а потом испирати раствором уз трљање прстима. Ја користим "Ц" соду бикарбону у паковању од пола килограма. После тога можете да мажете кремама.
Можда би било добро да тренутне креме замените неким антимикотиком. Свакако кортикостероиде не смете да користите дуго а никако пола године.
Можда би било добро да тренутне креме замените неким антимикотиком. Свакако кортикостероиде не смете да користите дуго а никако пола године.