upala besike
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
upala besike
Devojcica mi ima 6 godina dali smo urin na pregled i ima vise leukocita, dosta bakterija i povecan broj belih krvnih zrnaca. Dali smo i urino kulturu ali rezultati jos nisu gotovi. Lekarka je rekla da pocne da pije Palitrex odmah/pre rezultata urino kulture/.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Moja 17-to mesecna cerka ima bakterije u mokraci (analizu je radio sam pedijatar, pa pretpostavljam posto je bilo odmah gotovo da nije radjena urino kultura).
Dobila je antibiotik (u sirupu) uz koga smo posle dan i po terapije napokon uspeli da se otarasimo izuzetno visoke temperature (preko 40C).
Kada zavrsimo sa antibioticima (nije nam receno koliko dana da ih koristimo, ali pretpostavljam da treba da popije celu flasicu, sto je otprilike nekih nedelju dana)treba da idemo na kontrolu.
Dobila sam od lekara i specijalnu kesu za skupljanje urina.
Ono sto me zbunjuje je sto koliko znam treba da se saceka par dana posle prestanka uzimanja antibiotika da bi ponovo urin mogao da se da na kontrolu. Lekar mi to u ovom slucaju nije rekao a ne bih da urin pokaze da je sterilan a nije.
Koliko treba cekati da prodje od poslednjeg antibiotika da bi uzorak bio merodavan?
Isto tako me interesuje kako ovako mala deca dobijaju uopste bakterije u mokraci? Da li je to zato sto je mozda pao imuninet? Da li se mogu dobiti spolja (dodir prljavih ruku ili slicno)? Da li postoji mogucnost da se ovako neke bakterije unesu u organizam putem hrane?
Dobila je antibiotik (u sirupu) uz koga smo posle dan i po terapije napokon uspeli da se otarasimo izuzetno visoke temperature (preko 40C).
Kada zavrsimo sa antibioticima (nije nam receno koliko dana da ih koristimo, ali pretpostavljam da treba da popije celu flasicu, sto je otprilike nekih nedelju dana)treba da idemo na kontrolu.
Dobila sam od lekara i specijalnu kesu za skupljanje urina.
Ono sto me zbunjuje je sto koliko znam treba da se saceka par dana posle prestanka uzimanja antibiotika da bi ponovo urin mogao da se da na kontrolu. Lekar mi to u ovom slucaju nije rekao a ne bih da urin pokaze da je sterilan a nije.
Koliko treba cekati da prodje od poslednjeg antibiotika da bi uzorak bio merodavan?
Isto tako me interesuje kako ovako mala deca dobijaju uopste bakterije u mokraci? Da li je to zato sto je mozda pao imuninet? Da li se mogu dobiti spolja (dodir prljavih ruku ili slicno)? Da li postoji mogucnost da se ovako neke bakterije unesu u organizam putem hrane?
Mislim da treba da prodje najmanje 5,a poželjno bi bilo 7 dana od uzimanja antibiotika,pa da se da urin na analizu jer bi, u protivnom rezultati mogli biti lažno negativni.Kod devojčica su te upale češće nego kod dečaka jer je fizički blizu analni otvor,mokraćnom kanalu,pa kad se dete ukaki,bakterije iz stolice mogu da predju.One su u stolici neophodne,a u mokraćnim kanalima su štetne.Danas su deca uglavnom u pampers pelenama,pa budu dugo u istoj peleni jer one mnogo više upijaju,a to je povoljno za razvoj bakterija.Neka deca su jednostavno sklona tome.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Kontakt:
Evo vrtimo sad drugi krug.
Posle nedelju dana uzimanja antibiotika svi simptomi su nestali.
Ali nedelju dana posle prestanka uzimanja lekova opet su se vratili.
Nova kontrola, nova urin analiza (opet bez urinokulture) ponovo antibiotik.
Ne znam sta da kazem.
Razmisljam da lekara odvedem i kod urologa jer pedijatar ocigledno nece da radi urino kulturu a moje rasprave definitivno nisu urodile plodom.... Sta vi mislite?
Ne znam sta da kazem.
Razmisljam da lekara odvedem i kod urologa jer pedijatar ocigledno nece da radi urino kulturu a moje rasprave definitivno nisu urodile plodom.... Sta vi mislite?
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 6:52 pm
Moje strucno misljenje je da je doktor napravio prvo gresku u izboru leka, (Palitrex se koristi za opste bakteriske infekcije), a drugo zato sto terapija nije trajala dovoljno dugo. antibiotik posle nekoliko dana ce da ubije dovoljno bakterija da simptomi nestanu, ali to ne znaci da su bakterije potpuno van tela. dovoljna je samo jedna bakterija da ostane u telu, i ona moze da se razmnozava do te mere da se simptomi opet vrateDea napisao:Evo vrtimo sad drugi krug.
Ne znam sta da kazem.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 6:52 pm
mozete da probate pitati doktora da vam da recept za neki znazniji antibiotik koji je specificniji za tu infekciju....nije mi uopste jasan zasto vam je dao isti antibiotik.....Dea napisao:ma to znam, i sama sam pre nekih 15-tak godina imala dosta muke sa ovakvom infekcijom, pa mi je procedura manje vise poznata.
Sada razmisljam sta mi je ciniti da svoje dete ne trujem beskonacno antibioticima, a da se problem ipak posle par nedelja sanira.