Treći krajnik

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

sandrag
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 14, 2005 3:13 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Treći krajnik

Post od sandrag »

Kod nas je opet procurio nosić, bris grla i nosa nije pokazao nikakve bakterije, pa je doktor zaključio da je virus u pitanju, te nam preporučio da samo trošimo neki sirup za razređenje sekreta i iskašljavanje i kapi za nos. Sada je sekret rijedak, par puta u toku dana obrišemo nosić i dan nam prođe OK, ali kad dođe spavanje, sav sekret ide u grlo pa hropće, guta i bori se, budi se, muka mu je, nekad i povraća - imamo besane noći. Danas ponovo idemo doktoru (navodno najboljem) - preko mojih objašnjenja telefonom sumnja na treći krajnik.
Molim sve učesnike foruma za vaša iskustva sa trećim krajnikom.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Mojoj cerki operisan u 3. godini, dete je progovorilo konacno kako treba, kad uporedim video snimke pre i posle toga, cudi me kako sam uopste dozvolio da se i toliko ceka.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Imamo isti problem, pokušaćemo ove godine da je vodimo na more, kao što kaže dr.Ivica, njegovo dete imalo je 3 godine, pa bih i ja da sačekam bar toliko, nije zbog drugog nego da se ne bi brzo vratio.
Stalno ispiremno fiziološkim ali često ima i bakterije u nosu pa ih lečimo lokalno antibiotskim kapima.
I naravno pumpica za izvlačenje sekreta iz nosa.
Slika
sandrag
Novi član
Novi član

Post od sandrag »

Hvala Olji i dr Ivici.
Potvrđeno pregledom, sve probleme pravi treći krajnik. Ma konstatovan je on i prije godinu i po dana, kada smo liječili Miloša od učestalih upala srednjeg uva. Ali tada je imao svega nešto malo više od godinu dana i poslije izlječenja srednjeg uva, dugo vremena nismo imali problema - poneka upala grla i prehlada na 3-4 mjeseca. Ali sada - unazad 4 mjeseca imao je 3-4 upale grla. A valjda je to čest slučaj, da oko treće godine adenoidi porastu.
Iako je antibiogram od prošle sedmice bio čist, sada se upalilo grlo jer su se vjerovatno bakterije "uhvatile" u tom sekretu koji vuče već 10-ak dana, pa smo dobili Amoksiklav. I krećemo u pripremu za operaciju trećeg krajnika. Dobili smo uputnicu za ORL pregled i timpanogram. Nije lako odlučiti se, ali želim poštedjeti dijete svih muka koje mu pravi treći krajnik, omogućiti mu da se pošteno naspava i da normalno raste i razvija se (ne daj bože da navuče nešto na pluća, srce, idr zato što je nama teško prihvatiti da to malo stvorenje podvrgavamo operaciji).
Ako sve bude ok, operaciju možemo očekivati za 10-15 dana. Držite nam palčeve :wink:
farah24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 28, 2007 12:46 pm

Post od farah24 »

Joj i ja sam vam u frci ovih dana , vec sam pisala da moj maleni ima problema sa ishranom tj dugo drzi zalogaj u ustima ima nagon za povracanje cvrscu hranu slabo jede pa mu sve skasavam nikad sam ne bi trazio da jede itd...
naime kad odem pedijatru kazu sve ok posalju na bris grla i nosa i tamo sve ok a dijete malo malo pa grlo i u zadnja 4,5 mjeseca takav problem sa ishranom.
dajem mu sve preparate za imunitet i opet nista, evo i neki dan opet kaslje i curi nos a nasa doktorica kaze da nema upale i da je mozda alergija i propisala mu flonidan za alergiju i inhalacije i opet posalje na bris grla i nosa i cekamo rezultate a dijete isto.
I tako ja sprtim dijete i odvedem privatnom otorincu i ustanovi mu treci krajnik i da se sva tri izvade.
Ali dijete ne hrce kad spava i tako, te ja te nalaze posaljem kod nase dok.i ona mi dala uputnicu kod usnog za sutra pa cu vidjeti.
uglavnom molim sve one ako su imali istih iskustava da mi kazu sta da radim inace maleni ima 2god i 4 mjes. i mislim da nije malo mali za operaciju uglavnom trazicu misljenje i drugćog specijaliste i vidjecu sta ce reci jer je prije bio slatkohran i jeo a sad...

trenutno kaslje i malo je temp. povecana ali ishrana je ista jos uvijek mu skasavam sve........
i dali se dijete preporodi kad izvadi te krajnike kazu ko iz vode?

molim za savjet i podrsku.......... :cry:
Svijete, kad umrem, sačuvaj u svojoj tišini samo jednu riječ za mene: "VOLJEH"
Luda Nasta
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Mar 26, 2007 11:04 pm

Post od Luda Nasta »

Sandrag,moj sin je prošlog maja operisao treći krajnik,sa nepunih 6 godina.Ja sam se bojala kako će proći,međutim -operacija je trajala 5 min,u totalnoj anesteziji.Otišli smo kući isti dan.Dete je bukvalno procvetalo-jede lepo,ne hrče,nije više bolestan sve vreme...Toplo preporučujem operaciju trećeg krajnika,ako utiče na opšte zdravlje...pozdrav od srca! :)
sandrag
Novi član
Novi član

Post od sandrag »

Hvala Nasti i ostalima koji prate ovu temu.
Juče smo baš bili kod drugog otorinca koji je rekao da su svi krajnici pozamašni i da bi on sve vadio. A inače čula sam za ovog doktora da nije bš "lud" za operacijama, tj. ne predlaže ih ako baš ne mora. Nego, prije nekih mjesec dana bili smo kod našeg prvog otorinca (dr. koja ga je izliječila od nekoliko upala uha prije 2 godine) i ona je sad rekla da treći krajnik jeste uvećan, ali da nije za vađenje, te da ona sumnja da sve probleme prave alergije i da uradimo nalaze na eozinofile u krvi i brisevima, kao i Ig.
Međutim doktorka pedijatar (koja daje uputnice) nam u kartonu pronađe da smo to sve radili negdje u februaru i sve je bilo negativno, te odlučimo da ga opet ne bockamo nego da sačekamo da vidimo kakav će biti u narednom periodu. (nadam se da ćete moći pratiti ovo moje konfuzno pisanje, naprijed-nazad)
A onda, prije nekih 10-ak dana moj Mišo toliko počne da hrče noću, kao neki starac. Prosto me strah i stalno dežuram i okrećem ga, da se dijete ne uguši. A preko dana je sve ok, nosić uopšte ne curi. Ja počnem sama da mu dajem Hustagil (biljni sirup za rezrjeđenje sekreta) te sad manje hrče. Ovaj otorinac je rekao da mogu to da nastavim da mu se sekret razrijedi te da kad odlučimo dogovorimo operaciju. Po njemu, nije neka velika žurba, jer ne može se ništa loše desiti za mjesec-dva. A ja razmišljam, šta treba da se desi, dovoljno se i sad pati. Kad čujem samo kako otežano priča i hrče noću, a o apetitu da ne pričam, odlučila sam da ga što prije riješim muka.
I evo zakazali smo predoperativne pretrage iduće sedmice.
Miloš u julu puni 3 godine. Znam da su iskustva nakon operacije uglavnom dobra, kad je u pitanju apetit i opšte stanje i razvoj. Kakva je situacija sa prehladama, gripama isl. nakon oparacije, pošto nema krajnika koji su prva odbrana organizma?
Luda Nasta
Stalni član
Stalni  član

Post od Luda Nasta »

Nisam razumela,da li ste se odlučili za svatri da idu napolje,ili samo treći? Ako je samo treći,postoperativni period je lak i odmah sutra je dete živahno i ok.Za sva tri malo teže guta,imalo grlce boli,ali i to prođe za oko 7 dana,sve skupa.Što se mog sina tiče,od kad je izvađen treći krajnik,imao je 2 prehlade,tj.za godinu dana.A što se tiče odbrmbene funkcije krajnika-ako su oboleli oni tu funkciju više nemaju,tako da samo škode organizmu.Ja sam ih vadila kad sam imala 8 godina,i više nisam imala nikakve teške prehlade. Držimo palčeve za vašeg Mišu!
sandrag
Novi član
Novi član

Post od sandrag »

Uh, da! U startu smo mislili da će ići van samo treći, ali sad pri zadnjem pregledu je konstatovano da su i ovi krajnici uvećani iako nema upale. A tu valjda ima i genetike. Krajnike su vadili Mišin tata, tetka, deda... A i ja mislim da sada, ovakvi kakvi su, donose više štete nego koristi. Samo bih voljela da su "poslužili" još bar 2-3 godine. Ali šta je, tu je. Hvala na podršci :wink:
Luda Nasta
Stalni član
Stalni  član

Post od Luda Nasta »

Nama su rekli isto da su Luki krajnici uvećani,i da bi mogli napolje.Međutim,neki lekari kažu da ako nema više od 3 angine godišnje,ne treba ih vaditi,tj.ako nisu oboleli.Uvećani mogu biti genetski,da.Ali ne znači da su i bolesni.Mi smo se odlučili na samo treći,jer Luka nije imao angine.Jednu samo,i to u sklopu mononukleoze. Tako da vidite sve opcije,i sve će biti uredu!
Jelena_27
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 12:14 pm

Post od Jelena_27 »

Ja sam otvorila temu slicnu ovoj ali evo da napisem i ja nesto....
Moje dete ima 3 i po godine i celih 13 kilograma..Za sada mu vade samo treci krajnik (zbog cetih upala usiju) a ova dva,iako su ogromna,za sada nece dirati jer nije imao nikakve upale,angine.Doktro mi je rekao da ce pratiti i ta dva krajnika pa ko bas bude moralo operisace ih ali tek kada napuni 4 godine.
Ja se zaista nadam da ce moje dete konacno poceti normalno da jede posle vadjenja krajnika (sada jede satima jer svaki zalogaj zvace ko zna koliko dugo).Vraticu se za koji dan da vam kazem kako nam ide (ako ga operisu u ponedeljak)
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Eto opet mene na ovoj temi.

Pročitala sam da i gloriamum ima isti problem sa hrkanjem i uvećanim krajnikom?

Da li ste ga operisali?

Ja pokušavam na sve moguće načine da Ana još ne ode na operaciju.

A najradije bih da ga sačuvamo i da se sam smanji i da uopšte ne ode na operaciju.
Slika
gloriamum
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 10:39 pm

Post od gloriamum »

Za Olju,a i ostale.Moja devojcica je samo hrkala i nije imala problema sa upalama usiju i grla,iako je isla u vrtic.Eozinofili u nosu su bili ok,i alergo testovi.Mi smo culi da treci krajnik moze da naraste ponovo,pa smo zato odlagali operaciju,i operisali smo je tek sa sest godina,jer su joj bili losi rezultati timpanometrije,pa da joj se ne bi ostetio sluh..Od tada ne hrce stalno,nego samo ako je prehladjena.Ona je uvek imala los apetit,i nismo primetili da joj se poboljsao posle operacije.Mrsavica je, ali je hvala Bogu zdrava i retko je bolesna.Pozdrav.
Hadna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 10:10 pm

3-ci krajnik

Post od Hadna »

Ako vec trebate da operisete treci krajnik najbolje je da to odmah uradite, obicno se kod dece treci krajnik sliva pa ide na usi ili bronhitis!!!Zato ako dete operise na vreme krajnike bice sve u redu!!! :wink: :wink: :wink:
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Da malo pojasnim sve navedene dileme:
Ukratko, treci se krajnik operise i tu nema nikakve dileme. Svako odlaganje moze samo da steti. Ceso je uzrok raznoraznih upala, hrkanja, oboljenja srca....da ne duzim.
Tonzile se ne diraju ukoliko nema konstantnih ili recidivantnih upala.
U svakom slucaju o tome odluku donosi ORL specijalista i nemojte vi kao roditelji o tome da odlucujete.
Ukoliko su tonzile samo uvecane, bez ikakve patologije - ne dirajte ih.
Pozdrav!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori