Stucanje i kijanje kod 10 dana stare bebe

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Stucanje i kijanje kod 10 dana stare bebe

Post od Dea »

Moja beba je jos u stomaku stucala dva put dnevno. Sada je to i cesce a pri tom povremeno i kija iako mi ne izgleda bolesno. Da li postoji nesto sto bi pomoglo da se zaustavi stucanje?Moja mama kaze da bih trebalo da joj dam caja, a ja sam citala da u prvo vreme beba ne treba da pije nista drugo sem mleka....
helenav
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Maj 10, 2007 11:28 am

Post od helenav »

Draga Dea, misljenja su razlicita. I meni su govorili da treba samo mlijeko. Ipak sam davala malo prokuvane vode na kašičicu. Što se tiče štucanja i kijanja to je normalno. I moj klinac je redovno štucao i u stomaku što me izluđivalo jer je kada počne imao uvijek isti tempo i to dosta često. Proći će samo po sebi. Meni su rekli da beba kijanjem reaguje na vazduh s obzirom da je 9 mjeseci udisala vodu. Bez brige i sretno.
Vanna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 07, 2004 10:26 pm

Post od Vanna »

Ako dojis, onda bebu stavi na siku kada stuca.
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Stucanje i kijanje kod deset dana stare bebe

Post od Ksenija72 »

Moj sin je sisao i pio vode oko 10-20 ml dnevno i napredovao je kilogram mesečno. Pri tome, vodila sam pravi mali rat sa sestrama u savetovalištu koje su tvrdile da mi je dete gladno ako pije vode posle podoja dok sam ja bila uverena da je on, naprosto, žedan...i ubeđena sam da sam na duže staze bila u pravu...Pravila u savetovalištu vezana za negu deteta se menjaju iz godine u godinu...neka su o.k dok se druga kose sa zdravim razumom. Primera radi, moju generaciju su savetovali da bebine prepone prilikom presvlačenja premazujemo med. alkoholom a ne Pavlovićevom...da detetu ne dajemo vodu i pored toga što je leto 2003. bilo pakleno...itd. bilo je tu još bisera. Elem, nećeš pogrešiti ako bebi ponudiš malo prokuvane vode...smanjuje se rizik od sora, osvežićeš joj i isprati usta i što je najvažnije navići ćeš dete da se žeđ gasi vodom a ne sokom ili čajem. Pri tome, deca koja u dojenačkom periodu unose dosta čaja kasnije pate od gastrita...to tvrdi naš pedijatar.
Što se tiče štucanja veoma je moguće da ti bebac halapljivo, brzo sisa i da ne hvata uvek celu bradavicu sa aeolom, pa ti se naguta vazduha...tada ne treba stavljati bebu na siku, kao što sam pročitala, jer će ti se sa neujednačenim, štucavim disanjem, prilikom sisanja, još više nagutati vazduha...i tako u krug. A kija zato što udiše naš divni čisti vazduh i nenaviknuta na alergene, sluzokoža nosa se brani na najbolji mogući način...kijanjem.
Odgovori