Strah od odlaska kod lekara
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
- Ivanna Kraljica
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
- Kontakt:
Strah od odlaska kod lekara
Dete izbegava odlazak kod pedijatra,a kada ga vodim,to je na silu,i jedva se nakani da odemo.Kako da pe pobedi taj strah???(dete ima 15 god)
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Sta znaci to "na silu"?Opisite kako izgleda ponasanje deteta.Ako je rec o napadima panike,zasto ne probate da porazgovarate sa psihologom?Sigurno ga ima u skoli u kojoj je dete.Nece da smeta,ovako rizikujete da se strah produbi.
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
- Ivanna Kraljica
- Aktivan član
- Kontakt:
Pa ja sam u pitanju,al nisam znala kako da forumilsem pitanje.meni je totalno muka da idem kod lekara.Tp idem jer moram,i to bas kad zagusti........................nznm sto,ali se plasim..........i interesuje me kako da pobedim strah..............pa ako neko moze da mi odgovori........luka_0407 napisao:Sta znaci to "na silu"?Opisite kako izgleda ponasanje deteta.Ako je rec o napadima panike,zasto ne probate da porazgovarate sa psihologom?Sigurno ga ima u skoli u kojoj je dete.Nece da smeta,ovako rizikujete da se strah produbi.
Ivanna, pokusaj da odlazak lekaru povezes sa necim prijatnim.
Na primer, posle posete lekaru kupi sebi nesto sto volis, nesto sto ce te obradovati (mogu to biti obicne carapice ili sladoled ili cokolada ili kupis casopis koji volis da citas, tj nije vazno da je skupo, vec je vazno da sebe nagradis ODMAH posle obavljenog pregleda ili kontrole ili inekcije).
To radi sve dok se strah ne izgubi (a trebalo bi da se izgubi).
I seti se da su lekari obicni ljudi koji imaju iste probleme bas kao i ostai ljudi (i njih zaboli zub, i njih muce hemoroidi, i njih zene ili muzevi ili deca znaju da sekiraju i oni imaju svoje strahove).
Takodje treba da znas da retko ko voli da ide lekaru, ali treba znati da lekari nisu bauci i da svaki pacijent ima pravo da se leci, ali ima pravo i da se ne leci,tj ima mogucnos izbora, sto je (po meni) bitno.
Takodje lekaar moze da promenis ako ne zadovoljava tvoje kriterijume, jer ne postoje pacijenti radi lekara, vec lekari postoje radi pacijenata!
pozdrav
Na primer, posle posete lekaru kupi sebi nesto sto volis, nesto sto ce te obradovati (mogu to biti obicne carapice ili sladoled ili cokolada ili kupis casopis koji volis da citas, tj nije vazno da je skupo, vec je vazno da sebe nagradis ODMAH posle obavljenog pregleda ili kontrole ili inekcije).
To radi sve dok se strah ne izgubi (a trebalo bi da se izgubi).
I seti se da su lekari obicni ljudi koji imaju iste probleme bas kao i ostai ljudi (i njih zaboli zub, i njih muce hemoroidi, i njih zene ili muzevi ili deca znaju da sekiraju i oni imaju svoje strahove).
Takodje treba da znas da retko ko voli da ide lekaru, ali treba znati da lekari nisu bauci i da svaki pacijent ima pravo da se leci, ali ima pravo i da se ne leci,tj ima mogucnos izbora, sto je (po meni) bitno.
Takodje lekaar moze da promenis ako ne zadovoljava tvoje kriterijume, jer ne postoje pacijenti radi lekara, vec lekari postoje radi pacijenata!
pozdrav
- Ivanna Kraljica
- Aktivan član
- Kontakt:
Pa fazon je sto nijedan lekar ne odgovara mojim kriterujumima,a takav kakav bi meni odgovarao,postoji samo na filmu tj. u serijama.
A nznm meni je samo da se oslobodim tog straha,a ni ne znam kako ej on prouzrokovan.
Ako neko moze da mi da neki jos savet,posto ja stalno posle odlaska kod lekara kupujem sebi cokoladice i ostalo,jer to obozavam.........
A nznm meni je samo da se oslobodim tog straha,a ni ne znam kako ej on prouzrokovan.
Ako neko moze da mi da neki jos savet,posto ja stalno posle odlaska kod lekara kupujem sebi cokoladice i ostalo,jer to obozavam.........
NEmoj me pogresno shvatiti ali mozda bi trebala da kupis cokoladice kad ides kod lekara tj dok cekas jer te to ocigledno smiri ako ih vec jedes posle posete. A ti poseti u ambulantu dok cekas grickaj mozda pomogne.
MOje drugarice i ja smo obicno pre testova u skoli jele cokoladu i mogu ti reci smirilo nas je i to dosta puta.
Probaj pa ko zna!
MOje drugarice i ja smo obicno pre testova u skoli jele cokoladu i mogu ti reci smirilo nas je i to dosta puta.
Probaj pa ko zna!
- Ivanna Kraljica
- Aktivan član
- Kontakt:
Dobra siIvanna Kraljica napisao:ja stalno grickam nesto,a i cokoladu uvek imam u torbi,cak i kad postim posnu.

Svhatam te ja imam isto jedan problem ali znam zasto je tako. Naime ja se bojim mraka i sumraka i polumraka jer ako nemam jarko svetno iliti nije dan jako lose vidim i u tom momentu obicno vidim stvari koje nisu tamo. Recimo ako se setam i vidim neki grm ili slicno ja generalno mislim da je to neko uzas zato se vec predvecne nesmem setati sama a naracito sa sinom jer me uhvati strasna panika.
Grozno ali ko sto sam rekla imam soluciju neidem sama mozda da ti nekoga da povedes kao moralnu podrsku!
By
- dolce-vita
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm
re strah
To jednostavno moras sama sa sobom da raskrstis, jednostavno pokusaj da razmisljas da je sve u redu i da nemas zasto se brinuti.Savladjivanje naad sobom je najbolji lek, nije mi bas jasno da li ti mislis da ce ti ona neci nesto, prepisati injekcije...Ja recimo znam osobu koja kada je bolesna,Boze sacuvaj da ode lekaru jer odmah misli da ce joj lekar prepisati injekcije, a igle se boji.Jednostavno, moras se suociti s tim.Ja sam imala slican problem dok sam bila u drugom stanju i kada bih isla da vadim krv , joj nije mi bilo svejedno ali jednostavno kazes moram i to je to, a ranije se nisam toliko plasila, cak sam bila i davalac krvi.Takodje, nemoj da slusas razne price,meni je recimo jedan zena rekla zasto ti toliko ides kod ginekologa ne sme toliko sda et cacka u trudnoci
pa, sam se bila malo naplasila, neopravdano.Ne znam sta da ti kazem, moj suprug ima strah od odlaska zubaru , kao i mnogi , ali jednostavno kazes moram, i gotovo.Kad moras da pojedes zabu, nemoj mnogo da je gledas...to je indijska poslovica, i jedan covek je to cesto citirao, jedan veliki covek.

- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
S obzirom da si ti maloletno dete, prvi kojima treba da se obratish nismo mi na forumu i internetu vec tvoji roditelji.
Drugo, odlazak lekaru je stresan za svaku osobu, ma koliko naimala godina i ma chime se bavila, zato postoji ona chuvena blokada zvana 'beli mantil' tj svi kada odu kuci od dr skapiraju da su zaboravili neshto da ga pitaju ili su zaboravili kako treba neki lek da piju ili kako treba terapija da se sprovodi. Nista novo.
Ti si verovatno imala neko traumatichno iskustvo koje mozda necesh ni da nam napishesh ovde, krijesh to i sama od sebe koliko vidim, s obzirom da si temu zapochela pishuci o sebi u trecem licu.
Svaka osoba na ovom svetu mora to sama da preradi na svoj nachin, na zalost u nashoj zemlji su retki lekari koji su 'kao u seriji'
tj sve shto vidish an televiziji, posebno strane serije, sve su sponzorisane od strane svoje drzave i sve imaju edukativni karakter, da bi edukovali pacijente, ali i medicinske radnike, a morash da znash da zivot nije kao u seriji
nikada
Mozda su te tvoji vaspitali suvish emekano pa ne znash da se suochish sa realnim stanjem, posebno u zdravstvu kod nas.
Da li si ti ikada prichala o tome shto te muchi sa roditeljima? Ili sa psihologom?
Ne bi bilo loshe ni da odesh kod psihologa u svojoj shkoli, psiholozi nisu ljudi koji ce ti reci da si luda i nece se niko drati na tebe niti te tuci, oni su samo ljudi koji znaju struchno da ti pomognu, mi mozemo da te posavetujemo kao i roditelji ali psiholog je ipak neko ko je svoje shkolovanje usko specijalizovao u svrhu lechenja i pomaganja bash pri ovakvim iracionalnim strahovima kao shto je ovaj tvoj!
Za vishe saveta i pomoci morash i ti da se potrudish, i da definishesh osecaj koji imash kada pomislish na odlazak lekaru i sta ti se sve od tegoba javlja i kada. Morash znati da osetish shta je najveci problem, da li te plashe beli zidovi, beli mantil, da li te plashe medicinski instrumenti, chekaonice, injekcije, miris alkohola, plach dece kod pedijatra...
Da li si kao dete bila puno bolesna i da li si imala neprijanta iskustva, traume, kao na primer primanje puno injekcija zbog neke bolesti, bolove tokom pregleda, lezanje u bolnici......
Da li su i tvoji roditeljima medju ljudima koji imaju strah od odlaska kod lekara?
Drugo, odlazak lekaru je stresan za svaku osobu, ma koliko naimala godina i ma chime se bavila, zato postoji ona chuvena blokada zvana 'beli mantil' tj svi kada odu kuci od dr skapiraju da su zaboravili neshto da ga pitaju ili su zaboravili kako treba neki lek da piju ili kako treba terapija da se sprovodi. Nista novo.
Ti si verovatno imala neko traumatichno iskustvo koje mozda necesh ni da nam napishesh ovde, krijesh to i sama od sebe koliko vidim, s obzirom da si temu zapochela pishuci o sebi u trecem licu.
Svaka osoba na ovom svetu mora to sama da preradi na svoj nachin, na zalost u nashoj zemlji su retki lekari koji su 'kao u seriji'

Mozda su te tvoji vaspitali suvish emekano pa ne znash da se suochish sa realnim stanjem, posebno u zdravstvu kod nas.
Da li si ti ikada prichala o tome shto te muchi sa roditeljima? Ili sa psihologom?
Ne bi bilo loshe ni da odesh kod psihologa u svojoj shkoli, psiholozi nisu ljudi koji ce ti reci da si luda i nece se niko drati na tebe niti te tuci, oni su samo ljudi koji znaju struchno da ti pomognu, mi mozemo da te posavetujemo kao i roditelji ali psiholog je ipak neko ko je svoje shkolovanje usko specijalizovao u svrhu lechenja i pomaganja bash pri ovakvim iracionalnim strahovima kao shto je ovaj tvoj!
Za vishe saveta i pomoci morash i ti da se potrudish, i da definishesh osecaj koji imash kada pomislish na odlazak lekaru i sta ti se sve od tegoba javlja i kada. Morash znati da osetish shta je najveci problem, da li te plashe beli zidovi, beli mantil, da li te plashe medicinski instrumenti, chekaonice, injekcije, miris alkohola, plach dece kod pedijatra...
Da li si kao dete bila puno bolesna i da li si imala neprijanta iskustva, traume, kao na primer primanje puno injekcija zbog neke bolesti, bolove tokom pregleda, lezanje u bolnici......
Da li su i tvoji roditeljima medju ljudima koji imaju strah od odlaska kod lekara?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.