STOMATOLOG

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
PTICA R
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 14, 2006 12:27 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

STOMATOLOG

Post od PTICA R »

MOZETE LI MI PREPORUCITI STOMATOLOGA U BEOGRADU KOJI IMA ISKUSTVA U RADU SA MALOM DECOM ( DVE I PO GODINE)?
KAKO PRIPREMITI DETE ZA PREGLED STOMATOLOGA?
KAKVA SU VASA ISKUSTVA?
HVALA
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

STOMATOLOG

Post od Ksenija72 »

Ne mogu ti preporučiti stomatologa pošto ne živim u Bgd-u, ali ti mogu preneti svoje iskustvo s obzirom da moje četvorogodišnje dete ima sve zdrave zube i voli da ide kod zubara.

1. U apoteci kupi stomatološko ogledalce i prvo se igraj sa detetom zubara tako što ćeš ga priviknuti na ideju da treba da zine i prihvati da mu se instrumentom čačka po zubima.
2. Ne znam da li si čula za premazivanje 4-ki i 5-ca? Naime, time se zapuše i izglade neravnine na gornjoj povšini zuba i smanjuje rizik od karijesa.
3. Premazivanje ima smisla i radi se dok su zubi zdravi, nenačeti karijesom.
4. Prvi susret sa zubarom isplaniraj u privatnoj varijanti-neko uplakano i istraumirano dete u DZ može da ti upropasti sav uloženi trud.
5. PODMIĆIVANJE- Ispričaj detetu pričicu da zubar nagradjuje decu koja lepo kažu A i koja imaju zdrave, lepe, bele zube...pre nego što dete uvedeš u ordinaciju predaj dr-u pripremljenu igračku koju će mu dati po završetku pregleda...Moj Marko je na taj način dobio tri autića i dva motora i obožava svoju teta dotkorku i bez problema ide na kontrole jer zna da će nešto dobiti...i mislim da je u ovom slučaju malecki mito doneo više koristi nego štete.
6. I OBAVEZNO dete odvedite kod zubara pre prvog kvara i bola- time ćete izbeći strah i neprijatnost.
7. Pri tome, naučila sam klinca da svaki put posle slatkiša, a jede ih retko jer sam prednost dala voću, traži da mu se operu zubi-osim toga perem mu ih posle ručka i pre spavanja.
Prvo sam mislila da preterujem ali mi je bilo veoma drago kada je dr rekla da dete njegovih godina obično ima rašireni cirkularni karijes, klimave i trošne zubiće...što u Markovom slučaju, kuc,kuc,kuc, nije slučaj.
Proveri šta pišu mame na forumu kolevke.
Pozdrav i srećno
Ksenija
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Ja moje dete još uvek nisam vodila kod stomatologa, ali je počela već da pere zubiće.
A bila je dva puta na stomatološkom pregledu jer ide u vrtić a tamo povremeno dolaze stomatolozi i vrše kolektivni pregled, tamo joj je i karton u Domu Zdravlja ali nikada je nisam tamo vodila.

Moje iskustvo sa njom je dobro jer kažu da je bila dobra i dozvolila da joj pregledaju zubiće kao i svi mališani (ipak je u malenom kolektivu se lakše jer su tu i vršnjaci).
Slika
crnka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 10:11 pm

Re: STOMATOLOG

Post od crnka »

[quote="Ksenija72"]
2. Ne znam da li si čula za premazivanje 4-ki i 5-ca? Naime, time se zapuše i izglade neravnine na gornjoj povšini zuba i smanjuje rizik od karijesa.quote]

Mozes li molim te malo vise napisati o ovome?
Hvala, pozzz
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Pazi, nisam stomatolog ali nije problem da sutra zvrcnem našu teta zubu i pitam je sve što te zanima. U principu, tim premazom se zub konzervira tj. obloži zaštitom koja se na svaka tri meseca iznova stavlja. Na tako premazanom tj. zaštićenom zubu se ne zadržava odnosno ne zavlači hrana i samim tim se smanjuje rizik od karijesa....Radi se i u bolnici-kada imaju materijala, mada je meni sigurnije u privatnoj varijanti.
Crnka, šta te tačno zanima?
mogila
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 13, 2005 1:39 pm

Post od mogila »

Evo o zalivanju:
Zalivanje fisura na griznim povrsinama
Prim. dr Predrag Andelic

Lakiranje zuba

Zalivanje fisura na griznim povrsinama je postupak kojim se zubi stite od karijesa, i u velikom broju slučajeva traje duze od cetiri godine.

Karijes zapocinje u bocnim zidovima fisure pre nego na dnu, zato sto su njeni zidovi prvi na udaru raspadnim produktima hrane, koji se u uskom zljebu fisure tesko mogu mehanicki ukloniti.

U savremenoj stomatologiji, kao dokazana preventivna mera, primenjuje se zalivanje - pecacenje fisura na svim zdravim kutnjacima (molari) i pretkutnjacima (premolarima) kako mlecnim, tako i stalnim. Ispitivanja su pokazala da se 7O% ukupnog karijesa razvija upravo na griznim povrsinama bocnih zuba. Zbog toga je i znacaj zalivanja fisura izuzetno veliki. Ponekada se zaliva i pocetni karijes u fisurama, jer su istrazivanja pokazala da u tom slucaju dolazi do potpune remineralizacije tj. data je sansa organizmu da se sam izbori sa karioznim procesom. U tome posebno mogu da pomognu savremeni materijali na bazi glas - jonomera.

Sam pristup kod zalivanja fisura je brz, jednostavan i prijatan i deca ga lako prihvataju (cesto se oznacava kao lakiranje zuba).

Kada je rec o duzini zadrzavanja zalivaca, iskustva pokazuju da se u preko 77% slucajeva zalivac zadrzava duze od 4 godine. Istovremeno se belezi i znacajno smanjenje razvoja karijesa na griznim povrsinama mlecnih i stalnih zuba. Na taj nacin zalivanje-pecacenje fisura zuba predstavlja sredstvo zastite, koje moze biti slicno ili mozda cak i bolje od prirodno dobro mineralizovane povrsine zuba. Ako zalivanju pridodamo i redovno nanosenje preparata fluora, kao i pravilnu oralnu higijenu, prepisanu na osnovu individualnog rizika svakog pacijenta, onda je velika verovatnoca da nece biti potrebe ni za jednom plombom kako u decjem uzrastu, tako i tokom kasnijih godina.
sa yumame
crnka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 10:11 pm

Post od crnka »

Hvala na odgovoru Mogila. Kod kog uzrasta deteta je to moguce?
Ja imam decaka 2.5 god i vodili smo ga sa nama kad smo mi isli kod zubara, cika zuba je i njemu pregledao zubice,i sve je ok, pere zubice, sto sam sto uz nasu pomoc.
Ksenija 72 - dobri su saveti kako pripremiti dete za zubara. Da li tvoj Marko ima premazane tj zasticene zube ovom varijantom? Ako ima kad ste to uradili i kako je on reagovao
Pozz
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Izvini Crnka što kasnim sa odgovorom...
Mogila je citirala postupak o zalivanju zuba koji je i Marku rađen...i zaista liči na lakiranje zubića i potpuno je netraumatičan.
Elem, Marku sam objasnila dobrobit lakiranja zubića preko automobila i rđe :P
Pokazala sam mu deo lima načet korozijom i deo koji je prelakiran bojom i koji je lep i sačuvan zato što ga štiti lak.
Onda sam mu četkicom za likovno i pastom za zube premazala grizne površine i objasnila da će mu teta zuba upravo to raditi...
Bio je oduševljen mackanjem zuba...
Prvi put sam ga odvela kod zubara u trećoj godini i tom prilikom su mu i premazana dva zubića...posle nedelju dana premazana su mu tri i tako redom. I super je reagovao...
U suštini, nemam problema sa njim zato što mu sve veoma plastično objasnim...i strpljivo ga pripremim pre nego što ga odvedem na neku intervenciju.
Sve najbolje i mislim da je vreme da odvedeš svog deliju kod teta/čika zube
Ksenija
Odgovori