Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.
Molim sve koji imaju više informacija da mi pomognu. Tražim stare vakcine za decu i to celularnu DTP i vakcinu protiv ospica, rubeole i zauški.
Da li se one još uvek mogu naći negde? Da li ih je institut Torlak proizvodio (znam da je zagrebački institut proizvodio ovu drugu, i to još uvek radi, ali ne znam da li se u Srbiji koristila njihova ili smo imali svoju)?
Nije mi baš najjasnije da li se bebe vakcinišu novim vakcinama npr. Pentaximom i Priorixom jer ih država obezbeđuje ili ih roditelji kupuju sami (što bi značilo da u domovima zdravlja i dalje koriste stare vakcine.. valjda ). Ako se te vakcine kupuju koje se onda "dobijaju" bez doplate (ime i proizvođač)?
U domovima zdravlja se daju naše,pravljene vakcine,tzv.stare,a ako neko želi da da svom detetu pentaxim,to se kupuje,bar je tako bilo kad su moja deca vakcinisana(11 i 5 god.)
[quote=dolce-vita]Natas@, kako mislis celularna protiv kaslja?[/quote]
Da probam da pojednostavim...
Pentaxim se od stare vakcine protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (VK) razlikuje po tome što sadrži acelularnu komponentu protiv VK (i po tome što sadrži komponente protiv HIB-a i dečije paralize, ali to za ovo objašnjenje nije važno) dok stara vakcina sadrži celularnu komponentu protiv VK (nespretno sam je nazvala starom s obzirom da je još uvek u upotrebi u Srbiji, ali ne znam kako se zvanično zove).
Celularna - znači da vakcina sadrži delove ćelije tačnije zidove ćelije, dok acelularna ne sadrži te zidove ćelije već samo tri toksina koje proizvodi bakterija Bordetella Pertussis, uzročnik VK. Dakle, razlika je i sadržaju pri čemu obe treba da štite od VK.
O tome koja je bolja ja ne bih... svakome ko je pogledao moje komentare na ovom forumu je jasno da sam ja protiv vakcina, svih vrsta i oblika. Ova informacija mi je važna zato što je za pomoć deci, koja imaju posledice posle vakcinacije, potreban uzorak vakcine kojom su vakcinisana. Dakle nekome koje vakcinisan Torlakovom vakcinom uzorak Pentaxima (Infanrixa ili bilo kojeg novijeg bućkuriša) ne može da pomogne.