Spavanje

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
djidji
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 23, 2009 4:58 pm

Spavanje

Post od djidji »

Znam da je san individualna potreba ali me interesuje koliko bi dete od 17 meseci trebalo da spava noću a koliko danju... moja devojčica je jako teška po pitanju spavanja(uveče zaspi tek oko 12 i to uz primenu represivnih mera i nošenja na rukama,spava do 8,9 a popodne oko 2 jedno sat i po..ako i zaspi ranije probudi se oko 3,4 i više nema spavanja do 9,10..e onda joj se spava oko 5,6 i ako tada odrema to pomera noćno spavanje u 1,2) ne znam da li da joj skratim spavanje preko dana da bi bolje spavala noću? Probala sam i da je izmorim da bi bolje spavala ali efekat je obrnut jer se budi noću....Šta da radim???
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

probajte da ukinete drugo popodnevno spavanje, da ima samo jedno u toku dana. normalno da ne moze da zaspi uvece ako spava kasno popodne. ili ako zaspi, probudite je posle pola sata, 45 minuta.

i san je stvar navike. kad pronadjete nekakav ritam, napravite naviku i ne odstupajte od toga.

ja vam ovo pisem iz licnog iskustva, a ako neko ima strucno... izvolite. :)
djidji
Aktivan član
Aktivan član

Post od djidji »

možda sam nerazumljivo napisala ali ima jedno spavanje oko14h i tada spava sat i po vremena... drugačije je samo kada se probudi u 3,4 noću pa neće da spava do 8,9 ujutru... Znači da joj skratim to spavanje oko 14h?
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Ma ništa se ne brini, rodila si samo "kafansku pevačicu", uostalom kao i ja: Razigravanje počinje oko 20h, u top formi je oko 22-23h, smirivanje oko ponoći (fajront) :lol: Spava obično do 9-10h, ali zna da se probudi još u 6h ili pak da spava do 12h. Nema nikakve veze ni to koliko je bila fizički aktivna, a znamo uveče da šetamo i po sat-dva (hoda, a ne vozim je, umorim se više ja)
Lakše je uspavamo danju, obično oko 14h i odspava nekih sat-dva a nekada i mnogo više (zna da spava sve do 18-19h), a nekada i ne spava uopšte tokom dana. Nema nikakvih promena oko toga kada će da zaspi uveče.
Možda je greška, ali ja sam izričiti protivnik naglog, neplaniranog buđenja od strane druge osobe, a uz to računam pošto je moje dete i gotovo 100% na mene da joj se tako nešto ne bi svidelo, znam isuviše dobro kakva sam kada me neko naglo probudi.
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

djidji napisao:možda sam nerazumljivo napisala ali ima jedno spavanje oko14h i tada spava sat i po vremena... drugaèije je samo kada se probudi u 3,4 noæu pa neæe da spava do 8,9 ujutru... Znaèi da joj skratim to spavanje oko 14h?
Pa, ili ga skratite. ili jos bolje pomerite u napred. neka legne po pet, deset minuta pre nego juce, da se to spavanje zavrsi ranije.

ja sam isto protivnik bilo cega na silu :) , ali dete mora imati navike. ako leze i budi se uvek u isto vreme, to mnogo olaksava organizaciju zivota. ja sam svaki put sa malom bebom morala vrlo rano da pocnem da radim, pa nije bilo sanse za nekakve organizacije tipa "spava kad mu se spava, napolje kad hoce, razigravanje do ponoci...". morali smo da imamo pravila, da bi svima bilo lakse.

naravno, ne mislim da treba biti sadista i prisiljavati dete na bilo sta, ali uopnoscu se sticu navike koje posle svima olaksavaju zivot.

pozdrav.
djidji
Aktivan član
Aktivan član

Post od djidji »

Znači suviše sam popustljiva :D Možda bi čvrsta pravila olakšala i meni život ali i kada imamo neki ritam dovoljno je samo jednom da se nešto promeni i da sve padne u vodu... ja mislim da je Remi u pravu... to zavisi od deteta... moje je očigledno predodredjeno da bude pevaljka :lol:
Odgovori