postoje cetiri vaspitacice koje rade sa grupama od kojih moja cerka voli tri a onu cetvrtu bas nesto i ne. Zbog cega nikad mi nije rekla konkretno to ili to ali o njoj nikad nesto ne prica. Skoro se desilo da ih je ujutru docekala samo ova da kazem nesimpaticna i kad je moja cerka videla da je samo ona tu okrenula se prema meni i pocela da place. E sad desavalo se i pre da se rasplace i da nece da udje ( doduse ne tako cesto) ali je onda vaspitacica uzme za ruku ja se malo sklonim onda je ova uzme u krilo pa malo popricaju i ona, moja cerka, se smiri. Medjutim, prvo sto je ovoj vaspitacici sada trebalo vremena da ustane ( cini mi se nekad da je zalepljena za onu stolicu i svu decu docekuje nekim pogledom iskosene glave ) pa tek kad je videla da moja cerka i dalje place ustaje i hvata je za ruku recima nesto kao ajde dodji ma sad ce da dodje ona druga vaspitacica sto je meni malo bilo cudno ali ajde. Tu se ja odmaknem malo i kao da sam znala odlucim da malo ostanem i vidim kako ce moja cerka da se smiri. Desava se da cim sam se ja odmakla vaspitacica polako ispusta moju cerku dok druga deca ulaze i moja cerka nastavlja da place. Ona place, place ali to nije histerican plac vec onako vise iskreno tuzan. Dakle dok se to plakanje nastavlja vaspitacicu uglsvnom nigde ne vidim ponekad samo prodje pored moje cerke onako kao sto se kaze pored turskog groblja. Rekla bih u jednom trenutku da ce kao da prestane da place prilaze joj neka deca nesto joj pricaju ali ona stoji u jednom mestu i nastavlja. To traje jedno 5-6 minuta. Sledece vidim da se vaspitacica pojavljuje uzima moju cerku za ruku i stavlja je za sto da jede

E sad ja da pitam ona se bunila sto sam ja vikala na nju a ja pitam ko ce moje dete ili nasu decu da zastiti ako ih tako cuvaju po vrticima pojedine vaspitacice? Zar i to ignorisanje nije maltretiranje deteta? I kako mozete da slusate dete na place a da nista ne preduzimate da ga smirite?
A da i tu laz je izrekla da je ona kao probala da je smiri ( opet kao da ja nisam gledala) i da je moja cerka nju odgurnula

Zbog toga smo moj muz i ja doneli odluku da je ispisemo iz vrtica mada nam on ipak znaci jer radimo oboje doduse imamo svoj posao pa nismo vezani za radno vreme od 7/8h do 4/5h ali dobro nam dodje taj period dok je ona u vrticu da pozavrsavamo poslove. Ali se pitam sta sa roditeljima koji moraju da ostave decu i nemaju nikog da ih cuvaju kod kuce sta sa njima? Mislim da je sramota pustati decu da placu. Pa koji je onda posao vaspitaca? Ako radite nesto samo da ga odradite onda nemojte ni toliko da se mucite. Imam utisak da su se pojedine kao ova naoruzale konjskim zivcima kako prividno ne bi mogli da se zalimo na njih. Znaci ona ne vice na dete ne bije ga nahrani ga kako tako makar i plakalo stavi ga da spava odvede ga u WC sad da li ga obrise i obuce kako treba nema veze bitno da je ona sve to uradila.Ali da li se pedagogija stvarno na to samo odnosi? I ona i direktorka su mi pomenule pedagogiju kao nesto sto ja iz valjda neiskustva i neznanja ne razumem ne znajuci da sam zavrsila doduse muzicku pedagogiju ali i da mi ova "njihova" nije strana. Ali kao sto rekoh ovde se ne radi uopsteno o deci njihovom ponasanju i periodima kroz koje oni prolaze vec konkretno o ovoj vaspitacici i njenom odnosu prema deci tj. mom detetu koje place.
Ljudi ocajna sam. Vec dva dana razmisljam i ne mogu da se nacudim kakvih nas sve nema.