Imam sestricinu koja ima godinu ipo dana.Problem kod nje je sto je od malena da kazem pokazivala sklonost ka povracanju. Kao beba to je bilo bljuckanje sto kako kazu nije strasno ali od kad je pocela da jede hranu pocela je i sa tim povremenim povracanjem.Sve ovo pisem jer moja sestra vec polako gubi zivce i cini joj se da to nikada nece da podje a i mi se svi po malo sekiramo oko toga. Za utehu nam je i to sto je nasa treca sestra imala isti problem sa sinom koji je sada u trecem razredu i tako je povremeno povracao do pred polazak u skolu.Sada ima drugi problem sto ne moze da ga zaustavi da jede, mali ima stvarno ogroman apetit!
Dakle ta povracanja nisu konstantna ali se desavaju.Po dve0tri nedelje nista a onda skoro nedelju dana bar jednom dnevno povrati ono sto je pojela. Kada je nahrani ponovo ona to sve lepo pojede bez problema.{Pitala je i doktore sta misle o tome oni kazu da je to za neku decu normalno ali... Cesto se desava da posle jela ako joj se slucajno nesto ne udovolji pocne da place pa onda povrati.Desava se i da se nocu probudi uplakana pa povrati ono sto je popila ili pojela. Inace je veselo i pametno dete , strasno umiljata ja je obozavam ali eto moja sestra se stvarno brine zbog toga. Probala je i sa manje hrane ali desava se da posle prvog zalogaja ona krene da povraca... dok je malo ne prodje pa onda pojede sve bez problema.
Da li vi imate slicna iskustva i sta mislite sta bi tu moglo da se preduzme?
povracanje
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Imala sam slican problem sa cerkom, ali je to negde oko prvog rodjendana prestalo. (ne znam nikoga ko ima vise portiklica od mene!)Sad jede sasvim normalno. Ne znam koliko dugo takva stvar moze da se tolerise kao normalna, u svakom slucaju ne bi bilo lose da to proverite sa jos nekim lekarom.
E sad, ja kao odrasla mucim muku ponekad sa tim. S obzirom da bolujem od M.Krona i da stalno povracam, zdrelo mi je pomalo osteceno i jako osetljivo. Tako da mi se desi da kada se zakasljem ili cak ako se mnogo smejem, da je toliko izitirano da odmah dobijem taj refleks. U svakom slucaju ucestalo povracanje nije dobro jer se gubi puno elektrolita a i zeludacna kiselina moze da osteti zdrelo. Naravno, ovo vam pricam kao lajik (znaci mozda i nisam u pravu kada je dete u pitanju).
A opet moze da se desi da je to i na nervnoj bazi. Kod nas se ovo desavalo ko sto rekoh do prvog rodjendana (ali do tada smo prosli dve operacije kuka, imala je stalno nesto na nogama - bandazer, pa gips, pa sinu, sto ju je em pritiskalo, em sam sigurna pravilo i neku vrstu psihickog opterecenja). Tako se poklopilo da kada je postala slobodna, proslo je i to.
Znam da za bebe postoje tzv. anti refluks formule, pa ne znam da li postoji takva vrsta hrane i za malu i malo vecu decu. Probajte malo da prosvrljate na tu temu po Internetu.
E sad, ja kao odrasla mucim muku ponekad sa tim. S obzirom da bolujem od M.Krona i da stalno povracam, zdrelo mi je pomalo osteceno i jako osetljivo. Tako da mi se desi da kada se zakasljem ili cak ako se mnogo smejem, da je toliko izitirano da odmah dobijem taj refleks. U svakom slucaju ucestalo povracanje nije dobro jer se gubi puno elektrolita a i zeludacna kiselina moze da osteti zdrelo. Naravno, ovo vam pricam kao lajik (znaci mozda i nisam u pravu kada je dete u pitanju).
A opet moze da se desi da je to i na nervnoj bazi. Kod nas se ovo desavalo ko sto rekoh do prvog rodjendana (ali do tada smo prosli dve operacije kuka, imala je stalno nesto na nogama - bandazer, pa gips, pa sinu, sto ju je em pritiskalo, em sam sigurna pravilo i neku vrstu psihickog opterecenja). Tako se poklopilo da kada je postala slobodna, proslo je i to.
Znam da za bebe postoje tzv. anti refluks formule, pa ne znam da li postoji takva vrsta hrane i za malu i malo vecu decu. Probajte malo da prosvrljate na tu temu po Internetu.