Pitanje u vezi mogucih boginja i antibiotika

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
innana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 4:53 pm

Pitanje u vezi mogucih boginja i antibiotika

Post od innana »

Pre ravno 16 dana moj sin, star 7 godina igrao se sa devojcicom nekoliko sati pre nego sto ce devojcici da izbiju ovcije boginje. Ta ista devojcica je 5 dana pred izbijanje boginja imala gnojnu anginu uz visoku temperaturu, koja je tretirana bezuspesno (nije bilo reakcije na antibiotik jer je svih 5 dana imala izuzetno visoku temperaturu oko 40) 5 dana kristalnim penicilinom, 2 puta dnevno.

Od pre 2 dana moj sin ima temperaturu, koja ide i do 39.5 sa veoma izrazenom drhtavicom i tresenjem kada je temperatura oko 37.5.

Od jutros ima gnojnu anginu, a sto je potvrdio nas pedijatar. Pedijatar nije hteo da posalje dete da uradi bilo kakve analize (po mom misljenju je morao jer nema tipicnog "zadaha" iz usta) vec je prepisao Cliacil mega.

Odvescu ga na svoju ruku sutra ujutro da uradimo KKS+Le formula+bris iz grla.

Moja dilema je sledeca: da li dati detetu antibiotik ili ne s obzirom da postoje jako velike sanse za izbijanje ovcijih boginja?

Da li antibiotik moze da zakomlikuje izbijanje boginja i da krenu da izbijaju "unutra"?

Koliko dana dete moze da ima anginu bez terapije, cisto da bi sacekali i videli dalji tok, hoce li dobiti boginje ili ne. Naravno imajuci u vidu da je dobio prve simptome 14 dana od kontakta sa devojcicom, da su pocetni simptomi identicni (angina), i znajuci da je bio na raspustu i da nije imao nikakv kontakt ni sa kim u proteklih 10 dana.
Hvala
innana
Novi član
Novi član

Post od innana »

Zar nema nikog ? :o Stvarno nam je vazno da znamo sto pre jer se anginom nije zezati
innana
Novi član
Novi član

Post od innana »

Stigli su nam rezultati a samim tim smo i zapoceli sa terapijom.

CRP 71
Le 14200
Sedimentacija 30/62

Nadam se da ce neko od lekara da proviri ovde i da mi konacno odgovori za koliko slucajeva su oni culi da prvo ide angina pa onda boginje? Zaista mi je potrebno da znam jer ovde gde sam ja je zabit bez neke adekvatne nege. Koliko penicilin blokira izbijanje boginja? Ovde pedijatri ne znaju da mi odgovore na ta pitanja, ali stvarno nemaju ideju.

Plus sto imam i mladjeg sina bebu od 7 meseci koji od jutros ima temperaturu.

Sto se tice bebe izlovan je bio u poslednjih 5 dana al to nije pomoglo izgleda. Inace sam prelezala boginje pa se nadam da je delimican imunitet dovoljan da beba dobije ipak laksi oblik+dojimo se pa je to valjda olaksavajuca okolnost.

Isto me interesuje kako bebe podnose infekcije grla, posto vise nema sumnje da je bakterija u pitanju, i iako nam bris za starijeg stize u ponedeljak, nema sta da se ceka.
Korisnikov avatar
Olja 86
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Apr 23, 2007 9:53 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Olja 86 »

Valjda ce da se javi neki lekar.

Koliko sam videla bas ste u gadnoj situaciji, a plus bebica, ali jeste, velika je prednost sto bebica sisa.

Mozda ti ovo malo pomogne.
Ja sam ovcje boginje dobila maja 2006 kada je moja cerka imala jos malo pa godinu dana.
Znala sam da ce da ih dobije nakon mene sto je i bilo.
Kad sam je odvela kod doktorke i rekli da ima 39 temperaturu rekla je da je previsoka temperatura za dete za boginje i pogledala grlo jer je sumnjala na jos neku infekciju zbog previsoke temperature za boginje.
Videla je blago crvenili i rekla:
Posto ima boginje necu da joj dajem nista, grlo je bledo crveno.
Da sam kojim slucajem videla gnojavu anginu antibitike bih prepisala i pored boginja bez razmisljanja.

Koliko znam antibiotici samo usporavaju izbijanje boginja.

Doktorka je rekla da bi Anastasja trebala da ima najvecu temperaturu 38 i to najvise dan ipo.
Ona je imala punih 5 dana 39 uz povremene padove.
Ali nije pila antibiotike.

Mada, isto sam i ja prosla, 5 dana 39!

Sporo su nam izbijale, dok sve ne izbiju temperatura raste, sto je veca brze izadju i gotovo, pocinju da se suse.

Prema misljenju moje doktorke, akop dete uporedo sa boginjama ima i gnojavu anginu daju se antibiotici bez problema bez obzira na boginje.
Naravno, za sitnije infekcije ne.
Ali ako ima i gnojavu anginu i boginje nemoj mnogo da se sekiras sto mu dajes lekove, mora tako, pa proci ce i to i bicete zdravi, nije tako strasno.

Pozdrav i brz oporavak
Anastasija, mamino najveće blago - 28.05.2005.

Promenila nick iz Dr. Olja u Olja 86
innana
Novi član
Novi član

Post od innana »

@ Olja
Hvala na lepim zeljama. Veceras sam ih vodila ponovo kod lekara jer su stigli rezultati za starijeg a i grlo je veoma lose, vidim i ja sama. Izgled grla je po meni tipican za streptokoknu upalu, sa blago malinastim jezikom i belim "cupavim" naslagama u korenu jezika. Ja kazem pedijatru da obrati paznju na izgled grla, ona ga ofrlje pogleda i kaze jeste uvecani krajnici i to je to. Nastavite sa Cliacilom.

Moja pitanja su ostala bez odgovora. Kazem joj pogledajte CRP-nista, nije ni upisala u karton. NE znam mozda ne zna sta je CRP :o I eto onda visis po forumima i internetu ko budala, po ko zna koji put.

Pregledala je i bebca, rekla blago crveno grlo, verovatno ima temperaturu jer ce da krenu zubici :o Ja je pitam od kad konstantna temperatura od 38.8 ide uz izbijanje zuba i zar nece da nam da da uradimo analize ili antibiotik iz predostroznosti, ona veli zubici a mozda i urinarna infekcija. Kaze nema sanse da je stariji preneo bebi bilo sta.

A ja *izdim zato sto znam dosta, al ne mogu da izadjem na kraj. Pa dobro to sto su bakterijske infekcije grla retke u tom uzrastu ne znaci da ih nema aman, a povrh svega stariji sin voli da cmace svoga batu i da se igra sa njim.
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Pomislila sam na nešto još juče ali nisam htela da se mešam pošto nisam lekar... No, malinast jezik sa belim naslagama je karakteristika šarlaha koji izaziva streptokoka grupe A i često liči na gnojnu anginu plus što je i osipna bolest. E, sada, nisam lekar ali mislim se, kao majka, da je stav vašeg pedijatra opasno nonšalantan posebno što vas nije uputila na dalje analize-krvna slika, bris...Možda bi bilo dobro da potražite i drugo mišljenje ili na svoju ruku da uradite potrebne analize u nekoj privatnoj laboratoriji. I pogledajte šta piše za šarlah na Vikipediji.
Sve najbolje
Ksenija
innana
Novi član
Novi član

Post od innana »

@ Ksenija

Hvala znam i ja sta je sarlah, ali i sarlah izaziva streptokoka ko i anginu tako da su ponekad slicne bolesti sto se tice izgleda zdrela. Analize smo uradili, nego nisi iscitala post iznad. Hvala bogu danas nema temperature 40 sto znaci da antibiotik ipak deluje, grlo je za nijansu bolje.

Do sad bi se osuo da je sarlah u pitanju, a do boginja imamo jos 3 dana fore (ako racunamo period od 21 dana inkubacije).
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Antibiotike mozete dati, to o stetnosti davanja antibiotika ako neko ima boginje je mit, urbana legenda...
Od jutros ima gnojnu anginu, a sto je potvrdio nas pedijatar. Pedijatar nije hteo da posalje dete da uradi bilo kakve analize (po mom misljenju je morao jer nema tipicnog "zadaha" iz usta) vec je prepisao Cliacil mega.
Nije neophodno da se javi zadah, dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda krajnika. Uz svo razumevanje za skepsu prema odlukama lekara, koji grese tako cesto, mislim da je trebalo poslusati kolegu pedijatra i uvesti ovaj penicilinski antibiotik bez odlaganja.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori