PAVLOVICEVA MAST

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

majaz
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 4:37 pm

PAVLOVICEVA MAST

Post od majaz »

DA LI JE KORISTITE.POSLE JEDNE EMISIJE NA HRT-u U KOJOJ SU OPISALI PAVLOVIEVU MAST DA NIJE ZA BEBE,JER SADRZI BORNU KISELINU.I DA SE OSTECENJA POJAVLJUJU TEK KASNIJE.BILO JE SVEDOKA MAJKI SA DECOM KOJI SU KORISTILI OVU MAST,POJAVILA SE OSTECENJA KOZE.I DA JE RAZLOG BAS TA MAST
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od luka_0407 »

Da,isla sam na jedan seminar gde se govorilo o tome.Sve se svodi na to da Pavloviceva sadrzi bornu kiselinu koja je navodno kancerogena i toksicna i "ostecuje kozu deteta".
Acidi borici-borna kiselina je sredstvo za ispiranje oka i kod beba.
Dok sam radila na decjem odeljenju bebi sa dermatitisom doktorka pedijatar je u terapiji napisala da joj lice obradjujemo sa acidi borici.

Zasto bas Pavloviceva?Sijaset inostranih krema sadrze bornu kiselinu pa nisu "etiketirane"

Ja pre mislim da je to neka borba za trziste,po sistemu eliminisati najjaceg konkurenta.
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

Post od sludjena mama »

na ovom forumu se vec pisalo o tome!

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=25778
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

re pavloviceva

Post od dolce-vita »

Meni vise nista nije jasno, zaista.Pavl.mast se koristi ne znam ni ja vise koliko dugo.Ja razumem da medicina napreduje i da stalno se pojavljuju neke nove okolnosti i razlozi jer je utvrdjeno da je bolje postupiti na dr. nacin. ali ovo je vise preterano...Menio je sesta dipl.farm. rekla da pavlov.mast sadrzi neznatnu kolicinu acidi borici.Moja je bebica imala malo posle rodjenja kao neku malu infekcijicu nesto na guzi, par tacaka i skinulo se sa acidi borici.Nije mi jasno, zasto, ako se vec dodje do nekih saznanja, to se javno i ne obavesti .ja razumem da bi bilo pomame, ali bolje i to nego ovako.Svi to masovno koristimo i onda kao nevalja.Cula sam od sestre recimo danas da je ona na faxu ucila da brufen sirup se ne sme davati deci mladjoj od tri godine beba nema dovoljno enzima da razgradi sirup.Sad evo vidim moze se davati bebi.Stvarno, ne razumem....
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm

Post od sludjena mama »

pavloviceva sadrzi o,36% borne kiseline a po najnovijim shvatanjima ne bi trebalo da sadrzi vise od 3%! mislim da je sva fama oko pavloviceve samo neki propagandni trik !
uostalom,nisu se javili strucnjaci i predlozili povlacenje pavloviceve vec se javljaju (navodno) uplaseni roditelji(koji po svemu sudeci su nesto naculi oko borne kiseline pa daj sad,udri po pavlovicevoj)!
a i ova vest je stara vise od godinu dana i u medjuvremenu je pavloviceva vracena na hrvatsko trziste!
nema bojazni,pavloviceva se i dalje izvozi u nemacku,svedsku,francusku,SAD,sloveniju itd. ako odgovara nekim tamo tricavim evropejcima i amerikancima zasto ne bi i nama pametnim Srbendama(koji uvek prvo pljujemo nase a uzdizemo inostrano -strasssnnoooo)!!!!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

re pavloviceva

Post od dolce-vita »

Ja koristim pavlovicevu, bez obzira sto sam to cula odavno.Ne znam samo jedno, da li da ponovo mazem bebi acidi borici, ukoliko ponovo bude imao taj blagi osip.Naime, to su bile triu cetiri crvene tackice, i stavljala sma puder,nista mi nije pomoglo, sem acidi borici.mada, hvala Bogu nema vise, to je izgleda bila neka reakcija na vl.maramice, promenial sam mu bila druge jednom prilikom i onda mu se javila reakcija.
Vanjina mama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am

Post od Vanjina mama »

Mislim da su osipi manje-više neminovna pojava. Moja ćerkica ih povremeno ima, da li zbog hrane ili nečeg drugog, ne znam.
Od rođenja je mažem Pavlovićkom i koristim acidi borici za ispiranje oka kod blagih infekcija i za obloge kod ojeda.
Ne planiram da odustanem i mislim, kao i sluđena drugarica mama, da je sve to propaganda!!!!!
Serviraće nam neku drugu aktivnu supstancu, pa će za koju godinu da ustanove da ona izaziva verovatno genezu prasećeg repića ili nečeg sličnog.
Ja ne odustajem!!!
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

luka_0407 napisao: Zasto bas Pavloviceva?Sijaset inostranih krema sadrze bornu kiselinu pa nisu "etiketirane"

Ja pre mislim da je to neka borba za trziste,po sistemu eliminisati najjaceg konkurenta.
slazem se!

ali, ja tu kremu ne volim i nije mi jasno da se jedna ista krema maze i poglavi, i po guzi, i po licu... svasta! :-?
mikrosvet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 02, 2009 10:39 am

Post od mikrosvet »

to sto se koristi godinama ne mora znaciti da je i dobra. valjda je normalno da se medicina razvija i napreduje, pa se tako danas zna da su neke stvari stetne a pre se nije znalo.
acidi borici je OTROV, za one koji se sluze engleskim preporucujem da pogledaju http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/prin ... 002485.htm

to je, btw, oficijelna web stranica Americkog instituta za zdravlje, dakle nije samo neki bezveze link na internetu.
i ne vidim zasto bi iko svoje dete izlagao otrovu, pa i u malim kolicinama? ako ne mora, naravno. drugo je kad moras piti lekove zbog bolesti, pa taj otrov postane lek iako mozda steti organizmu.
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član

Post od luka_0407 »

Opet ti Ameri...zasto nas narod uvek misli da je bolje sta je tudje? :(
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član

Post od luka_0407 »

Btw,da upotrebim Vase izraze,acidi borici je latinski naziv
mikrosvet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 02, 2009 10:39 am

Post od mikrosvet »

Americki drzavni zdravstveni institut i Pavloviceva krema nisu ama bas ni u kakvoj vezi...

tako da "nas narod" ne misli da je bolja americka krema, nego da je otrovna borna kiselina (acidi borici, takodje nebitno).
i nije bitno sto je americki, bitno je da je informacija iz pouzdanog izvora - u tom smislu sam navela odakle dolazi.

a da je njihov zdravstveni sistem razvijeniji, mislim da ne treba uopste diskutovati. sigurna sam da oni samo na istrazivanje daju 100 puta vise para nego sto se u nase zdravstvo ukupno ulaze. i "kupuju" najbolje strucnjake, ukljucujuci i nase.
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član

Post od luka_0407 »

Sve sto dolazi sa te teritorije u samoj osnovi ima suvu zaradu.
Usput budi receno,borna kiselina se nalazi na listi dozvoljenih aditiva Evropske unije sa oznakom E 284.

Moze li neko da definise termin "kancerogeno".Pa sve sto jedemo,vazduh koji disemo...sve je danas kancerogeno.
Acidi borici jeste otrovna...ako se popije.
Tako isto ako popijete etanol alkohol,dobicete trovanje.
I svaki lek koji se koristi nepravilno jeste otrov.

Pa pokazite mi bebu koja je dobila trovanje od pavloviceve masti.
Mislim,da je otrovna,sigurno bi postojao makar jedan slucaj tokom decenija koriscenja ove masti.
A ona se i dalje izvozi,i to u zemlje koje isto tako ulazu puno u istrazivanja.
Mikrosvet,jos jednom da ponovim,ako mi mozete odgovoriti,sta znaci pojam "kancerogeno"?Molim Vas,pomozite mi,taj me pojam veoma zbunjuje.
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

mikrosvet,

Slobodno procenjujes stetnost proizvoda samo na osnovu jednog sastojaka, bez obzira na procentualni udeo istog u tom proizvodu. Takvom logikom bi skoro sve proizvode: kozmetiku, sampone, sapune, deterdzente, mogli da proglasimo za otrovne i sta onda?
Ja eto zivim u SAD i mogu ti reci konkretno za Pavlovicevu mast (ovde je prodaju pod nazivom The Original Pavlovic Ointment) - mogu je naci u prodaji uglavnom u tzv. etno prodavnicama (drze ih ljudi poreklom iz nasih krajeva, ali i iz istocne Evrope). Znaci, legalno uvezena i u legalnoj prodaji. Inace kao sastav su navedeni Talc, Zinc-oxide, acidi borici, waterless lanolin, white vaseline, liquid praffin, bitter almound water and distilled water. Borna kiselina je zastupljena 0.36% i u tom procentu nije stetna, a ima anti-mikoticno i anti-bakterijsko dejstvo.
Evo primer i jedne druge kremice koja se proizvodi u SAD. Zove se Boudreaux's Butt Paste - ima bornu kiselinu (navode manje od 1%) E, tu kremicu reklamiraju na sva usta i moze se naci svuda u sirokoj prodaji. Slicno kao i Pavloviceva, proizvedena je relativno davno od strane jednog pedijatra, opstala sve do danas i nikome ne pada na pamet da je zabrani. Inace, ovde svaki proizvod koji se nadje na policama u maloprodaji mora da ima MSDS (Material Safety Data Sheet) i u njemu su navedeni podatci o sastavu i stetnosti svakog sastojka. Za Pavlovicevu kremu nisam uspela da nadjem taj list, ali sam sigurna da svaka prodavnica koja je drzi ovde mora da ima ga ima. Za ovu drugu -Butt Paste- evo tog lista pa se sama uveri
http://msds.walmartstores.com/cache/212064.pdf

Inace, ovde je najpopularnija Desitin Ointment (Pfizer), mada je Butt Paste sustize. Za teze oblike ojeda ovde se preporucuje Calmoseptine Ointment, koji pored antiseptickog dejstva ima i analgetsko (sadrzi mentol 0.44%). One nemaju ni trunka borne kiseline, mada ovaj Calmoseptine sadrzi fenol u veoma malom procentu.
http://www.calmoseptineointment.com/lit/msds.pdf
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

dupla poruka
Odgovori