Ovchije boginje, herpes zoster ili...?

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Maxima
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jun 05, 2007 10:15 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Ovchije boginje, herpes zoster ili...?

Post od Maxima »

Dete (4 godine) je dobilo crvene tachke po telu, prvo po nogicama a onda na ledjima i vratu. U sredini crvenila pojevili su se plihovi ali ne svugde. Nije se sirilo dalje, pochelo je da se sushi ali lekari i dalje ne znaju sta je u pitanju-da li ovchije boginje ili herpes ili alergija... (Dete nije prelezalo ovchije boginje)
Nije bio u kontaktu sa osobama koje imaju herpes niti boginje...
Pritom je izuzetno alergichan na ujede, kako komarca tako i ostalih insekata.
Molim za pomoc...Hvala!
Ovde sam samo kad je frka....
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Moja cerka je nedavno imala ovcije boginje, a ja imam herpes Zoster. U kojoj se kolicini uopste to pojavilo?
Kod moje cerke je to bilo ovako. Prvo je imala temperaturu. Pa tek 4 dana posle toga je izaslo tri cetiri boginjice, koje su od ujutru do uvece dozivele transformaciju (dakle prvo tackice pa plikcici). Onda par dana nista, pa je dosla nova tura. Nije ih bilo previse, mozda ukupno 30-tak, od kojih manje od polovine je dobilo uopste plikcice. Ostale su bile crvene tackice koje su se kad su boginje pocele da se povlace odmah povukle.
Sto se herpese tice, kod mene se javi tri cetiri tackica, prakticno grozdic. Velicina je celog herpesa oko nekih dva cm. Ja bih rekla da su u pitanju ili boginje ili neka alergija (ako ima takvih sa plikcicima). Herpes mi je nesto cudno da izlazi na vise mesta, ali nisam lekar pa ne mogu nista da tvrdim.
Mislim da cete znati sta je u pitanju po duzini trajanja. Boginje su tu nekih 10 do 15 dana. Ostalo traje krace.
Maxima
Stalni član
Stalni  član

Post od Maxima »

Hvala Dea!
Dechak nema i nije imao temperaturu uopshte. Vec nedelju dana to traje. Pojavile su se prvo na nogicama, samo nekoliko a posle josh na ledjima...
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Ovako na nevidjeno tipujem na boginje. Ne mora uvek da uz njih ide temperatura. No, ko sto rekoh nisam lekar...
Maxima
Stalni član
Stalni  član

Post od Maxima »

Moguce... na znam vishe...nash pedijatar misli da su vece sanse da je zoster ... :-?
Maxima
Stalni član
Stalni  član

Post od Maxima »

U medjuvremenu se kod josh dece iz komshiluka pojavio isti problem! Cak i kod onih koji su prelezali Ovchije boginje...
Molim lekare za pomoc ili savet.
Hvala.
Korisnikov avatar
Nenja1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jul 02, 2008 6:31 pm

Post od Nenja1 »

To su vam Varicelle (Varicella zoster) pojavljuju se kao plihovi na kozi izbijaju svuda po kapcima od oka, cmaru, glawi....
koristiti Talk tecni puder sa anestezinom i Eozin antibiotik to mazete 3 puta dnevno....Ujutru popodne i uvece!
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm

Post od luka_0407 »

Nenja1,šta je Vama sa tim antibioticima,za Boga miloga,ko Vam je rekao da se kod Varičela daje antibiotik,ako stvari teču normalno?Antibiotik se propisuje ako nastupe komplikacije i ako iz krasti počne da curi gnoj!
Žao mi je što moram biti neprijatna ali moram da Vas zamolim:Ne dajte informacije ako niste potpuno sigurni u njih,možete ugroziti zdravlje nekog deteta.
Korisnikov avatar
Nenja1
Stalni član
Stalni  član

Varicelle zoster

Post od Nenja1 »

Izvinite ja sam pogresio i nemojte odmah da me ujadate...
Znam da za Varicelle zoster se nedaje antibiotik, ali Eozin nije antibiotik nego smanjuje svrab kod deteta!
Jel sad razumete????
Korisnikov avatar
Nenja1
Stalni član
Stalni  član

Varicelle zoster

Post od Nenja1 »

Izvinite ja sam pogresio i nemojte odmah da me ujedate...
Znam da za Varicelle zoster se ne daje antibiotik, ali Eozin nije antibiotik nego smanjuje svrab kod deteta!
Jel sad razumete????
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član

Post od luka_0407 »

Kao prvo,JA NE UJEDAM!!! i molim vas da prilagodite svoj način izražavanja ovom forumu.
Kao drugo,uopšte ne bih reagovala da niste u tri navrata na istu temu dali potpuno netačne informacije.
Na kraju krajeva,samo sam Vas zamolila da budete obazrivi sa savetima jer ipak su u pitanju deca.
dalton
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 06, 2007 7:05 pm

Post od dalton »

@ maxima

proverite da nije u pitanju suga
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član

Post od luka_0407 »

Maxima napisao:U medjuvremenu se kod josh dece iz komshiluka pojavio isti problem! Cak i kod onih koji su prelezali Ovchije boginje...
Molim lekare za pomoc ili savet.
Hvala.
Da li se deca u komšiluku igraju jedni s drugima?
Da li se kod sve dece pojavilo na istim mestima?
Jer,ako nije,sve mi je na pameti neki insekt ili možda nešto čime se igraju...Ne verujem da je Varičela ili Herpes zoster
nataly_lux
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 14, 2008 3:27 pm

Post od nataly_lux »

Pozdrav svima...
Po onoe sto procitah..rekla bih...ako dete nema temperaturu da bi moglo biti alergija na ujede nekih insekata..Cesto se desava kod dece u predskolskom periodu da se javi preosetljivost na ujede insekata pracene crvenilom i vodenasti plikovima u sredini.Talk sa anestezinom ili mentol mogu da adekvatno sprece svrab koji se javlja .
P. S.jos jednom bih ponovila... sol. 2%eosin aquosa se ne koristi da bi se smanjio svrab..on deluje po principu antiseptika i njime se premazuju promene ukoliko je doslo do neke infekcije.ili da se spreci infekcija..Znaci deluje slicno jodu ili hidrogenu 3%..kao "cistac " ranice,ili promene preko kog se posle stavljaju odgovarajuce masti.U ovm slucaju po mom skromnom misljenju bih rekla da vam ne treba eosin..(na dete moze da ima i uznemirujuci efekat zbog crevene boje koja je jako uocljiva)
nataly_lux
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 14, 2008 3:27 pm

Post od nataly_lux »

Ah,da...sad videh da se u medjuvremenu pojavilo i kod druge dece...a koja su imala Varicele(ako se ne varam)...
herpes zoster nije...naravno.
Ali mi padaju na pamet neke sitne bubice koje su pravile dar mar i odraslim ljudima... te su se javljale promene tipa tamno-crvenih povrsina s vise nadzidzanih plikica.obicno su to ljudi koji su bili ili po bastama ili sumi.Mozda nesto od toga?!
Odgovori