natrij-fluorid suplement

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
mikrosvet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 02, 2009 10:39 am

natrij-fluorid suplement

Post od mikrosvet »

argumenti za i protiv davanja deci. prevencija karijesa, ali nije dobro za kosti? u kojim kolicinama, koliko dugo?
sludjena mama
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 10:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sludjena mama »

Meni su pedijatar i stomatolog savetovali da dajem flurogal od izbijanja prvih zubica deci(prvo izmrvljen na kasicicu,dati bebi da zvace) a kasnije ,vecem detetu dati tableticu da samo sazvace!
Iskreno,niko mi nije rekao dokle da dajem pa sam ja i prestala kad mi je sin napunio dve godine!
Ceri sam davala do njenog cini mi se 15-og meseca kada sam na netu nasla da je ,po nekim najnovijim istrazivanjima,davanje natrijum-fluorida stetno!Sudeci po tome da stomatolog nije bio raspolozen da mi mnogo objasnjava vec mi je opet vrteo istu pricu kao i ranije(po jedna tabletica dnevno,svaki dan) ja sma prestala samoinicijativno da dajem!
Inace,niti primecujem nesto kod sina(karijes ima pa ima,koristio je dugo flasicu sa cuclom) niti pa primecujem da cerinim zubima nesto fali(nema karijesa,zubici beli,pravilni!-po recima stomatologa)!
Eto,a volela bih da znam sta je sada sa misljenjem strucnjaka o ovoj temi!Malo mi je bezveze to stalno menjanje misljenja(cas je dobro a sledece godine vec to isto sto je bilo dobro vise ne valja cak je i stetno
:-? )!
Pozdrav!
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, ignorishi ga!!!
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od luka_0407 »

Funkcija fluora u ljudskom organizmu nije dovoljno poznata.Svi dostupni podaci su dobijeni od eksperimenata nad zivotinjama.Jos uvek se u naucnim krugovima spekulise o povoljnom dejstvu fluora za prevenciju karijesa i zastitu kostiju od osteoporoze.
Mineralna ili fluorisana voda je najbolji i najiskoristiviji oblik fluora.
Fluor iz hrane je proteinski vezan i manje iskoristiv.
Postoje neka istrazivanja da se dodavanjem fluora u vodu i zubne paste u Americi smanjio pojavu karijesa za 40 odsto.

A sad iz licnog iskustva :D
Nikada detetu nisam davala suplemente natrijum fluorida.On ima skoro tri godine,zubi su mu super,za sada.Smatram da sve sto mu je potrebno treba da unese ishranom i uzme iz prirode.
Ako se dete nepravilno hrani,ako unosi puno secera svejedno ce imati problem sa karijesom,uzimao ili ne uzimao te tabletice.
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
Odgovori