noćno mokrenje

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
udjurdja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 18, 2005 8:08 pm

noćno mokrenje

Post od udjurdja »

Poštovani,

Sin mi ima 8 godina i desi mu se da se noću upiški. Ima perioda kada prodje mesec dana pa i više i da mu se to ne desi, a onda sledeći mesec skoro svake noći.
Zdrav je. Nismo ga vodili kod lekara zbog toga.
Jako je stidljiv, te je i to najveći razlog što ga nismo vodili kod lekara.
Pije dosta tečnosti.Da li ima nekih čajeva koji bi mu pomogli.

Zabrinuti roditelji iz Rume
Hadna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 10:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Nocno mokrenje

Post od Hadna »

Draga mama, nemoj biti uplasena jel to uopste nije mnogo strasno, pokusaj da mu das Prolom vodu da pije umesto sa cesme ali ne preterano.Znaci kada mu organizam trazi vodu neka uzima Prolom da bi mu ocistila kanale mokracne, i da kada treba da spava nedaj te mu mnogo vode!!! :wink: :wink: :wink:
innana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 4:53 pm

Post od innana »

Nisam pedijatar ali jesam studirala predmet srodan psihologiji i smatram da nocno mokrenje u tom uzrastu krije i psiholosku pozadinu problema u velikom broju slucajeva. Na vama je da otkrijete ako postoji i samo vi znate kakav odnos imate sa vasim detetom. Inace ova pojava je dva puta cesca kod decaka.

Nocno mokrenje nije problem tela vec psihe u znacajnom broju slucajeva. I za nocno mokrenje ne postoji caj ili voda kao lek, tu cu morati da izrazim neslaganje sa prethodnim misljenjem. Pogotovo sto postoje periodi kako vi navodite kada je sve u redu, pa onda zaredja i tako u krug.
Ima pak dece koja jednostavno spavaju predubokim snom i ne mogu da se probude, sto dovodi nocnog mokrenja. Nocno mokrenje se u principu tolerise do 4. godine eventualno 5.

Sta mozete da uradite?

1. Ako mozete zapisite koliko puta dete mokri preko dana i koliko tecnosti ukupno uzima jer takav podatak moze biti od koristi vasem lekaru. Isto tako obratite paznju koliko i kako 'trpi" pre odlaska u toalet preko dana. Mozda mu je smanjen kapacitet besike? Da li se desava da se upiski i preko dana? Da li ne moze da "trpi"?
Isto tako bitno je da zapisete kao podatak kada je dete prestalo da koristi pelene, i da li je bilo duzih perioda kada nije mokrio nocu. Ako postoje takvi periodi, kada je ponovo pocelo?

2. Nikako nemojte kaznjavati dete, naterati ga da se stidi ili nabijati mu osecaj krivice. Sa osam godina i samo dete se oseca neprijatno.

3. Sat do dva pred spavanje ne davati tecnost, a ohrabriti ga da neposredno pred spavanje ide u toalet. Ako treba pocnite da ga budite u recimo ponoc da jos jednom ode do toaleta.

Znaci potrebno je veliko angazovanje roditelja, strpljenje, ljubav, paznja i ohrabrivanje. Medikamenti se retko primenjuju, i ja licno ih ne bi preporucila ukoliko ne postoji fizicki razlog, uz korigovanje navika problem se relativno brzo sredjuje. Ali ne mozete sami resiti problem. Tu je potrebno ukljuciti prvo dobrog pedijatra koji ce pratiti dete pa na kraju i psihologa.

Clanak za vas:
http://www.yumama.com/zdravlje/razno/st ... o_mokrenje
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

I ja sam isto citao da ponekad neki psihicki cinioci mogu izazvati poremecaje u mokrenju.Kao sto kaze Frojd:sve je podsvesno.
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

Post od Skywalker »

dosta sam citala o tim psiholoskim uzrocnicima - najcesce je problem u odnosu sa ocem tj. ukorenjenom strahu od oca ili predominantnog roditelja (desava se da to nije otac nego majka, ili neki stariji ukucanin).
naravno, ne u ranim godinama, ne kada je konzumirao dosta tecnosti... vec i kada bi svi faktori vec trebali da ukazu na to da kontrolise uriniranje a utvrde se "periodi" kada iz noci u noc mokri u krevet nekontrolisano.
Slika
dona
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 23, 2007 12:36 pm

Post od dona »

Nemojte plašiti ljude sa nesvesnim stanjem i dominantnim roditeljem. Iovako im je dovoljno teško, posebno kada i sami znaju da je i samom detetu neprijatno. Tu smo da im pružimo podršku.
Innana je dovoljno precizno napisala korake koje biste mogli da upražnjavate kako biste polako stigli do kraja. Ključna ja vaša reakcija neizražavanja ljutnje (čak ni neverbalnom komunikacijom). On je dovoljno veliki i upravo to traži kako bi dobio potvrdu da je dobar odnosno nije dobar. Stoga upregnite živce i bez suvišnih emocija pristupite rešavanju problema. Budući da ima 8 godina, to bi značilo da je u II razredu. Da li je u školi imao kakvu neprijatnost koju vam možda sporadično pominje (obratite pažnju i na najsitnije detalje). Obratite pažnju i na njegove druge priče - tipa da neće da ide kod nekoga ili nekoga baš ne voli (a ta ista osoba mu je do skoro bila ok)... Srećno, nije to ni nepoznato ni neprijatno. Njemu nije lako, ali tu ste mu vi da ga podržavate i volite čak i onda kada ne briljira.
Korisnikov avatar
Skywalker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am

Post od Skywalker »

e zaboga... :roll: niko nema namera da plasi bilo koga. jednostavno, ti faktori su ustanovljeni kao pokretaci kod odredjenog procenta dece sa ovim problemom - ne treba zabjati glavu u pesak vec razmotriti sve potencijalne faktore.
naravno, nisu sva deca ista, nije kod svih isti problem :wink:
Slika
korisnicko ime
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 22, 2007 1:30 am

Post od korisnicko ime »

Pokusajte da pronadjete alarm za enurezu.Koristi se nocu i pisti na prvih par kapi koje dete izbaci.Nauci se dete da se budi.Ali pre toga,ja bih ipak proverila kod pedijatra da li sigurno ne postoji organski uzrok problema.
dragana0375
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 03, 2008 5:38 pm

Post od dragana0375 »

ukoliko jos uvek niste resili problem sa sinom javite se.Imam devojcicu od 10 godina koja je do skoro piskila nocu svake veceri
zdravo zivo
marajke
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 18, 2008 5:30 pm

Post od marajke »

dragana0375 napisao:ukoliko jos uvek niste resili problem sa sinom javite se.Imam devojcicu od 10 godina koja je do skoro piskila nocu svake veceri
mi imamo problem koji nikako da rešimo,u pitanju je dečak od 8 godina
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

Nocno mokrenje ako ne postoji organski problem psihogene je prirode! Postoji primarno i sekundarno nocno mokrenje, ali necu definiciju da vam pricam, imate u google dosta toga i mozete se informisati.
Ono sto hocu da vam kazem je to sta mozete da uradite.
Odvedite ga prvo kod lekara-urologa da iskljuce organsku osnovu!
Onda mozete da se obratite decijem psihologu ili defektologu.
Prof.Lazar Stosljevic je imao uspeha u lecenju nocnog mokrenja, ali sada je on u penziji i ne znam da li i dalje radi!
Znam da je njegov sin prof.Miodrag Stosljevic (koji je meni predavao predmet somatopediju) preuzeo praksu. Ne bi bilo lose da se obratis njemu za savet. Ja vam ga preporucijem jer ono sto mi se dopalo kod njega je to sto problemu eneureze prilazi ,sagledava i leci i sa medicinskog, psiholoskog i defektoloskog aspekta sto je dobro! Inace zavrsio je i medicinski i defektoloski fakultet
Evo vam link, imate tu adresu...

http://www.stosljevic.co.yu/o_nama.php

A Ako niste u mogucnosti da idete privatno ,probajte kod njega u drzavnoj ustanovi. Rradi u Zavodu za psihofizioloske poremecaje u ulici kralja Milutina 52!
Odgovori