Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.
Moje sin malo spava; preko dana do 2 sata nocu do 7 sati. Ukupno (najvishe) 9h. Ima dve godine, do sada nije bio bolestan, sisao je do 18 meseci i puuuun je energije. S obzirom da njegovi drugari spavaju od 12-15 sati zanima me da li je u pitanju neki problem ili je on jednostavano takav?
Pozdrav i hvala!
Devet sati sna jeste malo za dvogodišnjaka. Klinci tog uzrasta obično sastave 10 sati noćnog sna plus dva sata popodnevnog odmora. Caka je u tome što su to "bebe" s motorom u guzi i sve im je interesantno, puni su senzacija tokom dana i ne mogu tako lako da se opuste i uljuljkaju u san. Da bi se dete navelo da spava potrebno mu je uvesti jednu finu šetnju bez kolica po svežem vazduhu i po povratku kući prigušiti atmosferu-u smislu ugašenog TV-a, muzike, buke...Neki psiholozi zastupaju mišljenje a i moje iskustvo je tako, da decu ne treba mnogo razigravati i umarati u periodu kada bi trebalo da idu na počinak...Roditelji pogrešno misle da će im dete lakše zaspati ako ga umore nekom akcijom jer se tako efikasno razigrano i rasanjeno dete teško odvaja od igre i pristaje na proces uspavljivanja. Obično je druga godina krizna, tada se dete lomi i pokušava da izbaci ili skrati vreme spavanja ali su u suštini još uvek mali i potrebno im je mnogo više sna.
Ksenija72 napisao:Devet sati sna jeste malo za dvogodišnjaka. Klinci tog uzrasta obično sastave 10 sati noćnog sna plus dva sata popodnevnog odmora. Caka je u tome što su to "bebe" s motorom u guzi i sve im je interesantno, puni su senzacija tokom dana i ne mogu tako lako da se opuste i uljuljkaju u san. Da bi se dete navelo da spava potrebno mu je uvesti jednu finu šetnju bez kolica po svežem vazduhu i po povratku kući prigušiti atmosferu-u smislu ugašenog TV-a, muzike, buke...Neki psiholozi zastupaju mišljenje a i moje iskustvo je tako, da decu ne treba mnogo razigravati i umarati u periodu kada bi trebalo da idu na počinak...Roditelji pogrešno misle da će im dete lakše zaspati ako ga umore nekom akcijom jer se tako efikasno razigrano i rasanjeno dete teško odvaja od igre i pristaje na proces uspavljivanja. Obično je druga godina krizna, tada se dete lomi i pokušava da izbaci ili skrati vreme spavanja ali su u suštini još uvek mali i potrebno im je mnogo više sna.
Sve najbolje
Hvala.
Svako vece se prosetamo (vec odavno ne koristimo kolica), posle toga ga okupam i onda odgleda neki crtac i jako lako zaspe, ne budi se tokom noci ali zato u oko 5- 5.30h on je budan i onda akcija! Oko 13h zaspe opet 1,5-2 sata a uvece oko 10h.
Zbog toga ne moze da se igra ni sa vrshnjacima iz kraja jer se oni ujutro bude oko 10 - 10.30h, doruckuju pa onda kada on krene na spavanje oni su na ulici. Kad se on probudi oni tek onda krecu na spavanje...
Inace, obozava drushtvo i ako je jedinac.
MOJE DETE IMA 16 MES.JA SE ISTO BOJIM DA MALO SPAVA.dECA MOJIH DRUGARICA(VRSNJACI) SPAVAJU PO 12H SAMO NOCU PLUS POPODNEVNA DREMKA.lEZU U 21H PA I RANIJE,BUDE SE U 9 ILI 9,30H.mOJE DETE I TIH 9 SATI NOCU NE ODSPAVA VALJANO-BUDI SE BEZBROJ PUTA I TO SVAKI PUT KADA MENJA POLOZAJ ON ZAPLACE I TRAZI CUCLU.MUKA.CINI MI SE DA SMO NOCU VISE BUDNI NEGO STO SPAVAMO.pREKO DANA SMO IZBACILI CUCLU ALI OVO NOCU NAM NIKAKO NE IDE!!!!!
zaista lepo za te vase komsije , zato sto im spavaju deca do 10h. Moj perica zderica do 5h45min vrhunac . Popodne 2h tako da se ne razlikujemo mnogo od svih vas. On ima 2 god. i za ove dve godine ne secam se da li sam spavala nekad bar do pola sedam.
Ne bih da Vas plasim ali se moj sin,koji sada ima 9 godina,od rodjenja pa do 5 godine nocu budio na svakih sat vremena, da piski, da popije vodu, da jede, da pricamo....U pojedinim momentima sam mislila da cu poludeti.Posao,kuca dete a da 5 godina nisam sastavila tri cetiri sata sna odjednom.I onda je samo odjednom poceo da spava po celu noc.Posle toga sam dobila drugo dete koje je od prvog dana spavalo po 8 sati nocu.Tek tad sam bila sokirana, zamislite bebu od 7 dana koja jede u 12 uvece i do 8 ujutro se ne budi.Tako je i dan danas.Cerka legne uvece oko pola 10 i do 9 ujutro je necujemo.Deca istih roditelja a tako razlicita.Sve dok dete dobro psiho-fizicki napreduje mislim da je manjak sna veci problem za nas roditelje nego za decu.
Eeeeeee, draaaaaaaaaga!
Moja Vanja ima 13 meseci. Zaspi između 20.30 i 21.30 i budi se oko 7. U jaslama spava max 2 sata. Ostatak provodi penjući se po radijatorima, hranilicama, trčeći po kući, oko zgrade, dok konstantno ponavlja ''njam njam'' i jede sve što joj daš. Ima 4 zuba i prekjuče joj je nikao i peti. Do tada sam tri noći spavala po dva sata. Noću se budi ili samo plače u snu. Pokušavam da je odbijem od sisanja, uključila sam joj i kravlje mleko, ali ona to sve lepo zajedno ponjupa i i dalje trči i viče ''njam njam''. Rođena je sa 4100, sada ima oko 10500, i oko 80 cm.
Savladati nju je fenomenalan poduhvat, pogotovu sada kad je u paklenoj drugoj godini i ponovo u ''mama'' fazi.
A jedva čekam da ponovo ostanem trudna