Majka dete staro par nedelja odvikla od pelena

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

05:28 17.03.2010. / Izvor: Net.hr

Ana je o bebama bez pelena čitala na internetu. Kad bi dete zaplakalo, najpre bi mu ponudila obavljanje nužde i već nekoliko nedelja nakon rođenja potpuno ga odvikla od pelena.

Koliko ste novca potrošili na pelene? Ako i nemate iskustva s tim, sigurno imate prijateljicu koja se žalila na cenu. No, što se mora nije teško? Mama Ana Sušić na pelene svog deteta nije potrošila ni približno novca koliko roditelji obično potroše, jer je ona svog Vedrana već nekoliko sedmica nakon rođenja potpuno odvikla od pelena, piše Večernji list.

Stručnjaci ne podupiru ovu ideju:

"Bilo kakva preuranjena kontrola kod dece nije dobra. Nije primereno kod deteta pre navršene dve godine podsticati kontrolu mokrenja i stolice. Posledica može biti da kasnije, kad je primereno vreme za odvikavanje od pelena, deca nekontrolisano obavljaju nuždu," rekla je pedijatar dr Ružica Jurlina. Svesnost se po tom pitanju kod dece razvija od navršene 2. do 3. godine.

Tridesetogodišnja Ana naučila je iz dana u dan da sluša i uvažava signale koje joj dete šalje, pa kad bi dete zaplakalo, najpre bi mu ponudila obavljanje nužde, odnosno 'eliminaciju', zatim dojenje, pa tek onda ostalo. Dete bi stavila u položaj nalik čučećem, kako roditelji znaju da drže dete i kad je starije, a obavlja nuždu negde gde nema WC šolje.

Kad bi dete postavila u položaj, dala bi mu znak da može početi. Neki koriste zvuk šuštanja, a ona se odlučila za reči 'pi-pi, ka-ka'. Već nakon dva dana njen Vedran je povezao zvuk s položajem i počeli su (uz par nezgoda) uspešno da sarađuju. Ona i suprug s vremenom su po pokretima i određenom zvuku mogli raspoznati kada je vreme za eliminaciju. Puno je lakše, naime, detetu da izbaci stolicu u takvom položaju nego, na primer, ležeći na leđima.

Ideja bespelenaštva u moderni je svet stigla preko Amerikanke koja je posetila afričko pleme gde mame gotovo čitav dan nose dete u maramama, te znaju kad ono treba da obavi nuždu. Ana je o bespelenaštvu čitala na internetu dok se pokušavala informisati o privrženom roditeljstvu, a i danas je ponosna na ostvarenu komunikaciju s detetom, te sretna što se ređe nego druge mame susretala s osipima i iritacijama bebine kože, te što nije prošla
Koji je vas komentar?Ovo je totalna ludost.
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
debela teta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 22, 2010 10:18 pm

Re: Majka dete staro par nedelja odvikla od pelena

Post od debela teta »

Znaćemo šta treba misliti o ovome kad mali Vedran bude imao 3-4 godine. Svaka čast mami na komunikaciji koju je ostvarila sa bebom, mora da su joj izrasle neke specijalne antene. Mojoj bliskoj drugarici se desilo da u pokušaju ranog stavljanja na nošu svog sina(starog 8-9 meseci) dete doživi nekakvu traumu, pa je nosio pelenu sa 4 godine i kakio krijući se ispod stola.Pedijatri pomeraju granicu za odvikavanje od pelena na 3 i 4 godine starosti, ali i u medicini postoje trendovi i moda, kao i u svemu drugom. Pa, zar nisu naše bake čvrsto povijale decu kao vekne, naročito pazeći da im noge budu fiksirane jedna uz drugu("da ne ostanu krive") , a onda su nas(sada sredovečne) naše mame nemilosrdno raskrečivale sa 2-3 debele pelene između nogu,dok sada moja snaja po preporuci pedijatra ukide široko povijanje bebi sa neka 3 meseca starosti...
Vanjina mama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vanjina mama »

Ma to je preterano.
Mogla je da kupi psa pa da ga dresira, a dete da ostavi na miru.
misty
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 5:28 pm

Post od misty »

Preterala je, slazem se da to lici na dresuru deteta koje i nije svesno sta mu se dogadja, nesto kao uslovljen refleks, a sigurno nije svesno odvikavanje od pelena...po meni licno to je glupost
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Meni ovo zvuci ko naucna fantastika. Posto male bebe piske i kake i nocu, bas me interesuje kad ta zena spava????
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

Pa meni uopšte nije neka naučna fantastika. Istina, ja to ne bih mogla, ali kad sam morala radila sam. Moja deca su bila u platnenim pelenama i ja sam ih presvlačila kad god bi se upiškile. A onda vremenom shvatite da oni piške baš u neko određeno vreme i tako...
Najstarija je zbog jednog neprepoznatog soora imala gljivice na guzi od kojih su se napravile bukvalno žive rane. I ja sam sedmomesečnu bebu držala bez pelena skoro svo vreme, bar jedno mesec dana. I nište mi nije falilo a ni njoj :wink:
Dea bebe noću ne piške u dubokom snu, uvek se meškolje, često i probude. A baš male bebe najčešće tada i sisaju. Meni je najlakše bilo da držim bebu bez pelena noću jer sam tada stalno uz nju, i kad se probudi da sisa onda se i popiški. Moja je zbog rana na guzi spavala gologuza, imala je one nepromočive podloge ispod i ja bih to samo promenila kad bi se popiškila. Mnogo je bilo teže uhvatiti po danu kad sam imala i druge stvari da obavim.

A što se tiče ove mame - ja to ne bih mogla, ali ne osuđujem. Mislim da mnogi roditelji oko nas rade mnogo štetnije stvari svojoj deci (prerano počinju dohranu, hrane decu smokijem i grisinama, stavljaju ih u dubak, ne voze ih u sedištima za decu...) ali se ne zgražavamo jer smo na to navikli. Meni na primer padne mrak na oči kad vidim kako deca skakuću po zadnjem sedištu nevezana, kao krompiri, a roditelji napred uredno vezani. Oni time direktno ugrožavaju živote svoje dece, a ova mama samo drži bebu bez pelena.

I malo mi je glupa i ova reč stručnjaka o kontroli eliminacije tek posle druge godine. Pitajte vaše mame kad ste se odvkli od pelena kad nije bilo Pampersa i drugih super-fenomenalno-neverovatno upijajućih pelena. Moja deca u platnenim do druge godine skinula pelene bez ikakve drame i traume.

I još jedna stvar - ja sam decu i pre nego što su počela da sede stavljala iznad noše da se pokake. Lično, nema mi ništa odvratnije nego kad se devojčica pokaki u pelenu pa se kakica zavuče u pišu. Dakle čim bi se umudrile, počele da stenju ili kad bi bio tajming za kakenje ja sam ih skidala da to obave van pelene.
I nikakve traume od noše nisu imale zbog toga.
Mamine tri ženske:
E 07/2003
P 04/2007
N 02/2009
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

Poz Wiseslava. ali ipak dete staro par nedelja stavljati u cuceci polozaj i bukvalno forsirati na nesto. :-? Ok, je da dete pustis golo, i da ono piski, kaki, ali ipak,ali ovo... :o
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član

Post od wiseslawa »

Malo sam noćas istraživala po internetu, postoji čak i knjiga o bespelenaštvu! To definitivno nije nešto novo niti nešto što je ova mama izmislila.
Veliki broj ljudi na svetu ne živi ni približno u uslovima u kojima mi živimo. I ne koriste pelene, ni platnene ni plastične. Majke u plemenima koje svoju decu nose uz sebe privezanu nekim primitivnom slingovima. Mislite da one ceo dan idu popišane i pokakane? Ja mislim da one jednostavno nauče da prepoznaju neke jedva primetne signale koje beba daje kad joj se piški/kaki.
Jel verujete u majčinsku intuiciju? Ja verujem i negujem je kod sebe. Naš način života nam ne dozvoljava da budemo na takav način povezani sa bebom da primetimo svako pišanje i kakenje. Ali dok nisam radila i dok sam imala svu pomoć u kući da se maksimalno posvetim deci skidanje iz pelena mi je bilo neuporedivo lakše nego sada. Moja najmlađa ćera već jako dugo kaki iznad noše. Ali starije su u njenoj dobi već po kući neki deo dana provodile bez pelena. A ona sad ne, ceo dan je jadna zamotana jer ja jednostavno ne stižem.

dolce-vita ali ja iz teksta ne vidim da su oni forsirali na nešto.
iz dana u dan da sluša i uvažava signale koje joj dete šalje
Ja verujem da je rana komunikacija sa bebom ostvariva od prvog dana i verujem da je to povratni proces, tj. da i beba nama nešto govori. I mislim da su svesni svoje eliminacije.
Mamine tri ženske:
E 07/2003
P 04/2007
N 02/2009
Kathy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 1:00 pm

Post od Kathy »

I ja mislim da je vazna komunikacija sa detetom. Emocionalna komunikacija. Recimo, ja se uvek trudim da osetim sta OSECA moje dete. Nemam vremena da osecam njegove fizioloske potrebe, kao sto mama kojoj cula rade na cistu fiziologiju, nema vremena da se bakce emocijama. Usput, emocije ne kostaju, neka place i bude nesrecno zbog dresure, samo da skinemo pelene sto pre, misle se mame kojima je najvaznija stvar na svetu kad ce dete da skine pelene. To je svojevrsan, podvucen zutim, orden njihovom majcinstvu.
Nisam osoba za oredenje. Uski mi reveri. I bas me briga kad ce dete da bude zrelo da odbaci pelene. Sto se mene tice, ne potvrdjujem se u pelenama. Ni u dojenju do punoletstva. Imam dete. Muza. Karijeru. Prijatelje. Frizera. Biblioteku. Kucu. Imam i slobodno, samo moje vreme. Blagosloven bio onaj ko je izmislio jednokratne pelene. Ne znam ni kako se zove, ali bih mu odnela ruzu na grob.
Inace, uopste se ne potresam cinjenicom da u africkim plemenima mame osecaju fiziologiju svojih beba. Moja prababa je koristila pelene, i u njih zavijala mog dedu. Civilizacija je proces. Neko pre, neko kasnije. Ni sa drveta nisu svi sisli u istom trenutku.
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

Ja ne verujem da je ta zena to naucila bebu. U redu ako se to nazove "MAJKA se izvezbala da prepozna kad ce beba piskiti" ali beba samo radi svoje... Nije ta beba jos nista naucila.

Osim toga, postoje jos efikasnije metode: struja, zarenje koprivom... :-?

Pobogu, zasto bi to neko radio? :o
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Post od D.J. »

Kathy i Isidora BRAVO!

Sigurno nece biti u pelenama do zenidbe (udaje)

Pozdrav
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Post od D.J. »

i jos jednom Kathy odlican post...
Vanjina mama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:00 am

Post od Vanjina mama »

I ja kažem :lol:
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član

Post od wiseslawa »

Kathy napisao:I ja mislim da je vazna komunikacija sa detetom. Emocionalna komunikacija. Recimo, ja se uvek trudim da osetim sta OSECA moje dete. Nemam vremena da osecam njegove fizioloske potrebe, kao sto mama kojoj cula rade na cistu fiziologiju, nema vremena da se bakce emocijama.
A ko kaze da nema vremena? Mislim ovo je tako pausalna "optuzba", cista glupost.
Ok vi se ne bavite hvatanjem pisanja vase bebe, ne bavim se ni ja, ne bavi se ni jedna mama koja se ovde javila, ali to ne znaci da su one koje se bave hladne majke koje ne misle na detetove osecaje, bezdusne ili ne znam ni ja kakve. Uostalom sta svi mi znamo o tom bespelenastvu iz ovog kratkog clanka pa da ga toliko osudjujemo???

A sta sa majkama koje biju decu, koje hrane decu smecem od hrane, cija deca su u dubku od kad sede... Niko od njih nije osudjen da "jos nije sisao sa drveta"
Bas me zanima da li vozite decu pravilno vezanu u sedistima za dete i da li su svi vasi rodjaci, prijatelji i drugi koji to ne rade jos u procesu silaska sa drveta??? Ili je ugrozavanje detetovog zivota dozvoljeno sve dok ima emocija?
Mamine tri ženske:
E 07/2003
P 04/2007
N 02/2009
Kathy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 1:00 pm

Post od Kathy »

A sta sa majkama koje biju decu, koje hrane decu smecem od hrane, cija deca su u dubku od kad sede... Niko od njih nije osudjen da "jos nije sisao sa drveta"
Bas me zanima da li vozite decu pravilno vezanu u sedistima za dete i da li su svi vasi rodjaci, prijatelji i drugi koji to ne rade jos u procesu silaska sa drveta??? Ili je ugrozavanje detetovog zivota dozvoljeno sve dok ima emocija?[/quote]
Kakve veze ima upotreba sedista sa maltretiranjem deteta da ne nosi pelene dve nedelje po rodjenju? Kakve veze ima smece od hrane sa tim? Dubak? Sta ti mislis, da samo ti imas decu i da samo ti znas kako se o njima brine? Citam na nekom postu, ne znaju ni doktori (inace, ovo je forum "www.doktor.rs"), ni patronazne sestre, niko nema pojma, ali ti znas. Samo i jedino ti.
Inace, kad vec histerises, moja starija cerka ima 13 godina, i ona se vozila iskljucivo u auto-sedistu, od rodjenja. Pre nego sto je i jedan zakon u EU to predvidjao.
Meni ne trabaju zakoni, jos manje sektaske knjige, da bih pronasla nacin da pazim i negujem svoju decu. Ni odobravanje od tebe i tebi slicnih.

PS. Inace, iako zakon to dozvoljava, moje starije dete se ne vozi na prednjem sedistu. Zato sto ja imam svoje zakone, i oni vaze u mojoj porodici. A odbacila je pelene sa dve godine. Zamisli, odlican je djak, ide u klasicnu i muzicku skolu paralelno, govori dva jezika (engleski i francuski), i nema nikakvih razvojnih problema zbog moje nezainteresovanosti za bespelenastvo. Uopste ne osecam potrebu da preispitujem svoj stav ni sa mladjom cerkom.
Odgovori