Imam devojcicu od nepuna 2 meseca.
Pupak je otpao posle 7 dana, sve je odlicno proslo. 23 dana smo je kupali onako preko ruke, stitili ga... dva puta dnevno sam ga cistila sa povidonom jodom...sve super.
Zadnjih nekoliko dana primetila sam malo crvenila u jednom cosku pupka...samo na jendom mestu, rekla bih-jedna tacka, srednje velicine..i u sredini pupka, kad onako rastegnem kaziprstom-se vidi da je podkozno nesto tamne boje tu.
Nema oteklina, niti bilo kojih drugih promena...a beba jede, kaki i spava kao uvek.
Da li treba da je vodim kod lekara?
za lekare-promene na pupku bebe
Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Moja cerka ima godinu dana. Sinoc sam dok sam je kupala primetila da joj je pupak crven. Danas je bilo isto tako. Sta da radim? Da li da joj mazem neku kremu ili da je vodim kod pedijatra? Koliko to moze da bude nezgodno i koliko je hitno (treba da je vakcinisemo sledece nedelje pa ne znam da li da cekam do tada ili da idem odmah)?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nisam lekar ali sam sestra koja,kao što znate obrađuje bebama pupak i vodi računa o pupčanom patrljku.
Savet za Sanju:obrađujte bebi pupak kao što ste to radili dok nije otpao patrljak:3 procentni hidrogen,onako razvucite malo prstom i kanite dve-tri kapi,trebalo bi da zapeni.Zatim to pokupite gazom pa premažite povidon-jodom.Ako se za dan-dva crvenilo ne povuče,odvedite dete pedijatru gde bi oni,ako je potrebno,obradili pupak još nekim metodama.
Savet za Sanju:obrađujte bebi pupak kao što ste to radili dok nije otpao patrljak:3 procentni hidrogen,onako razvucite malo prstom i kanite dve-tri kapi,trebalo bi da zapeni.Zatim to pokupite gazom pa premažite povidon-jodom.Ako se za dan-dva crvenilo ne povuče,odvedite dete pedijatru gde bi oni,ako je potrebno,obradili pupak još nekim metodama.
Moja devojcica ima 18 meseci i povremeno nam se desava da se pupak malo zacrveni (recimo, jednom u tri meseca, u proseku). Mislim da je problem u tome sto je pupak visoko podvezan, pa je sad malo dublji i da se sve to desava ako pelenica bude preko pupka ili se tokom noci prepuni pa mozda malo ode i do pupka. Moguce je da se desava i zbog zaostalog sapuna i kupke (nisam bas za cackanje pupka prilikom svakog kupanja). No ... mi to resavamo 3% hidorgenom i povidon-jodom, kao sto smo to radili kod sredjivanja pupcane rane. U 99% slucajeva vec sledeci dan bude sve ok, tako da ja nisam pravila paniku oko toga. U najgorem slucaju je trebalo sredjivati dve veceri. Napominjem da je u pitanju bilo samo crvenilo.
Pozz za sve
Pozz za sve