Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 118 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Dec 19, 2007 12:37 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Sep 03, 2007 10:06 pm
Postovi: 45
Evo i nas. Sada sve spremamo i sve ruckamo bez problema. Ali prva kasica nam je bila Hipp. Posto su me neki plasili da nece posle jesti kuvanu hranu jer ce se navici na teglice, evo da se pohvalimo, da hvala Bogu, jedemo i kuvane i to bez ikakve razlike. Sada nam teglice sluze za poneti, kad idemo u gosste, kad smo kod bake i deke ili pak kad ne stignemo da skuvamo jer nam se desi da se zaigramo i kad pogledam na sat... :oops:
Dragana21, nemoj da brines, prihvatice i tvoj beban sve, samo polako...Sve je to novo za njih...
Srecno!

_________________
Lena, sunce mamino! 26.05.2007.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 17, 2008 3:43 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Ne bih ponovo da otvaram ovu temu, ali moram da kazem par stvari. Evo nedelju dana smo vec u gostima u BGD i mislim da sad shvatam zasto zene ovde pribegavaju kuvanju.
Prvo izbor kasica je zaista jadan. Gledala sam na par mesta, pa cak i u DM gde u Nemackoj inace kupujem kasice i ovo je smesno.
Drugo ove kasice DEFINITIVNO nisu iste. Kombinacije koje se ovde nude ja tamo nisam videla (sem naravno cistih tipa sargarepice i sl.). Potpuno je drugacija i podela kasica (vidim ovde nesto i od 5 i od 7 meseca) sto tamo nema. Te kasice potpuno drugacije izgledaju, pakovanje i gramaza su razlicite, a kada sam ih otvorila (kupila sam dve cisto da vidim razliku) to je neuporedivo. Cena je naravno duplo skuplja pa je logicno da ce majka ovde pre kupiti povrce na pijaci jer za tu cenu moze da ima hrane za bebu za nedelju dana.
Jedino je izbor sokova ok, ali ja se trudim da ih mojoj bebi uopste ne dajem.
Stvarno ne znam kako Srbija misli da podigne natalitet sa ovakvim cenama stvari za bebu?
Juvitanine kasice necu ni da komentarisem. Vidim da se svuda stavlja so i secer kao i u hranu za odrasle. Pri tom mi je komsinica cija je beba 13 dana mladja od moje rekla da joj je pedijatar rekao (iako beba samo sisa) da mora da joj daje vodu sa par kapi limuna i kasikom secera. (moj pedijatar bi se na ovo samo stresao jer se limun i drugo cistrus voce kao i secer u Nemackoj ne uvodi do prvog rodjendana). Naravno, ona svojoj bebi sve sto daje soli.
U svakom slucaju mi smo mog tatu poslali u selo kod rodjaka, snabdeli se gomilom voca i povrca domace proizvodnje koji nisu prskani. Moje malo voli da klopa pa je bakine djakonije prihvatilo bez ikakvog odbijanja.
Pelene mi izgledaju isto (pricam o Pampersicama) kao i one koje ja tamo kupujem, sem sto su i one ovde skuplje.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 17, 2008 4:51 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Avg 29, 2007 10:37 pm
Postovi: 37
Lokacija: Hallein, Austria
Dea, jam na guranje, tek sad sam skontala da si u BG.
Prvo da ti pozelim lep provod, e ovako sto se tice tvog posta, za kasice dole se u potpunosti slazem nisu ni po sastavu ni kvalitetu slicne ovima ovde.
Za pelene se ne mogu sloziti, Gloria nikad u zivotu nije imala neku alergiju ali od tih pelena dole guza joj je redovno bila crvena, probaj i Pampers maramice da kupis pa ces videti da je razlika drasticna, em suvlje nego ove ovde , em imaju neki drugi miris!
Ja i moja jetrva smo bas uporedjivale kad sam bila dole, ma nebo i zemlja i pelene i maramice!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 17, 2008 9:42 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Pa Pampersice sam samo kupila nisam ih jos upotrebljavala. Na izgled su slicne. Prosli put kad smo dolazili bila sam ponela dovoljno pampersica, maramica, a beba je jos sisala pa mi nista drugo nije trebalo.
Moji kumovi su ovde koristili one pelene iz DMa (njihove) i beba se osula. Kada su je odveli u BGD kod lekara on je napomenuo da je mozda zato sto su pravljene za istocno trziste. Nadam se da mi necemo isto proci sa pampersicama....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 24, 2008 11:57 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 10:59 pm
Postovi: 74
Lokacija: Beograd
Drage koleginice mame, nisam pronasla jedino u ovim super Vasim postovima, da li ste same pocele da dajete kasice od 4-og meseca ili su Vam pedijatri to savetovali? Punimo 27-og, 4 meseca pa bih da probamo nesto drugo, sem maminog mleka..... :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 24, 2008 4:57 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
A zašto žuriš? Ako ti bebica dobro napreduje zahvaljujući tvom mleku nema potrebe da joj uvodiš dohranu pre navršenih šest meseci. To je, zapravo, stav UNICEF-a i mišljenje većine pedijatara sa kojima sam imala prilike da razgovaram. Mislim da je uvođenje kašica pre šestog meseca kupovina slobodnog vremena-pri tome ne mislim na tebe, niti na bilo koju drugu članicu foruma-jer nisi obavezna da je dojiš kad god zatraži, kao sitiji su, lepše i duže spavaju,....i to sam zaključila iz razgovora sa majkama koje su upravo mogućnost da bolje isplaniraju svoje slobodno vreme navele kao razlog zašto su ranije uvele dohranu. Dakle, na naslovnoj strani brošure-Rast i ishrana dece u prvoj godini života-Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije piše-
Isključivo dojenje (bez dodataka čajeva ili druge hrane) je najbolja ishrana vašeg deteta od rođenja do šestog meseca života. Od tada je potrebno uz majčino mleko dodavati i drugu hranu da bi se ostvario pravilan rast i razvoj deteta....
Sve najbolje
Ksenija


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 24, 2008 6:45 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 10:59 pm
Postovi: 74
Lokacija: Beograd
Ksenija, beba dobro napreduje samo sa dojenjem, nisam bas po svaku cenu zelela da joj uvedem kasice. Imala sam pre mesec dana neki zastoj mleka (koji je najverovatnije bio hormonskog porekla), tako da ona nije napredovala za dve nedelje ni gram, pa je dr rekla da uvedemo za svaki slucaj jedan obrok prehrane (u nasem slucaju to je bio Aptamil). Naravno Anja nije htela ni da pomirise prehranu, ali mleko mi se povratilo, ali naravno ne u kolicini u kojoj ga je bilo u prva dva meseca. Ona sisa na tri sata, i spava od 23h uvece do 6-7h ujutru (sto govori da je sita, mada se promeskolji u toku noci par puta, ali ne otvara oci i ne place).
Tako da sam samo zelela da se eventualno pripremim s obzirom da za prehranu nece ni da cuje!
Htela sam samo da znam da li dr preporucuju (mozda po novom) kasice ili majke ih same uvode?
Hvala sto brines, mi se uvek dobro sporazumemo! :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 24, 2008 9:13 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am
Postovi: 120
Anjina Mama je napisao:
Drage koleginice mame, nisam pronasla jedino u ovim super Vasim postovima, da li ste same pocele da dajete kasice od 4-og meseca ili su Vam pedijatri to savetovali? Punimo 27-og, 4 meseca pa bih da probamo nesto drugo, sem maminog mleka..... :lol:


... sad, kad spominjes, kod mene je takodje postojao neki manji zastoj sa mlekom u tom periodu. moja beba je takodje tokom 4. meseca slabije napredovala, pa nam je dr. preporucila da krenemo sa prvim vocem i povrcem, na sta je ona spremno odgovorila njam, njam :lol: i bolje napredovala, pa smo nastavili u tom ritmu.
Mislim da je stvar sa dojenjem vrlo individualna - zena koju sam upoznala u porodilistu nije imala mleka puna 3 dana, pa je i sestra u porodilistu rekla da se ne forsira previse, mleka ce biti pre ili kasnije, kod nekog manje a kod nekog vise.
ona je dojila u kombinaciji sa adaptiranim svega 2 meseca, potom potpuno presla na adaptirano (mucile su se obe - beba nije htela previse da se trudi i sisa, majka je sve vreme imala osecaj da se malecka ne hrani dovoljno, i da je stalno gladna a i ljuta sto je malo mleka), pre nas je uvela voce i povrce, vec od 9. uvela kravlje mleko... i beba je sada ok, lepo napreduje i vesela je, vec stoji i skoro se moze reci da hoda :) pedijatar je zadovoljan, roditelji srecni.
vazno je da beba fino jede, da je sita i zadovoljna i da dobro napreduje.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jan 24, 2008 10:23 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 10:59 pm
Postovi: 74
Lokacija: Beograd
E, to me je interesovalo..... :D Znaci pedijatri u odredjenim situacijama preporucuju kasice, verovatno kao sto je nas slucaj :( .....
Javljam Vam sta kaze pedijatar. Videcemo tezinu za koju nedelju!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 25, 2008 12:23 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
Pazi sada, kada je moj sin imao tri meseca desilo mu se uklještenje ingvinalne kile...u jednom od mojih postova sam opisala kako je sve to izgledalo pa ne bih da se ponavljam niti da se podsećam. Bio je na operaciji što je podrazumevalo da ga ne dojim 15h pre i 10h posle operacije. Problem je bio u tome što nisu imali dečje, bebeće braunile pa sam mu narednih šest sati držala ručicu da je ne pomeri....i niko nije hteo od osoblja da me odmeni da bih se izmuzla...jednostavno ih nije bilo briga. Sledećeg dana smo otišli kući, ja sam od preživljenog stresa dobila periodu i stalo mi je mleko...ali potpuno presahlo. Pomislila sam...e, vala neću dozvoliti da izgubim mleko-ćutala sam nedelju dana, nikome nisam govorila da mi je mleko stalo i stavljala sam ga na grudi na svakih sat vremena...a bebac je spavao i spavao, verovatno ošamućen od svega i nije se bunio. Primenila sam babski recept i počela da klopam slaninu, sir, luk, sok od paradajza, dakle kalorijske bombe koje prave mleko i iziskuju dosta vode...i posle desetak dana sam povratila laktaciju i dojila sam ga do šesnaestog meseca. E, sada, zašto sam ovo napisala-vewrujem da svaka žena može da stvori mleko koje je potrebno njenom detetu ako to zaista želi i ako se ne uspaniči i dohvati prvo adaptirano mleko koje joj padne pod ruku.Postoje krize u laktaciji i obično se dešavaju u 4,7,9,11 mesecu bebinog života i onda nam se čini da manje sisaju, da nemamo dovoljno mleka i potpuno nepotrebno uvodimo dohranu pre vremena. Mislim da treba da imamo više poverenja u svoje telo i u bebice koje nekad više, nekad manje napreduju ali to ne znači da NE NAPREDUJU. To samo znači da im je smanjena potreba za hranom i ako pri tome lepo spavaju i nisu razdražljivi-a lako je prepoznati gladnu bebu-taj smanjeni apetit je sasvim o-k i veoma prolaznog karaktera. Mislim da ne treba toliko da obraćamo pažnju na gramažu koju nam dete dobija iz nedelje u nedelju već na opšte stanje bebe-da li lepo spava, da li ima dovoljan broj mokrih pelena, senf boju stolice...A ima tu još jedna stvar-četvoromesečna beba je već dovela svoju tehniku sisanja do savršenstva i veoma je moguće da za nama kratkih pet minuta posisa svoj obrok koji je pre pet dana sisala petnaest minuta...i onda majka upada u frku da beba nedovoljno sisa...a to nije tačno, ona samo efikasnije izvlači onoliko mleka koliko joj je potrebno. Zato, ne hitajte sa dohranom...pedijatar koji vam predloži da uvedete dohranu sa četiri meseca iz nekog razloga nije u toku sa doktrinom i savetima Zdravstvene svetske organizacije...
I Anjina majko, zašto misliš da će ti pedijatar savetovati da uvedeš dohranu ako i sama kažeš da ti bebac dobro napreduje sisajući samo tvoje mleko?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 25, 2008 12:37 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
Ups, izvinjavam se, htedoh reći bapski recept...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 25, 2008 10:25 am 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 20, 2007 8:47 am
Postovi: 120
Anjina Mama je napisao:
... Imala sam pre mesec dana neki zastoj mleka (koji je najverovatnije bio hormonskog porekla),tako da ona nije napredovala za dve nedelje ni gram , pa je dr rekla da uvedemo za svaki slucaj jedan obrok prehrane (u nasem slucaju to je bio Aptamil). Naravno Anja nije htela ni da pomirise prehranu, ali mleko mi se povratilo, ali naravno ne u kolicini u kojoj ga je bilo u prva dva meseca. Ona sisa na tri sata, i spava od 23h uvece do 6-7h ujutru (sto govori da je sita, mada se promeskolji u toku noci par puta, ali ne otvara oci i ne place).
Tako da sam samo zelela da se eventualno pripremim s obzirom da za prehranu nece ni da cuje!
Htela sam samo da znam da li dr preporucuju (mozda po novom) kasice ili majke ih same uvode?
Hvala sto brines, mi se uvek dobro sporazumemo! :wink:


ja procitah da BEBA NIJE NAPREDOVALA NI GRAM ZA 2 NEDELJE, ne da LEPO NAPREDUJE, i da je zato pedijatar preporucio pokusaj uvodjenja prehrane.
sad ok, ti periodi krize u laktaciji postoje, ali i majke su razlicite pa i bebe, treba se truditi da se odrzi dojenje sto duze, sigurno je majcino mleko najzdravije, ali ne po cenu toga da beba ne napreduje.
preporuka je uopstena, dok pedijatar prati svaku bebu pojedinacno.

_________________
Slika


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 25, 2008 12:17 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 4:28 pm
Postovi: 420
Mislim da nije poenta naglašavati da beba nije napredovala za dve nedelje ni gram već obratiti pažnju na to da se laktacija povratila i da osokolimo Anjinu mamu da će sigurno nastaviti da doji bebu i da će stvarati sve više i više mleka...jer, autosugestija je čudo...
Čim se uvede dohrana, smanjuje se i laktacija...što zbog psihičkog momenta što zbog fizičkog. Zato mlade majke treba motivisati i bodriti....


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 25, 2008 12:18 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 10:59 pm
Postovi: 74
Lokacija: Beograd
Ja znam da je majcino mleko najzdravije i ja cu se truditi da je dojim koliko je to naravno moguce. Eto, dr mi je preporucila jedan obrok prehrane zato sto nije napredovala, ali mi je takodje rekla da svakako nastavim da je dojim (nije mi skroz stalo mleko, nego ga je bilo u dosta manjoj kolicini, primetila sam da je beba dosta nervozna, kada je odvojim od grudi,nemam vise sta da izmuzem, i da su mi grudi bas mekane).
Ja sam nastavila da je dojim, i mleko mi se vratilo (verovatno da ova kolicina, koja je manja u odnosu na prethodne mesesce, njoj sasvim dovoljna).
Samo me je interesovalo da li su lekari ti koji od 4-og meseca uvode kasice ili roditelji sami odlucuju o tome?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Jan 25, 2008 1:25 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 10:59 pm
Postovi: 74
Lokacija: Beograd
Draga Ksenija, hvala za ovo "mlade majke" :lol: .... imam 31 godinu i prvo dete, i nemam pojma nista o odgoju dece, pa se informisem i na ovaj i na onaj nacin..... Eto, svakako hvala na osokoljavanju!!!! :D


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 118 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 57 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: