Klinac mi je đak prvak i želi da se druži sa slabovidim drugarom iz razreda. Moje pitanje je-kako se igrati sa slabovidim, gotovo slepim detetom a da ga pri tome, nekom nesmotrenošću, ne dovedeš u neprijatnu situaciju? Kako, čime, na koji način?
Svaka sugestija ili iskustvo je dobrodošlo.
Kako se igrati sa slabovidim detetom?
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
Re: Kako se igrati sa slabovidim detetom?
Pada mi na pamet samo nekakva igra recima: "na slovo, na slovo", citanje naglas i sl...
Jbt, nikad nisam razmisljala o tome... kako je to strasno...
Jbt, nikad nisam razmisljala o tome... kako je to strasno...

Razmišljam danima...
Vidi, i igra slovo na slovo podrazumeva da vidiš izabrani predmet u sobi...
Žao mi je što se niko ne igra sa tim detetom...verovatno su deca zbunjena, a konkretno kod mog sina postoji bojazan da ga ne uvredi pa mu je lakše da ga izbegava.
Šta ti je inkluzija...ne bih imala ništa protiv da su nas malo obučili ako su već osmislili da deca sa posebnim potrebama pohađaju obične škole.
Vidi, i igra slovo na slovo podrazumeva da vidiš izabrani predmet u sobi...
Žao mi je što se niko ne igra sa tim detetom...verovatno su deca zbunjena, a konkretno kod mog sina postoji bojazan da ga ne uvredi pa mu je lakše da ga izbegava.
Šta ti je inkluzija...ne bih imala ništa protiv da su nas malo obučili ako su već osmislili da deca sa posebnim potrebama pohađaju obične škole.
- dolce-vita
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm
Ksenija,
Inkluzija u Srbiji, kako da ne, ko i sve sto funkcionise
Inkluzija u Srbiji, kako da ne, ko i sve sto funkcionise

Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Pa najbolje da pitas detetovu majku. Oni su sigurno upuceniji u problem nego mi koji nemamo tih problema. Reci da bi tvoje dete jako volelo da se igra sa njenim, ali da je jako obazriv i da se plasi da ga nekako ne uvredi. Sigurno ona ima nekih predloga, uostalom verovatno se i oni igraju kuci sa njim neceg...
Razmišljala sam da razgovaram i sa njegovom majkom...što ću verovatno i uraditi. Zapravo, nisam želela da ispadnem neznalica, pa sam malo guglala i zaključila da osim šturih obaveštenja u vezi sa humanitarnim donacijama, ne postoje kvalitetni tekstovi koji nam približavaju svet slabovide dece. Mali ima samo 30% vidnog polja, dakle uočava bezoblične obrise, reaguje na ciku, larmanje, brz hod i ono što mi je posebno poražavajuće je potpuna zatečenost nastavnog i školskog osoblja. Recimo, banalan primer, ne shvataju da ne smeju da mu svakog dana pomeraju klupe i stolice, jer se dete orjentiše brojeći korake...i tako.
Ksenija, svaka cast na pokazanoj brizi za malisana. I na odnsou koji gradis sa svojim detetom.
Iz mog iskustva (a ogromno je, obzirom da moj otac ima jedno potpuno slepo oko, a na drugo vidi 30%), to su osobe koje su izgradile druga cula, kao kompenzaciju za slab vid. Nikada se nece igrati sa loptom, nece ucestvovati u motorickim igrama, ali sah je, recimo, sport izbora. I sve logicke igre. Kao i monopol, riziko, kluedo... sve igre sa kartama... (Moj tata je aktivni sportista i dan-danas, u sahu, naravno, a i pored svog hendikepa zavrsio je fakultet i radio odgovorne poslove. Ovo ti pisem da bi potpuno razumela prirodu te invalidnosti - ona ogranicava, svakako, ali ne zaustavlja.)
Iz mog iskustva (a ogromno je, obzirom da moj otac ima jedno potpuno slepo oko, a na drugo vidi 30%), to su osobe koje su izgradile druga cula, kao kompenzaciju za slab vid. Nikada se nece igrati sa loptom, nece ucestvovati u motorickim igrama, ali sah je, recimo, sport izbora. I sve logicke igre. Kao i monopol, riziko, kluedo... sve igre sa kartama... (Moj tata je aktivni sportista i dan-danas, u sahu, naravno, a i pored svog hendikepa zavrsio je fakultet i radio odgovorne poslove. Ovo ti pisem da bi potpuno razumela prirodu te invalidnosti - ona ogranicava, svakako, ali ne zaustavlja.)
Ćao, Kathy, veoma si me obradovala javljanjem...dugo te nije bilo.
Ispitaću teren kod njegove majke. Marko je u fazonu-naći ću ja već način kako da se igram sa njim....što bi značilo da će ga ugnjaviti sa dinosaurusima jure, krede i trijasa. Karte mu ne nudim jerbo sam nanjušila kockarski gen koji se provlači tiho i podmuklo kroz dva tri kolena...
. Doduše, ne znam da li postoje posebne karte za slabovidu decu...Čuj, ne bih da te smaram, ali ako ti nije teško iskuckaj mi par plastičnih primera sve sa detaljnim objašnjenjma i slobodno me pri tome tretiraj kao totalnu neznalicu-
Što se tiče osoba sa posebnim potrebama, ne gajim nikakvu averziju prema njima i pokušavam da objasnim svom detetu da je svaki njihov uspeh postignut uz mnogo više truda i muka i da im se ja, prema tome, beskrajno divim.
Mene više nervira ljudska glupost, tupost, bahatost, uobraženost, hvalisavost i trudim se da sve zametke iskorenim kod svoje dece...mada, iskreno, nemaju na koga da budu glupi---ups, shvatih sada da je moja mati previdela kod mene zrno hvalisavosti
Javi se, biće mi drago. A tvom ocu, svaka čast.
Ksenija
Ispitaću teren kod njegove majke. Marko je u fazonu-naći ću ja već način kako da se igram sa njim....što bi značilo da će ga ugnjaviti sa dinosaurusima jure, krede i trijasa. Karte mu ne nudim jerbo sam nanjušila kockarski gen koji se provlači tiho i podmuklo kroz dva tri kolena...

Što se tiče osoba sa posebnim potrebama, ne gajim nikakvu averziju prema njima i pokušavam da objasnim svom detetu da je svaki njihov uspeh postignut uz mnogo više truda i muka i da im se ja, prema tome, beskrajno divim.
Mene više nervira ljudska glupost, tupost, bahatost, uobraženost, hvalisavost i trudim se da sve zametke iskorenim kod svoje dece...mada, iskreno, nemaju na koga da budu glupi---ups, shvatih sada da je moja mati previdela kod mene zrno hvalisavosti

Javi se, biće mi drago. A tvom ocu, svaka čast.
Ksenija