Pre neki dan na institutu za majku i dete ,lekari su konstatovali da moj sin od 2 godine po svemu sudeći ima samo jedan bubreg.
Rađena je intra venozna snimanja i mikciona snimanja.Mikciona je u redu, dok se kod IMV vidi da sa leve strane nema nikakvih dešavanja. Desna strana je u redu, na vreme luči u dovoljnoj količini.
Prepisali su mu da narednih 6 meseci pije nitrofurantoin 2,5 ml uveče, i da u septembru ide na kontrasno snimanje.
Moje pitanje je: šta dalje, kako da ga čuvamo?
jedan bubreg
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 1:50 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
u potunosti je normalan zivot i sa jednim bubregom. misljenja sam da dete ne treba nista posebno cuvati i maltretirati. postavite isto pitanje na forumu pedijatrija
vrhunska, najnovija znanja i oprema, primenjena u medicini. pitajte sve sto vas zanima iz oblasti fizikalne terapije, inkontinecije, osteopatije, odnosno sve ono sto vam vas lekar nije znao ili nije hteo da odgovori.
Re: jedan bubreg
Lepo ga cuvajte kao i da ima oba bubrega.Zivot sa jednim bubregom ako je zdrav ne razlikuje se sa zivotom sa oba.I pazite ga da ga nesto ne udari i povredi mu bubreg.
Ja imam brata daljeg koji je isto tako rodjen. Nista mu ne fali zivi sasvim normalno kao i drugi njegovi vrsnjaci radi, jako je inteligentan mislim da nema razloga za preveliku brigu.

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Da li su lekari zaista utvrdili da ima samo jedan bubreg ili se na UZ ne vidi? Moja prijateljica je (odrasla zena) imala istu konstataciju posle UZ, pa je naknadnim snimanjima utrdjeno da ima oba, ali da je jedan znatno pomeren i jako malo radi. Jedni su joj savetovali da taj bubreg izvadi, drugi da ga ostavi. U medjuvremenu se rad problematicnog bubrega cak pomalo i poboljsao.
Ako je lose stanje ja preporucujem da se jos jednom utvrdi da li je toliko lose,ako jeste nek izvadi(moj predlog).
Jer to ne valja da stoji u organizmu a da ne radi.
ovako, ja sam jučer na pregledu kod ginekologa saznala da imam spušten lijevi bubreg, duplo manji od desnoga i multicističan....dobila sam uputnicu za pregled i UZV nefrologa a dalja ispitivanja oko funkcije tog bubrega raditi će se nakon što rodim. Naime, trudna sam 4 i pol mjeseca...
sada se pitam, da li je to urođena anomalija i da li će biti potrebno ukloniti taj bubreg??? ili se radi o nekoj infekciji koja ga je uništila?
uglavnom, nisam nikada imala problema s urinarnim infekcijama (barem koliko znam) niti s bubrezima...
samo se nadam da će mi bebica biti dobro i da će ostatak trudnoće proći uredno kao i do sada....
sada se pitam, da li je to urođena anomalija i da li će biti potrebno ukloniti taj bubreg??? ili se radi o nekoj infekciji koja ga je uništila?
uglavnom, nisam nikada imala problema s urinarnim infekcijama (barem koliko znam) niti s bubrezima...
samo se nadam da će mi bebica biti dobro i da će ostatak trudnoće proći uredno kao i do sada....