jasle ili babisiterka

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od OljaA »

Ja glasam za vrtić.
Mislim da bi dete trebalo da se upiše u vrtić čak i ako roditelji ne rade.
U slučaju da rase mislim da bi pored vrtića trebalo da imaju i rezervu, najbolje baku ili deku, ako je to nemoguće onda neku ženu koja bi mogla da ga pričuva kad je prehlađeno a vi morate na posao ili u slučaju ako radite drugu smenu.
Inače vrtić je savršena ustanova, i osmišljen je za decu od godine do polaska u školu.
Nije tačno da oni kao mali ne znaju da se igraju i da se socializuju.
Dete koje je čuvano pod staklenim zvonom, koje nije bilo nešto posebno u kontaktu sa drugom decom, još ako nema batu ili seku jako teško će se kasnije uklopiti u društvo i igru.
Dete koje je naučilo da se igra sa svojom mamom, bakom ili ženom koja ga je čuvala kasnije neće umeti da se igra sa drugom decom.
Zašto?
Jer su ga stariji, sa kojim se igralo igrali igru tako što su mu popuštali, pa on(a) je mali(a), i dete tako nauči da se igra.
To je samo jedan primer.
Moja ćerka ide u vrtić od navršenih 15 meseci a ja uskoro počinjem da radim.
Zato, moj savet su jaslice.
Još nešto, u jaslama nema televizora koji će da ih zrači po ceo dan kao kad sede kući i stalno bi da gledaju crtani, onda su zaokupljeni igračkama i igrom sa ostalom decom.
doktorka napisao:Pa jos kad krene kisa, vetar, zima, sneg, a ti ga srce malo budis u sedam sati da stignete u vrtic, a njemu se spava... mnogo bre tuzno.
Ovo nikako ne bi trebao da bude problem ako se dete od malena uči da ustane u 7h ujutru, doručkuje, užina i oko 12h spava popodne do 2h, ustane, igra se, ruča, užina i večera i legne u krevet najkasnije do 9h uveče.
Tada niko neće da ga budi već će samo da se budi oko 7h naspavano jer je leglo na vreme.

Ja sam moju Anastasiju maltene od rođenja učila takvom režimu jer sam se raspitala u vrtiću, jer sam znala da ću rano da je upišem pa da nemamo problema ni ona ni ja.
A i mislim da je to najbolji i najzdraviji život za decu bar u tom periodu dok su mali i dok rastu.
dora75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 2:03 pm

Post od dora75 »

EVO I JA DA SE UBACIM U OVU TEMU MOJE ISKUSTVO KAO I DR.OLJE JA SAM ZA OBDANISTE SVE LEPO NAUCE NE SVADJAJU SE U PARKU SA DRUGOM DECOM NE OTIMAJU I.T.D. SVE STO RADE DECA KOJA ODRASTU SAMA TAKO DA DRUZENJE SA DRUGOM DECOM SAMO MOZE DA BUDE + A STO SE TICE BOLESTI ONE SU NEMINOVNE BOLJE U OBDANISTU DA SE CELICE NEGO KADA PODJU U SKOLU PA ODSUSTVUJU OD NASTAVE I.T.D.

ODLUKA JE NA VAMA NARAVNO ALI MOJE MISLJENJE JE DEFINITIVNO JASLE :P

SVE NAJBOLJE
galina
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Jan 09, 2007 10:33 pm

Post od galina »

Glasam takodje za vrtic,prije svega zbog socijalizacije djeteta.
Moj sin ima godinu dana,do sad su ga cuvale babe i dede...meni se nije svidjala ideja da bude sam s "nepoznatom " zenom,pa nismo uzimali babysiterku.Planiramo ga uskoro upisati u vrtic,pa nek se druzi sa ostalom djecicom....tamo uce pjesmice,sticu razne korisne navike,kao sto je pomenuto ustajanje,pospremanje odjece....Ma milina.
Vidjecemo kako ce se uklopiti ... :)
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Ja sam isla i u vrtic i jedno vreme me cuvala komsinica. I obe se stvari rado secam, u prvom slucaju tu su bila deca, igrali se zajedno, ucili, u drugom sam bila mazena pazena, citale su se bajke SAMO meni :) , ali ipak cu svoje dete kad bude doslo vreme, da upisem u vrtic, jer deca prosto obozavaju to mesto i drugo jer ce rast u grupi da formira kod deteta one fine osobine- solidarnost, drustvenost, nesebicnost...
dora75
Novi član
Novi član

Post od dora75 »

imam dve cerke i starija mi je isla od 2 godine u jasle a mladja od 3 jer nisam bila zaposlena pre inace bi je i ranije dala u jasle ja sam imala "srecu"? :-? sa vaspitacima i nemam lose iskustvo sa cuvanjem dece u jaslama,sve su radili sa njima kako se ocekivalo.(mladja je jos u obdanistu ima 4 god.), a starija je pravila poklone(znaci kreativnost)(sto ne verujem da sa nekom zenom moze to da nauci )po pitanju pesmica i priredbi to je posebna prica. To je jednostavno naj, najlepsi period u njihovom i mom zivotu (ja sam isla u obdaniste i veruj mi da nosim divne uspomene vec mnogo godina i imam sada vec kumu iz tog perioda i u isti razred smo isle) tako da eto iscrpnih razloga zasto obdaniste a ne bebisiterka na kraju krajeva ima svakakvih ljudi u nasoj okolini i nikad pouzdano nemozemo garantovati za nekog i jos sa kim se taj neko druzi itd.
ma ne zelim da razmisljam ja svog andjela nebi nikom ostavljala ovo su odgovorni ljudi i za svaku nedaj boze gresku ce odgovarati.
Mozda se drugi nece sloziti samnom :-? ali ja sam zadovoljna i njih dve sad kriju od mene razne stihove(starija)uci na kvarno sa tatom jer imam priredbu za 8.mart a mladja nosi neke sitnice da prave poklone prosle godine mi je poklonila prelepu ogrlicu tako da su to stvari koje su ne zamenjive :D
dora75
Novi član
Novi član

Post od dora75 »

imam dve cerke i starija mi je isla od 2 godine u jasle a mladja od 3 jer nisam bila zaposlena pre inace bi je i ranije dala u jasle ja sam imala "srecu"? :-? sa vaspitacima i nemam lose iskustvo sa cuvanjem dece u jaslama,sve su radili sa njima kako se ocekivalo.(mladja je jos u obdanistu ima 4 god.), a starija je pravila poklone(znaci kreativnost)(sto ne verujem da sa nekom zenom moze to da nauci )po pitanju pesmica i priredbi to je posebna prica. To je jednostavno naj, najlepsi period u njihovom i mom zivotu (ja sam isla u obdaniste i veruj mi da nosim divne uspomene vec mnogo godina i imam sada vec kumu iz tog perioda i u isti razred smo isle) tako da eto iscrpnih razloga zasto obdaniste a ne bebisiterka na kraju krajeva ima svakakvih ljudi u nasoj okolini i nikad pouzdano nemozemo garantovati za nekog i jos sa kim se taj neko druzi itd.
ma ne zelim da razmisljam ja svog andjela nebi nikom ostavljala ovo su odgovorni ljudi i za svaku nedaj boze gresku ce odgovarati.
Mozda se drugi nece sloziti samnom :-? ali ja sam zadovoljna i njih dve sad kriju od mene razne stihove(starija)uci na kvarno sa tatom jer imam priredbu za 8.mart a mladja nosi neke sitnice da prave poklone prosle godine mi je poklonila prelepu ogrlicu tako da su to stvari koje su ne zamenjive :D
natasino
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 06, 2006 3:35 pm

Post od natasino »

Evo jos jednog glasa za upis deteta u vrtic.

Doduse, ja sam za varijantu socijalizacije pocev od druge godine, kao sto je slucaj na Kipru i nekim drugim evropskim zemljama. Ono sto me kao roditelja strasno pogadja i sto zaista ne mogu da usvojim, a i stvara losu sliku o higijeni u vrticima, jesu NEODGOVORNI i NESAVESNI roditelji koji ''nemajuci drugo resenje'' salju infektivnu, bolesnu ili ''rovitu'' decu u vrtice i time zatvaraju otvorenu liniju u krug superinfekcije i doprinose slabljenju imuniteta druge dece i ucestalim infekcijama, pa se nama kao roditeljima cesto cini i skloni smo da kazemo kako se radi o ''sticanju imuniteta'' i procesu koji dete mora da prodje ukljucivanjem u kolektiv. Sa tom premisom se slazem svega 50%, jer ako dete treba i pozeljno je da prelezi pojedine vrste boginja i time stekne trajni imunitet, svakako nije pozeljno da od svog drugara kliconose ''redovno'' dobija recimo streptoccocus bilo kojeg soja ili druge bakterijske infekcije koje ne stvaraju trajni imunitet, ali ga zato TRAJNO i NEPOVRATNO unistavaju!!!

Iskreno se nadam da ce u buducnosti roditelji preuzeti odgovornost i steci svest da bolesnom detetu nije mesto u kolektivu, jer time ugrozavaju i njegovo i zdravlje njegovih drugara.

P.S. Moj stariji sin pohadja drugi razred OS, i vecini roditelja je recimo sasvim normalno da dete uz uzinu ponese i antibiotski sirup, uz opasku nije mu nista, pa veliki je, sto da izostaje???!!!

Pozdrav,
NATASA
dora75
Novi član
Novi član

Post od dora75 »

NATASINO
Pa znaci ne verujem to je strasno ja nemam takva iskustva.Moja starija cerka je isla u vrtic i nije nikad dobila nista od tih bakterija.
Za sada nije ni manja a boginje jesu dobile u vrticu NARAVNO.
Moja deca su u centrali obdanista iz nase opstine pa mozda to ima neke veze neznam. :oops:

POZDRAV
D.J.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Apr 14, 2006 2:13 pm

Post od D.J. »

Pozdrav svima,

ja za sada mogu da dam samo misljenje sa strane, jer sam trudnica prvi put.

Ono sto ja mislim da je sve individualno, i da su tu najvazniji roditelji i kako ce da prepoznaju sta deci odgovara.

A sto se dece tice, mene i moju sestru je cuvala baka...obe smo jako druzeljubive, i ja i dalje imam drustvo iz detinjstva..i svi smo se okumili..cak i nasa deca.....pod tim podrazumevam i mene i moju sestru...

Kreativne smo i radle smo sve sto i druga deca...ali su nasi roditelji dosta radili sa nama, naravno i baka..a i jako su se druzili (sto moram da priznam nije clucaj danas)...

Moju sestricinu su cuvali bake i deke i posla je prvi put u predskolsko ...obozava da ide..lepo joj je u obdanistu, a ima i drugare koje je znala od pre....

Ja sam generalno za sve...sve zavisi od organizacije roditelja i same dece...
Moram da priznam da je moj vencani kum, a znamo se malte ne iz stomaka(dva meseca razlike) koga je cuvala baka, pa je krenuo u obdaniste sa 3...bio totalno asocijalan..i stalno su ga slali samnom negde jer sam ja brze sklapala prijateljstva...isla sam sama sa 5 godina (i on samnom ka i moja sestra) sa nasim prijateljem na zimovanje jer moji roditelji nisu mogli...

Sve u svemu...upoznajte decu,napravite najbolju kombinaciju za vas..mozda i mesavina baby siterke i obdanista nije lose...ili...

Veliki pozdrav
Mary Poppins
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm

Post od Mary Poppins »

Bebisiterka bar dok ne napuni 2-3 godine, a onda vrtić.

Pre 2 godine nema mnogo smisla dete stavljati u vrtić. Glavna prednost vrtića je socijalizacija, ali pre 2 godine dete nije spremno za socijalizaciju. Tek od 2 godine postaje sposobno da se igra sa drugom decom (a ne samo pored njih). Naravno da postoje individualne razlike, pa će neko dete biti spremno na kolektiv ranije nego drugo, ali u proseku je 2 godine najraniji uzrast kad vrtić donosi nešto dobro detetu. Uz to, do 3 godine su deca ipak osetljivija, pa treba biti oprezan.

Od 3, najkasnije 3,5 godina bi dete trebalo redovno da bude sa drugom decom. Vrtić je dobro rešenje, mada su OK i velike porodice ili sredine gde se deca iz više porodica dosta druže.

Treba se pripremiti da će dete u početku odlaženja u vrtić biti često bolesno, pa vrtić nije dobar kao jedino rešenje za zaposlene roditelje.

Moj mališa je krenuo u vrtić sa 2 godine. Nemamo neko društvo u zgradi, jedinac je (još uvek) pa mu nedostaju deca. Veoma mu se dopada u vrtiću, mada je od septembra već dva puta bio bolestan (ništa ozbiljno, ali nije išao u vrtić neko vreme). Očekivali smo da će malo ići, malo neće ići u vrtić ove jeseni i zime, pa smo se na to i pripremili i imamo varijante za čuvanje, jer se dete mora povići iz vrtića na najmanji znak bolesti, da ne bi stvar postala ozbiljnija, a i zbog zaštite drugara iz vrtića.
dalek
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 06, 2007 10:29 am
Kontakt:

Ishrana starijeg deteta?

Post od dalek »

Ja bih voleo da znam vasa iskustva sa ishranom nesto starije dece. Moja cerka ide u vrtic, ima skoro pet godina, ali veliki problem nam je to sto veoma slabo jede. U vrticu cesto gotovo nista, ceo dan od jutra da popodne. Sad je pocela i kuci da izbegava i to malo hrane da unosi. Veoma smo zabrinuti, poslednjih dana. Supruga se plasi da nije neki popremecaj u pitanju.
Mary Poppins
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 13, 2007 4:58 pm

Post od Mary Poppins »

Dalek, obavezno se posavetujte sa nekim dobrim psihologom. Kad dete bira i hoće da jede na primer samo slatkiše i palačinke, to je razmaženost, ali kad baš toliko odbija da jede, to jasno upućuje na neki emotivni problem.

Odbijanje hrane je neka vrsta poziva u pomoć, nešto tipa: "primeti me, primeti me". Verovatno će vam biti potrebna pomoć stručnjaka koji će sagledati čitavu vašu porodičnu situaciju i detetove reakcije, da bi mogao da vam pomogne.

Nemojte čekati. Delujte odmah. Detetu mogu da se oštete vitalni organi ako neko vreme odbija hranu, jer neće uneti neke bitne minerale čime može da se poremeti rad srca. Znam da mislite da preterujem i nadam se da u vašem slučaju i preterujem, ali apelujem na vas da se osavetujete sa stručnjakom.

Mnogo sreće.
kaca 33
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 21, 2006 9:58 pm

Post od kaca 33 »

Dalek, ja ipak mislim da ako vasa cerka ne jede preko celog dana ona pregladni pa vremenom glad uopste i ne oseca. egde sam citala o tome: dete sto manje jede sve vise slabi , kako slabi tako manje jede i td. U obdanistu je verovatno neko mnogo i ne nudi da jede. Jednom ponude i gotovo sto je dobro za decu koja imaju ritam hranjenja a mislim na decu koja su kod kuce ili na decu koja su po prirodi jesna. Ovo pricam iz iskustva dece moga brata. Stariji kada je posao u obdaniste imao je isti problem. Vrlo brzo je prestao da jede pa cak i kad dodje kuci. Postao je malokrvan i dosta osetljiv na viruse i stalno je nesto bio bolesljiv. Onda je moja snaja dobila otkaz na poslu ( sva sreca ) i dete je polako pocelo da se oporavlja. Verovatno i jeste na neki nacin emotivni problem ali vi ipak najbolje poznajete svoje dete. Znam da su samo meni rekli da ako stavite voce na sto dete se nece setiti da ga redovno uzima ali treba da mu se oljusti i da. Naravno, ni to nije pravilo za svu decu ali za onu koja imaju problem sa ishranom jeste. Ako je vase dete vec tako nejesno jedino sto mislim da vam preostaje je da neko od vas bude sa njom i da se bavi njenom ishranom. Ona sama od sebe da projede nece sigurno. I nikako na silu jer ce to samo da pogorsa situaciju.
Naoruzajte se strpljenjem i slobodnim vremenom i ona ce vrlo brzo da projede.
kdanijela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 22, 2005 5:07 pm

Post od kdanijela »

Po meni, nikako vrtic pre 3. godine! Kakva socijalizacija pre 3. godine?
Moja starija devojca je sa 2 godine krenula u jaslice jer u to vreme nazalost nismo imali drugacije resenje i stalno je bila bolesna. Ide nedelju dana u vrtic, pa se dve nedelje leci kod kuce, srasno! Slazem se da dete ne treba drzati pod staklenim zvonom, ali neka dete pre toga nauci da dobro izduva nos i da zna samo da se obrise, makar kada piski. Drugo dete je sa 3.5 krenulo u vrtic, i iskustvo je mnogo bolje.
dona
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 23, 2007 12:36 pm

Post od dona »

Još jedan glas za vrtić.
Iako nisam iz Beograda, već iz Novog Sada, gde je predškolska ustanova perfektno organizovana (mislim na državne vrtiće, ne na privatne, jer u njima ima svega i svačega), pretpostavljam da nijedna bebisiterka, ma koliko inovativna bila, neće imati toliko energije, igara i stilizovanih mogućnosti zabavljanja dece i diskretnog poučavanja nego što to imaju vaspitačice u vrtićima. Svesna sam da ni sve vaspitačice nisu iste, ali tu barem možete od više njih da potražite najbolju koja prima taj uzrast.
Što se tiče jaslica, one su isto super (bez obzira da li su u Beogradu ili Novom Sadu ili bilo kom drugom mestu). U njima rade medicinske sestre, tačnije pedijatrijske sestre koje su položile ispite za rad u vrtiću. Moram priznati da još nikada do sada nisam čula negativne impresije za njihov rad. One su toliko tople i ponašaju se kao neka vrsta tetaka vašoj deci, zavole ih i stalno ljube i maze. U to ćete se sasvim sigurno uveriti svako od vas kada predjete na vaspitačice, koje jednostavno operišu na jednom malo zvaničnijem nivou, što ni u kom slučaju ne znači da manje vole decu. One ih vaspitavaju i obrazuju, dok sestrice u jaslicama - koje svi zovemo obično njihovim pravim imenima - sa dečicom ostvaruju celoviti napredak i zapravo ih jako puno vole. Uz to, vrtić je znatno jeftiniji u odnosu na bebisiterku, a dobijate kompletan tretman dece (od zdrave ishrane do vaspitno-obrazovnog rada).

Toliko od mene.
Odgovori