ishrana, 6 meseci

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
bifidus
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 10:56 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

ishrana, 6 meseci

Post od bifidus »

Molim za savet...

Kod pedijatra idemo tek za 9 dana, a Niksa je vec napunio 6 meseci, pa malo treba da modifikujemo jelovnik. Na osnovu vasih iskustava, koliko mleka (koliko puta i koliko ml), a koliko nemlecnih obroka?

Koristimo Aptamil 2, pa me je zacudila nagla promena, odnosno smanjenje kolicine mleka koje se daje po obroku.

Za sada smo se samo navikavali na ukuse, pa su nam kasice samo bile dodatak mleku, a sada bi vec trebalo da uvedem obrok koji se sastoji samo od povrca.

Volela bih da mi date savet na osnovu iskustva, koji cu naravno prilagoditi potrebama moje bebe.
Korisnikov avatar
Gaga79
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 02, 2006 11:27 am

Post od Gaga79 »

I jesil do sada vec bila kod dr. Sta ti on kaze? Ja imam bebu jos koji dan pa 6 mj. I mi smo isprobavali hranu po malo. Danas sam mu prvi put dala dve razlicite stvari u jednom danu. Imamo 4 flasice po 220 ml mlijeka i uglavnom jednom cvrstu hranu,sad sam pocela po malo dve razlicite. Ili bebi danas dam po malo al dva puta isto. Jedemo voce i povrce. Jos uvjek je to mala kolicina. Kako kod tebe stoje stvari?
bifidus
Stalni član
Stalni  član

Post od bifidus »

Mucim muku...

Pokusavam, ali bezuspesno, da mu kao prvi obrok uvedem pirincano - kukuruznu milupinu kasicu sa adaptiranim mlekom. Juce sam, cak sama kuvala pirinac, ali nije hteo ni da proba, hoce covek cisto mleko. Danas sam stavila malo banane, napravila redje i pojeo je skoro sve.

Dajem mu 60 ml soka, oko 10 h.

Oko 12 h mu dam oko 180 ml mleka (mada na Aptamilu pise da treba da se daje samo 140 ml 4 puta).

Zatim oko 15 - 15.30 h slani obrok, oko 120 ml, sto je takodje, mucno, jer ocekuje mleko, posle nekoliko kasicica kasice. Uglavnom pravim razne kombinacije krompira, sargarepe, paskanata, persuna, karfiola, spanaca + 2 puta nedeljno po malo piletine/teletine odn. 1/4 zumanceta.

Oko 18.30 dobije oko 100 ml vocne kasice (kompot od jabuke ili kruske i banana), i mleka.

I oko 22 h ponovo mleko.

Moram da naglasim da kada smo probali sa 4 puta po 140 ml mleka Niksa je krene da vristi i tako da do znanja da se nije najeo, a onda brze bolje spremi jos 60 ml, pa smo resili da je bolje odmah 180 ml, pa koliko pojede.

Kod doktorke idemo, tek devetog, tako da se nadam da je ovo priblizno dobro. I dalje cekam da se neko iskusniji javi... :roll:
Korisnikov avatar
Gaga79
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 02, 2006 11:27 am

Post od Gaga79 »

Najbolje prati koliko ti beba pije pa ces znati koliko joj treba. To sto pise na kutijama je odprilike. Ako dajes bebi 4 puta mlijeko i uvjek sve popije ti napravi vise,pa ces vidjeti koliko pije ili koliko cesto ostavlja mlijeko. Ja pravim 220 ml,najcesce popije sve ponekad ostavi 10-20 ml. Ja koristim hipp i 220 ml je od 7 mj. Ali ako beba hoce nema veze :) Eto moj ima 4 flasice i 2 puta nesto cvrsto. Ujutru poslije prve flasice obicno voce i poslije podne nesto slano (meso,povrce). Tako je kod nas. Pozdrav
tashadunda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 4:33 pm

Post od tashadunda »

Bifidus ja bih mu obavezno dala brokoli uz povrce a za uvece slobodno mozes da pravis i suklijas,ili bebi king zitarice a kad ubacis i oko 11h jos jedan obrok onda to ide prepodne a voce predvece da bi beba bolje kakila ujutru.Tako sam ja radila.Moja cera je prava buca.
Korisnikov avatar
Anjina Mama
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 9:59 pm

Post od Anjina Mama »

Bifidus, i mi smo takodje frapirani sta pise na Aptamilu 2 (i mi ga koristimo). Anja takodje place ukoliko joj ne napravimo 180 ml i samo od te doze je sita, a pise da je to doza za 8 ili 9 meseci, nisam sigurna. Anja ima sada 7.800 gr, 6 ipo meseci i dr je zadovoljna, takodje mi je rekla da joj dam koliko trazi! Beba sama sebi dozira koliko joj treba.
A sto se hrane tice mi imamo ovakav bioritam, ujutru kada ustane mleko (to je oko 6-7h jer spava cele noci od 21h), oko 11h vocnu kasicu, mleko oko 14-15h (zavisi kada spava, pa malo ovo sve ispomeramo), vocni sokic izmedju, 18-19h mleko i oko 21-22 h pre spavanja opet mleko. Ispada da jede na 3 sata, ali nikako da proredi obroke bar na 4, mada je ja ne forsiram.
Nekada se desi da umesto voca pre podne dam povrcnu kasicu, i sada nam je rekla dr da krenemo sa mesom (junetina, piletina, curetina i jagnjetina) i zumancem, nikako da se usudim da bas krenem sa ozbiljnim uobrocavanjem jer za 10 dana idemo 2 nedelje na more (to znate, u htl smestaj gde nema kuhinje, pa ce preziveti na teglicama).
Eto, u svakom slucaju cula sam od mnogih da je ovo sve malo teze ali kada se uobroce to je to. Ili se nadam da je to to :lol:
Izvinjavam se na opsirnosti.
bifidus
Stalni član
Stalni  član

Post od bifidus »

I ja se ne obazirem na preporucenu dozu po kutiji, dajem mu koliko moze da popije, a to je doza od 180 ml vode + prah. Mislim da je to narocito vazno za veceru, jer mi je bitno da lepo spava. Doktorka mi je skrenula paznju da ne bi trebalo ba pije vise od 600 ml u toku dana, jer lose utice na krvnu sliku. Sa slanim kasicama mucim muku, jer su poprilicno bljutave, ali sam istrajna.

Sretan put Anjinoj porodici, cujemo se posle odmora :D
Korisnikov avatar
Anjina Mama
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 9:59 pm

Post od Anjina Mama »

Hvala za srecan put, svakako se javljam sa informacijama sa putovanja.
Odgovori