Ishrana bebe uz dojenje

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

olivera70
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2005 2:47 pm

Post od olivera70 »

Već od trećeg meseca je moguće početi sa sokićima. Savet je da prvo počneš sa sokom od povrća (šargarepa, cvekla) a posle od voća (jabuka) zato što je sok od povrća manje ukusan pa ako obrneš može se desiti da beba odbije. Drugo, uvodi se "jedno po jedno" tako da ako izbije alergija odmah znaš šta je uzrok. Nemoj da daješ vansezonsko voće i povrće i ono koje nije sa našeg podneblja, tj. na koje nismo "genetski" navikli). Jagode mogu da izazovu alergiju pa oprezno. Daje se kafena kašičica prvog dana , dve drugog ... Za tu količinu je dovoljno da izrendaš npr. šargarepu i da kroz par minuta pokupiš tečnost koja se sama nacedila, sokovnik ti je nepotreban, osim ako nećeš i sama da piješ. Koliko se ja sećam, još je rano za kašice, prvo treba krenuti sa bistrim sokićima.
todrad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 05, 2005 6:54 pm

ishrana bebe uz dojenje

Post od todrad »

Ja sam mojoj bebi dala sok od jabuke sa punih 4. mes (o tome sam vec pisala i u temi"hranjenje"), i posle toga je dobila proliv, koji je trajao cak nedelju dana. Pila je LIOBIF ampule, i od tada sam prestala da joj dajem bilo sta, sem da je naravno, dojim.Zanima me Vase misljenje da li sam pogresila, sto sam prestala sa sokicima, i kada da ponovo pocnem?
todrad
Novi član
Novi član

ishrana bebe uz dojenje

Post od todrad »

Ja sam mojoj bebi dala sok od jabuke sa punih 4. mes (o tome sam vec pisala i u temi"hranjenje"), i posle toga je dobila proliv, koji je trajao cak nedelju dana. Pila je LIOBIF ampule, i od tada sam prestala da joj dajem bilo sta, sem da je naravno, dojim.Zanima me Vase misljenje da li sam pogresila, sto sam prestala sa sokicima, i kada da ponovo pocnem?
todrad
Novi član
Novi član

ishrana bebe uz dojenje

Post od todrad »

todrad
Novi član
Novi član

Post od todrad »

:( Izvinite zbog ovog ponavljanja, imala sam problem sa slanjem poruke. :wink:
Lidija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 10:15 pm

Post od Lidija »

zatim bebac treba da uhvati što više onog mleka koje krene prvo zato što je najjače i zato što najlakše curi i podoj treba da izgleda otprilike ovako: par minuta na jednoj dojci pa ga prebaci na drugu i tu neka sisa 15 min, zatim ga stavi malo na rame da dobro podrigne i napravi "mesta" za još mleka (bebe se nagutaju vazduha pa ne "pojedu" dovoljno) i onda ga pusti još 15 min na drugoj strani (ja nisam baš merila vreme i mislim da sam se trudila da čim izvuče mleko koje samo počne da curi na jednoj strani, ja sam ga odmah prebacivala na drugu stranu da bi iskoristio mleko koje je krenulo i sa te druge strane). Jako je važno da posle isprazniš obe dojke da bi imala kvalitetno i jako mleko za sledeći podoj.
Ovo je velika, velika greska !!! :( ne znam odakle vam do te mere pogresna informacija da je jako opasno da savetujete druge, jer ste i sami krajnje dezinformisani...:(

PRVO mleko koje krene prilikom podoja je ''vodeno'' mleko, sto ne znaci da je slabo vec da to prvo mleko beba koristi za utazivanje ZEDJI !!! JAKO je pogresno menjati dojke u toku jednog podoja, jer ZADNJE mleko koje izadje iz dojki na samom kraju podoja je ono koje je NAJMASNIJE, NAJHRANJLJIVIJE, mleko od kojeg beba napreduje i dobija na tezini !!! Zato se insistira da podoj traje neograniceno vreme, na jednoj dojci dok je beba do kraja ne isprazni.

U ovim tekstovima je sve objasnjeno.
Već od trećeg meseca je moguće početi sa sokićima.
Kao i ovo... :( Ukoliko majka doji bebu, najnovije preporuke su iskljucivo dojenje (bez vode, bez sokica, bez ICEGA) prvih 6 meseci ! Kasnije se postupno uvode po redu sokici, kasice i sve ostalo... Procitajte i OVO.
olivera70
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 12, 2005 2:47 pm

Post od olivera70 »

Savet za dojenje sam dobila od jednog od najcenjenijuh pedijatara u Beogradu. Kada sam počela da ga primenjujem, moja beba je počela da napreduje 1.200 mesečno što pre toga nije bio slučaj. Sokiće, prvo od povrća pa od voća je počeo da pije sa 3,5 meseci, a dojila sam ga 18 meseci. Danas je jedan zdrav dečak od 9 godina i 1,55 cm. Nikada nije bio debeljuca, nije imao bronhitis, nije kašljao mesecima isl što je danas postalo čak "normalno" i svakodnevno. Proliv ne zna šta je, alergija takođe. Nikada nije dehidrirao, što se dešavalo bebama koje su preko leta i za vreme velikih vrućina samo dojene, bez dodatka vode (tek toliko o dezinformacijama). Pozitivno iskustvo, pročitane knjige (Dr Spok, Vaše dete i vi...) i saveti dobrih pedijatara su ono što me je povuklo da dam savet.
Što se tiče ove bebe što joj ne prija sokić od jabuke, ja bih savetovala da se onda malo ipak sačeka sa sokićima par nedelja pa da se proba ponovo i po malo (prvi dan pola kašičice ...)
Lidija
Stalni član
Stalni  član

Post od Lidija »

Prvo da vam se izvinim zbog ostrine mog jucerasnjeg posta, kako je jutro pametnije od veceri, sada vidim da sam ga mogla napisati u blazem tonu...
:-? ali mi je jako, jako zao kada vidim koliko su majke u zabludi i pogresno informisane i savetovane cak i od strane (iskusnih) pedijatara...

Svim majkama jedan mali savet: ako imate Internet, koristite ga da saznate najnovije preporuke u vezi dojenja, dohrane i drugih vaznih stvari vezanih za zdravlje vasih beba !
olivera70 napisao:Nikada nije dehidrirao, što se dešavalo bebama koje su preko leta i za vreme velikih vrućina samo dojene, bez dodatka vode (tek toliko o dezinformacijama).
Pogledajte ovaj tekst :
Na istoj stranici imate brojne tekstove u vezi mitova i zabludi u vezi dojenja, kao i druge korisne tekstove u vezi dojenja...

Mit:

Djetetu treba davati čaj da ne bi dehidriralo. Čaj od komorača je jako dobar za kolike.

Istina:

Ukoliko je dijete dojeno na zahtjev, dodatne tekućine, kao što su voda, sokovi ili mliječne formule, nepotrebne su, čak i za vrijeme vrućina. Majčino se mlijeko mijenja u sastavu od početka do kraja podoja, te dijete na početku podoja uvijek dobije vodenasto mlijeko koje služi utaživanju žeđi.

Što se čajeva tiče, jako je teško doći do nekakvih istraživanja i podataka o davanju čajeva maloj djeci. Zašto? Zato što ta pojava nije uobičajena i skoro da je isključivo vezana uz veliki razvoj industrije dječje hrane. Ove industrije su sasvim lijepo iskoristile nedostatak informacija i morala zdravstvenoga osoblja u nekim zemljama pa prodaju svoje čajeve u ogromnim količinama pod izgovorom ljekovitosti i utaživanja žeđi male djece.

Često se preporučuje davati čaj od komorača djeci koja imaju grčeve. To je potpuno izvrnuto tumačenje komorača kao narodnog lijeka za smirivanje probavnih smetnji. Prije su, naime, taj čaj pile majke i tako ga je, preko mlijeka, dobivalo i dijete. Međutim, nema nikakvih znanstvenih dokaza da je komorač stvarno dobar protiv grčeva. Komorač se preporučuje i majkama koje imaju problema s produkcijom mlijeka. Ali ne zato što on utječe na stvaranje mlijeka već potiče lučenje tjelesnih tekućina.

Još nemojte zaboraviti ni to da svi instant dječji čajevi sadrže šećer.

Davanje čaja bebama do 6 mjeseci života

Što LLL kaže o tome:

"Kada god ponudite tekućinu koja nije majčino mlijeko, dijete bi trebalo primiti najmanje onoliko kalorija koliko bi mu i majčino mlijeko dalo. Tako da korištenje vode, glukoze, sokova, čaja ili razrjeđenoga mlijeka nije dobar izbor. Na vrhu liste davanih tekućina je svježe majčino mlijeko, zatim majčino mlijeko iz hladnjaka, nakon toga dolazi otopljeno majčino mlijeko iz zamrzivača (mlijeko djetetove majke, a nakon nje od neke druge žene koja ima dijete iste dobi), zatim slijedi majčino mlijeko iz banki mlijeka (od majki čija djeca mogu imati različitu starost) i na kraju adaptirano mlijeko.

Kad god se koristi mlijeko koje ne dolazi od majke, događaju se promjene u djetetovoj crijevnoj flori koje uzrokuju promjene u frekvenciji, mirisu i konzistenciji djetetove stolice i utječe se na to kako se dijete smiruje nakon hranjenja. (Kleessen et al 1995). "

"Često se savjetuje davati djetetu biljne čajeve, naročito za smirenje i to se još savjetuju količine koje bi ozbiljno mogle omesti dojenje. Važno je da se zna da su biljke hrana koja nije preporučljiva za djecu ispod šest mjeseci života, a nakon šestog mjeseca, ako ih se odluči davati djetetu, to treba raditi s oprezom. Običaj davanja biljnih čajeva djeci stvara rizik od razvijanja preosjetljivosti tamo gdje ga prije nije bilo. Korištenje zagađene vode u pripravi čaja također još više povećava rizik."
Alexandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 1:57 pm

Post od Alexandra »

Potpuno podrzavam tu teoriju o 'zadnjem' mleku! U pocetku sam dete dojila samo na jednoj dojci jer mi je tako bilo zgodnije, a i dete bi se uvek uspavalo pa nisam htela da ga budim. A SVI su mi pricali da treba da menjam dojke. Evo i dan danas tako hranim dete i ono skoro svaki mesec napreduje po kilogram (nekad i vise). Tek sam kasnije saznala da je 'zadnje' mleko najhranljivije i bila sam zaista zadovoljna sto sam i ja tako postupila. I zaista smatram da je to zasluzno za detetovu kilazu. Moje dete sada ima 3 meseca i 7,5 kila! Mozda ce to nekima zvucati preterano, on jeste buca, ali on ima i duzinu jer su mu i roditelji visoki. U pocetku sam mu davala malo vodice i tek ponekad Plantex caj, a onda kada sam saznala na ovom forumu da je to nepotrebno, cak mozda i stetno, prestala sam. Mnogi mi sada savetuju da pocnem sa sokicima i kasicama, ali ja to necu da radim jer vidim da on zaista odlicno napreduje sa mojim mlekom. I hvala Bogu, potpuno je zdrava i jaka beba!
Lidija
Stalni član
Stalni  član

Post od Lidija »

Alexandra, :D slobodno nastavite sa iskljucivim dojenjem do 6. meseca :wink: onda polako krenite sa dohranom :D

Pogledajte ove tekstove: LINK1, LINK2
todrad
Novi član
Novi član

Post od todrad »

Ja sam moju bebu um pocetku isto dojila tako, 1 dojka 1 podoj. Medjutim, bila sam na pragu mastitisa (leva dojka), pa mi je patronazna sestra savetovala da uvek prvo dam bebi na podoj levu dojku, a zatim desnu, svaki put. Tako sam i radila, ne bi li se i leva sto pre dovela u normalu. Medjutim, i ako sada nemam tih problema, beba kao da se buni, ako dobije samo jednu dojku u toku podoja. Od vas sam saznala kako je pravilno dojiti, ali ne uspevam u tome. Ona jednostavno, doji prvo na jednoj (i to kratko), a zatim pocne da place i ne prihvata istu, sve dok joj ne ponudim drugu. Inace, hvala Bogu dobro napreduje. Ima 4.5 meseci i 7kg (rodjena je sa 3kg). Da li neko od Vas ima predlog kako da se vratim pravilnom dojenju?
Alexandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Dec 27, 2004 1:57 pm

Post od Alexandra »

Pa ne znam zasto bi bio problem, ako beba dobro napreduje. Mozda ce pokusaji da se promeni nacin dojenja samo dodatno da naljute bebu. Mozda bi promena polozaja pomogla ili kada pocne da place pocnite da ga ljuljuskate i pricate (ili pevate) kako bi ste mu bar za trenutak skrenuli paznju, pa mu opet ponudite tu istu dojku. Ali ako beba potpuno isprazni bar jednu dojku, mislim da nije problem.
Lidija
Stalni član
Stalni  član

Post od Lidija »

todrad, sta se desava posle...
doji prvo na jednoj (i to kratko), a zatim pocne da place i ne prihvata istu, sve dok joj ne ponudim drugu.
...da li beba do kraja isprazni tu drugu dojku, da li je posle sita, zadovoljna ? mozda jednostavno vasoj bebici treba vise mleka, sto znaci iz obe dojke...uvek mozete sledeci podoj da zapocnete sa onom dojkom koju u toku prethodnog podoja beba nije do kraja ispraznila.
todrad
Novi član
Novi član

Post od todrad »

Kada joj ponudim drugu, na njoj sisa duze nego na levoj {mozda mleko tu lakse istice, nego na levoj}, cak me moja srecica mazi rucicom dok sisa. Medjutim, u toku celog podoja beba se vrpolji i kada se, predpostavljam ,umori pocne da place. Tako da je ja prakticno cim pocne da place na jednoj prebacim na drugu, i tako sve dok ne vidim da vise definitivno nece da doji. Ovde bih da naglasim, da sam iks puta pokusavala da je, kada pocne njen "ritual", vratim na istu dojku, ali bez uspeha. Posle podoja je uglavnom mirna i vrlo brzo zaspi.
Lidija
Stalni član
Stalni  član

Post od Lidija »

:oops: izvini, bila sam ubedjena da sam ti odgovorila...
Ima 4.5 meseci i 7kg
Zbog ovog podatka mislim da mozes da budes mirna i da nastavis sa nacinom dojenja kao i dosad ! Bebica ocigledno divno napreduje ! Mozda da pokusas da zapocnes podoj sa levom, dok je gladna da vise iz nje izvuce (kazes da iz nje manje sisa).
Medjutim, u toku celog podoja beba se vrpolji i kada se, predpostavljam ,umori pocne da place.
Mozda place jer se naguta vazduha, jesi li probala da je u toku podoja uspravis da vidis da li ce da podrigne ? Pa kad podrigne, a ti joj ponudi istu dojku, da je isprazni do kraja.

Opet naglasavam, da ona divno napreduje i da se ne brines suvise... :wink:
Odgovori