Hemangiom

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Makica Bg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 31, 2006 12:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Hemangiom

Post od Makica Bg »

Moja bebica ima mali hemangiom na celu iznad levog oka.Molim sve one koji imaju isti problem ili koji znaju nesto vise o hemangiomima,da odgovore! :-?
Makica
unina mama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 12:08 pm

Post od unina mama »

Draga Makice,
i moja cerka ima hemangiom, ali iznad kolena. On je tu od rodjenja i ne menja se (sada ima skoro 3 godine). Doktorka mi je rekla da on moze da nestane do 8. meseca ili da ostane zauvek. Moze se skinuti laserski, bez krvi i bola i nije opasno. U Beogradu postoji vise njih koji laserom skidaju hemangiome, mladeze, bradavice...
Mislim da cu Unu voditi da skine hemangiom kad malo poraste i kad bude sama trazila da ga skinemo.
stasa25
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 1:04 pm

Post od stasa25 »

I moja ćerkica koja ima 3 god. rođena je sa crvenim flekicama iznad očiju, i jednom na potiljku. Bila sam očajna u početku i iz dana u dan gledala neće li nestati. Doktorka mi je rekla da će se povući ali treba vremena. I stvarno, sada se i ne primećuje ništa, samo kada plače pa se napreže. A za ono na potiljku kažu da se ne povlači. Bez brige. Pozdrav.
tatijana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Apr 24, 2005 9:06 pm

hemangiom

Post od tatijana »

Nas klinac ima sada 5 godina i hemangiom se skoro vise ne vidi, sasusio se i postao je bezbojan ( nalazi se iz levog iveta )...poslusali smo savet mog ginekologa koji je rekao da nijedna intervencija nije bezazlena i da ne zurimo zato sto se hemangiom cesto povuce do 6. godine zivota.
Treba biti strpljiv :D
milosmalic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 22, 2004 2:32 pm
Kontakt:

Post od milosmalic »

Pozdrav svima

Nasa cerkica ima 20 dana. Odmah po dolasku iz porodilista primetili smo hemangiom velicine zrna suncokreta na listu na nozi. Posle dve nedelje jos jedan na potiljku kao pola kutije shibica, te povrsine.

Citajuci razne materijale na internetu, na par mesta smo nasli da je od 3 hemangioma na razlicitim mestima obicno znak da su povecane sanse da postoji i neki unutrasnji i da treba obaviti ultrazvucni pregled bebe.

Da li mozda neko zna nesto vise o tome ili ima nekog iskustva?
marijapavlov
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 7:45 pm

Post od marijapavlov »

Ja imam hemangiom od rodjenja - 30 godina. I to ne malu tackicu nego mi pokriva celu desnu butinu pozadi. Hemangiom je kao i svaka druga promena na kozi tumor samo naravno dobrocudni.

Kada sam bila "mala" veoma mi je smetao i jedva sam cekala da ga operisem, ali onda je prosao pubertet i lude godine i shvatila sam da je on samo moje obelezje i odlucila da ga "zadrzim".

Posle toliko godina on se "pocepao" i izbledeo. Danas se jedva nazire.

Da rezimiram, predstavljaju uglavnom samo estetski problem. Lako se skidaju laserom, ali kod osoba sa osetljivijom kozom mogu ostati oziljci. Tako da u svakom slucaju se treba dobro raspitati.
mocica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 3:10 pm

Post od mocica »

Moja beba ima 4 meseca i ima veliki hemangiom na stopalu i jedan manji na vratu. Na pocetku se taj na nogici sirio, bio je jako nabubren i mislili smo da ce da pukne. Sada je splasnuo i pocela je da joj se peruta koza na tom mestu, kao da se sasusio. Lekar nam je rekao da treba da se prati i da ce nestati do 7 godine. Ovaj na vratu se tek sada naduo. Uglavnom kazu da to nije nista opsano i da se lako uklanja. Ali redovno idemo na svaka 3 meseca kod plasticara na kontrole. Mi idemo u IMD, al sam cula da u Tirsovoj ima neki specijalista bas za to, al ne znam kako se zove. Ako neko zna molim da mi napise. Inace kad sam bila u IMD na kontroli primetila sam da dosta dece ima hemagiom.
AnaMi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 21, 2006 6:16 pm

Post od AnaMi »

Moja bebica je imala hemangiom na potiljku(takozvani rodin ugriz) ima ga i sadasa 5 kjeseci,iznad desnog oka imala je crvenilo ali je sada nestalo pojavi se samo kada plače malo crvenilo.Medjutim ono što me brine je hemangiom koji se nalazi na ribici(vagini)desnoj usnin koji je malo ispupčen i širi se prema rodnici (vjerovatno i unutar) a isto tako dio klitorisa je prekriven hemangiomom koji je neravan.Bili smo kod hirurha dječijeg i rekao je da je sve dobroćudno te da se treba pratiti i čuvati od povređivanja.Postoji terapija na bazi hormona ali ima svoje rizike (gojaznost djeteta i poremećaj hormona),lasersko odstranjivanje(nije preporučljivo ukoliko nije nužno).
Doktor koji je pregledao našu bebanu je išao na specijalizaciju u AMERIKU iz ove oblasti .Rekao je da ćemo sve pratiti i da će sve to samo od sebe nestati.Ako je kome ovo nešto znači toliko od mene.
Može li netko da mi kaže nešto više o pseudomonas aeroginoza bakteriji,Imunoglobulinima posebno onima koji djeluju na respiratorni sistem.Imam 3 mjesečnu kćerkicu koja je imala poteškoće s ovim i preležala je pneumoniju prije 10 tak dana..
masasara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 19, 2007 8:38 pm

Post od masasara »

Pozdrav svima!

Ima devojcicu od 3 godine koja je imala zaista velikih problema sa hemangiomom. Pojavio joj se 2 nedelje nakon rodjenja na mestu iznad oka a ispod cela. U pocetku je bio velicine bibera i ocni lekar nam je rekao da je u pitanju zapusen suzni kanal i da se nista ne binemo!!!! Medjutim hemangiom je poceo brzo da raste i narastao je do velicine manjeh oraha! Izgledalo je grozno a mogu samo da pretpostavim kako je bilo detetu. Otisli smo na Institut za majku i dete kod dr Simica koji je konstatovao da je hemangiom te velicine da zahteva intervenciju jer je postojala mogucnost da detetu bude vid ugrozen. Predlozio nam je terapiju kortikostereoidima koju smo prihvatili. Masa je primila 3 doze u razmaku od mesec dana i hemangiom se toliko povukao da se sada skoro i ne primecuje. Naravno sve vereme smo stanje pratili i kod oftamologa na ultra zvuku i hvala Bogu sve je dobro proslo! Stvarno bih svima preporucila dr Simica jer je zaista odlican strucnjak i i divan covek koji je mojoj devojcici puno pomogao i verovatno promenio zivot ! Samo da napomenem da su nam mnogi savetovali da nista ne diramo i da ce se povuci samo ali ne smem ni da pomislim sta bi u tom slucaju moglo da se desi.
sanja73
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 17, 2008 12:57 am

Re: Hemangiom

Post od sanja73 »

Makica Bg napisao:Moja bebica ima mali hemangiom na celu iznad levog oka.Molim sve one koji imaju isti problem ili koji znaju nesto vise o hemanomima,da odgovore! :-?
Moj sin ima hemangiom iznad usne ina vratu.Pozvali su nas iz Tirsove bolnice kako bi krenuli sa laserskim skidanjem.Malo smo uplaseni.Imamo 21mesec.Aparati su tek pristigli u bolnicu.Mozete li da odgovorite kakva je sad situacija kod vas i da li ste nesto radili povodom toga.
sanja73
Korisnikov avatar
Agarikus
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 1:30 pm

Post od Agarikus »

Ne znam kakvog je izgleda hemangiom vase bebe posto mogu biti razliciti pa se i razlicito ponasaju i tretiraju.Moja beba je imala u obliku crvene fleke preko levog ocnog kapka i na potiljku.Lekar mi je rekao jos u bolnici da ce se izgubiti u ranom detinjstvu i da je posledica uticaja mog estrogena na njene krvne sudove u toku trudnoce.Sada ima 19 meseci i ovaj preko oka se ne vidi a na potiljku je prisutan.Gubio se postepeno,bio je sve bledji i bledji pa se onda video samo kad se napreze a sada se ne vidi nikako.Pozdrav.
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

I moje dete ima veliki ispupčeni hemangiom na stomaku, prečnika cca 2cm, ovog leta je počeo polako da se povlači, bledi i kao da nije više tako jako ispupčen. Ima još tri koja su kao fleke, znači nisu ispupčeni, jedan na oku, jedan na nosu i na potiljku.
Nećemo ni jedan skidati niti bilo kako tretirati, ovaj veliki na stomaku nije na nekom mestu gde bi mogla da ga zakači tako da ćemo čekati da se sam povuče. Važno je štititi ih od sunca, ja sam primetila da je njoj ovaj na nosu, koji se bio skoro skroz povukao, letos na suncu bio malo izraženiji, no sad se opet povlači.
Starija je imala iza uva jedan ispupčeni, negde oko trećeg rođendana samo sam primetila da se jedva vidi, ostala je jedva vidljiva flekica crvena.
Lupilu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 8:47 pm

Post od Lupilu »

Nova sam na ovom forumu i ne znam da li uopste ovde odgovaraju pedijatri, ili se samo reditelji medjusobno savetuju? Bilo bi bolje da ima i pedijatara...
Naime, moje tromesecno andjelce ima te prosirene kapilare na desnoj ruci, u onoj knjizi sta da ocekujete u prvoj godini, koja je odlicna, usput budi receno, dele to sto mi zovemo jednom reciju hemangiom na vise nekih vrsta, neki ni nisu taj hemangiom vec nesto trece... elem... ja sam prvo mislila ma nije to nista, a onda kad mi je doktorka rekla da to nece bas nestati uzeh malo da tragam po netu i izbezumim se potpuno!
Najgore sto sam procitala je da moze biti povezan sa nekim silnim sindromima koji imaju i neke napade i retardaciju i svasta nesto.... kao po principu ako je izasao na kozi, mozda postoji isti i na mozgu ...
Trenutno sam jako uplasena i izbezumljena, al se tesim da bi mi valjda doktorka nesto rekla ili preporucila ultra zvuk mozga ili nesto... mada kod nas nije razvijeno to pregledaj za svaki slucaj.... Vidim ovde na forumu da svi pricaju manje vise o tome samo kao o estetskoj komplikaciji... da li neko zna nesto vise o tome, da li treba da se brinem ili samo to da posmatram kao estetski problem?
Mislim da je ogroman problem sto se mi svi savetujemo ovde, mislivsi da je u pitanju jedna te ista vrsta kozne manifestacije, a ustvari se oni mogu jako razlikovati medju sobom, ne znam ni kod koga bi mogla da odvedem bebicu da je pogleda i da mi kaze tacno koja je u mom slucaju?

Hvala unapred za svaku sugestiju, potpuno sam u panici
wiseslawa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm

Post od wiseslawa »

Lupilu napisao:ako je izasao na kozi, mozda postoji isti i na mozgu ...
Trenutno sam jako uplasena i izbezumljena, al se tesim da bi mi valjda doktorka nesto rekla ili preporucila ultra zvuk mozga ili nesto.
Za hemangiome je vrlo moguće da ako ih ima na koži da ih ima i na unutrašnjim organima. I to, koliko sam ja pročitala najčešće na jetri, mozgu, crevima i disajnim organima. Moje dete ih ima pet spoljašnjih (jedan ispupčen i još četiri u ravni sa kožom) pa sam i ja istraživala. Kada sam pitala našu doktorku za unutrašnje, tj. da li bismo trebali da idemo na UZV ona je prokomentarisala nešto u stilu: pa svako drugo dete bi trebalo, vi ste informisan roditelj, ako insistirate ja mogu da vam dam uput. Tako smo mi uradili UZV abdomena, a UZV mozga nisu hteli da nam urade jer je kao fontanela srasla (dete je tada imalo 4.5 meseca). UZV mozga smo uradili privatno i bilo je sve OK.
mocica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 3:10 pm

Post od mocica »

Da, da. I nama je to bilo nocna mora na pocetku. Al ako malo obratis paznju, svaka treca beba ima hemagiom negde. U prvoj godini se siri i raste i onda odjedanput pocne da se povlaci. Mi smo imali preko cele povrsine stopala i toliko smo se nervirali da bi na kraju zadnji put kad smo bili kod lekara(plasticnog hirurga, na kontrole smo isli na 3-6 meseci)pokazali pogresnu nogicu. Hocu da kazem da se vise ne vidi razlika, a moja beba ima 2.5 godine, a toliko smo se nervirali oko toga. Sada ima jos jedan na vratu koji se jako sirio i toliko se naduo da smo mi ocekivali da ce da pukne, medjutim hvala bogu sad se i on poceo povlaciti. Znaci potrebna je samo redovna kontrola i da se malo vise obrati paznje da se dete ne povredi na tom mestu. Ne daj boze u slucaju povrede staviti gazu i hitno se javiti plasticnom hirurgu. Ako treba jos neki savet pitaj.
I da jedna doktorka nam je savetovala da ga mazemo sa domacim kantarionovim uljem cini mi se da rece svece cedjenim. Al mi smo to radili samo jedno mesec dva.
Odgovori