glavobolja kod dece predskolskog uzrasta [hemangiom]
Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99
glavobolja kod dece predskolskog uzrasta [hemangiom]
Moja kcerka ima sest godina. Kada je imala tri meseca pojavi joj se izraslina iznad levog oka kao neko meko tkivo ispunjeno tecnoscu i nije bilo bolno na dodir. Posle nekoliko dana radjen ultrazvuk mozga,medjutim dijagnoza je ne jasna spominje se kavernozni hemangiom ili epidermoidna cista, posle toga do prosle godine nisu radjene nikakve druge analize.Ta izraslina je nestala do njenog 15 meseca zivota. Medjutim prosle godine pocnu da se javljaju prve glavobolje.Prilikom jedne jace glavobolje hospitalizovana je na infektivnu kliniku sa predpostavkom da je u pitanju meningitis sto se na kraju ispostavilo da nije meningitis,a otpustena je sa dijagnozom:rhinopharygitis acuta j 00 cephalea [NE ZNAM STA TO ZNACI] molim za objasnjenje.prilikom dolaska na kliniku sedimentacija je 40/90. nalaz psihologa kao i svi drugi nalazi uredan a glavobolje se javljaju i dan danas. Da li te glavobolje imaju veze sa tom izraslinom i sta je to kavernozni hemangiom i epidermoidna cista? Unapred zahvaljujem na odgovoru
sladjana
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jan 31, 2006 12:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Hemangiomi koji se sastoje od velikih i nepravilnih vaskularnih prostora
(haemangioma cavernosum) imaju, zavisno od vrste krvi kojom su ispunjeni, purpurnocrvenu
ili plavkastu prebojenost i cˇesto su iznad nivoa okolne kože ili sluzokože. Kavernozni
hemangiomi se najcˇešc´e nalaze na glavi, narocˇito na usnama i sluzokoži usne duplje.
Karakteristika ovih tumora je njihova kompresibilnost na pritisak i ponovo vrac´anje
na prvobitni volumen po prestanku dejstva pritiska. Povec´anje volumena se zapaža i pri
naporu, plakanju, a takodje i pri savijanju glave prema dole. U kavernoznom hemangiomu
mogu se formirati fleboliti. Oni nastaju kao rezultat distroficˇke kalcifikacije tromba.
Kavernozni hemangiomi su najcˇešc´e permanentne lezije, narocˇito ako nisu bili manifestni pri
rodjenju. Oni koji su prisutni pri rodjenju, pokazuju tendenciju ka spontanoj involuciji.
(haemangioma cavernosum) imaju, zavisno od vrste krvi kojom su ispunjeni, purpurnocrvenu
ili plavkastu prebojenost i cˇesto su iznad nivoa okolne kože ili sluzokože. Kavernozni
hemangiomi se najcˇešc´e nalaze na glavi, narocˇito na usnama i sluzokoži usne duplje.
Karakteristika ovih tumora je njihova kompresibilnost na pritisak i ponovo vrac´anje
na prvobitni volumen po prestanku dejstva pritiska. Povec´anje volumena se zapaža i pri
naporu, plakanju, a takodje i pri savijanju glave prema dole. U kavernoznom hemangiomu
mogu se formirati fleboliti. Oni nastaju kao rezultat distroficˇke kalcifikacije tromba.
Kavernozni hemangiomi su najcˇešc´e permanentne lezije, narocˇito ako nisu bili manifestni pri
rodjenju. Oni koji su prisutni pri rodjenju, pokazuju tendenciju ka spontanoj involuciji.
Makica
Pozdrav,
moja curica od 8 godina ima (izgleda) ovu vrstu haemangioma uz vrh korjena ušne školjke pa me zanima da li neko ima iskustva sa "skidanjem" istog (koja metoda?)
inače ćemo raditi magnetnu angiografiju da bi se sa sigurnošću moglo znati o čemu se radi jer smo do sada radili rengen, CT i magnetnu rezonancu ali su doktori mislili da je lipom dok jedan od njih nije posumnjao na haemangiomu
moja curica od 8 godina ima (izgleda) ovu vrstu haemangioma uz vrh korjena ušne školjke pa me zanima da li neko ima iskustva sa "skidanjem" istog (koja metoda?)
inače ćemo raditi magnetnu angiografiju da bi se sa sigurnošću moglo znati o čemu se radi jer smo do sada radili rengen, CT i magnetnu rezonancu ali su doktori mislili da je lipom dok jedan od njih nije posumnjao na haemangiomu
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 3:37 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: glavobolja kod dece predskolskog uzrasta [hemangiom]
Postovana,dete bi trebalo da pogleda neurolog oftalmolog i deciji neurohirurg,koji ce u zavisnosti od nalaza otkriti uzrok glavobolja,koje apsolutno mogu imati veze sa prethodnim nalazom...SEJEDA napisao:Moja kcerka ima sest godina. Kada je imala tri meseca pojavi joj se izraslina iznad levog oka kao neko meko tkivo ispunjeno tecnoscu i nije bilo bolno na dodir. Posle nekoliko dana radjen ultrazvuk mozga,medjutim dijagnoza je ne jasna spominje se kavernozni hemangiom ili epidermoidna cista, posle toga do prosle godine nisu radjene nikakve druge analize.Ta izraslina je nestala do njenog 15 meseca zivota. Medjutim prosle godine pocnu da se javljaju prve glavobolje.Prilikom jedne jace glavobolje hospitalizovana je na infektivnu kliniku sa predpostavkom da je u pitanju meningitis sto se na kraju ispostavilo da nije meningitis,a otpustena je sa dijagnozom:rhinopharygitis acuta j 00 cephalea [NE ZNAM STA TO ZNACI] molim za objasnjenje.prilikom dolaska na kliniku sedimentacija je 40/90. nalaz psihologa kao i svi drugi nalazi uredan a glavobolje se javljaju i dan danas. Da li te glavobolje imaju veze sa tom izraslinom i sta je to kavernozni hemangiom i epidermoidna cista? Unapred zahvaljujem na odgovoru
Postoji niz razloga iz kojih dete moze imati glavobolju,ali se mora uraditi dijagnostika koja ovde podrazumeva i NMR sa angiografijom
Verujem da ima entuzijasta medju nama!