Fizioloska zutica

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
rekmil
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 17, 2009 2:48 pm

Fizioloska zutica

Post od rekmil »

Beba je rodjena prosle srede (pre deset dana).Treceg dana su konstatovali fiziolosku zuticu, bebac je bio malo na suncanju i bilirubini su ponovo vraceni u normalu.Medjutim, juce ponovo povisen nivo bilirubina.Danas uradjene analize i rezultati sledeci: Direktni bilirubin 36,9, indirektni oko 204, ukupni 243, stim sto na nalazu pise da je ref. vrednost 23,9.Bebi je danas propisano suncanje od 4 sata, ne znam za kasnije.Interesuje me neki komentar na ove rezultate i imam li razloga za brigu.U porodilistu, pedijatar i sestre kazu da nemamo nekog posebnog razloga za brigu.Beba je inace i dalje u bolnici i pod nadzorom je lekara.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Re: Fizioloska zutica

Post od Dea »

Koliko se ja secam (nisam lekar, ali sam imala slicnu situaciju pre 2,5 godine) kada smo bili u bolnici nalazi su ok dok beba ima vrednosti ispod 18. Sa 23 je neophodno da se sunca. Nemojte se nista sekirati fizioloska zutica je nesto sto puno beba dobije i posle bude sve ok. Nadam se da ce vam i neko strucniji od mene dati svoje misljenje...
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

Moja beba je takodje imala fiz.zuticu, mislim da mu je bilirubin isao takodje do 234, takodje su i meni rekli isto sto i vama, i valjda do 340 tako nesto ne ostecuje nervni sistem.Medjutim, to su retki slucajevi, i takodje cak i da ne moze da spaden od teraypije suncanja, detetu se promeni krv i bude sve u redu.Najbitnije je da se dete poji i doji i izbaci ce kroz stolicu i mokracu.Do fiz zutice dolazi zbog nezrezelosti jetre da razgradi crvena k.zrnca, i bezazlena je pojava, cesta kod novorodjencadi.Izvinjavam se ako sam nesto pogresila, i takodje se nadam da ce vam reci na ovu temu neko strucniji takodje odgovoriti.U svakom slucaju, nemate razloga za brigu.
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
rekmil
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 17, 2009 2:48 pm

Post od rekmil »

Hvala na odgovorima.Beba je danas bila na suncanju 4 sata, i supruga mi kaze da su i ona i sestra primetila da je manje zuta.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

Nemojte i da se iznenadite ako i kada bude pustena kuci, bude malo zuta, jer meni je tako rekla babica moze da bude u licu zut/a, i ako ima dozvoljene vrednosti u krvi.
Dajte mi dete od tri godine da od njega napravim coveka!

Slika
Danka I.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 12, 2009 11:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Danka I. »

Nemate razloga za brigu. Moja beba ima 10 mjeseci i takođe je imala fiziološku žuticu. Samo je sunčajte i pojite. Vjerovatno su vam rekli da su bebe pospane kad imaju ovu žuticu, zato je češće budite i hranite.
Odgovori