EMLA anestetik flasteri

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

EMLA anestetik flasteri

Post od Ksenija72 »

Čitajući knjigu "Šta da očekujete u drugoj i trećoj godini" naišla sam na podatak da postoje anestetik flasteri EMLA koji u gotovo svim slučajevima uklanjaju ili u velikoj meri smanjuju bol od uboda igle-bilo da je u pitanju injekcija, vađenje krvi ili neka ozbiljnija intervencija.
Elem, kada su mom sinu prvi put vadili krv iz vene u trećoj godini, nabavila sam flaster-mada postoji i krema-koji sam mu pola sata pre vađenja krvi zalepila i ceo postupak je protekao bezbolno, bez traume i straha.
Idealno ga je iskoristiti prilikom prvog vađenja krvi jer ne znam koliko je moguće već istraumirano dete ubediti da ga ništa neće boleti...a verujte mi, ne boli.
Sve najbolje
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Samo malo da podignem temu...idu prve viroze, bronhitisi i ostala čuda...
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Da taj flaster je super stvar. Moja beba je na zalost morala vec dva puta (a na zalost sledece nedelje ce i po treci put) u potpunu anesteziju pa su joj to stavili da bi je manje bolelo stavljanje kanule za infuziju i lekove. Rekla bih da je bar malo pomoglo, mada moram da priznam da je dosta isfrustirana (danas smo bile na kontroli i pocela je da rida cim je videla lekara)....Ali nisam znala da postoji i krema. Da li se i ona maze pola sata pre uboda?
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Mislim da da, ali verovatno piše u uputstvu( poslednje pakovanje sam dobila iz Grčke a Grci ne priznaju ni jedan drugi jezik osim svog tako da ne mogu da proverim). U situaciji kad nemaš Emla flaster pri ruci nacediš malo te kreme na običan flaster i zalepiš na mesto uboda. Emla je preporodila moju mamu koja ide tri puta nedeljno na dijalizu i nemilosrdno je bodu svaki put. No, čudno je da mnogi naši pedijatri iz unutrašnjosti nisu ni čuli da taj flaster/krema postoji...videla sam da ga u Tiršovoj koriste pa pretpostavljam da se može naći i u bolje opremljenim Bgd apotekama.
Kako ti je tvoja bebica?
Sve najbolje
Ksenija
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Danas mi nisu dozvolili u apoteci da kupim kremu. Rekose da je koncentracija lidokaina prevelika za bebe. A flaster su nam anesteziolozi u bolnici sami sugerisali, sad sam malo zbunjena....
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Dea, proveriću sutra koncentraciju lidokaina u kremi odnosno flasteru, pa ću ti javiti. Možda je caka da se sastav kreme brže resorbuje u organizmu za razliku od flastera, ne znam, nisam farmaceut. Napomenula sam da postoji krema kao rezervna varijanta u slučaju da nema flastera...što je kod nas često slučaj pa se dovijamo na različite načine s tim da je flaster elegantnije rešenje.
Moje iskustvo je da se farmaceuti i pedijatri retko slažu ili slože oko ordinirajuće terapije....i pre bih se oslonila na iskustvo lekara posebno što ti je dete već imalo pozitivno iskustvo sa Emlom. Držim ti palčeve i želim vam sve najbolje u predstojećim danima...
Ksenija
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Pa pred operaciju su joj stavili te flastercice na rukice i mislim da je bolje proslo (manje je plakala nego prvi put kada je bilo bez toga). Nisam ih kupovala i ne znam u kakvom se pakovanju prodaju (ima li malih koji mogu da se zalepe na prst?). Inace kada joj vade krv sa nekom spravicom koja samo kratko bocne prst nije strasno. Ali to je bilo samo dva put. Sad navodno nemaju vise tu spravicu (?!?!?!?) pa bocnu sa onim nozicem. Tu je dranje od jedno dva sata posle. Sad vec samo kad vidi lekare (tj. belu uniformu) krene odmah da se dere. Inace plasim se jako sledece nedelje. Trenutno je beba prehladjena i ja uopste ne znam kako ce to ici (vezano za punu anesteziju). Ne bih volela da rizikujem a opet ne bih volela da celu pricu mnogo dugo prolongiram....
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Evo resismo pricu na drugi nacin. Kupila sam u apoteci onaj mali aparat (podseca na hemisku olovku) koju koriste dijabeticari da bi vadili krv. On samo brzo bocne i stvarno skoro da ne boli. Danas smo sa tim vadili krv i nije se ni zaplakala. Kao da nista nije ni bilo.
A inace sto se tih flastera tice, pitah ja danas anesteziologa da li bi bio ljubazan da joj opet pre operacije to nalepi na rukice, no rece covek nema potrebe. Ubedjivali se mi ubedjivali, ali nista....Doslo mi da ga udavim, ali na zalost ne mogu nista bez njegovog pristanka....
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Dea, baš mi je žao zbog stresova i brige koju preživljavate...i verujem, ipak je to Nemačka i sigurno njihove doce znaju šta rade i da će sve biti dobro. Nadam se da je operacija dobro protekla. Drži se i budi jaka, što već jesi.
Sve najbolje
Ksenija
Dea
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od Dea »

Hvala na podrsci. Operacija je sutra. Ja se trudim da ne budim preterano uzrujana jer znam da beba to oseca. Ona je za sad ok, sva vesela i razigrana, ne zna sta joj se sprema.
Korisnikov avatar
Anjina Mama
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 9:59 pm

Post od Anjina Mama »

Ksenija72, jeste li iz Beograda ili Srbije? Gde ste nabavljali flastere? Da li oni mogu da se koriste pre davanja vakcine ili samo sluzi za eventualne hiruske intervencije pri apliciranju kanila i za vadjenje krvi kod dece?
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Emla flastere nabavljam preko prijatelja iz Nemačke....a viđala sam ih u apotekama u blizini Tiršove.....takođe sam uočila da ih sestrice koriste i na dečijem odeljenju u Tiršovoj. Koriste se za sprečavanje bola pre bilo kakvog uboda. Mi smo ga koristili kada su sinu vadili krv a prijateljici sam dala jedan kada je njena malecka dobijala vakcinu. Nisam iz Beograda pa ne mogu da Vas uputim na apoteke koje ga imaju...jer ne znam. Ali možete preko info stranica sa brojevima privatnih apoteka da saznate...
Korisnikov avatar
Anjina Mama
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 9:59 pm

Post od Anjina Mama »

Ksenija72 hvala na pomoci, raspitacu se po Beogradu, ali uskoro mi dolazi prijatelj iz Kanade pa sam mu vec narucila kremicu, kaze da tamo ima.
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ksenija72 »

Drago mi je. Naruči mu odmah i flastere za svaki slučaj ako ga ne nađeš u našim apotekama.
Ksenija
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Dae, a zasto je tvoja beba morala pod totalnu dva puta i vec treci uskoro kad je tako mala.
Koliko sam razumela nema ni 2 godine :(
Slika
Odgovori