Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Efikasna zastita beba od komaraca?
PostPoslato: Pon Jun 16, 2008 4:03 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 16, 2008 3:52 pm
Postovi: 5
Prva poruka od novopecene mame :)
Interesuje me kako zastititi bebu od komaraca, treba li mazati neko sredstvo po kozi (npr. Zaza No no ili tako nesto je naziv, Chiccov proizvod) ili flasteri preotiv komaraca i krpelja za decu....Koliko je to zdravo, ipak je sve to hemija, a bebeca koza nezna i osetljiva? I sta raditi, tj. sta mazati na ujedeno mesto? Ima li neki poseban preparat ili dobra stara Pavloviceva krema :)
A sta je sa onim aparatima za sobu koji se ukljucuju u struju, navodno neskodljivi po zdravlje, kakva su vasa iskustva?
Imam bebu od 3,5 mes i sve cesce i duze smo napolju, pa da se pripremim.
Hvala unapred, posto pretpostavljam da imate vise iskustva od mene i da vam pitanje nije smesno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 16, 2008 7:19 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Imala sam isti problem prosle godine. Prebuljala sam sve apoteke i prodavnice ali svi ti proizvodi za mazanje su predvidjeni za decu od dve godine pa na gore. Mi smo jednostavno koristili mrezu za komarce preko krevetca. A imali smo i malu mrezicu za kolica.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jun 16, 2008 7:58 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm
Postovi: 295
Ja u stanu imam uključen Raid - ali uvek je otvoren i prozor! U vikendici isto.
Za bebinu kožu - par kapi eteričnog ulja lavande iza ušiju, malo na rukice, malo na nogice. Možeš i na odeću ili kolica nakapati malo. Nama vrši posao.
Za ujed - nevenova mast ili nevenovo ulje - manje svrbi i smiri iritaciju.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 17, 2008 8:51 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 16, 2008 3:52 pm
Postovi: 5
Pretpostavljala sam da za bebe bas i nema nekog efikasnog sredstva :( Ipak hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 17, 2008 1:12 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 7:22 pm
Postovi: 2202
Lokacija: Nemacka
Nema na zalost. No mreza zaista pomaze. Moja cerka sada ima godinu dana i nije je jos ugrizao ni jedan komarac ili neki drugi insekt a vrlo smo cesto u gostima kod mojih na N.BGD gde ih uvece sa plafona skupljamo usisivacem.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Uto Jun 17, 2008 10:13 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 10:59 pm
Postovi: 74
Lokacija: Beograd
Kod mene u dnevnoj sobi i trpezariji je ukljucen Raid (sa otvorenim prozorom), a u spavacoj sobi, gde je i Anjin krevetac onaj chiccov aparat Zanza No, koji radi na bazi ultrazvucnih talasa koji teraju komarce, i nema nikakve hemije unutra. Zadovoljni smo do sada.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 18, 2008 10:24 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Jun 16, 2008 3:52 pm
Postovi: 5
Anjina mama, jel nisi primetila nikakvu promenu kod Anje, kao da joj nesto smeta taj aparat, da je razdrazljiva ili slicno? Ja razmisljam da ga kupim ali kapiram da su to talasi, neskodljivi doduse, ali.... :roll:
Opet kad izvagam sa jedne strane komarci i ujedi a sa druge ultrazvucni talasi, stvarno nisam pametna sta je manji rizik :(
mozda ipak stara dobra mreza za komarce :) ...videla sam da auto sedista imaju posebnu mrezicu za njih, kao na cicak se nakaci na sediste, deluje prakticno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 18, 2008 1:21 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 10:59 pm
Postovi: 74
Lokacija: Beograd
Nisam videla nikakvu promenu kod Anje, mi smo aparat nosili i na more, i svih 15 dana je bio ukljucen, kao i ovde kod kuce.
Imam komarnik, ali samo na dnevnoj sobi, jer sam tu i ugradjivala nove prozore, a u spavacoj (gde i najvise treba), nemam, prozori su grozni, a i nema sanse da se na njih nakaci mreza.
Iskreno se nadam da chicco ne bi podbacio sa kvalitetom proizvoda i izbacio nesto sto je stetno po dete... :lol:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jun 18, 2008 3:18 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 6:34 pm
Postovi: 295
Anjina Mama je napisao:
Iskreno se nadam da chicco ne bi podbacio sa kvalitetom proizvoda i izbacio nesto sto je stetno po dete... :lol:


Mi imamo taj Zanza No, ali nama uopšte ne deluje, puna soba komaraca.
A u vezi ove tvoje zadnje rečenice: kupila sam chicco kremu za sunčanje za bebe, na kojoj piše Contains: OXYBENZONE. Proguglam malo i nađem da je oxybenzone kancerogen hemijski blokator UV zračenja

Oxybenzone is a derivative of benzophenone, which is well known to attack DNA when iluminated. It generates strand breaks and various photoproducts.[5] Already in 1993 the use of oxybenzone had been strongly criticized, based on its similarity to benzophenone.[5]

The photomutagenic properties of these compounds might be a contributing factor to the increased melanoma incidence that has been found in sunscreen users (see sunscreen controversy).

Ceo tekst imate na: http://en.wikipedia.org/wiki/Oxybenzone


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Ned Avg 03, 2008 11:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Nov 20, 2007 3:01 pm
Postovi: 33
Lokacija: Tu sam
a kad već ujede komarac??

Šta mazati da nas brže prođe, pročitala sam gore nevenova mast ili ulje,
ima li još šta? :(


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Avg 06, 2008 3:50 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am
Postovi: 237
Citiraj:
Proguglam malo i nađem da je oxybenzone kancerogen hemijski blokator UV zračenja

Bez ljutnje ili imalo želje za polemikom, ali u ovom citiranom nigde ne piše da je kancerogen, no da se na osnovu sličnosti sa benzophenonom često kritikuje.
Takođe, sve tvrdnje o štetnosti pojedinih sastojaka blokatora UVA i UVB mahom su plasirale konkurentske farmaceutske kuće.
Naravno, ako nešto jeste dokazano štetno - hteli to proizvođači ili ne - biće povučeno sa tržišta. Nekada ljudi nisu znali za više od maslinovog ulja i ništa im nije falilo. Ono samo ima faktor negde oko 15, pa je za odrasle, ukoliko nisu preosetljivi na sunce, dovoljno, ali za bebe ipak nije.

Sa druge strane, uvek važem posledice korišćenja i nekorišćenja. Prvi ujed komarca je kod mog sinčića izazvao blago modru fleku (ujeden je za dlan, fleka je bila na mestu spoja šake i ruke) veličine nekoliko cm u prečniku. Malo je reći koliko sam bila ljuta i da mi je trebao otprilike minut i po da se spakujem i otrčim po neki preparat.
Nakon ujeda koristili smo fenistil gel. Koristi se kod malih površina, dakle, kod baš, baš izujedane bebe (a nadam se da takvih neće nikada biti) nije preporučljiv jer bi ga morali mnogo upotrebiti.
Eterična ulja treba razređivati pre nanošenja na kožu bebe (i na kože osetljivih ljudi), bazna ne. Uvek na flašici piše koje je u pitanju.

Zanza preparati su namenjeni od rođenja nadalje (piše 0+), ali ja kreme svejedno izbegavam, jer piše da treba izbegavati kontakt sa sluzokožom. Ne znam kako su zamislili da jedna beba ne strpa npr. ručice u usta ili ne protrlja oke, ali to je već njihov problem.
Ultrazvučni aparatić ne može da razdraži bebu, ljudsko biće, čak ni mnogo osetljivije pse (u dvorištu koje delimo ima i pasa i mačaka), jer naše uši ne registruju taj zvuk. Radi na principu emitovanja talasa koji se poklapaju sa talasima koje proizvode mužjaci komaraca, te su odbojni samo trudnim ženkama (a one su jedine koje grizu). Dakle, na ostale komarce jednostavno ne deluje, ali ostali i ne bi trebalo da su opasni.
Moje iskustvo s tim aparatićima je sledeće: prenosni, na baterije je fantastično štitio postavljen na kolica. Ovaj što nam je uključen u struju nije jednako efikasan, ali mislim da nije problem u vrsti aparatića, nego u dometu. Mislim da kažu da je domet nekih 5 m u prečniku, ali ja tipujem da je tek jedva 3, što znači da je sve što je udaljeno više od 1.5 m slabo ili nimalo zaštićeno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Upozorenje za Chicco Zanza No 0+
PostPoslato: Pon Maj 18, 2009 9:07 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Maj 18, 2009 8:56 pm
Postovi: 1
Lokacija: Beograd
Molim vas da obratite paznju na preparat Chicco Zanza No koji je namenjen bebama. Uvoznik Decco je prelepio pravi rok trajanja svojom deklaracijom. Rok upotrebe je Februar 2004, a prodaju ga sa prelepljenom deklaracijom na kojoj pise da je proizveden u februaru 2009 i da vazi 36 meseci. Ovo nije prvi put da mi se slican stvar desava sa Chicco proizvodima i iskreno savetujem roditeljima da obrate posebnu paznju. Sutra cu ovaj slucaj prijaviti trzisnoj inspekciji i nadam se da ce ih zatvoriti. Prekrsaj je utoliko tezi sto se i inace radi o insekticidu tj opasnom preparatu za koji su potrebne specijalne dozvole a posebno je opasno sto je namanjen bebama. Kupljen je u Delta City-ju ali se prodaje i u mnogim apotekama i radnjama za bebe. Pokusacu da pozovem i udruzenja za zastitu potrosaca i da skrenem medisjku paznju. Ukoliko nekoga zanima da pomogne ili da uradi jos nesto ovom pitanju, neka mi se javi porukom na forumu i poslacu mu slike fiskalnog racuna, proizvoda i deklaracije.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Upozorenje za Chicco Zanza No 0+
PostPoslato: Pon Maj 18, 2009 10:17 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:32 pm
Postovi: 1074
roditeljbg je napisao:
Molim vas da obratite paznju na preparat Chicco Zanza No koji je namenjen bebama. Uvoznik Decco je prelepio pravi rok trajanja svojom deklaracijom. Rok upotrebe je Februar 2004, a prodaju ga sa prelepljenom deklaracijom na kojoj pise da je proizveden u februaru 2009 i da vazi 36 meseci. Ovo nije prvi put da mi se slican stvar desava sa Chicco proizvodima i iskreno savetujem roditeljima da obrate posebnu paznju. Sutra cu ovaj slucaj prijaviti trzisnoj inspekciji i nadam se da ce ih zatvoriti. Prekrsaj je utoliko tezi sto se i inace radi o insekticidu tj opasnom preparatu za koji su potrebne specijalne dozvole a posebno je opasno sto je namanjen bebama. Kupljen je u Delta City-ju ali se prodaje i u mnogim apotekama i radnjama za bebe. Pokusacu da pozovem i udruzenja za zastitu potrosaca i da skrenem medisjku paznju. Ukoliko nekoga zanima da pomogne ili da uradi jos nesto ovom pitanju, neka mi se javi porukom na forumu i poslacu mu slike fiskalnog racuna, proizvoda i deklaracije.



Uzas,van svake pameti, cime sve sluze raznorazne firme ne bi li dosli do zarade.Podrzavam vas apsolutno, ne kupujem chicco proizvode ali kupujem niveu i bubhen i verujem da i ti ima falsa.Strano!!!!!!!!!Nemam reci.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Maj 18, 2009 10:30 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 1:56 pm
Postovi: 234
Mi smo isto koristili mrezu i raid i bilo je Ok sada cemo je opet montirati. Drugarica mi je rekla da od jostona postoji neka kremica koja stiti od komaraca ali je ja licno nisam nasla i neznam kada se sme koristiti.

Jeste vi culi za tako nesto?


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 61 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: