dodavanje soli u ishranu

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
zubovac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 13, 2007 7:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

dodavanje soli u ishranu

Post od zubovac »

Moja beba ima 4.5 meseca,hranim je bebelakom,a pijemo i cedjene sokove,vocni kompot,kasice od voca i povrca,''milupa''kasice.Zanima me kad poceti sa dodavanjem soli u hranu?Takodje i kada krenuti sa mesom i kojim?
Unapred hvala
Slika
sandra77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 07, 2006 11:15 am

Post od sandra77 »

Pa bebica ti dosta toga jede za svoj uzrast. Sa dohranom se preporucuje da se krene sa 5-6 meseci.
A dodavanje soli se ne preporucuje pre prve godine. A i ne treba joj!
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

Meso najranije od punih 6 meseci.
I onda, može so na vrh noža da se sipa u bebinu hranu.
Tada treba de se počne i sa žumancetom, jednog dana meso u povrću a drugog žumance.
Tek sa 9 pa čak i godinu dana (kod dece sklone alergijama) daje se celo jaje (sa belancetom).
Slika
zubovac
Novi član
Novi član

Post od zubovac »

Hvala.
Nadam se da nisam poranila sa dohranom,ali mi je pedijatar rekaoda sa obzirom da se hranimo bebelakom mogu da krenem sa drugim namirnicama.na milupinim hranicama stoji od 4.meseca.molila bih vas za misljenje.
pozdrav
Slika
daxitj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 03, 2007 4:12 pm

Post od daxitj »

Kao sto se zna bebin ukus za hranu se razlikje od naseg, i zbog tog nema potrebe soliti joj hranu. Sto se mesa tice moze se poceti sa 5.5 ili 6 meseci. Mi smo prvo poceli sa teletinom zatim piletinu pa onda junetinu.

Mada je uvek najbolje konsultovati se sa nutricioistom (zbog kilaze i ostalog)
U svakom slucaju prijatno!
OljaA
Aktivan član
Aktivan član

Post od OljaA »

daxitj napisao:Kao sto se zna bebin ukus za hranu se razlikje od naseg, i zbog tog nema potrebe soliti joj hranu.
Nisu sve bebe iste, moja beba je npr. mnogo lepše prihvatila slane kašice nego slatke na moje veliko zaprepašćenje jer znam da bebe lepše prihvate slatke a za slane je potrebno malo više truda.
Zatim, znala sam da ne bi trebalo da se soli ili sasvim malo pa sam joj dala bez soli i slabo mi je jela, bljuckala, i kad sam jednog dana slučajno presolila (ne baš presolila ali posolila kao za nas) on je pojela za čas i oblizivala se svo vreme.
Sad sam počela sa vegetom i baš je voli, trudim se da ne bude u velikim količinama ali kad dete voli moram da solim.
Tako da so sme ali pokušajte bez ili sa što manje ali beba će da bude presudna u odluci :wink:
Slika
zubovac
Novi član
Novi član

Post od zubovac »

Vasi saveti puno znace.Hvala
Slika
OljaA
Aktivan član
Aktivan član

Post od OljaA »

Zaboravih da dodam, umesto kuhinjske bebi (a poželjno je i vama) u hranu dodajte morsku so, zdravija je i ima više joda.

Isto to važi i za šećer, umesto belog koristite žuti :wink:
Slika
Odgovori