DECIJI DNEVNIK

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 16, 2007 2:02 pm

DECIJI DNEVNIK

Post od mamacita »

:(

Moja cerka ima jos malo pa 7 godina. Ide u 2 razred osnovne skole.Jedan dan mi je zatrazila da joj kupim svesku da pise dnevnik.To je videla od Maje sestricine,ona ima 9 god.I ona pise dnevnik.Mislila sam da ce se malo pozabaviti i baciti ga.Ali ona se ozbiljno prihvatila tog dnevnika i pisanja.Pise svako vece,i zakljucava,ga. Trazila mi je da ima obavezno i kjuc, zato sto tako ima i Maja.Jedan dan iz radoznalosti sam ga uzela i otkjucala da vidim sta to ona pise.E,ovako totalno sam se zabrinula i rastuzila kada sam procitala da svaki dan koji opisuje,opisuje da je bio grozan!Na pocetku svake strane pise koga voli:na jednoj strani mene i tatu,na drugoj strani Maju (sestricinu),na trecoj strani jednog malog koji je, jos prosle godine otisao iz razreda,vratio se u svoju domovinu(Poljsku)Inace ja sam mislila da ga je ona prebolela, vise mi nikada od kada je otisao nije pricala o njemu! Da li je moje dete vec od sada pesimista u zivotu ili nesto drugo?.Molila bih nekoga da mi odgovori,zabrinuta sam.Ja inace pokusavam sve njene zelje i traznje da ispunim.....
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

:)

To su sve prolazne faze ;) Pa zar ti nisi bila zaljubljena kad si bila mala?? Samo je razlika shto nisi pisala dnevnik!

Nemoj joj zalaziti u dnevnike i intimu i kontrolisati je, ako sazna da si joj chitala dnevnik nece ti s enikad poveriti vishe!

Ako njoj sada odgovara da piskara, pusti je da piskara, mozda jednog dana od nje postane dobar pisac ;)

A shto se tiche vas, malo vishe prichajte sa njom, ako vec zelite da joj pomognete, chachkajte po njenim zeljama i vodite je na krstarenje dunavom, na kuglanje, u posetu na beli dvor... neshto shto ce joj biti zanimljivo i drugachije!

Nezahvalno je pisati poshto nam niste rekli kakav je njen drushtveni zivot a ni vash, da li radite i ko sa njom provodi vecinu dana, kakva je uchenica, da li ima problema sa uchenjem, da li ima drugarice ili je po ceo dan u kuci kad nije u shkolici, da li ste vi strog roditelj i li ne, da li ima brata ili sestru...

Devojchice se za razliku od dechaka, mnogo ranije zatvaraju u sebe i imaju svoj svet koji neguju, to kod dechaka pochinje sa prvim masturbacijama a kod devojchica chim osete ljubav ili simpatiju i stid :)

Ne bih se previshe brinula, pustite da sve ide nekim svojim tokom, mislim da zaista nema potrebe da se obracate psiholozima i kojekakvim struchnjacima, vashe dete nije bolesno, samo odrasta i zeli svoj svet u kom nema roditelja (tirana, autoriteta, kritichara).
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član

Post od mamacita »

Hvala vam puno na odgovoru. Ovako njen dan izgleda sledece:odlazi ujutru u skolu vraca se u 12;30.Posle toga gleda tv,pise domaci, igra se .Dva puta sedmicno ide na engleski,.Subotom i nedeljom je slobodna igra se sa Majom od ujutru do kasno uvece,idemo u setnju(nije luda za setnjom),vise voli da se igra sa Majom.Otprilike tako.Nema brace ni sestara rodjenih.Uskoli je ok. ali nije odlicna.Sto se tice strogoce ,pa mislim da joj ja puno toga dozvoljavam,jesam nervozna ponekad i cesto se na nju izderem,ali joj uglavnom i popustam i dopustam!
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

Ne razumem zasto citate dnevnik, ipak to je privatnost vase cerke ma imala ona sedam godina!
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

U svom prvom postu ste naveli da je za dnevnik saznala od svoje sestre tj.rodjake.Ona je starija od nje cele 2 godine.U tom uzrastu to je ogromna razlika.Mozda je Maja Vasoj cerki ispricala sta se otprilike pise u dnevniku.Znate ono,povrsno.Vase dete je prihvatilo savet i sada piskara.Kada ste vec poceli da citate njen dnevnik,sto zaista niste trebali,onda to cinite jos neko vreme cisto da biste sebe smirili.Sigurna sam da cete ubrzo shvatiti da bezrazlozno brinete.Naravno,budite jako oprezni da vas ne uhvati jer cete izgubiti njeno poverenje!
Sve su to normalne faze i posto vase dete raste okruzeno ljubavlju nema potrebe mnogo da brinete.Pricajte,zblizite se jos vise.Ma ona ce taj dnevnik verovatno jos jako kratko pisati a onda ce se pojaviti nesto novo sto ce joj privuci paznju.
Ludjakinja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 12:01 pm

Post od Ludjakinja »

:lol:

Ja bih samo rekla da je sve to normalno i da je samo faza odrastanja.
Pa svi smo mi zapisivali negde po koji red i najcesce se to desavalo kada imamo neki 'problem'.

I moj je dnevnik licio na njen :D i uvek sam imala po neku zamerku,ali stvarno nikada istinski nisam bila ni tuzna ni pesimisticna.

I jedan savet...nemojte joj citati dnevnik jer ukoliko sazna povredice je jako. :wink:
Slika
Lupilu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 8:47 pm

Re: DECIJI DNEVNIK

Post od Lupilu »

mamacita napisao::(

Moja cerka ima jos malo pa 7 godina. Ide u 2 razred osnovne skole.Jedan dan mi je zatrazila da joj kupim svesku da pise dnevnik.To je videla od Maje sestricine,ona ima 9 god.I ona pise dnevnik.Mislila sam da ce se malo pozabaviti i baciti ga.Ali ona se ozbiljno prihvatila tog dnevnika i pisanja.Pise svako vece,i zakljucava,ga. Trazila mi je da ima obavezno i kjuc, zato sto tako ima i Maja.Jedan dan iz radoznalosti sam ga uzela i otkjucala da vidim sta to ona pise.E,ovako totalno sam se zabrinula i rastuzila kada sam procitala da svaki dan koji opisuje,opisuje da je bio grozan!Na pocetku svake strane pise koga voli:na jednoj strani mene i tatu,na drugoj strani Maju (sestricinu),na trecoj strani jednog malog koji je, jos prosle godine otisao iz razreda,vratio se u svoju domovinu(Poljsku)Inace ja sam mislila da ga je ona prebolela, vise mi nikada od kada je otisao nije pricala o njemu! Da li je moje dete vec od sada pesimista u zivotu ili nesto drugo?.Molila bih nekoga da mi odgovori,zabrinuta sam.Ja inace pokusavam sve njene zelje i traznje da ispunim.....

Prvo bih vam zelela reci da zaista nemate razloga za brigu. Kao sto su mnogi pre mene primetili, u pitanju su takodje i razvojne faze odrastanja, a i bez toga ja bih dodala da je sasvim normalno da u vasem dnevniku pisete sve ono sto je 'grozno' tj. sto vas muci. Probajte i sami da pisete dnevnik i videcete da se lepi dani prosto ne daju zabeleziti. Retko ko ima inspiraciju da opise lep i srecan dan, prosto pisanje o njemu nema nikakvu svrhu, dok pisanjem o necemu sto vas muci (a takvih stvari je kod srecnih i normalnih ljudi koliko volite), vi sticete kontrolu nad svojim negativnim osecajima i ucite kako sa njima da se izborite, izrazavajuci ih i misleci o njima. Zato citanjem necijeg dnevnika sticete veoma pogresnu sliku o njemu, jer vidite samo losu stranu medalje.... Samim tim sto vasa devojcica pise dnevnik pokazuje jednu veoma vaznu komponentu zrelosti, a to je da moze da verbalizuje ono sto je muci, a ne da ga 'odigrava', kako mi psiholozi volimo da kazemo.
Dakle, sto se vase devojcice tice, ne brinite se, to sto su u njenom dnevnuku samo zalbe, ne znaci da je ona manje srecna i zadovoljna uopsteno u zivotu. Takodje, to moze biti i njen licni stil izrazavanja (malo drame, nikad na odmet).
Ipak, ono sto ne bih zelela da preskocim, ako vec brinete za psihicko zdravlje vase cerkice, je da mozete biti mnogo vise zabrinuti oko toga kako na nju moze delovati vase narusavanje njene privatnosti.
Kako sam i sama roditelj, potpuno razumem vasu potrebu za otvaranjem dnevnika, kao i osecaj da je vase dete na neki nacin deo vas i da samim tim ne osecate svoju invazivnost kada ulazite u njen prostor, ali je od veoma velikog znacaja da budete svesni da takvo narusavanje privatnosti moze imati ozbiljne posledice po njen razvoj. Sada je pravi trenutak da vezbate sebe u davanju prostora svojoj cerci, jer vise nije ni toliko mala, da morate voditi racuna za nju, a taman ulazi u godine kada ce vase poverenje i granice koje postavite sebi u odnosu na nju uroditi plodom i omoguciti joj zdrav razvoj.

slucajno zateknuti psiholog na ovom forumu
terapeut
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 05, 2006 7:05 pm

Post od terapeut »

Vasa cerka ima skoro 7 godina i pise dnevnik!!!???
Sa skoro 7 godina ona zna:
1.)da pise
2.)da oblikuje misli i formulise ih kroz recenice
3.)da istrajno i svakodnevno zapisuje svoja oscanja

Ne znam za ostale ja bih se bogami debelo zabrinula.....
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

terapeut napisao:Vasa cerka ima skoro 7 godina i pise dnevnik!!!???
1.)da pise

Ne znam za ostale ja bih se bogami debelo zabrinula.....

Ne vidim nista zabrinjavajuce u tome,pa dete ide u drugi razred i sasvim je normalno da zna da pise.
Korisnikov avatar
mamacita
Aktivan član
Aktivan član

Post od mamacita »

[
quote="terapeut"]Vasa cerka ima skoro 7 godina i pise dnevnik!!!???
1.)da pise

Ne znam za ostale ja bih se bogami debelo zabrinula
DA ,KRENULA JE U SKOLU SA 5,5 GODINA(ZIVIMO U INOSTRANSTVU )I OVDE DECA KRECU U SKOLU GODINU DANA RANIJE. :D [/quote]
Slika
Odgovori