Očigledno da ste imali neki problem jer ste imali ragade. Ako beba pravilno drži dojku ne sme ništa da boli i nema ragada. Možda je bebica bila mala pa nije mogla mnogo da zine a vaše grudi tvrde i prepunjene.... (to je meni bio slučaj sa starijom). Ako beba ne drži pravilno dojku ne može ni da izvuče dovoljno mleka. Sad samo ovako lupam na pamet, ne znam kakve ste sve probleme imali.sludjena mama napisao:A STA JE SA OVIM:mladje dete je non stop vuklo,do besvesti,puna dva meseca,malo je dodavala na tezini,posle dva meseca mucenja(bukvalno),njenog nespavanja,plakanja,stalnog dojenja,non-stop, pedijatar mi je preporucio da uvedem dohranu,znaci jedno dojenje pa sledeci put dohrana.
da ne pominjem povredjene bradavice,krvarenje pa onda stednju jedne bradavice da bi se druga ,raskrvarena zalecila,pa onda opet sa drugom bradavicom i tako u krug....dete je vuklo do besvesti,ja sam izvlacila bradavice koje su non stop bile uvucene,izmuzavala se...dok dete spava izmuzavam se ili masiram dojke a kad je budna dojim je i tako danima ma dva meseca non stop....
kad sam uvela dohranu za mesec dana je dodala 800grama,sledeceg kilogram i tako...
napominjem,nisu mi radili analizu mleka ali valjda po nekad treba da presudi zdrav razum....
od cetvrtog meseca smo presli na adaptirano mleko.opet uz saglasnost pedijatra.
samo sam htela da kazem da ja jesam za dojenje,nema bolje hrane od majcinog mleka ali kad vec nisam mogla,onda je bolje preci na adaptirano mleko pa da dete napreduje nego po svaku cenu insistirati na dojenju!
govorim iz ugla majke dvoje dece!neko se sigurno ne slaze sa mnom ali mislim da ce se vecina sloziti!!!
Ja ne kažem da majka treba da doji po svaku cenu, po cenu da uruši svoje zdravlje. Svako od nas ima različit prag tolerancije i izdržljivosti, vi ste izdržali dva meseca sa ragadama, ja bih verovatno brže odustala jer znam kako to boliiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Možda da je bio neko da vam pomogne, proveri da li bebica dobro hvata dojku, možda biste rešili problem. A možda i ne biste, što opet nije tragično.
Nije mi namera uopšte bilo koga da prozivam, ali za mesec dana ili godinu neka mama sa problemima će uguglati ovu temu i ne želim da naiđe i sledi pogrešne informacije. Jer nije problem u mamama koje žele da doje, problem je u needukovanom medicinskom osoblju, počev od porodilišta pa na dalje.
A mamama samo možemo da odamo priznanje za trud, jer kad zakažu oni koji treba da nam pruže podršku i informacije pa se dovijamo na različite načine da rešimo probleme, sa malom bebom koja verovatno plače dok guglamo..... znam kako je.