baby friendly

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

globus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 18, 2009 11:51 am

baby friendly

Post od globus »

Cula sam komentare da je ovaj program uzasan. Trudnice su se odlucile za njega jer omogucava da beba kad se rodi bude non-stop pored mame u svom kreveticu. To je bas lepo! Znaci puno i mamama i bebama. :D
Ali! :(
Kazu da im med. sestre ostave bebu i vise ne ulaze u sobu. Beba place, a mame nemaju pojma sta da rade ni kako...
Da li su ove informacije tacne?
Tesko mi je da poverujem u njih. :roll:
dimedej
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 10:05 am

Post od dimedej »

Nisu bas tacne. Zavisi od bolnice, kao i od sestrice. Uglavnom dodju cim cuju da beba duze vreme place i tada pomogne mami da smiri bebu ili je cak odnese u boks da se mama odmori. (Tako je bar moje iskustvo) Mozda to zavisi i od broja kreveta u sobi. Kod nas je bilo 6, znaci 6 beba, ako jedna pocne, uskoro se pridruzuju i ostale i onda je haos. :wink:
Uvek mozes pozvati sestru da ti pomogne ako bas ne znas sta da radis, ali verujem da svako zna da umiri bebu.
globus
Novi član
Novi član

Post od globus »

Dimedej, gde si se ti porodila? I, kad? :D
dimedej
Stalni član
Stalni  član

Post od dimedej »

Pre sedam meseci u Senti. A cula sam da nije svuda baby friendly program.
Na primer u Beogradu u nekim bolnicama je jos uvek po starom.
dejan27
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 12:56 pm

Post od dejan27 »

Moj mali ce sada 9 meseci baby friendly program nije postojao tada u Subotici kada sam se porodila.

Nama su bebe donosili od 7 do pol 3 za to vreme su ih doktori pregledali a sestre presvlacile jednom. Nekazem da je baby friendly program los ali ja sam se porodila u pola 1 ujutro i sad zamisli da su mi ga odmah stavili do mene i da je poceo da place nebi se mogla ni pomeriti.

Sve je to lepo ali moje misljenje je da za tih 48 sati sto provodis u bolnici posle porodjaja nisi u stanju brinuti o maloj bebi sam organizam ti je jos u soku sve ti je nepoznato nisi u svom okruzenju ja mislim da to samo stvara sok kod majke mozda i veci nego sto bi iko od nas priznao.

S druge strane kad su ga odneli u pola tri ja sam bila tuzna sto nije pored mene jer nazalost mi smo bili 5 dana u bolnici zbog mog dugog porodjaja od 17 sati koji me je iscrpeo ne samo mene nego i mog malog.

Sve u svemu neverujem da bi to svakom odgovaralo a malo bi njih to i priznalo!

Sto se medicinskih radnika tice e pa to je druga prica i o tome bi se mogla otvoriti tema koja mislim i da postoji na ginekologiji mnogo vremena jos treba da prodje da to budu neki normalni radnici ili bar humaniji. CAST izuzecima ali mnogo je vise losih nego dobrih sestara!

Pozdrav
dimedej
Stalni član
Stalni  član

Post od dimedej »

U Senti se ostaje 5 dana u bolnici ako je porodjaj prirodnim putem i 7 ako je carski. Nekima to godi, pa dolaze iz Subotice i iz Ns ovde da se porode. Meni je to predugo. Ja sam se porodila carskim , bila 2 dana u sok sobi, a beba u boksu i 3. dan su me premestili i doneli bebu.
Znaci.... bilo mi je uzasno, zbog bolova, ali kao sto rekoh sestrice su bile ljubazne.
U svakom slucaju lepse je kad je beba pored tebe, ali definitivno je lakse kad je donose na par sati.
dejan27
Aktivan član
Aktivan član

Post od dejan27 »

Znaci carski je u Subotici 7 dana a prirodan porodjaj bez komlikacija 48 sati.

Nemoj te pogresno svatitit i ja sam volela kad je beba bila pored mene ali neverujem da bih posle tolko sati porodjaja mogla da ga dignem da bih ga utesila a sestre nisu bile ni blizu kad je trebalo.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

RE BABY FRIENDLY

Post od dolce-vita »

Moje iskustvo sa bejbi frendli programom nije bas za pohvalu, u gradskoj bolnici u Beogradu na tom odelenju ped.sestre su jako neljubazne.Ne sve, ali vecina.Nikako ne bih preporucila,barem ne u gradskoj bolnici.Naime, moja beba je dobila zuticu a ja po prirodi imam uvucene bradavice i imala sam velikih problema sa dojenjem, beba opijena od bilirubina nije ionako mogla da vuce, bila je omamljena,one nece da pomognu, ma haos....Uglavnom, majke se snadju tako sto im neka drugorotka bude u sobi pa ima pokaze.Inace, od ped.sestara se ne nenadajte.Moj bebac je samo ziveo na dohrani,mislim haos.Otisla sam jedne noci da ih nesto pitam, a ono u sobici pored inkubatora sestra pusi li pusi.Mislim da je tro okza drugorotke, trecerotke i nadalje, jednostavno mame koje imaju iskustva, a za prvorotke nikako.To je moj stav.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re bejbi frendli

Post od dolce-vita »

Da se razumemo, kao sto rece dejan27, to bi bilo dobro da je ljudski organizovano kod nas.Da je to stvarno bejbi frendli u pravom smislu te reci,da babice hoce da pomognu, da daju maksimalnu podrsku majci koja je odlucial da doji... i tome sl.Ali to kad nas ni u kom slucaju nije tako, ostave te samu pa se ti snalazi, a majka je iscrpljena umorna od porodjaja, nema iskustva , trazi pomoc , a pomoci nema...To je bejbi frendli u Srbiji...
globus
Novi član
Novi član

Post od globus »

Moracu jos da se raspitam i sve se nekako nadam da je sada druga situacija,bar unazad par meseci. Renoviraju porodilista, jure doktore koji uzimaju mito, priblizavamo se Evropi pa je situacija za dve mrvice bolja sto se tice odnosa prema trudnicama, zauzimaju se oko porodilja, sestre moraju da budu ljubazne...

Citam da u Dr. Misovica sprovode bebi-frendli ali ne cuh iskustva zena koje su se tamo porodile. :-? S obzirom da je porodiliste novo i da dugo nije radilo,verujem da su ljubazni kako bi privukli sto vise trudnica......
Ako je neko proverio neka nam javi. :D
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re beibi frendli

Post od dolce-vita »

Jure, doktore, jure,ali nikako da ih stignu!!!!
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

[quote="globus"]Moracu jos da se raspitam i sve se nekako nadam da je sada druga situacija,bar unazad par meseci. Renoviraju porodilista, jure doktore koji uzimaju mito, priblizavamo se Evropi pa je situacija za dve mrvice bolja sto se tice odnosa prema trudnicama, zauzimaju se oko porodilja, sestre moraju da budu ljubazne...

Ovo pedijatrijske sestre moraju da budu ljubazne , bice ali znate kad, kad se uvede da se svaki neljubazan gest kaznjava seckanjem od plate.
dejan27
Aktivan član
Aktivan član

Post od dejan27 »

dolce-vita napisao:
globus napisao: Ovo pedijatrijske sestre moraju da budu ljubazne , bice ali znate kad, kad se uvede da se svaki neljubazan gest kaznjava seckanjem od plate.

I to jos dugo nece pomagati zato sto se mnogo njih neusudi prijaviti te osobe tj stati sestrama na zulj.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

re bejbi frendli

Post od dolce-vita »

Pa, kada bi postojala dobra organizacija, u smislu anonimnog anketiranja.Znam da i sada anketiraju porodilje, ali ne znam kakav to konkretno ima smisao kada nema stavka da se navede ime osobe koja je neljubazna. :o Cij je da se vidi sta vecina porodilja misli, ali ne znam koliko ce to uroditi plodom.Mislim da bi bilo dobro da se moze navesti ime osobe, pa kada vise puta neko ukaze na nju, onda to definitivno ne valja.Pa, kada ih lepo odrape po dzepu, onda ce da se ponasaju barem malo bolje.Dug je to put, nase medicinsko osoblje je korumpirano , ne mogu da generalizujem ali u vecini slucajeva su korumpirani, bezobrazni, nespremni za saradnju i tome sl. :evil:
dimedej
Stalni član
Stalni  član

Post od dimedej »

Mislim da se treba prema njima poostaviti onako kako se one postave prema tebi. Ako su one neljubazne i bezobrazne, vratiti istom merom.
U svakoj bolnici ima istaknuto da se mozemo zaliti ako smo nezadovoljni osobljem, pa sto da ne....skrenuti im paznju na to.
Od bezobraznih svakako nista ne dobijamo, zamerili im se ili ne.
Odgovori