Asimetrija tela

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

ZORANAK
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 20, 2007 1:38 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Asimetrija tela

Post od ZORANAK »

Imam cerku od cetri meseca i nedelju dana,kada je imala dva meseca primetili smo da krivi glavicu na levu stranu. u savetovalistu nam nisu nista posebno rekli samo da je stavljamo na desnu stranu da spava i da sve posmatra sa iste. Otisli smo kod privatnog lekara - fizijatra gde je konstantovano da ima asimetrican polozaj vrata na levo.
Dijagnoza> Smetnja centralne kordinacije blazeg stepena uz asimetriju desno. Malpositio in uteri 1. sin.
Isli smo na terapije 3 nedelje - Vezbe po Vojti. Obucili su me da iste primenjujem kod kuce tri puta dnevno. Beba se naravno jako buni -place dok vezbam sa njom. Na kontroli su nam rekli da ima napretka ali zamerke su sledece> jos uvek ponekad drzi sakice zatvorene, ne okrece se sa stomaka na ledja- malo joj jos fali.Nema oslonac na ruke cvrst i stabilan kada lezi na stomaku, zabacuje glavicu u nazad. Interesuje me koliko je to zabrinjavajuce i do kada se to tolerise ?
Napominjem> imala sam super porodjaj bez bolova- samo moze da se sanja o tome. Beba je dobila dve desetke. Sta je uopste razlog da se to desava. Unapred zahvalna!
Lenina_mama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 03, 2007 10:06 pm

Post od Lenina_mama »

Uh! Ne znam zasto ste zabrinuti. Moja devojcica 26. puni 5 meseci i jos uvek ne drzi glavicu bas pravo. I jos uvek se ne prevrce sa stomaka na ledja jer uopste i ne voli da lezi na stomak, tako da smo je vrlo malo ostavljali na stomak. A kad je i stavim na stomak, deluje mi jako lenja, podize glavicu od podloge, ali ne rukama.
Pedijatri su mi rekli da nema razloga za zabrinutost, jer se odstupanja u motorickom razvoju bebe tolerisu i do dva meseca!
ZORANAK
Novi član
Novi član

Post od ZORANAK »

Hvala na ovoj informaciji. Mnogo mi znaci. Ne znam sta da mislim. Dali je to nacin da se uzme sto vise novaca ? Da kosta , kosta. Svaki pregled 2.000,00 din, svaka vezba 2.000,00. Do sada smo potrosili oko 30.000,00 din ,mada za svoje dete bi i kozu dao sa ledja to je cinjenica . Nije mi zao zbog novaca, jedino mi je zao moje bebuske sto place- vristi od tih vezbi :(
dragana21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 29, 2007 10:37 pm

Pozdrav,

Post od dragana21 »

moja cerka takodje ima 4 meseca i bogami nema jos nista od toga da se okrece sa stomaka na ledja , ma ni na vidiku,starija devojcica je to prvi put uradila sa 6 meseci,a savrseno je zdravo dete inace ima 3 godine, tako da stvarno ne vidim razloga za brigu.Isto kao i mala Lena sto rece Lenina mama moja malena curica dize glavicu al se bas nesto ne oslanja na ruke.gornji deo tela u lezecem polozaju u stanju je da okrene za 180 stepeni.Ne brini se sigurno je sve ok i srecno!
vall
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 13, 2007 3:40 pm

Post od vall »

Razlog moze biti zutica. Neznam koliko si bila u bolnici posle porodjaja, ali se dosta puta desi da dete pozuti i kada dodjemo kuci, posle 3 dana. Najcesce ona brzo prodje usled dojenja, izlaganja svetlosti, ali moze da izazove takve posledice. Krivljenje glavice u jednu stranu. To sam cula iz iskustva moje prijateljice cije su dete pustili iz bolnice sa zuticom, a na kraju se ispostavilo da mora na terapije, slicne kao sto si ti navela.
Moja cerka je takodje imala zuticu i bila je u foto celiji 18 sati. Kasnije je zaista dugo drzala sake stisnute i lekari su mi govorili da stalno vezbam sa njom (videli su na listi novorodjenceta da je imala zuticu i takodje sam je vodila na neurologiju), ali da to nista nije strasno. Sada ima godinu i 5 meseci i sasvim je normalno dete.
Lenina_mama
Novi član
Novi član

Post od Lenina_mama »

ZORANAK, ja stvarno mislim da nema potrebe za terapijom, jer to nije neki deformitet. Skoro svaka druga beba krivi glavicu, pa tako i nase. Niste jedini kao sto vidite Draganina beba se isto ponasa, i moja... i beba moje drugarice!
Mislim da treba da se opustite i da pustite dete da se samo razvija, vreme ce uciniti svoje!
Ako vam je za utehu i ja sam kao beba tako krivila glavicu i moji su mene vodili na vezbe i nista, kasnije sam sama sve ispravila, ali dok su me maltretirali samo sam vristala. A cim sam pocela da se oslanjam na ruke, propuzala sam, a sa 9 meseci prohodala!
Uzivajte u vasoj bebi, i kao sto rekoh, pustite je da se razvija onako kao sto oseca!!! Pozz
Lenina_mama
Novi član
Novi član

Post od Lenina_mama »

ZORANAK, ja stvarno mislim da nema potrebe za terapijom, jer to nije neki deformitet. Skoro svaka druga beba krivi glavicu, pa tako i nase. Niste jedini kao sto vidite Draganina beba se isto ponasa, i moja... i beba moje drugarice!
Mislim da treba da se opustite i da pustite dete da se samo razvija, vreme ce uciniti svoje!
Ako vam je za utehu i ja sam kao beba tako krivila glavicu i moji su mene vodili na vezbe i nista, kasnije sam sama sve ispravila, ali dok su me maltretirali samo sam vristala. A cim sam pocela da se oslanjam na ruke, propuzala sam, a sa 9 meseci prohodala!
Uzivajte u vasoj bebi, i kao sto rekoh, pustite je da se razvija onako kao sto oseca!!! Pozz
ZORANAK
Novi član
Novi član

Post od ZORANAK »

HVALA LENINOJ MAMI I VALLI ! Bile smo u porodilistu samo dva dana. Beba je imala zuticu posle dva dana boravka kod kuce. Moze stvarno biti uzrok upravo to. Imamo kontrolu u petak. Javicu Vam sta su nam Novo rekli. Pozdravljam Vas :wink:
Lenina_mama
Novi član
Novi član

Post od Lenina_mama »

Obavezno javite sta su vam rekli. A moj savet je da ne pominjete da ste isli u privatnu kliniku.
Milsim da je bolje poslusati doktore iz savetovalista, nego iz privatne ordinacije, jer naravno, oni od toga zive! Uvek malo preuvelicaju stvari.
Da sada i ovde ne spominjem zubare, ali u domu zdravlja su mi rekli da mora da se vadi, a u privatnoj ordinaciji da moze da se izvadi zivac i da se spase uz neku terapiju. I to su i uradili, i uzeli 4.000 din. Za 5 dana sam ipak morala da izvadim zub! :evil:
ZORANAK
Novi član
Novi član

Post od ZORANAK »

e poznata mi je ta stvar sa zubarima tako sam i ja prosla :evil: . Inace bili smo i kod drzavnog fizijatra , jedina greska moja je sto sam spomenula doktorku kod koje smo bili privatno- vazi za jednog od najboljeg fizijatra u evropi. Pa izgleda da joj svi veruju kao Bogu. Inace idemo bas upravo kod nje na kontrolu. Na zalost kod nas sto se tice drzavnih ustanova-bolnica nedaj ti Boze. Zakazana kontrola tek krajem decembra a navedene vezbe bi tek trebali da pocnemo da radimo za deset dana kada nas obuce. Mislim to je prava kaubojstina. Da covek ne poveruje.Navodno nesto nije dobro a cekas da dodjes na red .. Cekas i molis se da ti sve bude kako treba. Haos. Sve je korupirano ili veza ili pare. Nema druge.
mg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 1:50 pm

Post od mg »

Mi smo imali dijagnozu asimetrije, i u sklopu nje diskretan tortikolis. Nije to nista strasno, vezbama se ispravilo. Sa 8 meseci na kontroli nije bilo ni asimetrije ni tortikolisa, tako da vam savetujem da vezbate.
Inace, nijedna beba ne voli vezbe po Vojti. Ali bolje da sada place beba, nego posle vi :)

Mi smo isli kod drzavnog fizijatra u Sokobanjski 17a ( Beograd) u Centar za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju. Zbog ovog boldovanog to je pravo mesto za nas. Idemo i dalje jednom nedeljno na vezbice (do prohodavanja) , ali nam je sada dijagnoza "Pracenje razvoja" :) Inace moja beba sada ima 10 meseci, hoda uz namestaj, sama se pridize, puzi jako brzo... Tako da je sasvim OK :)

Pozdrav
ZORANAK
Novi član
Novi član

Post od ZORANAK »

Hvala Mg! Drago mi je da cujem razna misljenja i iskustva a najdraze sto su sve price sa srecnim ishodima :wink: Vezbam i dalje sa mojom bebuskom , place ona, placem i ja sa njom u sebi ali znam da je to za njeno dobro. :cry: Bolje da radim vezbe a da joj mozda i ne trebaju nego da ne radim a da joj trebaju :roll:
Svima beskrajno hvala na podrsci, mnogo mi znaci!
ZORANAK
Novi član
Novi član

Post od ZORANAK »

Drage mame, evo me kao sto sam obecala. Danas smo isli na kontrolu kod privatnog lekara i situacija je sledeca.Moramo da nastavimo sa vezbama :( , idemo na dodatne terapije - magnetne za opustanje misicnog tonusa, i Vojtu - radi korigovanja. Jako, jako sam tuzna sto nikako da se zavrsi ta prica. Znam da nije strasno - ima mnogo gorih stvari ali meni ovo sad izgleda Strasno!
Puno Vas sve pozdravljam.
ZORANAK
Novi član
Novi član

Post od ZORANAK »

Drage mame, evo me kao sto sam obecala. Danas smo isli na kontrolu kod privatnog lekara i situacija je sledeca.Moramo da nastavimo sa vezbama :( , idemo na dodatne terapije - magnetne za opustanje misicnog tonusa, i Vojtu - radi korigovanja. Jako, jako sam tuzna sto nikako da se zavrsi ta prica. Znam da nije strasno - ima mnogo gorih stvari ali meni ovo sad izgleda Strasno!
Puno Vas sve pozdravljam.
mg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 1:50 pm

Post od mg »

Zoranak, pa mi idemo jos uvek na vezbe iako je ne mogu stici po kuci :)

Nije to nista strasno. Napisala sam ti da se nasa asimetrija sredila tek na kontroli sa 8 meseci.
Odgovori