Akrocijanoza?! za dr. Ivicu

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
balkanika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 06, 2004 2:00 am

Akrocijanoza?! za dr. Ivicu

Post od balkanika »

Interesuje me sta oznacava akrocijanoza s obzirom da je moje dete rodjeno u 39 devetoj nedelji ali je smatrana kao nedonosce zbog kilaze i kada je pregledano ustanovljena je akrocijanoza a inace pri preglede je odgovaralo starosti od 36 nedelja. Imala je 2420g i duzinu 51.
Inace za sada lepo napredujemo za nedelju dana dodali smo 440g.
Kiliko akrocijanoza ima veze sa povisenim pritiskom koji sam imala u zadnja dva meseca trudnoce zbog kog sam zadnju nedelju i bila u bolnici ukljucena mi je metildopa i besandin (160/110)?
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od OljaA »

Koliko ja znam (dok dr Ivica ne odgovori) visok pritisak majke mnogo utiče da dete bude manje težine, nema mogućnosti da napreduje.
Kada je mnogo visok pritsak dete se hitno vadi i kad mu nije vreme da se rodi jer je dosta opasno za bebu.

Važno je da ste vi sad već veliki i lepo napredujete :lol:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Akrocijanoza je termin koji se slobodnije koristi u akuserstvu, to je modra prebojenost ekstremiteta, odnosno saka i stopala, maltene uobicajena kod beba. Za razliku od ovoga, postoji i prava akrocijanoza, koja je hronicna bolest (ili pravilnije: stanje) kod odraslih, uskoro ce u casopisu "Doktor u kuci" biti moj tekst-odgovor pacijentu koji upravo ima tu bolest.

Da zakljucimo: akrocijanoza novorodjencadi - posebno ovih sa manjom telesnom mason na rodjenju - nije neuobicajena i nije bolest sama po sebi.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori