Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Ned Sep 09, 2012 11:20 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Draga Srecna mama,
Mislim i da je kod vas slucaj da je ono sto tisti vaseg malisanovica beba kod kuce, pa je poceo da se ponasa kao beba, kmeci bez razloga, nista nece...ljut je na bebu sto je kod kuce, zato je i postao agresivan prema njoj. I to se desava sada za vreme vikenda, utabava stazu za novu radnu nedelju, nadajuci se da nece morati ponovo u vrtic, budite spremni da ce ujutru da bude cirkus, uvek je svaki ponedeljak tezak za vreme adaptacije. Isto tako, on u vrticu prolazi lepo kroz adaptaciju, ima periode igranja, sa malo plakanja, sve je to ok. I vama bih preporucila tu taktiku, a vasa cerkica ce svakako da krene uskoro u vrtic, dakle taktika "starijeg brata", koji ce vec biti upoznat sa dnevnim rezimom i redom u vrticu, moci ce i tamo da je cuva, itd...A dok ne krene seka u vrtic, on treba da joj prica sta je sve naucio, cega se lepog igrao, kako mu se zovu vaspitacice, kako drugari, itd...Probajte - ne kosta nista, a moze da pomogne :)
Imam samo pozitivna iskustva kada su braca/sestre zajedno u vrticu. Kada su u razlicitim grupama, srecu se napolju za vreme "boravka na vazduhu", i da vidite kako se oprastaju kada ulaze unutra svako sa svojom grupom...to je tako lepo, i driljivo, pljuste poljupci, zagrljaji...
Napisala sam vec svoj stav po pitanju prisustva roditelja, zaista mi se cini kao medvedja usluga, ali dobro, svako poznaje svoje dete najbolje, steta samo sto ne pitaju vaspitace sta misle o tome...mislim na nadlezne. Objasnite sinu da je vrtic za decu, a ne za mame i tate, da je tako, onda bi on morao da ide na posao, a tamo idu samo odrasli...nasalite se malo, kao "Je li kako bi to bilo smesno?, zamisli da se mama igra sa lutkama, a ti ides na posao i radis" :) Ovo je samo moj predlog, da budem iskrena ni sama ne znam sta bih rekla kada bi moj sin danas/sutra krenuo u vrtic. Ovo vam pisem iskljucivo kao vaspitac sa solidnim radnim iskustvom od 12 godina...a kao majka, bolje da ne pisem :D Salim se...
Bice sve u redu, samo budite dosledni i uporni..
Veliki pozdrav...i pisite kako ide :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Sep 10, 2012 1:16 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Mislim kao i Bojana.
to je faza vaseg deteta,prolazna.ne brinite se,procice.Budite smireni,ne pokazujte nervozu.To su "smenjivanje pozitivnih- negativnih emocija kod vaseg sina.Imate neke od postova prethodnih,procitali ste ih sigurno!!Deca su "pravi mali vesti manipulatori,i probaju "dokle i koliko mogu", I "kako ce te vi reagovati,koliko cete popustiti i kad".
Igrajte se sa sinom kod kuce,kao uzmognete jednu lepu igru
Vi i vas sin sedite jedno ispred drugog,gledate se u oci.Jedno drugom Pokazujte i radite Lepe pokrete;
- Vi njega pomazite po njegovom obrazu,on vas pomazi po obrazu
- Vi njega pomilujte po njegovoj glavici,on vas pomiuluje po vasoj glavi
-Vi njega zagrlite ,on vas zagrli.
-Uzmite neku igracku koju vase starije dete mnogo voli pa joj "malo pevajte", neka i on to isto uradi
-ceskajte nezno sina po ledjima,neka i on vas "ceska" po ledjima
-pevajte sinu neku kratku pesmicu,neka i on vama to isto uradi
- Uzmite bebinu Zvecku pa "zveckajte sinu",neka i on to isto uradi vama
-Izgovarate Lepe reci jedno drugom:lepi moj sine,on vama kaze Lepa moja mama
-Vi njemu kazete Zlato moje on vama kaze Zlato moje (izmislite jos lepih pokreta,izraza. nasmejte se sinu,neka se i on vama nasmeje itd.)

E onda idite na Ruzne pokrete
-"blago ga gurnite" neka i ON VAS gurne..(Pokusajte u te "Ruzne pokrete "ugurati one pokrete koje vase starije dete Radi vasoj mladjoj bebi!)
-Sin vam vice na bebu- Viknite i vi na starijeg sina,neka i on vikne na vas
-Sin vam se ljuti na bebu,Napravite "ljutito" lice na vaseg sina,i on isto to uradi vama
-Sin Vam "plasi bebu",Uplasite vi sina,neka on uplasi vas..
-Sin vam baca igracke po sobi-Uzmite bacite igracku po sred sobe,neka on to isto uradi
-Lupite "ljutito" nogom o pod,neka i vas sin to uradi
Pokusajte u ove Ruzne pokrete i gestove uvrstiti i one ruzne pokrete koje vas sin JOS CINI u stanu radi,a ne samo bebi,pa vas to ljuti.. Neka ova "Igra ne traje duze od 15 minuta,moze i krace da traje.
Onda pitajte sina Kad MU JE BILO LEPO dok ste se igrali!?(Kad ste radili Lepe pokrete,i govorili jedno drugome lepe reci.) Kad mu nije lepo bilo u igri?(kad je bilo "ruznih pokreta") ONDA I VI KAZITE: I meni je bilo lepo kad smo se igrali lepih.reci i pokreta.. Nije mi bilo lepo kad smo se igrali ruznih. pokreta..Naglasite da SVI LJUDI I SVA DECA vole LEPE POKRETE,Lepe reci,tako i BEBE !
Poenta ove igre: Svi mi volimo LEpe reci,lepe pokrete, i da se lepo ponasamo
ne volimo kad se ruzno ponasamo,ruzno govorimo,ili radimo.
Kad god vas sin ako ovu igru odigrate,cini lepe pokrete u stanu,lepo se ponasa prema bebi,ili vama VI ga pohvalite i kazite"Ti si veliki pametni mami sin,bravo!" I poljubite ga za nagradu.Kad uradi nesto ruzno u stanu,ili bebi podsetite ga kako ste se igrali igre Lepo-ruzno. I Kazite mu :Mama TEBE VOLI,ALI NE VOLI KAD SE RUZNO PONASAS-vristao si,gurnuo bebu.itd
OVO JE SAMO MOJ PREDLOG ZA "IGRU" VI JE NE MORATE UOPSTE IGRATI..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Sep 10, 2012 1:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Pozdrav svima!
Drago mi je da su se još neke mame uključile. Prvo, da vam kažem kako napredujemo sa adaptacijom... Danas je bio treći dan kako klinci ostaju sami u grupi... Ilija je od samog ulaska u vrtić nešto gunđao, neće ovo, neće ono... Međutim, kada je ostao sam sa vaspitačicom i drugarima uopšte nije plakao, lepo se igrao, ali nije hteo da jede... Imajući u vidu njegovo ponašanje od ulaska u grupu, dogovorila sam se sa vaspitačicom da ću sve vreme čekati ispred, pa ako nastupi neka histerija ili nešto nepredviđeno da ga neprimetno izvede iz grupe. Na svu sreću ničega od toga nije bilo... samo bojkot hrane...Ponovo sam mu objasnila da je bolje da se igra sa drugarima dok mama sredi kuću, opere veš, nego da sedi kod kuće i vuče mamu za ruku. A kad završi poslove mama će doći po njega... I on je po ko zna koji put rekao da više neće da plače. Mene ohrabruje to što svima koji ga pitaju priča kako je u vrtiću lepo i on se tamo puno igra.

Što se tiče prisustva roditelja tokom adaptacije, još u junu, kada je bio prvi roditeljski sastanak, rečeno je da je sistem rada takav i da svi treba na neki način da se snađu kako da dobiju slobodne dane u tom periodu, ili obezbede baku, deku, tetku... nekoga ko će biti prisutan... Ja lično smatram da je detetu lakše da istražuje u prisustvu nekog svog, da vidi da roditelji imaju prijateljski odnos sa tom vaspitačicom kojoj će ga kasnije poveriti, a ne da ga ostavimo u nepoznatom okruženju, kod potpuno nepoznate osobe... To je opšte pravilo vrtića, ne odnosi se na pojedince, važi za sve.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Sep 10, 2012 2:10 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
NIkada nisam bila pristalica Da Mame u periodu Adaptacije budu sa njihovom decom u vrticima,i APSOLUTNO SAM ISTOG MISLJENJA KAO I BOJANA.
Smatram da nije "Pedagoski" kad u periodu adaptacije Necije mame sa njihovom decu mogu,i budu u vrticu, a necije mame nemogu da budu sa svojom decom.
Kako ta deca cije mame nisu sa njima,gledaju u druge mame koje nisu njihove,a TU SU!! Posto Psiholozi i Pedagozi koji rade u vrticima nisu ISTOG misljenja kao vaspitaci,medicinske sestre,i Ono da su "Iznad Nas",Uglavnom UVEK bude po njihovom.
Jednom sam pitala pedagoge,psihologe:
-Da li je Vrtic Izmisljen za Boravak roditelja u njemu,ili ZA BORAVAK DECE?!-
-Da li se U VRTICIMA TREBA UGADJATI SVOJ DECI ili pojedinim roditeljima?
-Zasto se ne dozvoljava buducim djacima prvacima pri polasku u skolu da njihovi roditelji sede sa njima u klupama,jer i tamo ima adaptacije!I tamo ima dece koja vriste,placu,nece u skolu!
SVima nama je dat vrlo odsecan odgovor
"RODITELJ JE UVEK U PRAVU"!
U mojoj 35-godisnjoj vaspitnoj praksi NIKAD NISAM IMALA PROBLEMA SA VECINOM RODITELJA koji su bili "Pravi,normalni roditelji"
Imala sam Problemna sa POJEDINIM roditeljima koji su spadali u posebnu kategoriju '
"Ostalih",i isti ti roditelji SU NAMETALI SVOJ STAV KOJI JE BIO TOTALNO SUPROTAN Ostaloj normalnoj VECINI roditelja.Tu su uvek naravno bile pretnje meni upucivane
-Videce te VI,idem kod sefice!
-Sutra cu ici kod direktora, pa cete me Zapamtiti!!
JA POSTUJEM
SVACIJE DRUGACIJE RAZMISLJENJE NA OVOM FORUMU.
Uvek PREDLOZIM NEKO RESENJE KAO MOGUCE RESENJE PROBLEM-situacije u kuci,oko deteta,ili detetovog ponasanja.Uvek kazem:"AKO HOCETE,RAZMISLITE,NA VAMA JE DA ODLUCITE."
- Neki roditelji ce procitati moje predloge,razmisliti,neke predloge prihvatiti,neke odbaciti.
-Uvek zelim da POMOGNEM
-Neki roditelji ce procitati moj predlog pa ce kazati:"OVA ROUZI SVASTA PRICA :evil: "


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Sep 10, 2012 2:41 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
POsto MI VASPITACI radimo ZA dobrobit DECE
onda prihvatamo SVAKU OPCIJU,PREDLOG KOJI DAJU pedagozi-psiholozi,BEZ OBZIRA DA LI SE SLAZEMO SA TIM PREDLOGOM ILI SE NE SLAZEMO!!Posao je posao.Ako je dozvoljeno da mame u periodu adaptacije mogu biti u vrticima,i MAME TO ZELE,NEMA problema!To JE BIO MOJ POSAO!!Taj sam posao izabrala,i radila sa mnogo ljubavi!No sto imam Drugacije MISLJENJE, E to je posebna stvar.Svaka mama i dete uvek su bili srdacno,lepo decekani u vrticu bez obzira da li je to bio period daptacije ili obican svakidasnji dan.To je isto vazilo i za tate,bake,deke..
Ni jednom roditelju nisam kazala "TI" kaze se -bez obzira na godine tog roditelja- "Dobar dan,Izvolite,Dovidjenja.."
Da ne pricam o Ne postovanju odredjenih roditelja prema vaspitacu kad dodju dovedu svoje dete u vrtic,ja im se javim:"Dobro jutro!!",a taj doticni roditelj stoji pored mene CUTECI,samo mi preda dete i ode!!ILI situacija,vrlo Ruzna, roditelj dodje po dete da ga vodi kuci,ja mu se javim ":Dobar dan!!" Taj roditelj CUTI i kaze:" Treba mi npr.. Pera" I ode, NI DOBAR DAN,ni Dovidjenja!!O CEMU ONDA DA PRICAM!!
Zar RODITELJ NIJE ISTO MODEL- koji uci -LEPOG VASPITANJA SVOM DETETU?!!Da li SAMO vaspitacice treba da UCE LEPO..Ponekad sam sticala utisak da su pojedini roditelji Ocekivali,i Trazili to od mene S PUNIM PRAVOM Da je MOJA DUZNOST VASPITATI i "prevaspitati" njihovu licnu decu..Roditelj je detetu RODITELJ NON-STOP!!Kako roditelj vaspita svoje dete,Takvog ce ga ceo zivot imati.U vrticima postoji VASPITNO-OBRAZOVNI PLAN ZA RAD SA PREDSKOLSKIM UZRASTOM.On je jednak za sve vrtice,i vaspitaci,med.osblje ga realizuje,sprovodi.Vaspitacica ne moze da zameni Mamu.Ona ce nauciti dete da odpeva pesmicu za mamu,da nacrta cestitku za mamu,napravi mami poklon za "8.mart" itd.Da se lepo ponasa prema mai,bebi,tati,drugoj deci u vrticu-drugarima-itd.
Ako ja kao vaspitac "motivisem Svu decu" da je Mleko korisno za decu,pricam o kravi domacoj zivotinji,i korisnim mlecnim proizvodima,i da deca treba da piju mleko,jedno dete Ustane(NE VOLI MLEKO) i kaze svoj deci": Ja NECU DA PIJEM MLEKO, ako me "teras" tata ce ici kod direktora"! Napominjem da NIKADA NI JEDNO DETE NISAM TERALA DA POJEDU STO NE VOLE!!Moje je bilo da IH MOTIVISEM,pokusam zainteresovati da probaju,bar gutljaj..PA zar ne trebaju i roditelji da motivisu svoju decu I KOD KUCE?DETE ce sigurno reci " Druga deca su popila mleko za dorucak,a ja nisam hteo-htela"..
Cini mi se ,sto sam i u prethodnim postovima kazala Da MNOGI RODITELJI CINE MEDVEDJE USLUGE SVOJOJ DECI,pa im se to kasnije u zivotu Obije o glavu..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Sep 10, 2012 3:29 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
BOJANA JE JAKO LEPO MENI REKLA:"Sigurno ste u svojoj praksi doziveli prijatna i ne prijatna iskustva" Naravno.da JESAM.SVAKA CAST BOJANI!!
Dobijem grupu dece od 3 godine.
Sa tom decom-kao i sa roditeljima njihove dece- sam 4 godine zajedno-.Sa tom decom radim,ucim ih lepim zivotnim stvarima itd,i "vodim ih do polaska u skolu!
Roditeljske sastanke drzim 3x u godini-po potrebi cesce.
Tako odrazavam roditeljske sastanke u mladjoj,srednjoj,starijoj,najstarijoj pripremnoj grupi.
Roditeljske sastanke sam odrzavala uvek u 18 sati,smatrajuci da roditelji,vecinom,bilo u drzavnoj,ili Privatnoj firmi rade do 17 sati.
Na vecini roditeljskih sastnaka gde se moglo o svemu pricati,jer uvek bude i tema roditeljskog "RAZNO"-gde roditelji mogu da pitaju,i interesuju se o svim pitanjima vezanim za njihovu decu,ili oko nekih njihovih nejasnoca- UVEK BUDU PRISUTNI ISTI RODITELJI!!
Od upisane dece u grupi 36,samo NA PRVOM RODITELJSKOM SASTANKU kad su deca kretala od 3 god. u vrtic, BILO JE NAJVISE RODITELJA .!!.Kasnije je UVEK BILO najvise 18 roditelja prisutno!!I TO TAKO do polaska njihove dece u skolu!!Da li je moguce DA TOG DANA NE MOZE DOCI,nijedan od roditelja?.AKO NE MOZE MAMA,ZASTO NE DODJE TATA?(ovo govorim samo kad je u pitanju Porodica gde su oba roditelja zajedno,posto ima i razvedenih porodica)
Najvise sam se UZASAVALA KAD ME NEKA MAMA ILI TATA PITAJU:
"JER moramo doci...i ima li NESTO VAZNO NA RODITELJSKOM SASTANKU?!!"Pa da nije "Vazno" ne bi postojali Roditeljski,zar ne?!NIjedan roditelj ne mora doci,ako ne zeli!!To je njihova licna stvar.IMa roditelja koji su se izvinjavali,sto smatram opravdanim,i vrlo pohvalnim-Tata nije tu,pa je mladje dete bolesno,pa ne mogu doci-..,sto apsolutno RAZUMEM!
To vaspitacu govori KOLIKO SU RODITELJI koji smatraju da su roditeljski sastanci "gubljenje vremena za njih,i ne vazni", nezainteresovani za probleme svoje dece,i ceo normalan rad i zivot jedne zajednice koju CINE I OSTALA DECA.(Sad sam malo ljuta,ali NE ZAMERITE..)
Vi ste svi mladi roditelji,Vasa deca Rastu,neka im je SRECNO,VESELO, I BEZBRIZNO DETINJSTVO!! :D
SVIM RODITELJIMA ZELIM SVE NAJBOLJE,POSTO SAM I JA RODITELJ.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Pon Sep 10, 2012 11:18 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 20, 2012 12:14 am
Postovi: 281
Po pravilu, upravo pravila kod nas pisu ljudi koji nemaju ni dan staza u grupi, niti znaju kako grupa "dise". Isti ljudi koji rekose "neka dodju roditelji na adaptaciju" su pre par godina kod mene u vrticu ukinuli spavanje za predskolce?! Sreca pa su tada vapsitaci ( oni sa duzim jezikom ) imali pravo glasa, i nisu prihvatili, ali bilo je i onih koji jesu. Sada zamislite dete koje dodje u vrtic u 6h ujutru, a odlazi kuci oko 15, 16h. Za sta je to dete sposobno negde oko 14h? Isto to dete ce kada krene u prvi razred imati u skoli 3-4 casa, i biti kod kuce u podne, da li ce spavati ili ne, njegova volja, poenta je da se ne moze vise raditi u vrticu nego u skoli, i za sta oni misle da pripremaju decu, za fakultet??? Evo, sad kad se setim tih bisera, smraci mi se...
Potpuno je prirodno da i deca i vaspitaci budu drugaciji u prisustvu roditelja. Vi ste fina i pristojna zena, MsKrempita, ali ima svakakvih roditelja. Mene je, jedna majka, koja je odsedela tri sata na adaptaciji pitala "Imas li dece?" Ja: "Nemam." Ona: "A jesi udata?" Ja: "Nisam", ona:"A sto nisi?", ja: "Mislim da ste vi ovde zbog vaseg deteta, ne zbog mene, i nepristojnih pitanja!" To je bilo pre dve godine. Da, ona je sedela na jednoj stolici i sve vreme gledala u mene (?!).
Sve je stvar pristojnosti, sto ja kazem - slifa, ili ga imas ili nemas. I mnogo mi smeta sto nas niko nista ne pita. Uz dobru pripremu, i organizovan rad sa roditeljima tipa, "otvoren dan", mozda je moguce napraviti pun pogodak, sto se tice prihvatanja vrtica, kao novog mesta u decijem zivotu, i to veoma vaznog mesta. Ako sve bude teklo po planu, vase dete ce vrlo brzo osetiti da je to "njegovo mesto", i jako ce voleti da ide u vrtic...
Da ne zvucim konzervativno, ja samo mislim na decu, i na njihovo uspesno prilagodjavanje, a ko ce na kraju da bude u pravu, nije vazno..Mada me zanima kako ce sve da tece..
Zelim vam uspesnu adaptaciju, i obavezno javljajte novosti, jedan deo mene zeli da ne bude u pravu :)
Veliki pozdrav za sve mame, i njihovu decicu :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 11, 2012 6:44 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Ma ok je to što pričate, ja poštujem svačije znanje i iskustvo, samo kažem da je u našem vrtiću takvo pravilo, i da je drugačije to bih ispoštovala, kako je- tako je... nisam u fazonu da sad ja nešto kritikujem, a već sam primetila da ima i toga, te zašto im daju paštetu, oni su mali, te moje dete ne jede džem, to je puno šećera, pa onda vaspitačica više gotivi to i to dete... Smatram da je neko dete prosto umiljatije, pa neće sva deca od prvog dana da se maze sa nepoznatom ženom, nisu sva deca ista... Ja sam tu, uvek za saradnju i razgovor sa vaspitačicom, valjda svi radimo za dobrobit dece...
Ajd' odoh da ga budim za vrtić, prijatan dan vam želim...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 11, 2012 6:44 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Ma ok je to što pričate, ja poštujem svačije znanje i iskustvo, samo kažem da je u našem vrtiću takvo pravilo, i da je drugačije to bih ispoštovala, kako je- tako je... nisam u fazonu da sad ja nešto kritikujem, a već sam primetila da ima i toga, te zašto im daju paštetu, oni su mali, te moje dete ne jede džem, to je puno šećera, pa onda vaspitačica više gotivi to i to dete... Smatram da je neko dete prosto umiljatije, pa neće sva deca od prvog dana da se maze sa nepoznatom ženom, nisu sva deca ista... Ja sam tu, uvek za saradnju i razgovor sa vaspitačicom, valjda svi radimo za dobrobit dece...
Ajd' odoh da ga budim za vrtić, prijatan dan vam želim...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 11, 2012 6:44 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Ma ok je to što pričate, ja poštujem svačije znanje i iskustvo, samo kažem da je u našem vrtiću takvo pravilo, i da je drugačije to bih ispoštovala, kako je- tako je... nisam u fazonu da sad ja nešto kritikujem, a već sam primetila da ima i toga, te zašto im daju paštetu, oni su mali, te moje dete ne jede džem, to je puno šećera, pa onda vaspitačica više gotivi to i to dete... Smatram da je neko dete prosto umiljatije, pa neće sva deca od prvog dana da se maze sa nepoznatom ženom, nisu sva deca ista... Ja sam tu, uvek za saradnju i razgovor sa vaspitačicom, valjda svi radimo za dobrobit dece...
Ajd' odoh da ga budim za vrtić, prijatan dan vam želim...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 11, 2012 6:44 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Ma ok je to što pričate, ja poštujem svačije znanje i iskustvo, samo kažem da je u našem vrtiću takvo pravilo, i da je drugačije to bih ispoštovala, kako je- tako je... nisam u fazonu da sad ja nešto kritikujem, a već sam primetila da ima i toga, te zašto im daju paštetu, oni su mali, te moje dete ne jede džem, to je puno šećera, pa onda vaspitačica više gotivi to i to dete... Smatram da je neko dete prosto umiljatije, pa neće sva deca od prvog dana da se maze sa nepoznatom ženom, nisu sva deca ista... Ja sam tu, uvek za saradnju i razgovor sa vaspitačicom, valjda svi radimo za dobrobit dece...
Ajd' odoh da ga budim za vrtić, prijatan dan vam želim...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 11, 2012 12:12 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
Ms.Krempita
je LEPO PRIMETILA razlicita reagovanja Ponekih majki,kao Sto sam u prethodnim postovima rekla:
uvek postoje i bice onih roditelja koji nikako ne mogu i ne zele da "shvate" DA VRTIC nije KUCA.Da u vrticu postoje DRUGA pravila,a u KUCI DRUGA pravila.
Jelovnik predskolske ustanove,ako ste citali Moje Prve postove,SASTAVLJAJU Dijeteticari a kalorijsku i "energetsku" hranu,kao i normativ ishrane-Koliko se po uzrastu dece Sipa hrane u deciji tanjir",KONTROLISE Lekarski tim Ministarstva Zdravlja.
Deca od 3-5 godina dobijaju po 1oo gr "supe" i 15o gr "variva".Za tu "meru" postoje odredjene "kutlace",ili "srednje sipace kasike".Iste te servirke trebaju da sipaju za Srednju grupu 26 dece 26 Srednjih sipacih kutlaca Supe i variva.Isto tako ide i normativ hleba.Tako se "brze Odradi".Zamislite u jednom vrticu gde ima po 300 dece dnevno prisutno!!Treba se i hleb iseci,namazati margarin,salama iseci,itd..Tako servirke imaju u kuhinji napisan spisak koliki je dnevni prisutni broj dece u odredjenoj vaspitnoj grupi.Servirke su Uhodane i to vrlo brzo ide!!Prisutnost dece u toku SVAKOG dana kontrolise Patronazna sestra,ili rukovodioc vrtica.Oni svako jutro Ulaze u Svaku sobu vaspitaca,ili medicinske sestre,i pitaju:"Koliko imate danas dece,a koliko vam se dece Najavilo za sutra?"Vaspitac kaze":Imam 26 prisutne dece,najavljeno za sutra 1 dete"E TAKO SE U VRTICIMA PO normativima i BROJU prisutne dece ZA sledeci dan TREBUJE HRANA.Jelovnik vrtica je uvek istaknut na Neko vidno mesto u vrticu,i dostupan je svakom roditelju. U KUHINJU JE ZABRANJEN ULAZ vaspitacima,i drugom osoblju,sem Rukovodioca-ili glavnog vaspitaca,i Patronazne sestre.(Iz Preventivno-zdravstvenih razloga)Svako Tri meseca jednom iz Higijenskog Zavoda dolazi Strucni medicinski tim,da Uzima Briseve iz Kuhinje i to
-sa radnih kuhinjskih elemenata
-sa radnog odela srevirki
-sa obuce servirki
-sa ruku servirki
-sa posudja tanjira,i solja iz kojih jedu deca u vrticu.
-i sa odredjenih povrsina iz kuhinje,za koje lekarski tim smatra da se jos trebaju uzeti uzorci.
OVI UZORCI SE NOSE NA analizu u Higijenski zavod,i rezultati Analize se salju u TRI primerka:
-jedan primerak ide u Glavnu upravu
-jedan primerak ostaje glavnom vaspitacu-ili rukovdiocu vrtica.Ovaj nalaz se CITA NAGLAS pred svim zaposlenim vrtica.
-treci primerak ostaje patronaznoj sestri vrtica.
OZORCI SE UZIMAJU PREVENTIVNO DA BI SE VIDELO IMA LI SLUCAJNO nekih prisutnih bakterija.Posudje se REDOVNO SVAKODNEVNO STERILISE!Ukoliko se kod nekih radnika koji rade u kuhinji pronadje neka bakterija,prilikom vadjenja brisa,ta servirka dobija TRENUTNU ZABRANU RADA,i odlazi da se leci,uzima bolovanje.
OVI uzorci se UZIMAJU DA SE PROVERI HIGIJENA u Kuhinji kao radnika tako i posudja koje se koristi u kujni a sluzi sa ishranu dece.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 11, 2012 1:44 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
LICNO NISAM IMALA TU "SRECU" kao BOJANA, pa sam radila u najstarijoj pripremnoj grupi KOJA NE SPAVA !!
U N.S. u svim vrticima je doneto naredjenje od strane Direktora i psihofizickog tima Predskolske Ustanove da Pripremne Najstarije grupe NE SPAVAJU..
Jeste da je to sad najstarija grupa dece u vrticu,da vec sve znaju,da su pametni,najveci,socijalizovani,naviknuti..itd...Ali...
U holu vrtica imate pored svoje najstarije vaspitne grupa i jos 5 drugih soba,GDE DECA SPAVAJU.Tako da sam od 11 i 30 do 13 sati pokusavala sa svojom grupom dece da BUDEMO STO TISI, kako ne bi smetali drugoj deci koja spavaju..TO je sat i po .
30 i 34 dece prisutrno svaki dan.
Deca otporna,imuna, ojacali,porasli,prelezali sve moguce decje bolesti-male,velike boginje,itd-Samostalni,lepo se druze,igraju,znaju sva "vrticka drugarska pravila",PRELEPO!!
ALI MNOGO dece.
Mala radna soba,pa se "slabo deca cuju medjusobno",a deca moraju pricati..Onda smo se igrali raznih,tihih igri,pa sam svaki dan sa njima radila Radni list iz Matematike,prirode,ili grafomotorike!!Lepimo,bojimo,secemo..,citala im price,bajke..Verujte mi da sam dolazila kuci premorena,kako psihicki,tako fizicki...Obicno bih kad dodjem kuci s posla legla da sat odmorim,u TISINI..Ne moram spavati..Sinovi su dobro poznavali moj "izraz lica,i raspolozenje",UVEK su Imali veliko razumevanje za mene..Posto smo svo troje bili u istoj sobi,bilo je ono, jedno drugome govore"Bato,sto tise pricaj,vidis da je mama umorna.."Kad se odmorim, E onda pocinje Licni poso` u kuci,pa domaci zadaci sinova,mama pomozi mi,ne razumem ovo..odlazak u nabavku,pa sudovi,pa kuvanje,pa peglanje...itd,pa pomoc bolesnoj majci. To je to Obican radni dan jedne vaspitacice.. :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 11, 2012 1:44 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 09, 2012 4:08 pm
Postovi: 266
LICNO NISAM IMALA TU "SRECU" kao BOJANA, pa sam radila u najstarijoj pripremnoj grupi KOJA NE SPAVA !!
U N.S. u svim vrticima je doneto naredjenje od strane Direktora i psihofizickog tima Predskolske Ustanove da Pripremne Najstarije grupe NE SPAVAJU..
Jeste da je to sad najstarija grupa dece u vrticu,da vec sve znaju,da su pametni,najveci,socijalizovani,naviknuti..itd...Ali...
U holu vrtica imate pored svoje najstarije vaspitne grupa i jos 5 drugih soba,GDE DECA SPAVAJU.Tako da sam od 11 i 30 do 13 sati pokusavala sa svojom grupom dece da BUDEMO STO TISI, kako ne bi smetali drugoj deci koja spavaju..TO je sat i po .
30 i 34 dece prisutrno svaki dan.
Deca otporna,imuna, ojacali,porasli,prelezali sve moguce decje bolesti-male,velike boginje,itd-Samostalni,lepo se druze,igraju,znaju sva "vrticka drugarska pravila",PRELEPO!!
ALI MNOGO dece.
Mala radna soba,pa se "slabo deca cuju medjusobno",a deca moraju pricati..Onda smo se igrali raznih,tihih igri,pa sam svaki dan sa njima radila Radni list iz Matematike,prirode,ili grafomotorike!!Lepimo,bojimo,secemo..,citala im price,bajke..Verujte mi da sam dolazila kuci premorena,kako psihicki,tako fizicki...Obicno bih kad dodjem kuci s posla legla da sat odmorim,u TISINI..Ne moram spavati..Sinovi su dobro poznavali moj "izraz lica,i raspolozenje",UVEK su Imali veliko razumevanje za mene..Posto smo svo troje bili u istoj sobi,bilo je ono, jedno drugome govore"Bato,sto tise pricaj,vidis da je mama umorna.."Kad se odmorim, E onda pocinje Licni poso` u kuci,pa domaci zadaci sinova,mama pomozi mi,ne razumem ovo..odlazak u nabavku,pa sudovi,pa kuvanje,pa peglanje...itd,pa pomoc bolesnoj majci. To je to Obican radni dan jedne vaspitacice.. :D


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Adaptacija deteta na vrtic
PostPoslato: Uto Sep 11, 2012 1:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Avg 21, 2012 3:04 pm
Postovi: 34
Ćao drage moje,
da se nadovežem na Rouzi, ja sam tek kada mi je dete pošlo u vrtić zaključila da moje dete ustvari dobro jede, dovoljno količinski, jer sam stalno bila u grču da nije dovoljno pojeo. Znam da su tamo porcije prilagođene uzrastu, tako da on kod kuće pojede i više od toga.
Što se tiče higijene u kuhinji, to ni najmanje ne dovodim u sumnju, a uostalom mislim da je kuhinja vrtića sterilnija od bilo koje naše kuhinje u kući, jer koliko god mi čistili, kada dete jednom izađe u patofnama u dvorište i vrati se u kuću, više ništa nije sterilno. E sad ima roditelja koji traže "dlaku u jajetu", ali oni su priča za sebe...
Čula sam priču jedne majke koja ima i starije dete u vrtiću kako nije htelo da jede pilav zato što nije isti kao kad mama napravi. Pa i da ga je baka skuvala ne bi bio isti kao mamin, zar ne?
A evo kako mi napredujemo:
Posle jutrošnjeg "neću u vrtić" nastavio se bojkot hrane, ali mislim da je napredak to što je makar seo za sto sa decom, ne pridajem značaja tome što je malo pojeo jer za sada je u vrtiću od 8 - 10h, pa nije strašno baš i ako ne jede, ješće kod kuće. Najbitnije mi je da je prihvatio decu i da se igra sa njima, a na rastanku je poljubio vaspitačicu, što znači da je prihvatio...
Javljam vam se opet!!! Pozdrav!!!


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 238 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 69 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: