Zpusene usi,vrtoglavica,...

Diskusije o ORL tj. uho, grlo, nos grani medicine. Sve o anatomiji, fiziologiji u patološkim stanjima uha, grla i nosa. Postavite pitanje ili podelite iskustva i savete o tegobama iz oblasti otorinolaringologije.

Moderatori: vlada99, moderato

Sara*
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 05, 2011 6:10 pm

Zpusene usi,vrtoglavica,...

Post od Sara* »

Pozdrav svima!
Vec nekih 2 meseca moj suprug ima blagu vrtoglavicu koja se ponovlja vise puta dnevno,usi su mu maltene non-stop zapusene i oseca pritisak u glavi(kao da mu neko steze glavu).Isao je na pretrazivanja,usi su mu uredu kao i pritisak.Vise ne zna kome da se obrati,a ovakvo stanje mu predstavlja veliki problem.Ima li neko nekakvu ideju sta bi moglo da bude u pitanju?Hvala unapred.
Korisnikov avatar
drdusan
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 9:44 pm
Kontakt:

Re: Zpusene usi,vrtoglavica,...

Post od drdusan »

Najverovatnije anksioznost = pojacana nervna napetost
ili u prevodu simptomi na psihickoj - nervnoj bazi.

Naravno, potrebno je uraditi ispitivanje sluha i ravnoteze
Centar za Sluh i Ravnotezu http://www.orl.rs
Marko1980
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 28, 2011 2:19 pm

Post od Marko1980 »

Jedno glupo pitanje :) Kakve veze ima sluh za ravnotezom ?
Korisnikov avatar
drdusan
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 14, 2009 9:44 pm
Kontakt:

Post od drdusan »

Pitanje uopste nije glupo.

U unutrasnjem uvu se nalazi i culo za sluh i culo za ravnotezu. Odatle polazi osmi kranijalni zivac zvani vestibulo-kohlearni u prevodu zivac za ravnotezu i sluh.

Kao sto vidite ova dva cula su veoma blisko anatomski povezana, tako da patoloski proces koji bi zahvatio jedno, mogao bi da zahvati i ovo drugo culo. Iz tog razloga kada ispitujemo ravnotezu obavezno prvo ispitamo i sluh.

Nadam se da sam objasnio ono sto vas je zanimalo.
Ako imate jos kakvih pitanja, rado cu vam objasniti.

Srdacan pozdrav,
Dr Dusan
Centar za Sluh i Ravnotezu http://www.orl.rs
vladanstar
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 15, 2011 12:11 am

Post od vladanstar »

2003 godina je bila godina pocetka moje agonije,naime o cemu se radi ,u trenutku sam doziveo da mi celo telo utrne i dozivim kratku ali bas kratku epizodu gubitka orijentacije,i krece ringispil(ne vrtoglavica)nego zanosenje ili osecaj zanosenja ili nestabilnost(ZUJANJE U USIMA).krecem po lekarima,prvo u bolnicu svetog save,sve u najboljem redu, krecem privatno,pocev od orl-a ,do kardiologa ,fizijatra,psihijatra samo me ginekolog nije pregledao,SVE U NAJBOLJEM REDU,a ja isti osecaj,para sam dao mnogo,oko 10000 evra,niko mi nista nije nasao.od lekova sam pio zoloft,ksanaks,bivalo mi je malo bolje ali osecaj zanosenja nikada do dan danas nije prestao.jeste jednom,pardon,tada sam bio na moru u egiptu,tamo nista nisam osecao,cim sam krocio u BG,ista prica, i tako unedogled,da ne pricam da sam vremenom poceo da se plasim i da gde god krenem ne smem sam,niti da vozim auto niti da idem busom u grad. :( anksioznost,ZNAM,poraditi na sebi,ZNAM,SVE ZNAM I SVE MI JE JASNO ALI DOKLE VISE??DOKLE???????imam 43 god.ozenjen sam,imam dve zlatne ali stvarno zlatne devojcice,i vise ne mogu da se borim sa tim.TREBA MI POMOC ALI PRAVA,NE PSIHIJATRI NE PSIHOLOZI,NE BABE I DEDE,NEGO PRAVI UZROK SVEGA TOGA.
ake
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 15, 2011 9:02 pm

Post od ake »

Nadam se da ce Vam se javiti DrDusan ali ja onako laicki -Je li Vam neko pominjao epilepticki napad?
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Dusane-imas li problema sa probavom?
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

pardon--Vladimire?
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

izvinite-vasa danas nije bas skoncentrisan-pitanje sam postavio Vladanu
vladanstar
Novi član
Novi član

Post od vladanstar »

Sada da ,uzadnjih dve godine imam problem sa probavom,bio sam i kod gastroenterologa,sve ok.radjen mi je ultrazvuk.
vladanstar
Novi član
Novi član

Post od vladanstar »

ake
Tema posta: Re: Zpusene usi,vrtoglavica,...Poslato: Čet Dec 15, 2011 10:11 am

Nadam se da ce Vam se javiti DrDusan ali ja onako laicki -Je li Vam neko pominjao epilepticki napad?

Jeste i to je iskljuceno.radio sam sve testove jedan od lekara koji me je pregledao je i dr Ribaric,naravno sve u redu,prof dr Levic,sve vrhunski lekari,bio sam i kod Nene Calovske,psihijatar,nazalost pokojne prof dr Nesovic,najbolje lekare u bolnici Svetog Save,ali nikad kod nekog dobrog orl doktora.Barem ja tako mislim
ake
Aktivan član
Aktivan član

Post od ake »

Vladane, ne zamerite sto opet tako nagadjam... Moj otac je imao velike probleme sa vrtoglavicom ali je to bila posledica penicilinskog soka...
Ali da ste imali nesto slicno sigurno bi ste znali...
vladanstar
Novi član
Novi član

Post od vladanstar »

Ne Ake,nisam primao penicilin ,ne secam se kada sam zadnji put ga primio,jos kao dete,nemam ja vrtoglavice,samo osecaj zanosenja u stranu i osecaj blagog pijanstva i sve propratne simptome oko toga.I da ,iskreno mnogo mi znaci sto vi a i drugi se ukljucuju sa pitanjimaHVALA VAM MNOGO :P
ake
Aktivan član
Aktivan član

Post od ake »

Ako Vam ne smeta lupicu jos nesto. Torlak. Neka kaze svoje. Slican slucaj mi je poznat kod ujeda insekta...
Pozdrav
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

Vladane,,
mislim da je 50% tvog problema na nervnoj bazi a 50% moze biti i helikobakterija--a to dvoje ako se ujedine stvaraju bas takve probleme-
mada nema straha nikakvog-ni jedno ni drugo nisu strasne stvari--
Meni je na kraju krajeva ocni lekar zakljucio da imam helikobakteriju koja mi pravi rsum u organizmu i preporucujem da ispitas pa ako je ona da pokusas bez lekova da se suocis sa njom iako kazu da nema nikakvog prirodnog leka za nju mislim da je samim saznanjem i prihvatanjem i ishranom mozes suzbiti a najvise ako uspes da se relaksiras tako kao sto si u Egiptu npr.
Nazalost mnogi ne shvataju da je psihosomatika kriva za mnoge stvari a i kad shvate tesko se boriti protiv necega sto godinama stices i praktikujes-al samo saznanje i suocavanje ce pokrenuti pozitivnu fazu--nadam se da sam pomogao a sam moras da pokusas pronaci gde je uzrok ili odustani-moja je preporuka-mozda lakse dodjes do resenja--
SRECNO
Odgovori